Jotain yleistä ravinnon jodista

leamarketta

JODI, IODIUM (I)

NNR2004 luku 36. Suomennosta.
Apunumerot
36.1. Johdanto
36.2. Fysiologia ja aineenvaihdunta
26.3. Jodin puute
36.4. Tarve ja suositeltu saanti
36.5. Saannin yläraja ja toksisuus
36.6 Jodin lähteet ravinnossa ja saanti

36.1. JOHDANTO
Suositukset 2004 taulukkona jodia (ug) päivässä
Naiset ja miehet:
Suositeltu saanti Recommended intake (RI) 150 ug
Keskimääräinen tarve, Average requirement (AR) 100 ug
Saannin alaraja ( Lower level of intake, LI) 70 ug

Lapset 2-5 vuotta:
Suositeltu saanti Recommended intake (RI) 90 ug

Lapset 6-9 vuotta:
Suositeltu saanti Recommended intake (RI) 120 ug


JODIN PUUTETTA pidetään yhtenä maailman tavallisimmista ravitsemuksellisista häiriöistä ja tavallisimpana STRUUMAN syynä. 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmenina Ruotsissa ja Suomessa oli jodinpuutestruuma tavallinen ilmiö. Jodin lisääminen suolaan laski prevalenssin jyrkästi.Tanskassa säädettiin pöytäsuolan ja leivontaan käytetyn suolan jodeeraus vuonna vasta n. 2000, kun ilmeni eräissä väestönosissa matalaa jodistatusta ja struumaa.

36.2. JODIN FYSIOLOGIA JA AINEENVAIHDUNTA

JODI on essentielli lukuisille eläin-ja kasvilajeille. Mutta vain selkärankaisille muodostuu kilpirauhanen (Glandula thyreoidea), joka on oikea ”muonittaja”, mitä tulee jodia sisältävien hormonien, tyroksiinin (T4) ja biologisesti aktiivin muodon, trijodotyroniinin (T3) synteeseihin, varastointiin ja eritykseen koko kehon tarpeiksi.

KILPIRAUHASHORMONIT lisäävät aineenvaihduntaa kehon soluissa toimien kehon ”kipinähormonina”. Sen vaikutusmekanismit eivät ole täysin tunnettuja, mutta ainakin valkuaisen synteesi lisääntyy, esim lisääntyneessä aineenvaihdunnallisessa aktiviteetissa tarvittavia entsyymejä kehkeytyy lisää. Thyreoideahormonit vaikuttavat myös mitokondrioitten koon ja lukumäärän lisääntymistä. Se taas on merkki lisääntyneestä ATP-energiapakettien tuotannosta; mitokondriat ovat solujen energialaitoksia.

(KOMMENTTINI: Hahmotus lämmönsäätelyssä . Huom kilpirauhasen sijainti hengitysilman kulkuteiden välittömäsä läheisyydessä ja kaulassa, joka on kehon kapein kohta ja lähellä ihoa ja joka usein on ilman kaulaliinaa tai vaatteen lämpöä, antaa myös informaatiota ulkoisen ja sisäisen lämpötilan erosta ja tästä tulee jokin heijastevaikutus keskushermostoperäiseen lämmönsäätelyyn.
Kaavakuva
http://www.naturecuredhule.com/science.html)
.

JODIN IMEYTYMINEN.
Ravinnon jodi absorboituu yleensä tehokkaasti jodidina (I-), vaikka muutamista lähteistä kuten tietyistä merilevistä tai proteiiniin sitoutuneesta jodista imeytyminen ei liene niin tehokasta. Eräs tuore tutkimus osoitti, että sekaravinto, mikä antoi 200 ug jodia päivässä, aiheutti dieetin jodin 90-prosenttista erittymistä virtsaan.
.
JODIDIN ERITTYMINEN tapahtuu pääasiassa munuaisten kautta (Jodin clearance on 40 ml minuutissa). Jodia menee ulosteen mukana vaihtelevia määriä, mutta yleensä vain 10-20 ug päivässä. Vähäisiä määriä menetetään myös ihon kautta.
.
RINTAMAIDON JODIPITOISUUS vaihtelee jodin saannin mukaan. Tanskasta on raportoitu ennen suolan jodeerausta rintamaidon sisältäneen 30 ug jodia litrassa.Vanhempien suomalaisten tietojen mukaan endeemisen struuman alueilla rintamaito sisälsi keskimäärin vain 25 ug jodia litrassa ja alueilla, joissa ei esiintynyt struumaa, 53 ug litrassa. Ruotsalaisten tutkimusten mukaan rintamaitonäytteet sisältävät 50-90 ug jodia litrassa. Tupakan poltolla on korrelaatiota rintamaidon matalampiin jodipitoisuuksiin, ehkä rintarauhasen huonontuneen jodinottokyvyn takia.
.
KILPIRAUHASEN JODINKÄYTTÖ tapahtuu seuraavasti:

(1) jodidia otetaan aktiivisti soluun. (Jodidin pitoisuus on kilpirauhasessa 30 kertaa suurempi kuin plasmassa).
(2) Jodi sijoitetaan proteiiniin nimeltä thyreoglobuliini ja jodityrosiiniin ( aromaattisiin tyr- aminohappoihin, joita on kaksi peräkkäin, jolloin ne voivat ottaa 1-4 jodia aromaattisiin renkaisiin). (Yhdessä tyreoglobuliinissa on noin 120 tyrosiinia)
(3) Kilpirauhasesta eritetään jodityroniineja (trijodotyroniinia (T3) ja tetrajodotyroniinia (T4) eli tyroksiinia.
.
TSH, tyreoideaa stimuloivaa hormonia erittyy vereen aivolisäkkeestä ja se säätelee kilpirauhasperäisten tyreoideahormonien muodostusta.
.
GOITROGEENIT. Jodin imeytyminen ja hyödyntäminen haittaantuu goitrogeeneistä, jotka ovat pääasiassa rikkiä sisältäviä glukosideja ( glukosinolaatteja). Ne ovat ravinnon osasia, jotka voivat estää jodin ottoa kilpirauhaseen sisältämiensä tiosyanaattien (SCN) takia, tai ne ovat goitriineja, jotka vaikuttavat hormonien tuottoon. Näitä tekijöitä esiintyy tietyissä Brassica-kaalilajeissa, brysselinkaalissa, turnipsissa ja rapsinsiemenissä. Yleensä pohjoismaisen dieetin glukosinolaattien taso on niin pieni, että niistä ei ole haittaa jodistatuksessa.
.
JODISTATUKSEEN vaikuttaa myös seleenin (Se) tai raudan (Fe) saanti. Jos jodin saanti on alakanttia, matala seleenin ja raudan saanti entistäänkin lisää negatiivista vaikutusta kilpirauhaseen.
Jodistatuksen merkitsijänä on pidetty traditionaalisesti virtsan jodidin eritystä tai struuman asteen mittausta, kilpirauhasen koon määrittelyä. Äskettäin ollaan alettu käyttää seerumin tyreoglobuliinia hyvänä merkitsijänä kilpirauhasen toiminnasta ja jodistatuksesta.

36.3.JODIN PUUTE ja sen seuraamukset. Jodin puute esiintyy primääristi myrkyttömänä struumana ( non-toxic goitre), esim laajentuneena kilpirauhasena, joka tuottaa normaalia kilpirauhashormonia. Nontoksinen struuma voi asteittain kasvaa ja muuttua (sekundäärisesti) toksiseksi struumaksi, myrkkystruumaksi, joka tuottaa kasvavia määriä hormoneja ja johtaa kiihtyneeseen aineenvaihduntaan tyreotoksikoosiin.

HYPERTYREOOSISSA kilpirauhanen voi olla suurentunut ( toksinen struuma): kyseessä voi olla diffuusimuotoinen Basedowin eli Graven sairaus tai muutokset voivat olla paikallisissa kyhmyissä ( nodulaarinen struuma, kyhmystruuma). Basedovin et Graven kuvaamassa tautimuodossa on ylitoimintaa ( hyperthyreosis) ja silmät pullistuvat ulospäin( (=exophtalmus) struuman yhteydessä.

KRETINISMI on vakava-asteinen jodinpuute, josta seuraa kasvuhäiriö, mentaalisen kehityksen häiriöitä, puheen ja kuulon häiriöitä (kuuromykkyys).

Aikuisella voi kehittyä HYPOTYREOIDISMI, myxodeematila, vakava kilpirauhasen alitoimintatila, joka voi johtaa dementian kaltaiseen taantumiseen ja aineenvaihdunnan hidastumiseen hoitamatta.

STRUUMAN esiintyvyys jodinpuutteen seurauksena on nykyisin vähäistä pohjoismaissa. Mutta kun Tanskassa jopa 20-30 %:n prevalenssilla tavattiin Juutinmaan ikääntyneissä naisissa struumaa, aloitettiin jodeerata suolaa vuonna 1998. Ruotsista on taas raportoitu tavallista pienempiä keskim. kilpirauhaskokoja aikuisilta. Kun tutkittiin ruotsalaisia nuoria aikuistuvia henkilöitä, neljällä henkilöllä 59 henkilöstä (7%.lla) diagnosoitiin lievää struumaa kilpirauhasvolyymin koon ollessa yli 16 ml.

HYPOTYREOOSIA, joka seuraa jodin puutteesta, ei normaalisti esiinny pohjoismaissa, mutta monissa maailman maissa se on vakava terveysongelma varsinkin kaukana merestä sijaitsevilla vuoristoseuduilla.

36.4. JODIN TARVE ja SUOSITELTU SAANTI

Jodin STRUUMAA ( kilpirauhasen koon kasvua, goitre ) ESTÄVÄ tarve on arvioituna 50-75 ug päivässä tai lähes 1 ug painokiloa kohden päivässä.

Vuoden 1996 NNR antamat suositukset pidetään ennallaan, koska ei ole saatavilla mitään uudempia tietoja.

AIKUISTEN KESKIMÄÄRÄINEN PÄIVITTÄINEN JODIN TARVE (Average Requirement, AR) on arvioitu olevan niin aikuisilla naisilla kuin miehilläkin sama, 100 ug päivässä. Tällä tasolla jodin pitoisuus kilpirauhasessa saavuttaa tasanteen. Eutyreoottisilla henkilöillä jodin vaihtuvuus ( turn over) on sitä samaa luokkaa. ( Eutyreoottinen = normaalitasapainossa oleva kilpirauhastoiminta).
.
AIKUISTEN SUOSITELTU JODIN SAANTI ( Recommended Intake, RI) on asetettu tasoon 150 ug päivässä niin aikuisille kuin aikuistuville nuorille ja sisältää turvamarginaalit ruoan kaikenlaisia goitrogeenisiä tekijöitä vastaan ( goitrogeeninen = struuma aiheuttava).
.
VAUVOILLE ja LAPSILLE suositellut jodinsaannit (Recommended Intakes, RI) perustetaan tietoihin eurooppalaisten lasten struuman prevalenssista (esiintyvyydestä) ja jodin erittymisestä virtsaan sekä aikuisten arvoista extrapoloiden saatuihin energiaan ja kasvuun tarvittaviin määriin.
.
JODIN TARVE RASKAUDESSA. RASKAUDEN aikana tarvitaan ylimääräinen päivittäinen jodilisä kattamaan sikiön tarpeet. Tasapainotutkimukset ( balance studies) osoittavat, että täysi-ikäinen sikiö retentoi ( kerää itseensä) jodia noin 7 ug painokiloa kohti. Eräässä ruotsalaisten äitien ryhmässä pyrki vapaan T4( tyroksiini)-hormonin tasot laskemaan ja aivolisäkkeen TSH ( tyreoideaa stimuloivan hormonin) pitoisuudet nousemaan raskauden aikana, vaikka virtsaan erittyneen jodin pitoisuudet olivat normaalit. Näitten havaintojen merkitsevyys ei ole tiedossa ( Vapaan T4-hormonin alenema on raskauden aikana fysiologista eikä kuvaa jodivajetta).
Ylimääräinen 25 ug naisten normaalisuositusten lisäksi kattanee raskauden aikaisen tarpeen.
.
JODIN TARVE IMETYKSESSÄ:
IMETYKSEN aikana suositellaan 50 ug päivittäistä jodilisää, jotta rintamaidon jodipitoisuus olisi riittävä.
.
ALARAJA, MITÄ JODIA PITÄISI SAADA:
AIKUISTEN päivittäisen jodin saannin alaraja ( Lower level of Intake, LI) arvioidaan 70 ug:ksi päivässä, mikä on suhteessa päivittäiseen 35-40 ug/l menetykseen virtsan mukana.
.
36.5. JODIN SAANNIN YLÄRAJA ja TOKSISUUS

Liika jodimäärän käyttö 2 mg päivässä ( eli 2000 ug) voi aiheuttaa joskus harvoin herkkyysreaktioita kuten rhiniitiä, nenän tukkoisuutta, turvonneita sylkirauhasia, päänsärkyä ja finnin tapaisia ihomuutoksia.
Korkea jodin käyttö voi aiheuttaa myös häiriöitä kilpirauhasen toiminnassa. Siihen oireistoon kuuluu KILPIRAUHASEN TULEHDUSTILA (autoimmuuni tyreoidiitti), STRUUMA ja HYPO- taikka HYPERTHYREOIDISMI.
Korkea jodin saanti esim. lääkkeistä, eräistä merilevätyypeistä tai jodilisästä

3

3990

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ”Kilpirauhaspatriootti”= jättijodi ei sovi kaikille, esim kilpirauhastautisille, joten heille käy HENGITYSSUOJAIMEN KÄYTTö jos tulee radioaktiivisen sasteen vaara.


      KILPIRAUHASEN SUOJAUS RADIOAKTIIVISELTA SAASTEELTA:

      RUOTSIN ”Jättijodi” KJ-tabletti on 65 mg ( sisältää 50 mg jodidia, 50 000 ug)
      ja katastrofiannostus on seuraava:
      Aikuiset ja alle 40 vuotiaat sekä lapset yli 12 vuotiaat: 2 tablettia.= 100 000 ug.
      Lapset 3-12 vuotiaat : 1 tabletti = 50 000 ug.
      Lapset 1 kk- 3 vuotta puoli tablettia. 25 000 ug.
      Vasta-syntyneet ja alle 1 kk ikäiset neljännes tablettia. 12 500 ug.
      LÄHDE:
      Kaliumjodid Patient-FASS.
      http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?SpecID=106473&DocTypeID=5
      .

      SUOMEN ”jättijodi” tabletti on nimeltään JODIX 130 mg. Siitä on kaliumia 30,6 mg joten jodia on miltei 100 mg, eli 100 000 ug.
      http://spc.nam.fi/indox/svenska/html/nam/humspc/7/72297.shtml
      SUOMALAISEN jättijoditabletin käyttöohjeista. ( annostus mikrogrammoina on sama kuin Ruotsissa)
      .Radioaktiivisen jodin kilpirauhasvaikutuksen ehkäisy laskeumatilanteessa. Nautitaan vain viranomaisen kehotuksesta. Aikuiset ja yli 12-vuotiaat: 1 tabletti kerta-annoksena. 3–12-vuotiaat: ½ tablettia kerta-annoksena. 1-kuukauden ikäiset – 3-vuotiaat: ¼ tablettia kerta-annoksena. Alle 1-kuukauden ikäiset: 1/8 tablettia kerta-annoksena. Tabletti voidaan pureskella, murskata tai niellä kokonaisena. Tabletit suositetaan otettavaksi runsaan nestemäärän kera.
      VASTA-AIHEET: Jodiyliherkkyys, joskus sairastettu kilpirauhastulehdus tai kilpirauhasen toimintahäiriö, dermatitis herpetiformis ( ihokeliakiamuoto), vaskuliitit, joihin liittyvät pienentyneet komplementtipitoisuudet. Viranomaiset voivat antaa vasta-aiheista poikkeavia ohjeita.
      VAROTOIMET:: Jodix-tabletteja nautitaan vain viranomaisen kehotuksesta. Parhaan mahdollisen tehon saamiseksi jodiannos on otettava mahdollisimman pian laskeuman saapuessa. Tämän vuoksi tabletteja pitäisi aina olla saatavilla kotona, työpaikoilla ja väestönsuojatiloissa. Jodix-annosta ei pidä itsenäisesti toistaa. Mikäli päästö uusiutuu tai jatkuu niin pitkään, että uusi annos on aiheellinen, viranomaiset tiedottavat asiasta radion välityksellä.”
      .
      ERÄITÄ ASPEKTEJA SAASTEJODEISTA

      Radioaktiivinen jodi voi sijoittua kilpirauhaseen ja se on haitallinen.

      //www.nrg nl.com/product/fuel/proj_wastemanagement/immobilisation.html

      J 129

      Fissiotuotteena voi tulla uraanista ja plutoniumista jodi-129 laatua-.
      Tällä Jodi-129:llä on pitkä puoliintumsiaika 15.7 miljoonaa vuotta.
      1950 ja 1960-lukujen ydinkokeista tätä pääsi ilmakehään. Sitä muodostuu myös luonnollsestikin spontaanifissiossa luonnon uraanista, kosmisen säteilyn vaikutuksesta xenonin hivenmääristä. Myös kosmisen säteilyn myoni voi iskeytyä telluriumiin-130:een ja silloin syntyy tätä laatua jodi-isotooppia. Tämä isotooppi jodi-129 hajaantuu beeta- ja gammasäteillen Xenon-129:ksi. Cesiumin jälkeen tämä isotooppi Jodi-129 on hyvin geomobiili ja se kykenee akkumuloitumaan ihmiskehoon esim kilpirauhaseen.

      J 131
      Entä terapeuttisesti tunnettu J-131 ja muut jodi -isotoopit

      Kilpirauhasen ylitoiminnan hoidossa on yli 50 vuotta käytetty jodi-131 isotooppia eikä se ole nostanut kilpirauhassyövän esiintymistiheyttä potilailla.

      J-133 ja J 132 ym.
      Mutta ydinsaaste sisältää monia muitakin isotooppeja myös jodista kuten J-133 ja J-132, sekä cesiumia (Cs). Näistä kaikista koostuu kilpirauhaskarsinooman riskiä. (Esim: www.aace.com)


      Kilpirauhasen patriootti, puolustusase
      PUHDAS KALIUMJODIDI

      Puhtaalla Kaliumjodi-(KJ) pitoisella suolalla suojaudutaan ydinkatastrofin yllättäessä ja kyllästetään kilpirauhasta haitattomalla hyvällä jodilla. Tästä tulee erikseen viranomaiselta tarvittaessa ohjeita. Kaliumjodidi on nykyaikaisen katastrofilääkepakkauksen osa, mutta syyttä otettuna se on tietysti haitallinen. Lisäksi se ei sovi kaikille.
      Katso myöskin ravintosuosituksissa kohta: ”korkea jodin käyttö”.

      Kaliumjodidin käyttö perustuu siihen tietoon, että ydinonnettomuuksissa mahdollinen saaste jodi on helposti haihtuvaa ja menee ilmaan, josta se voidaan hengittää keuhkoihin ja sitten se konsentroituu kilpirauhaseen, joka joutuu nyt sädealtistukseeen. Tähän on luotu strateginen vasta-toimenpide: koetetaan tällöin ehtiä ladata kilpirauhanen puhtaalla jodilla, jolloin se on kyllästystilassa eikä ota vastaan lisäjodia. Mutta tällöin täytyy KJ tabletti todellakin ajoittaa oikein aivan heti saastejodialtistuksen tapahduttua.

      Otettava huomioon että 65 mg tabletissa KJ molekyyliä on 50 mg jodidia.
      Siis 50 000 ug.
      Tämä määrä luonnollisesti ylittää kaikki ravintosuositusrajat, mutta tässä on lääkkeellinen tarkoitusperä: ehtiä suojata koko kilpirauhanen radioaktiiviselta myrkkyjodilta.

      Kuten ymmärtää voi, turhan takia näin jättisuuren jodimäärän ottaminen tulehduttaa kilpirauhasen ja on melkoinen rasitus sille.

      Voi myöskin olettaa, että todellisesta radioaktiivisen saasteen haittavaikutuksen estosta ja KJ:n käytöstä tulee sitten tilanteen ohi mentyä, ilmi erinäisiä kilpirauhasen toimintahäiriötiloja, joista todennäköisin on autoimmuuninen tyreoidiitti, joka voi johtaa vähitellen hypotyreoosiin tuon korkean jodimäärän oton takia. joten kaikessa kaliumjodidi-suojauksessa tulee päättää edeltä tosiaan noudattaa viranomaisten antamia ohjeita akuuttiin tilanteeseen, kun tilanne on niinkin hallinnassa, että yleiset tiedonantovälineet toimivat.

      Pääasia on tietää, ettei ota TURHAAN KJ tablettia ja toisaalta tosi altistuksessa ei jätä ottamatta sitä, sillä kilpirauhanen voi alkaa ladata myös alfa-säteilijöitä.
      Alfa-säteilijä kehossa on siis tosi paha. HENGITYSSUOJAIN on tärkeä alfasäteilijöiltä suojautuessa. Ne jotka eivät voi käyttää KJ- jättitablettia, voivat ainakin hankkia varalle hengityssuojaimen.

      Kun ajatellaan esim patrioottirobotin käyttöä: Se aktivoituu, kun sitä vastaan on lähetetty ohjus ja se laukeaa tulevaa ohjusta vastaan. Tämä on kallis järjestelmä.

      Samalla tavalla toimii tämä jättijoditabletti. Se asennetaan kun saastepälvi on laskeutumassa päälle aivan juuri. Tässä on jopa mahdollista aloittaa KJ:n otto laskeutuman jo tultua päälle, mitä aikalisää taas patrioottirobotilla ei ole .
      Mutta KJ tabletti ei ole mikään ”profylaksia” pitkän päälle, kuten ei myöskään patrioottiroboteita koko ajan singota tyhjyyteen, kun ei ole ohjusta tulossa.

      Mutta kuitenkin kaikitenkin on nykyaikana- mikä on ydinvaltioitten aikakautta-, hyvä pitää tuollainen KJ jättijodipakkaus kotona perheelle katastrofin varalta ja tutustua asiaan ja varsinkin sen varoituksiin.

      Kyllä tästä varmaan joku toinen osaa sanoa selkeämminkin. Kyllä minulla vaan on ollut 1986 lähtien kotona KJ-pakkaus myös ensiapulaukussa, sen verran se Tjernobyltapahtuma tuuletti ajattelutapaa.

      23.7.2008 14:56 leamarketta

      • Kilpirauhashormonikin on vain proteiinia

        Kilpirauhasen biokemiasta

        http://de.wikibooks.org/wiki/Schilddr%C3%BCse:_Biochemie

        Tyhjästä on paha nyhjästä, sanotaan Suomessa.

        Ei voi muodostua kilpirauhasproteiinia, jos ei ole rakenneosia.

        Harva nyt niin olematon sielu on , että vaatii itseltään kaikki kehon yli 30 000 eri proteiinialaatua toimivana, vaikka ei syö miltei mitään. Ihminen ei tosiaankaan toimi fotosynteesillä, vaan tarvitsee ruokaa ja juomaa ja hengitysilmaa saadakseen hyvää kuntoa. Onhan se tietysti mukavaa, kun voi paistatella päivää kuin auringonkukka. Kyllä valosta jotain vaikuttuu ihmiskehossakin, mutta proteiinit ylipäätänsä syödään ruoassa.

        Miten kilpirauhashormoni muodostuu?

        Ensinnäkin kilpirauhasen koko SURKASTUU MALNUTRITIOSSA, joten perusmäärä energiaa vaaditaan normaaliin kilpirauhaseen. Kaikki elimet surkastuvat, esim maksa, perna, sydän, lihakset jne.

        Siis hyvin pahassa aliravitsemuksessa kilpirauhasella ei ole rahkeita toimia.

        Mutta jos nyt kilpirauhanen sinänsä on normaalia kokoa, sen funktiojoukkoon kuuluu monta eri molekyylilaatua ja entsyymiä, joista tässä muutamasta:

        AMINOHAPPO TYROSIINI (Tyr, Y) ravinnosta, tai fenylalaniini (Phe, F), joka kehossa muuttuu tyrosiiniksi, on kilpirauhasen runsaasti tarvitsema proteiiniryhmän aine ja kilpirauhanen asettaa sen kantamaan jodeja tyrosiinin aromaattisessa renkaassa. Silloin kun jodi on liittynyt aminohappoon, se on orgaanista jodia.

        FENYLALANIINI on essentielli aminohappo ja siitä muodostuva TYROSIINI kehossa on vaativainen aineenvaihdunnaltaan. Sen muodostuminen fenylalaniinista vaatii molekulaarista happea, NADPH koentsyymiä, F4H pteridiiniä (foolihappo-koentsyymiä) ja erästä rautaoxygenaasia. Jokainen thyreoglobuliinimolekyyli kantaa 120 tyrosiini-molekyyliä.

        http://helmut.hirner.at/physio/kapitel1a/frag17/thyroidea.htm

        Kun AMINOHAPOT ovat asettuneet thyroglobuliini-proteiiniin, ne alkavat saada jodia ensin kahteen eri asemaansa.

        http://instruction.cvhs.okstate.edu/Histology/HistologyReference/hrendo2.jpg

        Yksi jodi yhdessä tyrosiinissa antaa monojodotyrosiinia MIT, joka roikkuu peptidisidoksella thyroglobuliinissa.

        Kaksi jodia yhdessä tyrosiinissa antaa dijodotyrosiinia (DIT), joka roikkuu thyroglobuliinissa.

        Sitten kaksi DIT-molekyyliä voi kytkeytyä peräkkäin ja muodostaa tetrajodotyrosiinia T4 ”Tyroksiinia”

        Kilpirauhasessa on vain 8-10 % siinä tyroksiinimuodossaan (T4), arveltiin vuonna 1968. Suurin osa on DIT ja MIT-muodossa,jotka ovat oikeastaan resurssimuotoja. Mutta kun globuliini pilkkoutuu, niin T3 ja T4 vapautuu .

        http://www.mcbonn.de/images/sddiag/SD_3.jpg

        DEJODAASI , JODINAASI (TPO) EC 1.11.1.8 on olennaisen tärkeä entsyymi.

        Sejodaasi-entsyymi ottaa T4 tyroksiinista 5-aseman jodin pois, jolloin molekyyli muuttuu aktiiviksi T3-molekyyliksi.

        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Iodothyronine_deiodinase.png

        Jodinaasin nimet: jodinase. Iodotyrosine deiodase. Iodotyrosine deiodinase. Thyroid peroxidase. Thyroperoxidase. TPO.

        Reaktio jota se katalysoi:

        2 iodide H(2)O(2) 2 H( ) 2 iodine 2 H(2)O

        Kofaktori, jota se tarvitse on hemi.

        Dejodaasi-tyyppi 1 on selenocysteiinin sisältävä entsyymi ja siis mm. muuttaa T4 muodon T3 muodoksi.

        Tyrosiinien jodia käytetään taas uuteen synteesiin. Kolmas osa kokonaisjodista kiertää tällä tavalla ( säästösysteemi).

        VASTA-AINEET tyreoideaperoksidaasia vastaan:

        TPO-vasta-aineet. esiintyvät joissain kilpirauhasen tulehduksissa. Kroonista autoimmuunia tyreoidiitta sairastavilta on mitattavissa 90 prosentissa TPO vasta-aineita.

        Korkeita tiittereitä tavataan myös Hashimoton struumassa ja primäärissä myxodeemassa.

        THYREOGLOBULIINI kilpirauhasen kolloidissa

        on iso molekyyli, mp paino 660 000, joten se antaa tilaa n. 120 tyrosiinin ”laiduntaa” ja saada jodejaan.

        Jodidi vaatii myös tuon hemiä sisältävän peroksidaasientsyymin (TPO) toimintaa, että se aktivoituisi jodidista ”aktiiviksi jodiksi”, joka asettuu tyrosiinin fenoliseen renkaaseen; ( anti-thyreoperoxidaasi vasta-aineet, TPO Ab, ovat mitattavissa ja heijastavat autoimmuunia tyreoidiittia), jossa siis epäorgaanisen jodin käsittely on jumissa.

        TSH ja kylmyys stimuloi kilpirauhasta erittämään hormonejaan.

        Orgaanisesta jodista on 80 % tyroksiinissa (T4) ja miltei 20 % ehkä trijodotyroniinissa (T3), joka on nopeasti hajoavaa.Tablettimuotona T4 on myös pitkäikäisempää.

        Jodin lisäksi kilpirauhasen rakenne ja kunto vaatii hyvän energia-ja proteiinistatuksen, mikä vastaa yleensäkin siitä elämän kipinästä ja mahdollisuuksista prestaatioon.

        TRANSTHYRETIINI (TTR) kuljettaa kilpirauhashormoneja.

        Mutta tulehdustilassa sen määrä vähenee ja sen takia sitä sanotaan ”anti-akuutinvaiheen proteiiniksi”.

        MUTTA sitten ikäamyloidissa sitä taas tavataan ( ATTR-amyloidoosi).

        On osoitettu geneettisiä transthyretiinivariantteja perinnöllisissä amyloidooseissa, useita mutaatioita tunnetaan(70- 80). Tästä proteiinista voi aiheutua amyloidin kertymiä silmiin, munuaisiin, sydämeen ja keskushermostoon, koska se tapaa tuntea beeta-amloidin ja sitoutua beeta-amyloidiin.

        Kummallinen proteiini, miltei olematon ja näkymätön , kun toimii ja sitten kun ei toimi, on jo amyloiditauti. Kun ihminen on terve, TTR on olemassa. Kun on tulehdus ja aliravitsemus. sitä vähenee. ja sitten sen vähyys on hankala tekijä.

        Siis jos asiat ovat hyvin, kilpirauhashormonien pääkuljettaja veressä on TTR. Ja ellen nyt syyttä liian pahaa pelkää, niin ilmeisesti hoitamatta jäänyt hypothyreoosi voi aiheuttaa, että aivojen sisällä voi TTR säätyä vähenemään substraatin puutteesta , mikä aiheuttaa luonnollsesti progredioivan dementoitumisen. Tästä voisi päätellä, että T4-lääkityksen -indikaatioina voi olla muitakin seikkoja kuin matala T4 ja korkea TSH. Ehkä se stimuloisi TTR-synteesiä. Tämä on hypoteesini. Ei ole syytä olla liian restriktiivinen tai välinpitämätön TSH:n normalisoinnissa.

        LÄHDE: Foss TR, Wiseman RL, Kelly JW.

        The pathway by which the tetrameric protein transthyretin dissociates. : Biochemistry. 2005 Nov 29;44(47):15525-33.

        Miten transtyretiinistatuksen kytkee diagnostiikkaan, se on lisäksi nyt niitä vaikeita aivojen autonomian puolen molekyylejä.

        LÄHDE: joka kuvaa miten TTR muuttuu amyloidogeeniseksi tai ainakin beeta-amyloidin havaitsevaksi.

        Schreiber G.The evolutionary and integrative roles of transthyretin in thyroid hormone homeostasis. J Endocrinol. 2002 Oct;175(1):61-73.

        Kilpirauhashormoneja sitovat plasmaproteiinit ovat albumiini, transthyretiini(TTR) ja T4- sitova globuliini. Ne eroavat luonteeltaan affiniteetissa ja T4- hormonin ja T3 hormonin vapauttamisnopeuksissa. Yhdessä ne muodostavat puskuritekijän, joka vastavaikuttaa kilpirauhashormonien läpimenoon vesifaasista rasva-faasin puolelle.Evoluution myötä nämä kolme tekijää ovat kudosesiintymisiltään muuttuneet toisistaan poikkeaviksi.

        TTR muodostuu vain eutheriaaneissa ( istukallisissa ) ja kasvistasyövissä marsupiaaleissa ( imettäväisissä) . Kehityksen myötä sitä on alkanut muodostua myös mm kalanmaksassa. Maksasynteesiä intensiivisempi synteesi on todettu matelijoitten, lintujen ja imettäväisten aivojen plexus chorioideuksista, mutta ei kalojen tai amfibioitten plexus chorioideuksista, tai lajeista, joilla ei ole neocortex- rakennetta. Kaikki aivojen tekemä TTR erittyy aivonesteeseen, jossa se muodostaa pääasiallisimman kilpirauhashormonia sitovan proteiinin.

        Ontogeenisen kehityksen aikana TTR synteesin maksimi plexus chorioideuksissa on samassa tahdissa kuin aivojen kasvu ja ilmenee maksimaalisen neuroblastireplikaation aikana.

        TTR on vain yksi komponentti niitten tekijöitten verkostossa, mitkä määräävät kilpirauhashormonin jakaantumisen. Tämä selvittää, miksi laboratorio-olosuhteissa TTR- poistogeeninen hiiri ei osoita mitään poikkeavia anomalioita.

        TTR affiniteetti T4-hormoniin verrattuna T3-hormoniin on suurempi eutheriaaneilla kuin matelijoilla tai linnuilla. Tällainen suosii T4:n kulkeutumista verestä aivoihin antaen täten enemmän substraattia aivoautonomian puolelle, jolloin aivoissa tuosta biologisesti vähemmän aktiivista T4:stä konvertoituu biologisesti aktiivia T3:muotoa erityisesti aivokudoksen dejodinaasien toimesta.

        Evoluution aikana tapahtuva TTR:n affiniteetin muuttuminen käsittää sen alayksikössä N-terminaalisen alueen lyhenemisen ja hydrofiilisyyden lisääntymisen. TTR –geenissä on tällöin tapahtunut eräs asteittainen vaihde, joka perustuu yksittäisen emäksen muuttumiseen. Siis positiivista Darwinin mekanismia evoluutiossa ennen selkärankaisvaihetta. (Suom).

        TRANSTYRETIINI (TTR)

        aivoissa sitoutuu beeta-amyloidiin, kuten kirjoitin jo. Jos taas transtyretiinille on vasta-aineita, tämä sitoutuma estyy ja neuronaalisia filamentteja pääsee muodostumaan.( Arvelen että TTR- beeta amyloidi ehkä menee silppuroitumaan kuka ties).

        When Stein introduced an antibody into the mouse brain that prevented transthyretin from binding with beta-amyloid protein, the mice developed early signs of neurofibrillary tangles and increased neuronal cell death. Johnson and Stein verified that this “good” cut product has similar protective effects in human brain tissue in vitro. The latter finding is particularly significant.”

        http://de.wikipedia.org/wiki/Amyloidose#ATTR-Amyloidose

        Siis transthyretiinin muodostusta pitäisi normaalisti olla.

        Vaikeassa kakeksiassa ja proteiinienergia malnutritiossa (PEM) on alentunut pre-albumiini, albumiini ja transthyretiini.

        Bovio G, Bettaglio R, Bonetti G, Miotti D, Verni PEvaluation of nutritional status and dietary intake in patients with advanced cancer on palliative care. Minerva Gastroenterol Dietol. 2008 Sep;54(3):243-50.

        Mitataanko transthyretiiniä?

        Kyllä ja sen puute heijastaa ALIRAVITSEMUSTA ja toisaalta sen puute on riski amyloiditaudille.

        http://www.huslab.fi/ohjekirja/4618.html

        Muistiin 23.7.2008 17:50


      • leamarketta kirjoitti:

        Kilpirauhashormonikin on vain proteiinia

        Kilpirauhasen biokemiasta

        http://de.wikibooks.org/wiki/Schilddr%C3%BCse:_Biochemie

        Tyhjästä on paha nyhjästä, sanotaan Suomessa.

        Ei voi muodostua kilpirauhasproteiinia, jos ei ole rakenneosia.

        Harva nyt niin olematon sielu on , että vaatii itseltään kaikki kehon yli 30 000 eri proteiinialaatua toimivana, vaikka ei syö miltei mitään. Ihminen ei tosiaankaan toimi fotosynteesillä, vaan tarvitsee ruokaa ja juomaa ja hengitysilmaa saadakseen hyvää kuntoa. Onhan se tietysti mukavaa, kun voi paistatella päivää kuin auringonkukka. Kyllä valosta jotain vaikuttuu ihmiskehossakin, mutta proteiinit ylipäätänsä syödään ruoassa.

        Miten kilpirauhashormoni muodostuu?

        Ensinnäkin kilpirauhasen koko SURKASTUU MALNUTRITIOSSA, joten perusmäärä energiaa vaaditaan normaaliin kilpirauhaseen. Kaikki elimet surkastuvat, esim maksa, perna, sydän, lihakset jne.

        Siis hyvin pahassa aliravitsemuksessa kilpirauhasella ei ole rahkeita toimia.

        Mutta jos nyt kilpirauhanen sinänsä on normaalia kokoa, sen funktiojoukkoon kuuluu monta eri molekyylilaatua ja entsyymiä, joista tässä muutamasta:

        AMINOHAPPO TYROSIINI (Tyr, Y) ravinnosta, tai fenylalaniini (Phe, F), joka kehossa muuttuu tyrosiiniksi, on kilpirauhasen runsaasti tarvitsema proteiiniryhmän aine ja kilpirauhanen asettaa sen kantamaan jodeja tyrosiinin aromaattisessa renkaassa. Silloin kun jodi on liittynyt aminohappoon, se on orgaanista jodia.

        FENYLALANIINI on essentielli aminohappo ja siitä muodostuva TYROSIINI kehossa on vaativainen aineenvaihdunnaltaan. Sen muodostuminen fenylalaniinista vaatii molekulaarista happea, NADPH koentsyymiä, F4H pteridiiniä (foolihappo-koentsyymiä) ja erästä rautaoxygenaasia. Jokainen thyreoglobuliinimolekyyli kantaa 120 tyrosiini-molekyyliä.

        http://helmut.hirner.at/physio/kapitel1a/frag17/thyroidea.htm

        Kun AMINOHAPOT ovat asettuneet thyroglobuliini-proteiiniin, ne alkavat saada jodia ensin kahteen eri asemaansa.

        http://instruction.cvhs.okstate.edu/Histology/HistologyReference/hrendo2.jpg

        Yksi jodi yhdessä tyrosiinissa antaa monojodotyrosiinia MIT, joka roikkuu peptidisidoksella thyroglobuliinissa.

        Kaksi jodia yhdessä tyrosiinissa antaa dijodotyrosiinia (DIT), joka roikkuu thyroglobuliinissa.

        Sitten kaksi DIT-molekyyliä voi kytkeytyä peräkkäin ja muodostaa tetrajodotyrosiinia T4 ”Tyroksiinia”

        Kilpirauhasessa on vain 8-10 % siinä tyroksiinimuodossaan (T4), arveltiin vuonna 1968. Suurin osa on DIT ja MIT-muodossa,jotka ovat oikeastaan resurssimuotoja. Mutta kun globuliini pilkkoutuu, niin T3 ja T4 vapautuu .

        http://www.mcbonn.de/images/sddiag/SD_3.jpg

        DEJODAASI , JODINAASI (TPO) EC 1.11.1.8 on olennaisen tärkeä entsyymi.

        Sejodaasi-entsyymi ottaa T4 tyroksiinista 5-aseman jodin pois, jolloin molekyyli muuttuu aktiiviksi T3-molekyyliksi.

        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Iodothyronine_deiodinase.png

        Jodinaasin nimet: jodinase. Iodotyrosine deiodase. Iodotyrosine deiodinase. Thyroid peroxidase. Thyroperoxidase. TPO.

        Reaktio jota se katalysoi:

        2 iodide H(2)O(2) 2 H( ) 2 iodine 2 H(2)O

        Kofaktori, jota se tarvitse on hemi.

        Dejodaasi-tyyppi 1 on selenocysteiinin sisältävä entsyymi ja siis mm. muuttaa T4 muodon T3 muodoksi.

        Tyrosiinien jodia käytetään taas uuteen synteesiin. Kolmas osa kokonaisjodista kiertää tällä tavalla ( säästösysteemi).

        VASTA-AINEET tyreoideaperoksidaasia vastaan:

        TPO-vasta-aineet. esiintyvät joissain kilpirauhasen tulehduksissa. Kroonista autoimmuunia tyreoidiitta sairastavilta on mitattavissa 90 prosentissa TPO vasta-aineita.

        Korkeita tiittereitä tavataan myös Hashimoton struumassa ja primäärissä myxodeemassa.

        THYREOGLOBULIINI kilpirauhasen kolloidissa

        on iso molekyyli, mp paino 660 000, joten se antaa tilaa n. 120 tyrosiinin ”laiduntaa” ja saada jodejaan.

        Jodidi vaatii myös tuon hemiä sisältävän peroksidaasientsyymin (TPO) toimintaa, että se aktivoituisi jodidista ”aktiiviksi jodiksi”, joka asettuu tyrosiinin fenoliseen renkaaseen; ( anti-thyreoperoxidaasi vasta-aineet, TPO Ab, ovat mitattavissa ja heijastavat autoimmuunia tyreoidiittia), jossa siis epäorgaanisen jodin käsittely on jumissa.

        TSH ja kylmyys stimuloi kilpirauhasta erittämään hormonejaan.

        Orgaanisesta jodista on 80 % tyroksiinissa (T4) ja miltei 20 % ehkä trijodotyroniinissa (T3), joka on nopeasti hajoavaa.Tablettimuotona T4 on myös pitkäikäisempää.

        Jodin lisäksi kilpirauhasen rakenne ja kunto vaatii hyvän energia-ja proteiinistatuksen, mikä vastaa yleensäkin siitä elämän kipinästä ja mahdollisuuksista prestaatioon.

        TRANSTHYRETIINI (TTR) kuljettaa kilpirauhashormoneja.

        Mutta tulehdustilassa sen määrä vähenee ja sen takia sitä sanotaan ”anti-akuutinvaiheen proteiiniksi”.

        MUTTA sitten ikäamyloidissa sitä taas tavataan ( ATTR-amyloidoosi).

        On osoitettu geneettisiä transthyretiinivariantteja perinnöllisissä amyloidooseissa, useita mutaatioita tunnetaan(70- 80). Tästä proteiinista voi aiheutua amyloidin kertymiä silmiin, munuaisiin, sydämeen ja keskushermostoon, koska se tapaa tuntea beeta-amloidin ja sitoutua beeta-amyloidiin.

        Kummallinen proteiini, miltei olematon ja näkymätön , kun toimii ja sitten kun ei toimi, on jo amyloiditauti. Kun ihminen on terve, TTR on olemassa. Kun on tulehdus ja aliravitsemus. sitä vähenee. ja sitten sen vähyys on hankala tekijä.

        Siis jos asiat ovat hyvin, kilpirauhashormonien pääkuljettaja veressä on TTR. Ja ellen nyt syyttä liian pahaa pelkää, niin ilmeisesti hoitamatta jäänyt hypothyreoosi voi aiheuttaa, että aivojen sisällä voi TTR säätyä vähenemään substraatin puutteesta , mikä aiheuttaa luonnollsesti progredioivan dementoitumisen. Tästä voisi päätellä, että T4-lääkityksen -indikaatioina voi olla muitakin seikkoja kuin matala T4 ja korkea TSH. Ehkä se stimuloisi TTR-synteesiä. Tämä on hypoteesini. Ei ole syytä olla liian restriktiivinen tai välinpitämätön TSH:n normalisoinnissa.

        LÄHDE: Foss TR, Wiseman RL, Kelly JW.

        The pathway by which the tetrameric protein transthyretin dissociates. : Biochemistry. 2005 Nov 29;44(47):15525-33.

        Miten transtyretiinistatuksen kytkee diagnostiikkaan, se on lisäksi nyt niitä vaikeita aivojen autonomian puolen molekyylejä.

        LÄHDE: joka kuvaa miten TTR muuttuu amyloidogeeniseksi tai ainakin beeta-amyloidin havaitsevaksi.

        Schreiber G.The evolutionary and integrative roles of transthyretin in thyroid hormone homeostasis. J Endocrinol. 2002 Oct;175(1):61-73.

        Kilpirauhashormoneja sitovat plasmaproteiinit ovat albumiini, transthyretiini(TTR) ja T4- sitova globuliini. Ne eroavat luonteeltaan affiniteetissa ja T4- hormonin ja T3 hormonin vapauttamisnopeuksissa. Yhdessä ne muodostavat puskuritekijän, joka vastavaikuttaa kilpirauhashormonien läpimenoon vesifaasista rasva-faasin puolelle.Evoluution myötä nämä kolme tekijää ovat kudosesiintymisiltään muuttuneet toisistaan poikkeaviksi.

        TTR muodostuu vain eutheriaaneissa ( istukallisissa ) ja kasvistasyövissä marsupiaaleissa ( imettäväisissä) . Kehityksen myötä sitä on alkanut muodostua myös mm kalanmaksassa. Maksasynteesiä intensiivisempi synteesi on todettu matelijoitten, lintujen ja imettäväisten aivojen plexus chorioideuksista, mutta ei kalojen tai amfibioitten plexus chorioideuksista, tai lajeista, joilla ei ole neocortex- rakennetta. Kaikki aivojen tekemä TTR erittyy aivonesteeseen, jossa se muodostaa pääasiallisimman kilpirauhashormonia sitovan proteiinin.

        Ontogeenisen kehityksen aikana TTR synteesin maksimi plexus chorioideuksissa on samassa tahdissa kuin aivojen kasvu ja ilmenee maksimaalisen neuroblastireplikaation aikana.

        TTR on vain yksi komponentti niitten tekijöitten verkostossa, mitkä määräävät kilpirauhashormonin jakaantumisen. Tämä selvittää, miksi laboratorio-olosuhteissa TTR- poistogeeninen hiiri ei osoita mitään poikkeavia anomalioita.

        TTR affiniteetti T4-hormoniin verrattuna T3-hormoniin on suurempi eutheriaaneilla kuin matelijoilla tai linnuilla. Tällainen suosii T4:n kulkeutumista verestä aivoihin antaen täten enemmän substraattia aivoautonomian puolelle, jolloin aivoissa tuosta biologisesti vähemmän aktiivista T4:stä konvertoituu biologisesti aktiivia T3:muotoa erityisesti aivokudoksen dejodinaasien toimesta.

        Evoluution aikana tapahtuva TTR:n affiniteetin muuttuminen käsittää sen alayksikössä N-terminaalisen alueen lyhenemisen ja hydrofiilisyyden lisääntymisen. TTR –geenissä on tällöin tapahtunut eräs asteittainen vaihde, joka perustuu yksittäisen emäksen muuttumiseen. Siis positiivista Darwinin mekanismia evoluutiossa ennen selkärankaisvaihetta. (Suom).

        TRANSTYRETIINI (TTR)

        aivoissa sitoutuu beeta-amyloidiin, kuten kirjoitin jo. Jos taas transtyretiinille on vasta-aineita, tämä sitoutuma estyy ja neuronaalisia filamentteja pääsee muodostumaan.( Arvelen että TTR- beeta amyloidi ehkä menee silppuroitumaan kuka ties).

        When Stein introduced an antibody into the mouse brain that prevented transthyretin from binding with beta-amyloid protein, the mice developed early signs of neurofibrillary tangles and increased neuronal cell death. Johnson and Stein verified that this “good” cut product has similar protective effects in human brain tissue in vitro. The latter finding is particularly significant.”

        http://de.wikipedia.org/wiki/Amyloidose#ATTR-Amyloidose

        Siis transthyretiinin muodostusta pitäisi normaalisti olla.

        Vaikeassa kakeksiassa ja proteiinienergia malnutritiossa (PEM) on alentunut pre-albumiini, albumiini ja transthyretiini.

        Bovio G, Bettaglio R, Bonetti G, Miotti D, Verni PEvaluation of nutritional status and dietary intake in patients with advanced cancer on palliative care. Minerva Gastroenterol Dietol. 2008 Sep;54(3):243-50.

        Mitataanko transthyretiiniä?

        Kyllä ja sen puute heijastaa ALIRAVITSEMUSTA ja toisaalta sen puute on riski amyloiditaudille.

        http://www.huslab.fi/ohjekirja/4618.html

        Muistiin 23.7.2008 17:50

        Transthyretiini, T3 muodsotus ja Selenium

        SELEENIN PUUTE alentaa TTR geenin ilmentymistä ja sitraatin kuljetusproteiinin geenin ilmentymistä myös koe-eläimen maksassa

        LÄHDE:
        KENDALL S. D. (1) ; CHRISTENSEN M. J. (1) Selenium deficiency decreases expression of the genes for transthyretin and citrate transport protein in rat liver Department of Food Science and Nutrition, Brigham Young University.Elsevier Science, New York, NY, ETATS-UNIS (1981) (Revue) 1997, vol. 17, no2, pp. 351-361 (43 ref.)

        Suomennosta:

        Dieetissä saatu seleeni säätelee selenoproteiinien geenien ilmenemää ja niihin kuuluu 1- tyypin jodotyroniini-5´-dejodinaasin geeni.

        Mutta kuitenkaan näitten geenien säätely ei ole kaikki, mitä seleenin biologiset vaikutukset saattavat edustaa.

        Jotta voitiin määritellä seleenin muita vaikutuksia tutkijat tekivät koejärjestelyn koe-eläimen seleenin käytön avulla.

        Koe-eläimet( eräs rottalaji) sai Torula-hiivapohjaista seleenitöntä dieettiä ja samaa dieettiä seleenillä rikastettuna ( 0.5 mg/ kg rehua) 13 viikon ajan.

        Kahden koe-eläinryhmän mRNA:ta käytettiin identifioitaessa koodaavaa DNA:ta (cDNA) käänteiskopioinnilla mRNA:sta käsin. Nämä cDNA:t koettimena määritettiin kvantitatiivisesti mRNA- pitoisuuksien eroja eri dieettiryhmissä.

        Erot havaitsevaa cDNA:ta sekvensoitiin. DNA- sekvenssi-tietueita käytettiin identifioimaan ilmentyviä geenejä.

        Analyysi paljasti, että mRNA pitoisuudet transthyretiinille (TTR) ja sitraatin kuljettajaproteiinille alenivat niissä eläimissä, joilla oli seleenin puutteineen rehu. Reduktio oli 44.7 % transthyretiinille ja 42.8 % sitraatinkuljettajaproteiinille.

        Nämä tulokset viittavaat siihen, että koe-eläimissä dieetin seleeni sääti koordinoidusti kilpirauhashormonin aineenvaihduntaa

        KOMMENTTI:
        Siis normaali seleenin saanti dieetissä tarvitaan että transthyretiiniä (TTR) muodostuu ja että T3 aktivoituu esiin T4 muodosta dejodinaasientsyymillä.

        Suom. leamarketta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      2970
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2079
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1852
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe