Kummityttö pääsi myymään marjoja marketin ulkopuolella olevaan kojuun.

kummitustätsä

On siinä yksin, virallinen työaika 7,5h ilman ruokista tai kahvitaukoa ja vessassakin saa käydä vain, jos IHAN pakko. Työt venyvät, kun putiikin mentyä kiinni pitää purkaa kioski, vidä tuotteet säilöön ja laskea kassa. Töitä on myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kirjallista työsopimusta ei ole tehty. En löytänyt googlettamalla tietoa, joten kysyn täällä:
1. ilta- ja lauantailisät, tuleeko niitä?
2. tauot??
3. ylityöt?

Nuori tykkää työstään, mutta haluaisin vaan tietää, meneekö homma lakien mukaan!

8

9005

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myyjä...

      Marjojen myynti luultavasti luokitellaan "torimyyjäksi" joka ei ole minkään työehtosopimuksen piirissä ilmeisesti edellenkään.
      Joten ehdot tulevat työsopimuksen mukaan. On toki lakeja jotka määrittelevät työoloja.
      Lauantailisää ei varmasti ole ja jos iltalisä on se tulee klo 18 jälkeen (ehkä n. 50-80 senttiä tunnilta).Iltalisäkään ei siis ole missään määrättyä.
      Silloin kun työntekijä on yksin on taukojen pitäminen hankalaa. Jos päivään kuuluu ruokatauko on se usein palkatonta aikaa. Sanotaan myös "Lisäksi ruokatauko voidaan paikallisesti sopia pidettäväksi työajan ohessa." En tietysti osaa sanoa onko paikka kovinkin vilkas mutta luulisin, tuollaisessa työssä on sen verran hiljaisia taukoja että ehtii eväitään syödä.
      Vessassa saa varmasti käydä kun niin tarvii.
      Olen joskus itse ollut työssä missä oli useitakin kesätyöntekijöitä. Tunnolliset tekijät joutuvat usein "maksumiehiksi" noissa tiukoissa säännöksissä. Meillä ainakin kävi usein niin jos nuorille antoi vapaammat ehdot toiset viivyivät tauoillaan muutaman tunnin päivässä.
      Työaikaan kyllä luulisi sisältyvän nuo lopputyöt. Se on ehkä asia mistä nuoren kannattaa kysyä uudelleen onko ymmärtänyt asian oikein. Jos lopputöitä on paljon, myyntiajaksi voisi silloin olla 7 tuntia ja 1/5 tuntia lopputöitä.
      Se ei ole välttämättä ylityötä jos joinakin päivinä tuo 7,5 tuntia ylittyy. Jaksossa saattaa olla päiviä ettei myytävää riitä koko päiväksi niin silloin tuo tasoittuu.
      Pääsääntönä pitäisin sitä ettei ilmaista työtä kuitenkaan tarvi kenenkään tehdä. Eli kaikesta työajasta on saatava palkka (vaikka lisät eivät kuuluisikaan)!!!
      Toivotaan että nuori viihtyy työssään ja saa sittä mukavaa kokemusta jatkoa varten!

      • .......................ou

        Itse olen työskennellyt torimyyjänä kun ei parempaakaan saanut, ja kyseessä on melkoisen rankkaa työtä ainakin riippuen millainen pomo on...

        Minulla oli sunnuntailisä 1e ja sekin tuli vasta kun pomoa tarpeeksi painostettiin. Välillä tuli hetkiä jolloin oli pakko käydä hakemassa täydennystä /vessassa ja se onnistui kyllä meillä helposti, mutta varsinaisia taukoja työssä ei ollut.
        Jos joutuu yksin työskentelemään koko ajan, niin ainakin pahimman sesongin aikana (heinäkuun alku-puoliväli?) voi olla tiukat paikat. Meillä minä olin kiireapulaisena, joka tuli juhannuksen jälkeen töihin,jotta muut työntekijät saavat välillä lomapäiviä, ja jotta ei tarvitsisi ruuhka-aikoina työskennellä yksin.

        Itse en kyllä suostuisi tuollaisiin yöehtoihin, torimyyjän homma on rankkaa jo itsessään, mutta jos joutuu kaiken vielä tekemään yksin niin olisin aivan lopussa koko hommasta.

        Meillä pomo oli vielä ilkeä ukko, joka soitteli työajan ulkopuolella myydyistä marjamääristä ja haukkui mahdollisesti, jos ei selittänyt oikein tai veti omia johtopäätöksiä ja piti kaikkia huonoina työntekijöinä.
        Torimyyjän homma ei kestä koko kesää, ja ensimmäiset viikot työintoisena saattaa jaksaa, mutta pikkuhiljaa yksin työskentely saattaa alkaa raastaa...

        Riippuu kyllä todella paljon ihmisestä miten jaksaa, toiset onnistuvat tekemään vaikka minkälaista hommaa väsymättä! oikea asenne todellakin auttaa, ja kuukauden-puolitoista kuukautta voi tuollaisessakin työssä selvitä hengissä. =)

        Niin ja työajoista vielä, meillä maksettiin palkka kyllä ihan kaikesta työpaikalla olemisesta/tekemisestä.. (sain muunmuassa palkan n. vartin perehdytyksestä uudelle työntekijälle..)


    • hmm.

      Lakisääteisesti ilta- ja sunnuntaivuoroista kuuluu saada lisäkorvaus (sunnuntaipäivistä siis ja myös pyhäpaivistä). Lauantai on normaali "arkipäivä", tai ehkä pikemminkin työpäivä, eikä siitä tarvitse mitään erityiskorvauksia maksaa.
      Iltatyökorvaus vaihtelee paljon alasta riippuen, ja joissakin paikoissa sitä maksetaan vasta esimerkiksi klo 20 jälkeen.

      Taukoja pitää olla ja työntekijällä mahdollisuus käyttää wc:tä koska vain. Tauoistakin on olemassa jokin säädös, en ole varma mutta 8 tunnin työpäivässä tulee olla ainakin 2x15 min palkallinen "kahvitauko". Tällöin on tietysti hyvä, että joku hoitaa liikettä sillä välin, mutta ilmeisesti kummityttösi tilanteessa työnantaja haluaa säästää palkkakustannuksissa... Sitten vain reilusti lappu luukulle kun tauon haluaa pitää.

      Ylitöitä tehdään sopimuksen mukaan, niistä pitää maksaa palkka ja hyvällä tuurilla jonkinlainen lisäkorvauskin.

      Toivottavasti tämä auttoi edes jotenkin. Kannattaa käskeä tyttöä pitämään oikeuksistaan kiinni. Esimerkiksi työsuojeluun voi soittaa ja pyytää neuvoja. Sieltä myös autetaan varmasti kiperämmissä tilanteissa. Tässä nettiosoite, ehkäpä siitä on hyötyä: www.tyosuojelu.fi/

      Ja työsopimus kannattaa ehdottomasti vaatia, koska muuten työntekijällä ei ole oikeastaan minkäänlaisia oikeuksia riitatilanteessa pomon kanssa - viranomaisten puuttuessa peliin työnantaja voi sanoa, että ei meillä koskaan tuollaista työntekijää ole ollutkaan.

      • mansikanmyyjä

        "Lakisääteisesti ilta- ja sunnuntaivuoroista kuuluu saada lisäkorvaus (sunnuntaipäivistä siis ja myös pyhäpaivistä). Lauantai on normaali "arkipäivä", tai ehkä pikemminkin työpäivä, eikä siitä tarvitse mitään erityiskorvauksia maksaa.
        Iltatyökorvaus vaihtelee paljon alasta riippuen, ja joissakin paikoissa sitä maksetaan vasta esimerkiksi klo 20 jälkeen."

        Kaupan alan TES:in mukaan pyhäpäivistä (siis sunnuntaista ja muista pyhäpäivistä) pitää maksaa KAKSINKERTAINEN palkka. Lauantailisäkin on merkitty TES:iin ja se on klo 13 jälkeen palkkaluokasta riippuen noin 4 euroa. Iltalisää pitää maksaa klo 18 jälkeen ja se on noin 3-4 euroa.

        Jos myyjä on yksin, niin yksinkertaisesta ruokatauko on pidettävä myyntipaikalla silloin, kun ei ole asiakkaita. Vessassa voi ja pitääkin käydä aina kun on tarve. Silloin voi pistää "palaan pian" -lapun luukulle.


    • tiitu

      Moikka.
      Itse oon ollut myös torimyyjänä Helsingissä eräässä paikassa yhteensä noin 10 kk. Työpäivät oli 7h johon sisältyi muistaakseni 2 taukoa ja sai pitää myös puolen tunnin ruokkiksen, mutta se vähennettiin sitten työajasta.
      Iltalisää tuli muistaakseni joku pari euroa/per tunti ja lauantailisää tuli yhden jälkeen 4 euroa/per tunti. Siis näin suunnilleen. Tuntipalkka meillä oli 8e lisät.

      Sulkemiset ja avaamiset ei lisänny työaikaa, sillä toinen pomoista tuli yleensä avuksi noin 20 minuuttia ennen työajan päättymistä kanssani sulkemaan ja viemään marjat sun muut sisälle erääseen kauppaan.

      Meillä oli ainakin tosi rento meininki ja mukavat työkaverit ja pomo myös. Tosin varmaan riippuu niin paikasta että miten asiat hoituu, mutta toivottavasti tästä oli edes vähän apua.

      Meitäkin oli monesti ainakin talvisin vain yksi myyjä, mutta silloin sai laittaa kassan kiinni ja jättää lapun tiskille että "palaan hetken päästä" kun meni tauolle. :) Kesäsin oli sitten pari-kolme myyjää, eli tauotkin onnistu vähän helpommin.

    • kaakkaak1

      Torimyynti on ainut kaupan TES alainen työ, jossa ei tarvitse maksaa lisiä. Tarkistettu pamilta.
      7,5 h on jo tosi kohtuullinen työpäivä verrattuna että itse teen 10 h/pv

      • yuoip

        Torimyyjä tai kaupan aulassa tapahtuva marjanmyynti ei ole kaupan tessin alaista työtä.


    • ex tori

      joo paska palkka 8,50h eikä mitään etuja...en lähde enää orjaksi myymään pilalle menneitä tuotteita ja huijaamaan ihmisiä!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1645
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1509
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      68
      1419
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      38
      1373
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      49
      1314
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1248
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1126
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1092
    Aihe