AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / TAPATURMAELÄKE

TAPATURMAELÄKE

21 Vastausta 1 877 Lukukertaa
Voiko työpaikan sisäilmasta työkykynsä ja terveytensä menettänyt saada tapaturmaeläkkeen? Vai annetaanko armosta ja vetkutteluiden jälkeen ehkä se työkyvyttömyyseläke? Ja sekin vain niille jotka kiltisti sairastavat astmaa. Kun eläkepäätös kolahtaa kohdalle, voikin sitten aloittaa sen keskustelun mitä ihan oikeasti sairastaa.

Tapaturmaeläke, onko kyse

vai pelkästä välinpitämättömyydestä? Tiedetään mitä tapahtuu... se ei sitten kait enää ole tapaturma ollenkaan ja siksi tapaturmaeläkkeitäkään ei voi saada?

Täysi tapaturmaeläke on työikäiselle 85 %

http://www.tvl.fi/asp/system/empty.asp?P=754&VID=default&SID=986185187878198&S=1&C=24251

Täysi tapaturmaeläke on työikäiselle 85 % vuosityönansiosta ja 65 vuotta täyttäneelle 70 % vuosityöansiosta.

vaikka olisi todettu ammattitauti

maksaa tapaturmaeläkkeen nimistä korvausta vain pari vuotta, sitten ihmeparantaa potilasta näkemättä.. tai siis lakimiehethän siellä niitä lukee ja keksii porsaanreiän, ettei tarvitse maksaa, vaikka olisi pitkäänkin työkyvytön..

onhan noita pykäliä.. ne on vaan paperia..

Lääkärit peesaa

että ne saisi siitä jotakin itselleen, että kirjoittavat kehnoja vääriä lausuntoja tai selkeästi virheellisiäkin... Onko kukaan koskaan huomannut tätä?

On huomattu

on paikka, joka suoltaa näitä vääriä lausuntoja solkenaan. Todennäköisemmin vääristelyä tekevä tiimi on lahjottu tekemään vääristelynsä mahdollisimman hyvin.

Tapaturma, maksuaika j.n.e.

Tapaturmaeläke on virallinen nimi, mutta se ei ehkä ihan kuvasta nimenä mistä on kyse. Kuten me kaikki tiedämme, homesairaus ei yhtäkkiä jonain päivänä sekunneissa ilmesty tapaturmana. Sairastumiseen tarvitsee kyllä "vähän" altistustakin. Onko sitten talon kunto ollut tiedossa? Jos väittää ettei ole ollut, kai on sitten kyse "tapaturmasta".

Tapaturmaeläkettä ei kai kukaan saa pysyvästi? Tilapäisestä tapaturmaeläkkeestä pitäisi puhua. Olen kuullut yhdestä ja ainoasta tapauksesta, jolloin henkilö on saanut varsinaista tapaturmaeläkettä. TTL:lla sanottiin, että vakuutusyhtiöillä on käytäntönä maksaa 1-2 vuotta, joka näytti pitävän paikkaansa. Sitten maksaminen loppuu, joko koska taloa on n.s. korjattu, tai koska sairas on jollain lailla tullut työkykyiseksi.

Mitä tulee aloitusviestiin, niin potilas ei saa valita diagnosia. Sitä mitä on diagnostisoitu, sitä lääkitään ja sillä mennään. Eivät (home)astmapotilaat mitään tästä hyödy. Astma kun ei ikinä järjestelmän sääntöjen mukaan ole sellainen että se veisi työkykyä. Kivaa ja lohduttavaa tietää homeastmaatikkona...

Ei kukaan homesairas ole voittaja, olipa diagnosi mikä tahansa. Häviäjiä olemme kaikki.

Miten määritellään

kun on kyseessä homeista saatu ammattitauti? Näin se menee, ammattitaudin ilmenemispäiväksi eli päiväksi, jolloin tapaturma sattui katsotaan se päivä, jolloin henkilö meni ensimmäisen kerran kyseisten ammattitautiinsa johtaneiden homeoireidensa vuoksi lääkärinvastaanotolle. Siinä ei siis vaadita, että se olisi se päivä, jolloin sai lähetteen ammattitautitutkimuksiin tai jolloin ammattitauti olisi diagnosoitu tms. Vakuutusyhtiöhän heittää jonkun arvaamansa päivän siihen kuponkiin, joka lähetään sairastuneelle, kun ammattitauti on hyväksytty ja siihen tapaturmapäivään voi hakea muutosta, mutta se on tehtävä tietyn ajan kuluessa.

märitelmä onkin sit sillen

kysseessa amattitauti.

ja ei anneta eläke.

Laki tapaturmavakuutuslain muuttamisesta

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1981/19810526

Ei todellakaan ole

Vaikka puolikuollut olet ,sairastat astmaa ym et todellakaan niillä kriteereillä pääse eläkkeelle.

Totta!

miehet saa helpommin paikalle kuin tapaturma-, sairas- tai työkyvyttömyyseläkkeen.

Ei voi, ei sitä tapaturmaa edes ole käynyt

joten miksi maksaa työpaikan tahallisesta toiminnasta yhtään korvauksia kenellekään. Vankilaan vain työpaikan päättäjät!

Tarua on

sellaista tarua, ettei kukaan mitään eläkkeitä kyllä saa koskaan mistään kosteusvauriosairauksista. Jos on saanut, on diagnoosi jotakin ihan muuta, mutta ei siinä mitään kosteusvaurioista mainita!

Tarua on

Et esim pääse eläkkeelle kuin vain jos sulla on pää kirjaimillesesti kainalossa.

Et pääse vaikka olis sun sata diagnoosia.Sanotaan että lääkkeillä pärjää eikä ole niinsairas etteikö selviytyisi työstään.

bbbb

bbbbbb

Astma ja eläke

Menee seuraavasti. Altistut töissä ja menet tutkimuksiin. Tästä alkaa ammattitautitutkimukset ja aika juosta. Mikäli todetaan ammattitaudiksi, täyttää se työtapaturman vaatimukset. Ammattitauti on siis työtapaturma. Tapaturmaeläkkeen saannin edellytyksenä on se, että työkyvyn alenema on yli 10%:a.
Käytännössä sairauden täytyy olla niin paha, että joutuu hakemaan työkyvyttömyyseläkettä eli tulee työkyvyttömäksi omaan työhönsä ja uudelleenkoulutusmahdollisuutta ei ole. Vakuutusyhtiön on käsiteltävä samalla oikeus tapaturmaeläkkeeseen.
Itselläni on tilanne, että olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä vuoden ammattiastman vuoksi eli työkyvyttömyysprosentti on noin 60%:a. Muutoinhan työkyvttömyyseläkettä ei saisi. Tapaturmaeläkettä ei kuitenkaan ole myönnetty, koska vakuutusyhtiön mukaan työkyvyn alenema ammattitaudin vuoksi on alle 10%:a. Kuitenkin olen työkyvyttömyyseläkkeellä, jonka vaatimus on 60%:a. Eikö ole kummallista? Astman haittaluokka on 6. Haittaluokastakin suoraan vedettynä (ks. Vanhasen hallituksen ohjelma vuonna 2007) prosentit olisivat 6 x 5 eli 30%.
Odotellaan vakuutusoikeuden päätöstä. Näyttää kuitenkin olevan, että toimivaltaiset vakuutusyhtiöt toimivat vastoin lakia epäämällä pääsääntöisesti vahingoittuneille lainsäädännön mukaan kuuluvat korvaukset. Lain mukaan vakuutusyhtiöiden ensisijainen tehtävä on huolehtia siitä, että vahingoittuneet saavat heille lain mukaan kuuluvat korvaukset ja epääminen ei voi olla ensisijainen tehtävä.

Voin allekirjoittaa

sillä juuri noin se menee. Itsekin samassa tilanteessa ja ihmeellistä on tosiaan se, kun toisen mielestä työkyvyn alenema on alle 10 % ja toisen mielestä se 60 % ja siinä välissä tosiaankin seilaa haittaluokasta määritelty invalidiprosentti. Vaikka olisit kuinka sairas on vakuutusyhtiön lakimiehen mielestä haittasi iihan olematon ja olet täysin työkykyinen, vaikket näin syksyllä edes selviä matkaa kotiovelta autolle ilman astmakohtausta.
Toivottavasti edes vakuutusoikeudessa toimivat lain mukaan. Selkärangattomuutta on paljon liikkeellä.

Haittaluokista

Nämä haittaluokkamääritelmät tulevat kuulemma muuttumaan (lääkärini tieto). Haittaluokan määrittäminen on nykyään mielivaltaista, sillä niihin ei juurikaan vaikuta oireet vaan ainoastaan mittausten arvot mittauspäivänä eli hoitavan lääkäri arvio haittaluokasta ei ole määrittävä tekijä. Hän kuitenkin on ainut henkilö, joka voi laittaa alulle luokan noston.
Työkyvyn alenemam määrittäminen vakuutusyhtiössä perustuu mielivaltaan. Invalidiprosenttia, joka määräytyy työkyvyn aleneman perusteella, määritettäessä käytetään haittaluokkaa ja yksi haittaluokka on 5%.a. Haittaluokka on se, jota käyttää verottaja eli valtio. Haittaluokka on ainut, jota tulisi käyttää myös vakuutusyhtiöissä, sillä se on jotenkin objektiivinen ( sitä käyttää myös Vanhasen hallitus ohjelmassaan vuonna 2007 määrittäessään invalidiprosenttia verotusta varten ja tässä on kyse nimenomaan työkyvyn alenemasta).
Valtiokonttorin osalta tilanne on erityisen mutkikas, sillä se on Valtiovarainministeriön alainen ja työntekijät lienevät siten virkamiehiä. Se ei ole yksittäinen ja oma-aloitteinen toimija vaan valtion viranomainen ja sen työntekijät toimivat virkavastuulla. Heidän on noudatettava ministerin ohjeita, STM:n ylijohtajien ohjeita ym. Ministerit ovat vastanneet eduskunnassa kirjallisiin kysymyksiin homeasioissa, Ylijohtaja on antanut virallisen kirjeen tapaturmalainsäädännön soveltamisesta ym., mutta Valtionkonttorin virkamiehet eivät niitä noudata. Syyllistyvätkö virkarikokseen?
Hallintomenettelylakia siellä ainakin rikotaan. Asioita ei käsitellä viipymättä ja neuvontavelvollisuutta ei noudateta. Jääviyskin on vähän niin ja näin TTL:n virkalääkäreiden osalta sillä jääviys syntyneen jo sillä, että yleisöllä on syytä olettaa virkamiehen olevan jäävi - eli pelkkä epäilys riittää. Tällöin henkilön pitäisi jäävätä itsensä, mikäli on eettiset arvot kunnossa.
Valtiokonttorin osalta kokemus on osoittanut sen, että syy sen toimintaan on selvä - siellä on tehty tietoinen linjan veto. Pääsääntöisesti lain edellyttämät korvaukset evätään ja käsitelyä viivytetään kaikin keinoin. Tämä tarkoitus on lannistaa kansalainen ja saada hänet jättämään asia silleen.

Kansalaisen

on varsin suosittua myös muissa viranomaisissa. Taitaakin olla vielä niitä harvoja tilanteita, joissa sitä suomalaista sisua ja sitkeyttä tarvitaan;) On selvää, että tuossa viranomaismyllyssä ihminen jauhaantuu, mutta siinä voi käydä myös toisin kuin viranomaiset kuvittelevat. Ihmiset ryhmääntyvät näiden hallintomenettelylakien rikkomusten yms äärellä ja nousevat ryhmänä toimimaan.
Totuus on, että liian likaista peliä pelataan sairaiden kanssa tämän hetken Suomessa.

Mitä käytännössä tarkoittaa

haittaluokka 6.Paljonko se on korvauksena

Onkohan

vakuutusyhtiösi ilmoittanut (hyväksynyt) haittaluokan 6? Myös lääkäri voi esittää haittaluokkaa, mutta vakuutusyhtiö ei välttämättä ole lääkärin kanssa aina samaa mieltä.

Korvaussumma riippuu iästäsi ja käsittääkseni myös sukupuolesta. Ammattisi ja opintosi eivät vaikuta korvaussummaan mitenkään. Katso STM:n sivut aiheesta. Muistaakseni kertakorvaus menetetystä terveydestä alle 50-vuotiaalle on alle 10 000 euroa.

Voit hakea ns. invalidivähennystä verotuksessa silloin kun haittaluokkasi on 6 tai enemmän. Alin vähennykseen oikeuttava invaliditeetti% on 30%. (6 haittaluokkax5%=30%) Loppupelissä vähennyssumma (tosin riippuu tuloistasi) ei ole paljonkaan, mutta rikkana rokassa. Voit hakea sitä myös takautuvasti aina ammattitaudin ilmenemispäivästä lukien eli vahinkopäivästä (vahinkovuoden verotuksesta) lähtien. Tarvitset veroviraston oikaisulomakkeet ja kopion vakuutusyhtiösi haittaluokkapäätöksestä.

Olethan hakenut ammattitautiisi määrätyistä lääkkeistä takautuvasti korvaukset?

Kun haittaluokkasi on 6, missä voinnissa olet?
 /   /  /  / TAPATURMAELÄKE
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Viikon keskustelluimmat

Tietoa mainosten kohdentamisesta