jenkkien kuivaliha

cowboy--

Kauppoihin on tullut amerikkalaisista elokuvista tuttua kuivattua lihaa pienissä pusseissa. Hinta on vaan aika suolainen; jotain 75 egee kilolta. Ja baareissa vielä kalliimpaa :)Saisiko mistään tukkupakkauksia tai mitenkään halvemmalla kun ei toi hinta tule vuosiin tippumaan kuitenkaan jenkkilän tasolle? On nimittäin kiireiselle päätetyöskentelijälle parasta evästä mitä tiedän, mutta jos ahmii mahansa täyteen niin kyllä pippuripihvi halvemmaksi tulee.

15

4203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ehdotus...

      ..mä olen ajatellut kokeilla kuivattaa itse, ei tarttis tehdä niin älyttömän suolaista.

      Näin ajattelin, mahdollisimman ohutta siivua nautaa (esim. paahtopaistia) pyöräyttää mausteissa ja uuniin ritilälle, luukku raollaan n.100C joitain tunteja.

      Onko kellään kokemuksia?

      • Lehmipoika

        saat ihan kypsäksi paistuneita lihansiivuja.


      • Lehmipoika kirjoitti:

        saat ihan kypsäksi paistuneita lihansiivuja.

        ..ja vielä aika pahan makuisiakin. Osta poron kuivalihaa, niin rahasi pysyy Suomessa eikä mene jenkkipojalle.


      • omia kokemuksia

        ja toimii. Kesäaikana en tekisi kun on kaikenlaisia ötökoitä liikkeellä mutta nyt talvella onnistuu kyllä. (Kovin lämpimässä huoneessa en tekisi talvellakaan). Nyt on taas yksi möykky vedessä likoamassa ja sitten viikoksi riippumaan...


        Basturma

        1 naudan sisäfile
        200g suolaa.
        3 valkosipulin kynttä
        yrttejä

        Leikkaa sisäfileestä paksuin pää pois.
        Laita sisäfile muovipussiin ja lisää suola, yrtit ja valkosipuli.

        Laita sisäfile jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi ( kääntele ja puristele välillä).

        Ota file pois pussista, huuhtele irtonaiset suolat ja mausteet pois pinnasta.

        Laita file kahdeksi tunniksi väljään kylmään veteen.

        Työnnä tikku fileen yläpäästä, noin 5cm läpi ja ripusta file narun kanssa roikkumaan.

        Lautasen voi laittaa aluksi fileen alle mutta se ei valu pitkään.

        Kuivata filettä huoneen lämmössä noin seitsemän päivää.

        Kun lihasta on tullut kovaa ja tummaa, niin laita se tinapaperiin käärittynä vuorokaudeksi jääkaappiin.

        Tarjoillaan sellaisenaan, ohuina siivuina.


      • omia kokemuksia kirjoitti:

        ja toimii. Kesäaikana en tekisi kun on kaikenlaisia ötökoitä liikkeellä mutta nyt talvella onnistuu kyllä. (Kovin lämpimässä huoneessa en tekisi talvellakaan). Nyt on taas yksi möykky vedessä likoamassa ja sitten viikoksi riippumaan...


        Basturma

        1 naudan sisäfile
        200g suolaa.
        3 valkosipulin kynttä
        yrttejä

        Leikkaa sisäfileestä paksuin pää pois.
        Laita sisäfile muovipussiin ja lisää suola, yrtit ja valkosipuli.

        Laita sisäfile jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi ( kääntele ja puristele välillä).

        Ota file pois pussista, huuhtele irtonaiset suolat ja mausteet pois pinnasta.

        Laita file kahdeksi tunniksi väljään kylmään veteen.

        Työnnä tikku fileen yläpäästä, noin 5cm läpi ja ripusta file narun kanssa roikkumaan.

        Lautasen voi laittaa aluksi fileen alle mutta se ei valu pitkään.

        Kuivata filettä huoneen lämmössä noin seitsemän päivää.

        Kun lihasta on tullut kovaa ja tummaa, niin laita se tinapaperiin käärittynä vuorokaudeksi jääkaappiin.

        Tarjoillaan sellaisenaan, ohuina siivuina.

        Basturma on - syntyperiä on lukuisia - kai lähinnä armenialainen kuivaliha. Löytyy myös Ukrainassa, Venäjällä, Puolassa jne. ja lähin ostospaikka on Tallinna. Ei maksa paljoakaan ja on hyvää oluen ja vodkan kanssa. Kovaa ja välistä aika sitkeääkin.

        Basturman nimellä saa myös gruusialaisia lihavartaita Venäjällä, mutta kyseessä on eri ruoka. Väittävät, että jenkkien yleisnimike vähän kaikelle sämpylän väliin laitettavalle lihalle eli pastramille, olisi samaan juurta ja siirtolaisten toiselle puolelle tuomaa.

        Mielenkiintoinen kokeilu tuo sinun "riippulihasi". Ja sekö toimii - vaikka toisaalta rakentelet vähän varauksia reseptiisi? Kuinka kauan uskoisit, että se säilyy hyvänä jääkaapissa? Kaupan basturma säilyy kyllä lähes ikuisuuden.

        Kyllä basturma on kymmenen kertaa parempaa kuin ne muovipussin pakatut beef jerkyt.


      • ole sen säilyvyyttä
        crudo kirjoitti:

        Basturma on - syntyperiä on lukuisia - kai lähinnä armenialainen kuivaliha. Löytyy myös Ukrainassa, Venäjällä, Puolassa jne. ja lähin ostospaikka on Tallinna. Ei maksa paljoakaan ja on hyvää oluen ja vodkan kanssa. Kovaa ja välistä aika sitkeääkin.

        Basturman nimellä saa myös gruusialaisia lihavartaita Venäjällä, mutta kyseessä on eri ruoka. Väittävät, että jenkkien yleisnimike vähän kaikelle sämpylän väliin laitettavalle lihalle eli pastramille, olisi samaan juurta ja siirtolaisten toiselle puolelle tuomaa.

        Mielenkiintoinen kokeilu tuo sinun "riippulihasi". Ja sekö toimii - vaikka toisaalta rakentelet vähän varauksia reseptiisi? Kuinka kauan uskoisit, että se säilyy hyvänä jääkaapissa? Kaupan basturma säilyy kyllä lähes ikuisuuden.

        Kyllä basturma on kymmenen kertaa parempaa kuin ne muovipussin pakatut beef jerkyt.

        koskaan kokeillut. Muutamia kertoja olen tuota vasta tehnyt ja ohjeen löysin jostakin netistä.

        Noin kilon lihamöykkyä on tullut käyteltyä, mutta tuo ohjeen suolamäärä lienee isommalle palalle joten sitä olen pienentänyt.

        Tuo on aina tullut naposteltua niin hätäisesti (muutamassa päivässä), että säilyvyysarviota ei tosiaan ole antaa.

        Jerkyn kovista hinnoistahan tuo Googlettaminen silloin lähti ja löytönä oli tuo resepti.

        Jotakin Jerkyä vastaavaakin on tullut kokeiltua.    
        Teriyaki-kastiketta siihen ainakin tuli ja kuivatus matalalla lämmöllä muutamia tunteja uunissa luukku hieman avoimena. Tuon ohjetta en tähän hätään löydä.


      • virolaista
        crudo kirjoitti:

        Basturma on - syntyperiä on lukuisia - kai lähinnä armenialainen kuivaliha. Löytyy myös Ukrainassa, Venäjällä, Puolassa jne. ja lähin ostospaikka on Tallinna. Ei maksa paljoakaan ja on hyvää oluen ja vodkan kanssa. Kovaa ja välistä aika sitkeääkin.

        Basturman nimellä saa myös gruusialaisia lihavartaita Venäjällä, mutta kyseessä on eri ruoka. Väittävät, että jenkkien yleisnimike vähän kaikelle sämpylän väliin laitettavalle lihalle eli pastramille, olisi samaan juurta ja siirtolaisten toiselle puolelle tuomaa.

        Mielenkiintoinen kokeilu tuo sinun "riippulihasi". Ja sekö toimii - vaikka toisaalta rakentelet vähän varauksia reseptiisi? Kuinka kauan uskoisit, että se säilyy hyvänä jääkaapissa? Kaupan basturma säilyy kyllä lähes ikuisuuden.

        Kyllä basturma on kymmenen kertaa parempaa kuin ne muovipussin pakatut beef jerkyt.

        kuivalihaa saa halvalla Helsingissä "Eeestin herkut" -nimisestä kauppaketjusta, joka myy virolaisia elintarvikkeita. Myös "etnisestä" pikatukkukaupasta (= ei tarvita tukkukorttia) nimeltä Ararat (Vanha talvitie Sörkassa, Kalasataman metroaseman lähellä, Chef Wotkinsin tehtaanmyymälää vastapäätä, googlaa tarkka osoite) saa kokonaisina fileinä kuivalihaa halvalla. Voi itse siivuttaa.


      • ole sen säilyvyyttä kirjoitti:

        koskaan kokeillut. Muutamia kertoja olen tuota vasta tehnyt ja ohjeen löysin jostakin netistä.

        Noin kilon lihamöykkyä on tullut käyteltyä, mutta tuo ohjeen suolamäärä lienee isommalle palalle joten sitä olen pienentänyt.

        Tuo on aina tullut naposteltua niin hätäisesti (muutamassa päivässä), että säilyvyysarviota ei tosiaan ole antaa.

        Jerkyn kovista hinnoistahan tuo Googlettaminen silloin lähti ja löytönä oli tuo resepti.

        Jotakin Jerkyä vastaavaakin on tullut kokeiltua.    
        Teriyaki-kastiketta siihen ainakin tuli ja kuivatus matalalla lämmöllä muutamia tunteja uunissa luukku hieman avoimena. Tuon ohjetta en tähän hätään löydä.

        Kyllä minä tähän reseptiin ja näihin kokeiluihin uskon - niistä voi tulla ihan hyvääkin. Varsinkin kun käyttää yrtit ja mausteet viisaasti. Tämä on sellaista mielenkiintoista naposteluruokaa oluen kanssa - tai raavaan miehen lohturuokaa.

        Kyllähän kuivaliha aika kauan saattaa säilyäkin - itsekin tehty.


      • kuivailija

        vuole sopivan ohuita siivuja naudan sisäfileestä ja pyöräytä karkeassa suolassa ja mausteissa ja vie naru läpi ja pane kuivumaan kylmään ulkoilmaan. Sen on riiputtava sillä tavoin suojattuna, etteivät linnut pääse näykkimään, esim. ladossa tai kalaverkon suojaamassa paikassa. Nestettä tippuu myös lattialle, joten pane sanomalehteä alle. Kirpeitä lihatikkuja saat myös, jos käytät tabascoa ennen kuivaamista.


      • ja crudo!!
        crudo kirjoitti:

        ..ja vielä aika pahan makuisiakin. Osta poron kuivalihaa, niin rahasi pysyy Suomessa eikä mene jenkkipojalle.

        Mitäs jos kertoisitte jotain rakentavaa lihan kuivaamisesta?
        Tuntuu tuota "tietoa" olevan jaettavaksi asti?


      • crudo kirjoitti:

        Kyllä minä tähän reseptiin ja näihin kokeiluihin uskon - niistä voi tulla ihan hyvääkin. Varsinkin kun käyttää yrtit ja mausteet viisaasti. Tämä on sellaista mielenkiintoista naposteluruokaa oluen kanssa - tai raavaan miehen lohturuokaa.

        Kyllähän kuivaliha aika kauan saattaa säilyäkin - itsekin tehty.

        Palaan vielä tähän aiheeseen. Olen siis tämän basturma-jutun aloittaja.

        Perjantaina 14.12 siis noin kilon painoinen naudan sisäfile, noin 150g suolaa ja 3 pilkottua valkosipulin kynttä pakastepussiin (Tällä kertaa ei käytetty mitään yrttejä). Sitten kahdeksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Käännellään ja puristellaan toisinaan.

        Sunnuntaina 16.12 möykky pois pussista ja astiakaapin alle kapeammasta päästään roikkumaan. Lautanen alle, mutta kokemuksen mukaan nestettä ei tipu kuin muutaman ensimmäisen tunnin aikana. Helvetillinen valkosipulin löyhkä koko korttelissa.

        Tiistaina 18.12 möykky on kiinteytynyt selvästi ja on melko napakkaa kynnellä napautettaessa. Väri on tummunut rankasti. Valkosipuli ei löyhkää enää koko korttelissa vaan lähinnä omassa asunnossa.

        Lisää ehkä myöhemmin....


    • sisäpaisti

      0,8kg naudan sisäpaisti ohuiksi siivuiksi. Oli leveitä ja kapeita siivuja. Maustoin 4:llä pippurilla. Musta-, viher,- valko- ja cayennepippurilla seka myllysuolalla.

      Annoin maustua yön yli jääkaapissa. Aamulla otin lihat lämpiämään ja 2h kuluttua ladoin ne ritilälle.

      Laitoin 50 astetta kiertoilmauuniin ja ritilä lihoineen kuivumaan. 6h olleena uunissa, lihat alkoivat olla kutistunut reilusti yli puoleen. Otin lihat leikkuulaudalle ja erottelin ne toisistaan ja jätin ne vielä yöksi kulhoon kuivumaan.

      Onpas hyvää sanoi tekijä ja olut maistuu.

      • Kuulostaa..

        ..hyvältä.
        Tuo 50C lämpöä ja ilmeisesti uuninluukku oli kiinni?
        Mulla ei ole kiertoilmauunia joten joutunen pitämään luukkua raollaan ja ehkä korkeampaa lämpötilaa?
        Pitää kokeilla.


    • FIKU

      Minä osaan tehdä sitä Basturmaa tai pastirma
      kumpi vaan.Sitä tehdään ulko- tai sisäfileestä.
      Muista lihanosoista ei tule maukasta.

    • ARTO77

      SEN TEHDÄ SISÄÄ FILEISTÄ, JA SE ON ARMENIALAINEEN IHME IMANKUIVATTUALIHA,, SEEN SAA TALLINAN KESKUS TORILTA LIHAOSASTOLTA HINTAAN 28 EUR KILO JAA HYVÄÄ OOON , USKOOKAAA, ITTE OSTAN AINA KUI KÄÄYN SIELÄ, OLEM JUS MENOS VIKOLA 8 KÄÄYMÄ, JA VARMASTTI OTAN 2-3 KG PAKKASEN, SEE ON V-HYVÄÄÄ

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2506
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      39
      1408
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      61
      1382
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1166
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1111
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe