Kuinka ehdottaa avioehtoa?

Ei koskaan naimisiin

Miten olette itse ehdottaneet avioehtoa ja mitkä ovat olleet reaktiot? Onko olemassa väärää tai oikeaa tapaa, onko avioehdon ehdottaminen loukannut tai jopa estänyt naimiisiinmenon? Kuinka avioehtoa voi ehdottaa niin ettei se ole törkeä loukkaus tulevaa puolisoa kohtaan?

14

3334

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meillä eilen

      Kihlattuni ilmoitti (kerran eronneena) että ei aio koskaan naimisiin enää ilman avioehtoa. Minä vastatsin että minä en ala kantamaan syyllisyyden tunteita hänen exänsä takia, enkä aio suostua kylmän laskelmoivaan vale-avioliittoon avioehtoineen.

      Asia olisi ollut täysin eri jos asiasta olisi keskusteltu yhdessä, tottakai se olisi voinut ehkä ollakin mahdollista jos sille edes olisi ollut mitään järkeviä perusteita. Mutta kun mies heitti syyllistämisen pallon syliini niin tuli heti olo että hän ei usko avioliittoomme.

      Nyt tuntuu todella pahalta ja koko ajatuskin avioliitosta oksettaa. Yäk, miten sitä voidaankin olla loppujen lopuksi niin eri planeeoilta. Pistää miettimään koko suhteen vakavuutta.

      • rullaati

        Puolisoni aikoo teetättää avioehdon...
        Olenko loukkaantunut ..en tiedä.
        Huomasin kylläkin tuossa yllättäin että voiko sitä tehdä koska omaisuus on molempien nimissä???


      • toki tarvitaan
        rullaati kirjoitti:

        Puolisoni aikoo teetättää avioehdon...
        Olenko loukkaantunut ..en tiedä.
        Huomasin kylläkin tuossa yllättäin että voiko sitä tehdä koska omaisuus on molempien nimissä???

        yksinään ei avioehtoa voi tehdä. Kahden kauppa.


      • suostua
        rullaati kirjoitti:

        Puolisoni aikoo teetättää avioehdon...
        Olenko loukkaantunut ..en tiedä.
        Huomasin kylläkin tuossa yllättäin että voiko sitä tehdä koska omaisuus on molempien nimissä???

        Elikkäs jos olette jo avioon ehtineet, niin ei puolisosi silloin avioehtorintamalla enää mitään omin päin voi teettää. Jos hän sellaista aikoo, niin sinun on valta päättää, haluatko sinä. Pakkoa ei ole avioehdon allekirjoittamiseen. Itse pitäisin kovinkovin erikoisena, että avioehtoa täytyy ryhtyä tekemään 20 vuoden avion jälkeen, jos et vallan ole antanut hänelle aihetta olettaa, että olet liitosta lähtemässä ja viemässä "tuhkatkin pesästä". Jos niin ei ole, niin äkkinäinen into avioehdon tekemiseen kielii jotain puolison omista motiiveista.


      • älä allekirjoita
        rullaati kirjoitti:

        Puolisoni aikoo teetättää avioehdon...
        Olenko loukkaantunut ..en tiedä.
        Huomasin kylläkin tuossa yllättäin että voiko sitä tehdä koska omaisuus on molempien nimissä???

        Ei voi tehdä tässä tapauksessa yksipuolisesti.

        Jospa mies tarkoitti jotain muuta? Esim. toisen kuoleman varalle. Kysy seuraavalla kerralle, millaista ehtoa ja kenen tulevaisuutta mies aikoo turvata.


      • puolin jos toisin

        Tuo oli pikkuisen ikävään sävyyn ilmoitettu tulevalta mieheltäsi, mutta pystyn kyllä ymmärtämään häntäkin. Hän tuntee tulleensa pahasti kusetetuksi edellisessä liitossaan, mutta ei sitä tietysti olisi tarvinnut tuollaisessa yhteydessä tuoda esille. Ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että hän olisi kylmän laskelmoiva. Voisiko olla mahdollista, että avioehdon ehdottaminen olisi silti vähän vaikeaa miehellesi ja siksi se tuli tuollaisessa muodossa? Miksi et itse ottanut asiaa puheeksi -et kehdannut..? Nämä eivät nääs ole helppoja asioita.

        Olisitko suostunut avioehtoon, jos asia olisi esitetty toisin? Sitäkin voi joku pitää kylmän laskelmoivana, jos toisella on paljon omaisuutta ennestään ja tuleva puoliso ei suostu avioehtoon...


      • tehdäö ksoka tahansa
        rullaati kirjoitti:

        Puolisoni aikoo teetättää avioehdon...
        Olenko loukkaantunut ..en tiedä.
        Huomasin kylläkin tuossa yllättäin että voiko sitä tehdä koska omaisuus on molempien nimissä???

        Avioehdon voi tehdä vaikka kaikki senhetkinen omaisuus on molempien nimissä. Tulevaisuudessa teillä voi olla omaisuutta, joka on vain toisen omistuksesa. Toinen voi saada esim. perinnön tsm.


      • sinäkö haluat hyötyä?

        Miten niin valeavioliitto?

        Ei avioliittoon mennä varallisuuden takia vaan rakkaudesta. Siinä sitä mittaria juuri onkin, että avioehto tehdään!!! Miksi sinä et suostu? Aiotko hyötyä aviopuolisostasi taloudellisesti? Etkö menekään rakkaudesta naimisiin? Katsohan peiliin?


    • rouva G

      Minusta ennen naimisiinmenoa kannattaa käydä läpi kaikki taloudelliset kysymykset, vaikka oltaisiinkin esim. eletty avoliitossa. Siinä voidaan sopia jatketaanko rahojen käytön suhteen samalla systeemillä kuin ennenkin (mitä maksuja kumpikin hoitaa, yhteistili/erilliset tilit, tarvitaanko mahdollisesti uusia pankkitilejä, rinnakkaiskortteja ym.) mietitään onko vakuutusturva riittävä ja onko päällekkäisiä vakuutuksia ym. Siinä kohtaa minusta on aika luontevaa ottaa avioehtoasia esille.

      Me keskustelimme hetken asiasta ja totesimme kumpikin ettemme tarvitse avioehtoa (miehellä hyvät tulot, ei omaisuutta mutta velkaa on, minulla pienet tulot eikä omaisuutta). Näin jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä kannattanut tehdä, koska minä tulen perimään jossain vaiheessa vähän omaisuutta. Nyt en kyllä missään tapauksessa kehtaa enää ehdottaa avioehtoa. No, elän uskossa ja toivossa että suhteemme kestää ja jos ero joskus tulisi, sitten saisi tyhmyys palkkansa...

      • siiiisii

        Voit kertoa tästä sille, jonka perit ja pyytää häntä laittamaan testamenttiin ehdon, ettei edunsaajan aviopuolisolla ole avio-oikeutta perintöön. Asia hoituu näin kätevästi.


    • Rouva G

      Miksi ei koskaan naimisiin? Ja miksi kyselet täällä avioehdosta -huonoja kokemuksiako vanhastaan?

      Naimisiinmeno on aina riskipeliä, mutta kannattaa minusta silti. Jos homma menee joskus puihin, ei se niiden hyvien hetkien arvoa vähennä ja onpahan ainakin viisastunut ja oppinut lisää elämästä ja itsestään.

    • Ehdon omaava

      Meillä minä otin avioehdon puheeksi, keskustelusävyyn ja mielestäni tilanteemme huomioiden ja hyvin perustellen. (Molemmilla omaisuutta ja yhteistä velkaa, miehelläni 2 lasta edellisestä liitosta.)
      Kysyin mielipidettään avioehdosta, ei ollut oikein miettinyt asiaa. Kerroin oman kantani: mahdollisen avioeron tullessa haluaisin kunnioittaa hänen vanhemmiltaan saamaansa omaisuuutta niin paljon, että haluan turvata sen hänelle avioehdon turvin, ja uskoisin hänen ajattelevan samoin myös minun omaisuudestani. Sanoin myös, että sitten erotilanteessa kumpikaan meistä ei varmastikaan ajattele yhtä sovittelevasti ja järkevästi vaan oma etu mennee hyvän tahdon edelle.
      Mietimme asiaa mahdollisimman monelta kantilta ja toistemme etua myös ajatellen. Lopputuloksena molempia huomioiva evioehto - ja eipä ole hankaloittanut elämäämme ja luottamustamme toisiimme mitenkään. Teetätimme avioehdon asianajajan luona, joka sitä laatiessaan keskusteli ensin kummankin kanssa yksin toiveistamme ja lopuksi istuimme yhteisen pöydän ääressä laatimassa paperia.

    • Avioehtokin on sellainen, jos avioliitto on kestänyt pitkään se ei enää päde. Näin ymmärsin, kun sitä meille tehtiin. En sellaista halunnut. Ja se on epäluottamuksen osoitus. Kait se on tarpeellinen jos molemmilla on omaa omaisuutta ja ei halua perintöä esim. puolison lapsille. Minun tapauksessa mies sanoi, ettei halua omaisuuttaan minun sisarille, kun ei ollut vielä yhteisiä lapsia.

      • >

        Olet ymmärtänyt väärin, tai sinua on tarkoituksella johdettu harhaan. Avioehto on yleensä erittäin hyvin voimassa, riippumatta kuinka kauan avioliitto on kestänyt... ja syytä ymmärtää sekin, että avioehto on voimassa myös puolison kuollessa (paitsi jos ehto laadittu koskemaan vain avieroa)

        On totta, että avioehdollistakin ositusta voidaan sovitella (avioliittolaki 103b §), tai oikeuden määräämä pesänjakaja "pakkosovitella" jos siihen perusteita. Perusteena voi olla esim. tilanne, jossa mies perustanut nimiinsä firman, jota sitten on aidosti yhteisin ponnisteluin rakennettu ja siitä on tullut arvoltaan merkittävä. Avioehdollisessa avioerossa vaimolla ei olisi oikeutta tasinkoon (firma korottamassa miehen nettovarallisuutta merkittävästi) ... tällaista ositusta voitaisiin hyvinkin sovitella, ja syytä olisikin.

        Vastaavasti yo. esimerkissä jos firma olisi ollut miehellä jo "ammoisista ajoista" ja hän avioituu ilman avioehtoa, sitten nuorikko rouva ottaa avioeron 18 kk naimissa olon jälkeen ... jälleen saman pykälän perusteella ositusta soviteltaisiin tod.näk. niin ettei tasinkoa tarvitse maksaa avio-oikeudesta huolimatta (kyseessä ollut ns. lyhytkestoinen avioliitto)

        Sovittelu on aina tapauskohtaista, eikä tulemasta voi yleensä sanoa varmaksi mitään ... kaikkein vähiten nettikeskusteluissa....


        >

        Jaa'a ... eikö ole laskelmoimisen osoitus jos vaatii avio-oikeutta puolison omaisuuteen jonka hakkimiseen ei ole millään tavalla osallistunut?

        ====================

        103 b § (16.4.1987/411)

        Ositusta voidaan sovitella, jos ositus muutoin johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen taikka siihen, että toinen puoliso saisi perusteettomasti taloudellista etua. Osituksen sovittelua harkittaessa on otettava erityisesti huomioon avioliiton kestoaika, puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi ja omaisuuden kartuttamiseksi ja säilyttämiseksi sekä muut näihin verrattavat puolisoiden taloutta koskevat seikat.

        Ositusta soviteltaessa voidaan määrätä:

        1) että puoliso ei saa avio- oikeuden nojalla toisen puolison omaisuutta taikka että sanottua oikeutta rajoitetaan;

        2) että tietty omaisuus, jonka puoliso on ansainnut tai saanut puolisoiden asuessa erillään tai joka puolisolla on ollut avioliittoon mentäessä taikka jonka puoliso on saanut avioliiton aikana perintönä, lahjana tai testamentin nojalla, on omaisuuden osituksessa kokonaan tai osaksi oleva omaisuutta, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta;

        3) että omaisuus, johon toisella puolisolla ei avioehtosopimuksen nojalla ole avio- oikeutta, on omaisuuden osituksessa kokonaan tai osaksi oleva omaisuutta, johon toisella puolisolla on avio-oikeus.

        Osituksen sovittelua koskeva vaatimus voidaan tehdä joko osituksessa tai osituksen jälkeen. Kun sovitteluvaatimus tehdään osituksen jälkeen, on noudatettava, mitä osituksen moitteesta ja osituksen pätemättömäksi julistamisesta on voimassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      65
      3137
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      547
      2985
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2195
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1972
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      305
      1785
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1562
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      100
      1284
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1172
    Aihe