AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Luottotiedot

25 Vastausta 17 160 Lukukertaa
Miten voin kätevämmin tarkastaa tulevan vuokralaiseni luottotiedot.Tarvitsenko vuokralaisen sosiaaliturva tunnuksen ym. Kiitos etukäteen.

Tarkistus käy näin

Yksityishenkilönä et voi paria poikkeusta lukuunottamatta tarkistaa muiden henkilöiden luottotietoja.
Itse olen tehnyt niin, että pyydän tulevaa vuokralaistani toimittamaan itsestään omat luottotietonsa. Hän saa sen maksutta kerran 12kk:ssa Suomen Asiakastieto Oy:stä. Jos on kiire, kannattaa hakea todistus henkilökohtaisesti ja sen saa odottaessa.

http://www.asiakastieto.fi/kuluttajille/omatluottotiedot.jsp?l1=1

Pyydä todistus

Yksityisenä henkilönä saat vuokralaisen luottotiedot laillisesti ainoastaan kun pyydät häntä näyttämään luottotietotodistuksen.
Paras vuokranmaksun suhteen on kysyä vuokralaiselta edelliset vuokrasuhteet ja pyytää lupa ottaa yhteyttä entisiin vuokranantajiin.
Et saa tarkistaa niitä ilman ko.henkilön suostumusta .Jos vuokralainen on hyvä ja luotettava niin varmasti suostuu.Pankeilla sama,esim.lainaehdoissa on ilmoitus kohta jossa lainanhakija suostuu luottotietojen tarkistamiseen esim, allekirjoittamalla lainahakemuksen ja pankilla vastaavasti oikeus olla myöntämättä lainaa jos luottotiedot ei kelpaa.

nettipalvelusta

No, nykyään se käy jo niin, että pyydät vuokralaisen sotun ja tarkistat tiedon www.omatieto.fi palvelusta. Ei vie paljoa aikaa.

Mutta se

Miten saisi ilmaiseksi?

pyydä...

pyydä vaikka mahdollista vuokralaista hankkimaan omat luottotietonsa siitä nettipalvelusta. Silloinhan hän itse maksaa siitä.

Eikö kelpaa?

Miksi se Suomen Asiakastiedon linkki ei kelpaa?
Sieltähän sen saa tuleva vuokralainen ilmaiseksi postitse tai hakemalla. Hän sitten toimittaa sen vuokranantajalle.

Aivan turhauttavaa yrittää neuvoa, kun ohjeet menevät kuuroille korville!

mitenkähän on!!!

Ilmaisia lounaita saa harvoin. En ole testannut, mutta luulen asiakastiedon rekisterin vertaavan, että verkkopalvelutunnuksen omaavan henkilön sotu täsmää luottorietorekisterissä olevaan sotuun. Vai mitä Vuokrantaja12 arvelee?

Suosittelen testausta

Jokaisella henkilöllä on oikeus tarkistaa omat luottorekisterimerkinnät maksutta. Sopivaksi tarkistusväliksi on arvioitu 12 kk.

Kyseessä ei ole verkkopalvelutunnusten vertaaminen sotuun vaan omien luottotietojen selvityspyyntö.

Tilanne on aivan sama kuin pyytäisit oman työeläkearviosi, jonka saat myös maksutta. (Käy esim. Ilmarisen sivuilla.)

Sanonta "ei ilmaisia lounaita" ei tähän sovellu, koska kyseessä on ihmisten oikeus saada maksutta tietoa, mitä heistä on rekisteröity.
Ilmaiset lounaat on puolestaan kytketty taloudellisen vastavuoroisuuden periaatteisiin.

Testaapa kalkkis63v tuota Suomen Asiakastiedon rekisteriä ja pyydä selvitys luottotiedoistasi. Se kyllä toimii.
"Säästyneet eurot" voit sitten "tuhlata" lounasravintolassa. ;)

omani kyllä, entä toisten?

Uskon itsekin, että saan omani kysymällä ja ilmaiseksi, mutta onnistuisikohan esim. puolison tietojen saanti omilla verkkotunnuksillani!
Pitänee tosiaan testata - vaikka puolisolta salaa. Joka tapauksessa rekiteriin jää merkintä kyselystä ja joku tunniste kenelle tiedot on luovutettu.

Et saa ilman...

Jos otat ilman lupaa ja ilman pätevää syytä toisen henkilön luottotiedot olet syyllistynyt rikokseen.
Tälle henkilölle kirjautuu kuka on katsonut tai pyytänyt tietoja.En suosittelisi :)
Asiakastieto varoittaa tästä ennen kun luovuttaa tiedot joten tietämättömyyskään ei pelasta.

netistä ei saa ilman maksua

Yritin testinä tilata i l m a i s e k s i vaimon luottotiedot netistä. Vaan pelkkä henkilötunnus, verkkopankkitunnukset ja laajakaistayhteys ei riitä. Vaatii melkoisesti aikaa ja vaivaa hoitaa asia ilman maksua, kuten alla oleva sitaatti asiakastiedon ohjeesta kertoo.
"Lakisääteistä tarkastusoikeuttasi voit käyttää lähettämällä postitse tai faksaamalla vapaamuotoisen kirjallisen pyynnön Asiakastietoon. Pyynnön mukaan tulee liittää henkilötunnus, kotiosoite, omakätinen allekirjoitus ja nimenselvennys sekä selkeä kopio henkilöllisyys-todistuksesta, jossa on allekirjoitus tai kopio Asiakastiedon ilmoituskirjeestä.

Lakisääteistä tarkastusoikeuttasi voit käyttää myös käymällä Asiakastiedon kuluttajaneuvonnassa, 5. kerros, arkisin kello 9.00 - 15.30. Katso sijainti kartalta. Tietoja tarkistavan on todistettava henkilöllisyytensä henkilöllisyystodistuksella, ajokortilla tai passilla."

Niinpä

Ei se vaimon luottotietojen tarkistaminen ole sama kuin omien luottotietojen tarkistaminen :)

"Vaatii melkoisesti aikaa ja vaivaa hoitaa asia ilman maksua...
...Pyynnön mukaan tulee liittää henkilötunnus, kotiosoite, omakätinen allekirjoitus ja nimenselvennys sekä selkeä kopio henkilöllisyys-todistuksesta, jossa on allekirjoitus tai kopio Asiakastiedon ilmoituskirjeestä."

Siis mikä vaiva tässä on?

Jos itsellä ei sattuisi olemaan skanneria/tulostinta, niin ainakin kaverilla on.
Ja jos se edelleen tuntuu vaivalta, niin voin lohduttaa, että vuokralainen tekee sen ilomielin, jos saa haluansa asunnon.

onnistunee näin...

Kiitos täsmennyksestä. Sitä on vain tämän IT-ajan kanssa tullut niin hätäiseksi, että odottaa saavansa tiedon heti "eikä 15. päivä", koska postin kulku ottaa oman aikansa ja sinä aikana pitäisi ehkä jo kertoa vuokralaiskanditaatille saako hän asunnon vai ei. Tietysti jos vaivautuu käymään maistraatissa, niin saa tiedon heti.

pieniä

Se muistaakseni maksaa alle 10e.
Ehkä tämän verran voi panostaa
kuitenkin hyvän vuokralaisen saamiseen.

Itse en kysy edellisiä vuokranantajia,
koska en tiedä heidän taustojaan.
Tyttärelläni v-antaja yritti huijata
rahaa niin v-sopimuksella kuin vuokra-takuun
maksamisessa - onneksi huomasimme ajoissa.
Vastaavat tilanteet eivät ole aivan harvinaisia.
Joten kannattaa miettiä kaksi kertaa puhuuko
edellinen v-antaja totta.

Hei te fiksut

tarkistin tossa omat tietoni ja aivan oikeilta näyttivät. Mutta samalla huomasin, että eräs työpaikka oli tarkistanut tietoni enkä taatusti ole heille lupaa siihen antanut. Eli olen joskus täyttänyt hakemuksen heidän nettisivuilla mutta siinä kaikki. Tuskin tästä nyt on USA:n tyylin mahiksia saada mitään miljoonakorvauksia mutta voisko ees jotain asialle tehdä ?

Mielenkiintoista

Se että olet täyttänyt työhakemuksen heidän sivuillaan, voi antaa oikeutuksen heille tarkistaa luottotietosi. Siellä rekrytoinnissa voi olla jossain lähes huomaamaton maininta asiasta.
Ymmärrän täysin, että asia tuntuu hurjalta. Silloin sen ymmärtäisi, jos on tullut valituksi johonkin heidän työtehtäväänsä. Mutta silloinkin olisi korrektia ilmoittaa tarkistuksesta ja pyytää siihen suostumus.

Ehkäpä täältä voisi saada tietoa siitä, onko se tässä tapauksessa ollut oikeutettua.

http://www.tietosuoja.fi/1557.htm

Luottotiedot

Miten asia käsitellään jos kysyttäessä vuokralainen vakuuttaa luottotietonsa olevan kunnossa. Mutta kuitenkin ilmenee sitten tarkistettaessa luottotiedoissa merkintöjä.
Onko suullisella kysymisellä mitään merkitystä. Eihän luottotietoja ole aina mahdollisuus tarkistaa ei ole nettiä käytettävissä paikanpäällä.
Eikö virheellisen tiedon antamisesta ole mitään seuraamuksia vuokranhakijalle. Esim vuokrasopimuksen mitätöityminen sillä perusteella ennen muuttamista.
Tarkistan AINA luottotiedot ITSE netin kautta. Näkee sitten varmasti mikä on viimeisin tilanne. Näin mustesuihkuprintteri aikakautena voi myös helposti väärentää paperin kunhan osaa hieman photoshoppailla. Joten 10e "vakuutusmaksu" viimeisimmistä oikeista luottotiedoista ei ole paha ja käsittääkseni sen voi vähentää verotuksessa kun se on vuokratuloista pois. Kaikenlainen vuokralaisen juoksuttaminen "tilaa ite, toimita mulle" on mielestäni kohtuutonta kun tarkistukseen ei mene oikeasti kuin n.5min ja toisella kerralla sujuu jo paljon nopeammin.

Samalla tuo tarkistamisesta puhuminen jo heti ekassa puhelussa karsii onnen onkijat hienoine vakuuttavineen puheineen. En itse uskalla vuokrata henkilölle, jolla on luottotiedot mennyt, sillä laiminlyöntien riski maksujen hoidosta ja kämpän hoitamisesta kasvaa. Luottotiedot toimii siis monella ihmisellä (pienenä) motivaationa hoitaa maksut ajallaan.

mä vaan

toivottavasti alkaisivat maksamaan ne luottotietojen tarkistukset sen verran että ees jossai tuntuis.mites te vuokranantajat,toimitatteko saman myös vuokralaiselle+selvityksen,että oma taloutenne on kunnossa ja vuokralaiselle parin tonnin vakuus,että jos asunnossanne onkin joku ongelma,home tai äkillinen vesivahinko tms,että voi vuokralainen asua sen aikaa hotellissa kun korjaatte vaurion?? kun yleensähän teillä raasuilla ei oo rahaa kunnostaa mitään...edellisen asukkaan vuokratakuut tai vakuudet kyllä menee muka korjauksiin.voiko entinen vuokralainen tarkistaa miten hänen vakuus tai takuu rahansa on käytetty remonttiin? aika vitun huijareita suurin osa olette,eikö edes hävetä? ostakaa ihmiset oma asunto pankista saa rahaa ja maksu ei välttämättä ole isompi kuin nuo kiskuri vuokratkaan,loppuis näidenkin huijarien elättäminen.
Nimimerkille "Mä vaan": Alkoi kuulostamaan siltä ettei sinulla taida olla luottotiedot kunnossa? ;)

Vesiputkien kuvantamiset

kannattaisi tehdä heti muuttopäivän jälkeen.

Naapurin kundi porasi siinä lapsille kattokeinua sitten... Katto oli ihan ok vielä. Putki räjähti käsiin kun veti tukinarua lattiaan, jostain mielen oikusta. Vettä ampui kuin mellakkapoliisin vesisingosta. Kuutioittain olohuoneeseen. Vakuutus ei korvaa. Kämppä yli kuukauden kylmillään. Kymmenien tuhansien lasku. Opiskelijaperheen konkurssi.

Veden kuvantaminen on ensiarvoisen tärkeä juttu ja -laite. Kannattaisi konsultoida, tulisi poraamiset halvemmaksi koko asumisen ajan:
http://www.helsinki.fi/~pjojala/LVI-putkityot.htm
luottotiedoton ihminen ei aina tarkoita sitten sitä, että hän ei vuokriaan olisi kykenevä maksamaan.
nykyään voi pilata toisen ihmisen luottotiedot kuka vain. jopa sinun naapurisi voi käyttää tietojasi
ja menettää luottotietosi.
itselläni on luottotietoni menneet monta vuotta sitten, eikä syy ole edes minun. vaan rakkaan äitini.
olin alaikäinen kun hän tilasi nimilläni tavaraa ja sitten "unohti" maksaa ne.

jos olisin itse vuokran antaja kysyisin ainakin suoraan "mites luottotietojen laita?"
jos asiakas vastaisi rehellisesti että tiedot on menneet niin kysyisin ainakin että mites ne nyt niin.

ei luottokelpoisuus mielestäni ole se oikea peruste valita asukasta-

AsiassaToinenkinPuoli

Nimimerkille "tilliäinen"

Ajattele että sinun pitäisi vuokrata auto, jota olet huoltanut ja korjannut eli oikeasti kunnossa. Vuokraat henkilölle, jolla ei ole luottotietoja kunnossa, mutta kertoo pitkät tarinat että kuinka luottotiedot olivat menneet. Luotat tähän henkilöön ja sopimuksella varmistetaan että asioista ollaan yhteisesti sovittu.

Kuitenkin jotenkin vuokrat myöhästyy tai jää maksamatta. Lisäksi auto on lievästi kolhittu, likainen myös sisältä palauttaessa. Jotenkin vain ihmeellisesti autoasi vuokrannut henkilö jättää kaikki velvollisuudet hoitamatta palauttamisen jälkeen, koska luottotiedot ovat menneet VAIKKA ennen vuokrausta puhui aivan muuta!!! Mitä turhaan sitä enään alkaa korjauksia ja siivouksia maksamaan. Tarinan opetus on että jos luottotiedot eivät ole kunnossa, niin kauniiden luotettavien sanojen syömisen kiusaus käy suureksi eli vuokralainen ajattelee ongelmatilanteessa VAIN OMAA NAPAANSA! Hyvin usein käy niin että kun vuokranantaja saa turpaan vain sen takia että toinen on välinpitämätön mitä ollaan YHTEISESTI SOVITTU, niin se on sitten myös VIIMEINEN KERTA kun luottotiedottomalle MITÄÄN vuokrataan!!! Vaikka sinä olisit mallikansalainen, niin moni muu ei välttämättä ole...ja kun sitä ei voi ikinä etukäteen tietää.

Ongelmana on että pelkkään sanaan ei voi luottaa. Pitää olla jotain painetta/menetettävää vuokralaisella jos ei sovittuja asioita noudata. Valehtelu/vähättely tarinan muodossa on helppoa mitkä tuntemattoman taustat oikeasti ovat. Olet kuitenkin oikeassa että luottotiedot menettänyt voi olla oikeasti ihan hyvä vuokralainen, mutta RISKI ON SUURI omistajan näkökulmasta. Vähemmän riskiä on siis sellaisesta vuokralaisesta, jolla on luottotiedot kunnossa.

Jos haluat vakuuttaa vuokranantajaa että olet oikeasti maksukykyinen, niin säästät rahaa, ehdotat 2kk takuuvuokran sijaan 3kk takuuvuokraa. Tälläinen menettely saa paremmin vuokranantajankin kuuntelemaan että ehkä ne luottotiedot tosiaankin ovat menneet jonkun toisen osapuolen töppäyksen takia.

saa helposti tiedot

Haluatko varmistaa tulevan vuokralaisesi maksukyvyn?
Myytkö omaisuuttasi laskua vastaan?

Yksityishenkilön luottotietoja voi käyttää laissa määriteltyihin
tarkoituksiin. Tämä helpottaa esimerkiksi vuokranantajan
asemaa ja suojaa henkilöä, joka lainaa tai myy omaisuuttaan
laskua vastaan. Luottotietoja voit laillisesti tarkistaa myös
palkatessasi työntekijää luottoasemaan.

www.omatito.fi

eli saa nykyisin tarkistaa toisen luottotiedot ihan ilman lupaa,jos on perusteltu syy.Pelkkä uteliaisuus ei ole mutta kaikki muut lähes.

hahhhha

omatieto.fi maksaa asiakkaalle aina... omat luottotiedot saa kerran vuoteen ilmaiseksi ja ei pidä ottaaa vuokralaista jos on kyylä vuokran antaja mie en koskaan anna etukäteen henkilötunnusta jos muutan ja siinä on sit se ettei kyylää ihmisen henkilökohtaista elämää, hyvin on ottanu vuokralle ku oon sanonut etten jakele sote tunnusta väärinkäytösten varalta, eikä se vuokranantajalle kuulu, sitä varten on takuuvuokrat.

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta