AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  /  / Käytetyt purjeet

Käytetyt purjeet

12 Vastausta 2 973 Lukukertaa
Jos ja kun ostan vanhan purjeen jossa on numero, niin pitääkö se poistaa ennenkuin otan sen käyttöön omassa veneessäni?

Jos pitää poistaa, niin kuinka sen saa pois?

Ei pakko

Laki ei tiedä purjenumerosta mitään eli pakko ei ole. Hyvän tavan mukaista olisi, että jos tunnuksia näkyy niin ne olisi oikeat ja asialliset.

Purjenumerot yleensä ohutta kudottua polyesteriä ja liimattu purjeeseen. Merkki lähtee repimällä - liima jää. Liuottimen kanssa liimat pois. Kokeile varovasti ensin. Jotkut liuottimet saattaa tärvellä purjekankaan (dacron = polyester). Muistaakseni olen joskus sinolilla irrottanut liimajämiä purjekankaasta.

Olen

että numerot lähtevät lämmittämällä niitä esim. silitysraudalla.

niin

Että voihan ne vaikka leikata purjeesta pois.
Niksi Pirkasta kannattaa lukea, että miten ne saaa parhaiten pois.

Lue

poika niksipirkkaa niin ehkä opit jotain.

Irroitusmenetelmät

Luuloistasi huolimatta leikkaaminen on aika tavallinen tapa irroittaa numerot. Spinaakkereista numerot eivät helpolla lähde purjetta repimättä tai ainakin venyttämättä. Numeroiden vaihto tehdään usein leikkaamalla numeroalue pois ja ompelemalla uusi pala kangasta.

Laminaattipurjeista numerot on kuulemma helpointa irroittaa. Tein sen viime kesänä ja hommaa ei kyllä voi helpoksi sanoa. Useampi tunti siinä meni ja asetonia kului 1/2 litraa ja edelleen on purje tahmea ja jälkiä vanhoista numeroista näkyy (uudet peittivät aika hyvin). Riskinä on purjeen liimasaumojen repeäminen numeroita revittäessä. Asetoni sen sijaan pitäisi olla turvallista purjeelle.

Dacronpurjeita ei ehkä saa yhtä helposti rikki, mutta numeroiden irroitus ja erityisesti liiman poisto on varmasti työn ja tuskan takana. Onneksi ei ole ollut tarvetta kokeilla!

Spinnun numero

Asetonilla poistettiin spinnusta numerot ja ihan helposti ne lähti. Työtä se vähän vaati, mutta numerot ja kaikki liima lähti ilman minkäänlaisia venymiä ja vaaraa repeytymisestä.
Piti vaan olla vähän malttia, että asetoni ehti sulattaa liiman. Talouspaperia kyllä varmaan kului rullallinen.

Jo vain

Luen kyllä, ja Aku Ankkaakin.

liiman poisto

vaikkapa Marinolilla. Laita talouspaperia liimakohtien päälle, kun ensin olet repinyt numerot irti (siihen ei tarvita silitysrautaa, jolla voit turmella purjeesi). Sen jälkeen lorottelet marinolia talouspaperin päälle. Saa muhia ainakin varttitunnin, kaada lisää mikäli kuivuu ennen. Sen jälkeen kaavit pehmentyneen liiman pois muovisella lastaimella (auton ikkunoiden jäälasta). Menettely kannattaa toistaa, kunnes purje ei enää ole tahmea. Jos jätät liimaa, lika tarttuu siihen. Ohje saatu purjemaakarilta ja todettu hyväksi.

Toinen konsti

xyleeni ja toimii loistavasti!

ja vielä

Kuinkahan monta kertaa tätä kysymystä onkaan täällä kerrattu. Haulla löytyisi varmasti ainakin puoli tusinaa aihetta koskevaa säiettä. Mutta kerrataan sitten...

Marinol tai muu alkoholi ei liimaa liuota, mutta pehmittää ja estää palleroita tarttumasta toiseen kohtaan. Asetoni liuottaa, mutta haihtuu nopeasti, jolloin liima kiinnittyy uudestaan. Sitrusöljypohjainen cleaneri liuottaa, haihtuu hitaasti ja jäämät huuhdeltavissa vedellä. Muitakin valmistajia olen viime aikoina nähnyt, jopa Biltema-nimikkeistä, mutta omat kokemukset ovat 3M-tuotteesta. Sillä olen irrotellut jopa kuivunutta maalarinteippiä ja useammatkin purjenumerot, kun juniorit ovat laittaneet purjeita kiertoon. Satunnaisesti olen rautakauppojen hyllyissäkin nähnyt, mutta varmuudella löytyy Hot-Melt Oy:stä Helsingissä.

ei Marinol

kirjoitusvirhe johti eri liuottimeen. Sorry.

Heh! Marinol

...
http://www.marinol.com/
 /   /  /  / Käytetyt purjeet

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta