Kaliningrad

Matkamies

Lähdemme syksyllä Via Balticaa pitkin Puolaan.Matkalla oli ajatus piipahtaa Kaliningradissa.Viisumit on kunnossa,mutta kuinkahan mahtaa sujua rajamuodollisuudet.Olisiko kenelläkään tuoreita kokemuksia aiheesta?

12

4251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käyty autolla

      Ajoimme vuonna 1995 Klaipedasta Kuurinkankaalle (lossilla yli). Siellä olevalla Venäjän puoleisella rajalla huomattiin, että lapset puuttuvat passista. No, pienien ja todella kohteliaan ystävällisten neuvottelujen jälkeen heidät lisättiin passiini. Eikä maksanut mitään! Päinvastoin jäätiin kaverillisiin tunnelmiin ja puhuttiin ihan muutakin kuin "asiaa". Sieltä Kaliningradiin, jossa auto parkkiin bulevardin varrelle (rattipuntti päälle), torille ja kahville. Sieltä suuntana etelä, josta luulimme pääsevämme Puolaan. Niihin aikoihin se ("merenpuoleinen") rajapaikka ei ollut käytössä. Siellä kumminkin syötiin junavaunuun tehdyssä ruokalassa. Sieltä oikealle rajalle, jossa jonotimme puolalaisten perässä, kunne he tulivat sanomaan jonottamisen koskevan vain heitä. Siispä eteenpäin ja sujuvasti yli rajan.
      Koko käynti Kaliningradissa silloin ennenvanhaan oli tosi positiivinen kokemus. Missään vaiheessa ei ollut tunnetta, että olisimme olleet vaarassa tai tarkkailussa. Ihmiset, jotka kohtasimme olivat ystävällisiä ainakin tarpeeksi. Vaatimatonta oli tietysti silloin vielä, mutta emme luksusta odottaneetkaan. Silloinkin meitä varoiteltiin ja ihmeteltiin, että kuinka uskallamme. Iloitsemme kovasti, että emme kuunnelleet varoituksia, vaan kuljimme omaa tietämme. Sillä siellä, niinkuin kaikkialla maailmassa (jopa Suomessa) suurin osa haluaa toisille ihmisille hyvää.
      Kiva olis kuulla, kuinka matkanne onnistui siellä. Uskon ja toivon, että yhtä hyvin kuin meillä - silloin ennenvanhaan.

    • nuo rajamuodollisuudet,

      oli siinäkin todella tiukat, varsinkin tullessa pois, tullijäbä kuulusteli pastorin äänellä ja ilmeillä muutaman minuutin matkan tarkoitusta yms. Matkalaukut läpivalaistiin.
      Vetelin hermosavuja ulko-oven vieressä jälkeenpäin, kun bussin jono oli tarkastettu, niin samainen tullimies tuli myös tupakalle ja alkoi vitsailemaan Mr. Bean ilme päällä suomalaisista. Kauhia vitsinheitto alkoi.
      Mutta omalla autolla en ole mennyt, luulisi noita kulkijoita kuitenkin olevan niin paljon, että suomalaiset menee siinä samalla.

      • nuo rajamuodollisuudet,

        Kirja "Sankarimatkailijan kaliningrad" on varmaan vieläkin tuorein opas nähtävyyksiin ja sellaisiin itse kaupungissa.


    • paikallinen

      Asun tassa Kalingradin naapurissa ja vierailuilla siella on rajalla vain pidettava noyra asenne... ei liikaa virnuilua, ei vitsailua ja hyvaksyttava ne kaikki paperit mita joudut extrana rajalla tayttamaan. Silloin kaikki toimii... mutta ole varovainen auton kanssa koska jos menet autolla ja sita ei ole sinulla rajalle palatessasi niin silloin sinulla on ongelmia.

    • kiikunsuora

      Kokemuksia Venäjän-Puola rajalta, Kaliningrad (Mamonovon raja-asema) heinäkuu 09.

      Venäjän puolella on kaikkiaan kolme puomia. Ensimmäinen on lahjuksien keräämistä varten, toinen on varsinainen tulli, ja kolmas on sulku josta annostellaan autoja Puolan tulliin. Sitten on vielä Puolan tulli, joka on aivan erinomaisen hidas.

      Tämä raja toimii siten, että Puolan tulli penkoo ja tonkii kaikki puolalaiset ja venäläiset viimeisen päälle. Venäjän tulli taas keskittyy lahjuksien avulla autojen annosteluun Puolan tulliin. Venäjällä ei tutkita juuri mitän, mutta ekalla puomilla saa odottaa tuntikaupalla jos ei maksa lahjuksia. Pari tuntia meni siten, että kertaakaan ei jonon ensimmäinen auto mennyt puomista läpi, sen sijaan aina joku takempaa jonosta, sen jälkeen kun oli käynyt viemässä setelin maastopukuiselle hepulle joka niitä kävi suorasanaisesti kyselemässä.

      Meillä meni kyseisellä rajalla 6 tuntia ja olisi mennyt koko yö jos emme olisi lahjusta antaneet. Hassuinta oko jutussa oli, että tuon 6 tunnin aikana autoa ei tutkittu laisinkaan. Puolan tulli nimittäin päästi muut kuin puolalaiset ja venäliset suunnilleen kättenheilautuksella läpi. Ongalma vain oli se, että piti jonottaa samassa jonossa puolalaisten ja venäläisten kanssa, joten aikaa sielläkin kului.

      Eli opiksi kaikille jotka menevät autolla Kaliningradiin:
      - varatkaa pari päivää aikaa tutustua alueeseen, niin rajalla jonotaminen ei ole suhteessa niin pitkä
      - muistakaa setelit taskuun kun menette rajalle. Eurot kelpaa parhaiten, mutta ruplatkin kelpaa.

      Menimme Kaliningradin alueelle Kuurin Kynnään kautta eli Liettuasta. Siellä tulli oli kohtuullisen nopea ja asiallinen. Siellä kannattaa muistaa että tullissa peritään pakollinen pääsymaksu Kuurin kynnään kansallispuistoon joten ruplia on oltava lompsassa sielläkin.

    • kiikunsuora

      Vielä muutama kommentti itse kaupungista ja alueesta. Kaliningradin keskusta on ihan nykyaikainen siinä missä mikä hyvänsä Venäjän suurkaupunki. Löytyy hyviä ja edullisia tavarataloja ja ravintoloita. Emme ehtineet juuri katsella nähtävyyksiä, mutta kaupunki lienee todella mielenkiintoinen historialliselta kannalta.

      Auton kanssa ei ollut mitää ongelmia. Navigaattori neuvoi hyvin ja tiet olivat ihan OK, maantiet ovat pääasiassa vanhoja saksalaisten tekemiä puiden reunustamia teitä, kapeitahan ne ovat mutta kohtuullisessa kunnossa. Kaupungissa on venäläisittäin aika vapaamuotoinen autoilukultuuri, mutta ei sitä tarvi pelätä jos pitää silmät auki ja jos on ennenkin isoissa kaupungeissa ajanut. Rattilukko päällä automme säilyi turvassa Leninski Prospektin varressa. En usko että vanha japanilainen rosvoja kiinnostikaan, sillä keskustassa autokanta on varsin uutta.

      Maaseudulla taajamat ovat aika rähjäisiä, vähän kuin Karjalan kannaksella. Kannattaa varmistaa että auto on kunnossa ennen kuin Kaliningradiin lähtee, nimittäin huoltopalveluita ei varmastikaan helpolla löydy.

      (Sota)historian harrastajille alue on varmasti erittäin mielenkiintoinen. Pitääpä varata seuraavalla kerralla muutama päivä aikaa. Yksi päivä oli aivan liian vähän. Eetnkin kun rajalla menee muutama tunti jos matkustaa autolla.

      Kuurin kynnään hienot maisemat kannattaa mainita, tosin näkee ne myös Liettuan puolella ilman viisumia.

      Elekieltä tai venäjää kannattaa harjoitella ennen matkaa, nimittäin Kaliningradissa ei puhuta mitään muuta kuin venäjää.

    • petewr
      • kommentz

        emme kaipaa tällaisia sivistysoppaita matkailusivulle.....

        joten vaihdappa aikuisviihteen puolelle


      • juhyt
        kommentz kirjoitti:

        emme kaipaa tällaisia sivistysoppaita matkailusivulle.....

        joten vaihdappa aikuisviihteen puolelle

        Minun mielestäni kaikki matkailuun liittyvä kuuluu tänne, myös tämä. Ja en ole kirjoittaja Petew vai mikä se nyt oli.


      • RAMNE 2

        KIITOS OPPAASTA.


      • de fact
        RAMNE 2 kirjoitti:

        KIITOS OPPAASTA.

        kaliningradin HIV prosentti on maailman korkeimpia.....


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe