En osaa paistaa munakasta

munaa tekisi mieli

Perusvinkkejä munamassan tekoon ja maustamiseen. Mitä/paljonko täytettä? Miten munakkas taittetaan, niin että se pysyy kasassa? Mistä tietää, että on kypsää?

- iso 26 cm pannu valurautaa, montako munaa?
- ei mielellään maitoa, voita kyllä
- mausteita saa olla

19

17885

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teppo, moi

      Kunhan saan virtuaalireissun loppuun niin innovoin sulle sellaiset munakkaat, että siinä kanaperseet repee, et sillei hei!

    • munallinen mies

      pistä neljä kananmunaa kulhoon ja puoli teelusikallista etikkaa ja ruokalusikallinen vehnäjauhoja, sekä puoli teelusikallista Aromat-suolaa ja ripaus valkopiipuria - vari liikaa ripauttamasta. Sekoita vispilällä kuohkeaksi. Pistä paistinpannulle extra-vergine öljyä ja kaada sinne massa. Pane puoliskolle haluamasi täyte (katkarapuja? pilkottua varsiselleriä?) ja kun on jähmettynyt, niin käännä taidokkaasti lastalla toinen puolisko päälle. Leikkaa café de paris-maustevoipötköstä siivu ja levitä munakkaan päälle niin, että sulaa.

      Koska ilmoitat, että "munaa tekisi mieli" niin kutsu joku mies kylään; toiveesi toteutuu, mikäli olet nainen.

    • Kokeilemalla paras

      Heippa!

      Riko kulhoon munia (yhdelle hengelle riittää kaksi, kahdelle neljä ym..) ja lorauta vähän nestettä päälle (muutama ruokalusikallinen), esimerkiksi ruokakermaa, maitoa tai vettä. Sekoita vispilällä hetki niin että seos on tasaista ja vähän kuohkeutunut. Mausta suolalla, pippurilla ja haluamillasi mausteilla (esim. lempiyrtillä tai chilillä).

      Lämmitä paistinpannu hellalla ja laita pohjalle rasvaa. Kun pannu on kuuma, kaada munakasmassa. Sekoittele vielä massaa pannulla muutamalla vedolla ja vähennä lämpöä reilusti. Laita tarvittaessa kansi päälle ja odota että yläpuoli on juuri ja juuri hyytynyt. Kaada haluamasi täytteet munakkaan toiselle puolikkaalle ja taita toinen puoli hatuksi. Itse laitan täytteeksi yleensä kasviksia (olen kuullottanut niitä öljyssä ennen munakkaan paistoa) ja joskus myös lihaa.

      Tällä ohjeella pitäisi onnistua. Kun olet kaatanut munakasmassa pannulle, kannattaa aika pian laskea lämpö, jotta alapuoli ei pala, vaan kypsyy juuri sopivan kullan ruskeaksi. Palanut munakasmassa maistuu kamalalta.

      • Munan kuoret jäi

        Katsastaisin paistinpannun. Munakaspannussa olisi hyvä olla loivat reunat ja vieläpä suhteellisen matalat. Toiseksi teflonpannulla paistaen munakkaan taitto onnistuu helpommin kuin valurautapannulla. Munakasmassa vispataan mausteineen, suolaa ja valkopippuria, ja mahdollisesti jatketaan hieman vedellä. Täytteet voidaan ruskistaa tai kuullottaa tai vain kuumentaa ensin samaisella pannulla. Munakasmassa kaadetaan pannulle ja sitä voidaan sipaista jokusen kerran hyytymisen aikana puulastalla, jotta se hieman kuohkeutuisi. Ei tarvita kantta. Munakasmassan alkaessa hyytyä myös pinnaltaan, katkaistaan liedeltä lämpö. Lisätään mahdolliset täytteet ja valutetaan munakas pannun reunan yli lautaselle noin puoliksi. Lautasta apuna käyttäen, käännetään
        lautasella oleva puolisko täytteen päälle, jolloin munakas saa sille tyypillisen puolikuun muodon.
        Espanjalainen avomunakas (Tortilla) on taas toinen juttu.
        Munakasta ei juuri kannata tehdä vähemmästä kuin kahdesta munasta. Mausteita voi käytellä mielensä mukaan. Hyvä täyte on esim. palvikinkku suikaleina ja seuraksi kuullotettu sipuli sekä juustoraaste.


      • :))

        Jos mielit meetfurstia ni sitäki voi asetella munakkaan päälle kun alkaa pikkuhiljaa kiinteytyä... (4-6 siivua riittää) :D tai Esim oliiveja tai juustoa (ei paljon tulee pahaa) tai esim feta käy hyvin!

        Yks ohje: (jos satut tykkää aineist)
        (1 hengen)

        1dl ruokakermaa
        7 oliivia
        2 tai 3 kananmunaa riippuen kuinka ison munakkaa haluaa tehdä.
        5 palaa meetfurstia
        Oman maun mukaan sipulia ja fetaa
        ½ Ruohosipuli pieneksi pilkottuna
        Ja jotain mausteita mitä mieli tekee

        pilko oliivit, ruohosipuli ja feta ja kippaa ne kulhoon. Riko päälle kanamunat ja kaada kema sekä mausteet. Sekoita hetki (ei tarvii sekottaa voimalla, vaan se riittää et aineet on sekasin) ja kaada vähän öljyä pannuun ja kippaa koko mössö pannulle joka on jo lämmennyt. Kun munakas alkaa olla kiinteää asettele meetfurstin palat päälle ja odota lopun aikaa. (Ellet haliua paistaa munakasta molemmin puolin jolloin voit kääntää sen.


    • Ranskalainen

      Tässä oikeaoppisen ranskalaisen munakkaan ohje.

      Ranskalainen eli sekoitettu munakas kypsennetään mieluiten tarkoitukseen varatussa loivareunaisessa munakaspannussa.
      Tahmeapohjaisessa yleispannussa ei munakkaan paistaminen onnistu.
      Munakas ei myöskään onnistu kahta munaa pienemmästä eikä 5 - 6 munaa suuremmasta annoksesta.
      Paista mieluummin pari pientä munakasta kuin yksi iso, josta on vaikea saada mehevää.
      Mittaa 1 - 2 rkl nestettä, vettä ja/ tai kermaa, maitoakin, munaa kohti.

      RANSKALAINEN MUNAKAS ( 4:lle )
      6 - 8 munaa
      1 - 2 dl vettä ja/ tai kermaa
      1/2 tl suolaa
      valkopippuria
      2 rkl voita tai margariinia

      Sekoita munakkaan aineksia vain sen verran, että munien rakenne rikkoutuu.
      Älä vatkaa.
      Kuumenna munakaspannu.
      Lisää rasvaa ja anna sen saada vähän väriä.
      Kaada munakasseos pannulle.
      Sekoita hyytyvää munakasseosta haarukalla tai lastalla ristiin rastiin muutama kerta "kahdeksikon" muotoisin liikkein.
      Ravistele pannua kevyesti, niin että munakas irtoaa pohjasta ja hyytyy tasaisesti.
      Valmis munakas on yläpinnaltaan vielä kostea ja kiisselimäinen.
      Kallista pannua ja valuta munakkaan toinen puoli tarjoiluvadille ja kumoa toinen puoli päälle.
      Tarjoa munakas heti.

      Jos munakas halutaan täyttää, täyte kannattaa kypsentää erikseen (jos se vaatii kypsennystä) ennen munakkaan paistamista. Täyte sirotellaan munakkaan päälle (mutta vain puolelle alalle eli "keskiviivaan" saakka!) juuri ennen kuin munakas muuten katsotaan kypsäksi. Tässä tapauksessa munakas on pakko taittaa jo pannussa, muuten täyte karkaa kumottaessa lautaselle.

      • Munan kuoret jäi

        Olen vain itsekseni tehnyt munakkaan noin, en tiennyt että se ei ole oikeaoppinen, kylläkin hyvälle on maistunut. Mitenkähän ne kreikkalaisetkin osaavat omelettinsa paistaa ranskalaisittain oikeaoppisesti? Saati sitten monet muut, vaikkapa brasilialaiset.


      • Munan kuoret jäi
        Munan kuoret jäi kirjoitti:

        Olen vain itsekseni tehnyt munakkaan noin, en tiennyt että se ei ole oikeaoppinen, kylläkin hyvälle on maistunut. Mitenkähän ne kreikkalaisetkin osaavat omelettinsa paistaa ranskalaisittain oikeaoppisesti? Saati sitten monet muut, vaikkapa brasilialaiset.

        Kyllä se muuten onnistuu tavallisellakin pannulla, vieläpä valurautapannulla, on vain vaikeampi, ts. massa ottaa pohjaan helpommin, ellei pannu ole hyvässä kunnossa. Tehty on useampia vuosia.


      • pinna
        Munan kuoret jäi kirjoitti:

        Kyllä se muuten onnistuu tavallisellakin pannulla, vieläpä valurautapannulla, on vain vaikeampi, ts. massa ottaa pohjaan helpommin, ellei pannu ole hyvässä kunnossa. Tehty on useampia vuosia.

        Siis, mikä pannu ehdottomasti? Mikä näistä, ohutpohjainen, valurauta, teflon vai emaloitu?


    • Kaasumies

      Munakkaan ohjeissa lukee yleensä vain, että SUOLAA. Mutta kuinka paljon!!! Maun mukaan-ohje ei kelpaa jos ei ennen ole tehnyt munakasta. Joten: OHJEISIIN SUOLAN (ja muiden mausteiden) MÄÄRÄT!!! Kiitos.

    • MUNAmies

      VITUN URPO OMAN MAUN MUKAAN. haluatko suolaisen vai ei lainkaan suolaa. semmoinen ripaus tai sitte vaikka kilo suolaa, miten haluat :)

      • raflakokki

        Crepes suzette pannu on tähän ihan paras. No jos nyt vaikka itsellesi teet, vatkaa 2 munaa, lisää 2 rkl vissyä , ripaus suolaa ja toinen pippuria.
        Kuumenna ensin haluamasi täytteet: kinkku-herkkusieni-sipuli, paprika, artisokka, tomaatti... ja laita ne odottamaan . Kaada munakasmassa öljytylle pannulle ja vähennä lämpöä. Hetkuta pannua niin että näet munakkaan irtoavan reunoista. Kun pohja on ruskehtava, lisää täytteet (ala)puolelle. seosta EI hämmennetä, muuten se on kokkelia.
        Käännä se taskuksi. Jos käytät juustoa , se ensiksi, ja sitten muut lämpimät täytteen päälle. Pannun päälle hetkeksi kansi tai vaikka lautanen, virrat pois pannnusta , se nautitaan haaleana.


    • munakas eri täyttein
    • muna

      kotikokki netistä löyty

    • kukkakeppi3

      mooi

    • Opastaja232

      Moi munakkaan himoilija
      Olen tehnyt omasta päästäni aina ruuat ja se minusta on onnistunut parhaiten jos sinä välttämättä haluat tietää sellaisen helpon ohjeen niin tässä tulee :

      4 kananmunaa laita astiaan ja sekoita ,sinne voidaan laittaa mitä kukin haluaa vaikkapa sanotaan makkaraa pikkupaloina, tomaattia, purkki naudan ja sianliha saa kaupasta ainakin alepasta sellainen neliskulmainen säilykepurkki joka sisältää kokolihaa, sitten nämä kaikki ainekset sekotetaan hyvin, mausteet mielen mukaa esim:suolla hiukan, persilija on hyvä mauste,sitten voi ostaa kaupasta persilijaa,tilliä ja pilkkoa nämä ainekset keskenään munakkaaseen hyvin sekoittaen sitten listään meiramia ei kovin mausteinen että voi sitä ihan hyvin laittaa mutta sen verran että maku on hyvää ja nautinnollista ja paista pienellä lämmöllä kun alat pannua käyttämään niin laita ensin voita että pystyt paistamaan mutta laita ensin kuumenemaan 6:slle sillä pannu täytyy olla kuuma ja sitten voi vähentää lämmön sanotaan 4 - 3:selle sitten laita munakas valmiiseen rasvatulle pannulle, ja kun näät että se on kiiteää niin laita pienemmälle levy tai sitten pois jo lämpö päältä koska se on ennestään niin kuuma että kyllä se hyytyy normaalissa tilassa, kokeile tätä reseptiä.

    • etsilleen

      Minkälaisen munakkaan haluat - ranskalaisen, kreikkalaisen, epsanjalaisen vai ihan kotimaisen? Eri maissa munakas tehdään vähän eri tavalla - toisiin halutaan kuohkeutta ja väriä, toiset taas ovat lähes värittömiä ja just ja just kypsiä.

      Itse teen munakkaan näin - 4-5 munaa (riittää kahdelle) rikottuna kulhoon, keltuaisten verran nestettä (itse käytän maitoa, mutta vettäkin voi käyttää), perusmausteet eli suolaa ja pippuria (itse lisään vielä vähän chili-hiutaleita) ja vatkaten sekaisin. Massaan voi myös lisätä tuoreita tai kuivattuja yrttejä maun mukaan.

      Pannu levylle kuumenemaan ja öljyä (mieluimmin neutraalia kasvisöljyä, sillä voi ja neitsytoliiviöljy ovat voimakkaan makuisia ja peittävät munien maun) pohjan peitteeksi, kun öljy on kuumaa (sen näkee öljyn pinnan aaltoilusta) kaada munamassa pannulle, sekoita lastalla ja tiputa lämpötilaa, sekoita massaa reunoilta keskelle kuohkeaksi (kahdeksikko-tapa on 80-luvun Bocussea), anna kypsyä miedolla lämmöllä pari minuuttia, munakas on kypsä kun munamassa on hyytynyt eikä enää ole löysä ja paistopinta on kauniin ruskean värin - oikeastaan lämmönsäätö on tärkeää - aluksi korkea ja lopulla matala.

      Täytteeksi olen tavallisesti käyttänyt erilaisia juustoja - fetaa, mustaleimaa, parmesaania jne... vaikkakin syön munakkaani yleisemmin "au naturelle" lisäkkeiden kanssa - paistettuja perunoita ja tomaatti/sipuli-salaattia.

      Munakkaasta saa tosi kuohkean laittaen kannen pannun päälle loppuvaiheessa ja antaa sen kypsyä pannun jälkilämmöissä -tästä tulee mini-uuni, joka antaa lämpöä myös yläpuolelta, jolloin munakas käyttäytyy kuin kohokas ja täytteetkin lämpiävät.

      Kypsä munakas on helppo taittaa kypsänä pelkästään lastaa käyttäen eli lastaa munakkaan alle ja kääntäen toisen puoliskon päälle - ei se siitä hajoa.

    • muna ja varma nakki

      Aamun airut !
      Riko kahden munan rakene kulhossa, lisää mielimausteesi ja/tai sörsseli (sieni,liha,kala,kasvis) ja hulauta koko homma microvuokaan -silicon tötterö erinomainen. Pohjalle karhunlaukkavoi-nokare

      Koko homma microssa 2.5 min ja kumoa laitaselle muiden hörhökkeiden viereen.

      Näin munalla töihin !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5450
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3497
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1622
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1564
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1038
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe