AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Eläkeputki 1950 tai sen jälkeen

Eläkeputki 1950 tai sen jälkeen

41 Vastausta 25 040 Lukukertaa
ymmärtäkseni niin että jos 500 päivän korvauspäivistä on jäljellä kun täyttää 59 vuotta saa lisäpäiviä (työttömyyskorvauksen suuruisina9 aina siihen asti kun täyttää 65 v. Onko tällä palstalla ketään joka on siihen putkeen päässyt. Saako olla rauhassa vaan ajetaanko pakkotöihin (paskapalkalla) jotta työttömyyskorvaus tippuisi.
Entä koulutuksiin pääseekö niihin vai onko niinkun toivoton tapaus (mikä tietysti totta)

Oikeus

Eläkeputkea ei 1950 tai sen jälkeen syntyneillä enää ole. Heillä on vain oikeus lisäpäiviin eläkeikään asti.

Kyllä koulutuksiin ja työhönkin voidaan ajaa niin kauan kuin ei ole eläkkeellä. Riippuu ihan paikkakunnan työtilanteesta ja työkkärin asenteista.

Itse sain eläkeputkessa ollessani muutamaa kuukautta ennen 60-vuotispäivää ja siis eläkkeelle jääntiä passituksen hömppäkurssille, jonka ainut tavoite oli pakottaa osallistujat hakeutumaan ilmaistyöntekijöiksi. Palkallista työtä ei ollut työttömyysaikakana saatavissa.

...ajetaanko pakkotöihin (paskapalkalla) jotta työttömyyskorvaus tippuisi...

Työttömyyskorvauksen tippumisesta ei pitäisi olla pelkoa sen jälkeen kun 500 maksupäivää on täyttynyt, sillä jos on lisäpäivillä, niin vaikka päivärahan paluuehto täyttyisikin, niin päivärahaa ei lasketa uudelleen, vaan oikeus vanhaan päivärahaan säilyy eläkeikään asti. Sen sijaan jos onnistuvat ajamaan paskapalkalle ennen 500 pvän täyttymistä, niin sitten käy köpelösti.

Lisäpäivillä oleva voi hypätä vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana, jos niin haluaa.

Tuossa opettajien työttömyyskassan sivuilta kopsattua:

Vuonna 1950 tai sen jälkeen syntyneillä lisäpäiväoikeuden raja nousi 57 vuodesta 59 vuoteen. Päivärahaa voidaan maksaa sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin henkilö täyttää 65 vuotta, jos hän on täyttänyt 59 vuotta ennen 500 päivän enimmäisajan päättymistä ja ollut enimmäisajan täyttyessä työssä vähintään 5 vuotta viimeisen 20 vuoden aikana.

Lisäpäivillä olevilla päivärahan taso ei muutu, vaikka työssäoloehto täyttyisi uudelleen.

Kiitos vastauksesta

ja huomasin höpsyneeni kun ei tietysti kukaan 1950 syntynyt vielä ole saavuttanut 59 vuoden ikää. Täytyy siis vielä yrittää pitkittää päiviään mahdollisimman paljon.Se nyt on ainakin helpottavaa että lisäpäivien aikana voi vapaasti tehdä huonostikin palkattua työtä jos sattuu saamaan ilman pelkoa että päiväraha huononee. No varmaan ehtiihän tämäkin etuus romuttua muutaman kerran ennenkuin ensimmäinenkään siihen oikeutettu täyttää 59.

Miten isoon rahatukkuun..

Porvarit tekivät rakennemuutoksia ja nyt ollaan kuin sota ajan Suomessa. Nyt tarvitaan juuri sinunkin työllistä panostasi korvauksilla jotta porvarit saavat enemmän rahaa.

1950 syntynyn

Täytin hemikuussa 59 vuotta paperitehtaalta taloudellisten syiden takia irtisanoivat, alkaako lisäpäiväoikeus kun täyttää 59 vuotta vuoden putkessa ollut,Olin sivutoiminen palomies,täyty lopettaa kun siitä ei työn saa mitään korvausta.epätietoinen

olispa

mielenkiintosta tietää,miten muilla kun lisäpäivillä eli onko töitä ollut ja miten työnvälitys suhtautunut, jos ei ole kahteen vuoteen saanu mitään.
Onko tullu koulutusta ym.

Itse täyttänyt 59v

500 pv täyttyi, odottelen päätäksiä. kävin työvoimatoimistossa josta kerrottiin ETTÄ> lisäpäivät eivät koskekkaan minua vaan heillä on TYÖLLISTÄMISVELVOITE 8kk jonka jälkeen pääsisin takaisin ansisidonnaiselle.
mielenkiintoista on. Miten tästä taas elämä jatkuu.

..

Kymmenien miljoonien eurojen työttömyyssakkojen uhatessa kunnat yrittävätkin nyt kuumeisesti pohtia, mitä tehdä kymmenille tuhansille pitkäaikaistyöttömille.

Siis elleivät kunnat keksi tekemistä 500 päivää työttöminä olleille, sakotetaan kuntia. Kunnissa pohditaan, mitä tehtäisiin pitkäaikaistyöttömille. Toiminnot siis ovat keksimistä ja pohtimista sakkojen välttämiseksi. Tämä ei kuulosta erityisen vakavalta työttömyyden hoitoon paneutumiselta, ei työpaikkojen luomiselta järkevällä perusteella, eikä työttömien tilannetta pitkällä tähtäimellä helpottavalta toiminnalta. Voitaneenko ymmärtää niin, että kunnat ovat erityisen välinpitämättömiä työllisyyden hoidossa, joten täytyy asettaa sanktioita?

Mitä ne työpaikat sitten ovat, joita kunnissa pitkäaikaistyöttömille mahdollisesti pyritään järjestämään? Työelämänvalmennusta, kuntouttavaa työtoimintaa, työharjoittelua, erinäistä tempputyöllistämistä. Jos työpaikkoja olisi tai luotaisiin vakavalla mielellä, ei mitään sakkojärjestelmää tarvittaisi. Säästöjä kuitenkin haetaan mahdollisimman vähällä työvoimalla toimimisesta ja toisaalta pitäisi työllistää, melkoisen ristiriitaista.

Mikä sitten on työttömän asema kyseisessä systeemissä? Todennäköisesti mitään ei tarjota, eikä tapahdu ennen 500 päivän työttömyyttä, koska sakkosanktiot tulevat kuvioon siinä vaiheessa. Siis ensin luodaan pitkäaikaistyöttömiä ja sitten heille keksitään "tekemistä", näinköhän kuvio menee? Tietenkin jokaisen työttömän voitaneen olettaa osallistuvan itse aktiivisesti työnhakuun, mutta läheskään aina ei aktiivinenkaan haku tuota tulosta.

Suuri osa työvoimasta vieraantuu työelämästä pitkän työttömyyden seurauksena, eikä työkunto ilman minkäänlaista ylläpitoa täysitehoisena 500 päivää ainakaan kaikilla säily, joten ollaan sitten jo jälkijunassa, kun liian kauan työelämästä poissa ollutta ryhdytään palauttamaan työelämään, eikä kyseessä useinkaan ole varsinainen työllistäminen, vaan sijoittaminen johonkin toimintaan sakkojen välttämiseksi. Kuntien tilannetta ei paranna tempputyöllistäminen, eikä sakkojen maksaminen, joten huonosti on suunniteltu tämäkin systeemi.

Ennen oli mukavaa!

Ei kovinkaan kauan sitten oli niin, että kun olit 53 ja risatkun pääsit työttömäksi niin 500 sadan päivän jälkeen
olit jo täydellä eläkkeellä. Siinä muistaakseni piti olla täyttänyt 55v.

jos on 59v

täyttänyt ja vielä jäljellä ansiosidonnaispäiviä,eli ei ole 500 päivää täys,eikös pitäs jatkua sama ansiosidonnainen niin kauan kun jää eläkkeelle.

On ns.työttömyysputkessä,eikä silloin ole tuota 8kk työssäoloehtoa.

Jos taas on kerennyt täyttää 59v,niin silloin pitää saada jostain tuo 8kk töitä,et pääsee ansiosidonnailelle.
'''On ns.työttömyysputkessä,eikä silloin ole tuota 8kk työssäoloehtoa.'''

Tuolla tarkoittanet sitä, että jos on päässyt lisäpäiville (siis päivärahapäivät ylittäneet 500 pvää), niin päivärahaa ei määritellä uudelleen, vaikka päivärahaan oikeuttava työssäoloehto täyttyisikin.

Tuo ihan vain selvennyksen vuoksi.

voiko

lisäpäivillä ollessa,tulla työssäoloehto vielä vaikkapa 60v ja tarkoitus jäädä 62v eläkkeelle.
En oikein ymmärrä kysymystäsi.

Jos on päässyt lisäpäiville (siis 500 pvää täyttynyt 59-vuotispäiväin jälkeen), niin päivärahaan oikeuttavan työssäoloehdon täyttyminen ei aiheuta sitä, että päiväraha määriteltäisiin uudelleen.

Mutta jos tarkoitat karenssia, niin se voidaan määrätä iästä ja lisäpäivistä riippumatta. Ja tuplakarenssitilanteessa tulee rangaistustyössäoloehto. Kumpaakaan ei kannata lisäpäivillä hankkia missään tilanteessa.

kiitos,

että sain vastauksen tähän,luulin,että karenssia ei enää tule lisäpäivillä.

59v 500pv täyttyi.

Työllistymisohjelmalisää maksetaan
■ työttömyyspäivärahan ja työvoimakoulutuksen koulutustuen korotuksena
muutosturvan piiriin kuuluville, joille on laadittu henkilökohtainen työllistymisohjelma
■ työllistymisohjelmaan merkittyjen toimenpiteiden (valmennus, työkokeilu,
työvoimapoliittinen aikuiskoulutus) ajalta
■ työsuhteen päättymisen jälkeisen omatoimisen työhaun ajalta, enintään 20 päivältä,
minkä lisäksi työllistymisohjelmalisää voidaan maksaa toimenpiteiden väliseltä,
omatoimisen työpaikkojen haun ajalta, joka on enintään seitsemän päivän pituinen
■ kaikkiaan enintään 185 päivältä.
Työllistymisohjelmalisän maksamisesta saa lisätietoa työttömyyskassoilta ja Kansaneläkelaitokselta.

Työllistymisohjelmalisää maksetaan 185 pv

Ei oikein mee kaaliin 59v TYÖLLISTÄMISOHJELMA!!!

työttömänä

ja kun on lisäpäivillä voi jäädä 62v vanhuuseläkkeelle, eikä eläke pienene, mutta tosiaankin, kannattaako 59v kanssa suunnitella työllistämisohjelmaa, jos vaikka sairastuu, mitä hyötyä ja kelle siitä on?

Paljon nuoria työttömänä ja vanhoja kehäraakkeja vaan kyykytetään,voi sentään.

EI HYÖTYÄ

KENELLEKKÄÄN!! Se on vaan sitä kyykytystä ja tilastojen kaunistelua.

Työkkärin ämmillä riittää sillai töitä.

No ei todellakan hyötyä

nehän kyykyttää Vantaalla 61v täyttäneitäkin.

59v ensi kesänä...

itse olen työttömyysputkessa ja maanantaina 7.2 on TELAn järjestämä tietoinfo tällä paikkakunnalla. kaikille tämän ikäisille on lähetetty kutsu, kannattaa mennä, saa oikeaa tietoa eikä tarvitse jossitella. Kevät terveisin

TURVASSA ollaan,

me, joilla tulee 59v. täyteen ennenkuin 500 pv. loppuu.Sitten alkaa lisäpäivät,aina 65 v. asti, ellei halua itse 62v. taisen jälkeen oman valinnan mukaan jäädä eläkkeelle. Näin opasti TELAn edustaja

mutta,

vaikka lisäpäivillä, työkkäri laittaa kurssille,en tietenkään kehtaa kieltäytyä ja jos saa karenssia.
Työhön tähtäävään kurssiin, eli mikä on totuus.

minä

kävin TELAN infossa ja sain käsityksen, et omavalinta meneekö työhön vielä yli 59v ja lisäpäivillä.

Totuus on se,että pitää mennä työvoimatoimiston ehdottamaan koulutukseen ja sitten työhön jos jotain löytyy.

Ei ole oma valinta, miksi työkkäri ei kerro ja pitää työnhakusuunnitelma allekirjoittaa, tietenkin sen kirjoittaa kun ei karenssia halua.

Olen allekirjoittanut

työkkärissä sellaisen paperin, jossa lukee, ettei etsi aktiivisesti töitä, odottaa eläkkeen alkua.SEpaperi on se tärkein kaikista.Molemmat osapuolet ovat sitoutuneet tähän allekirjoitettuun sopimukseen.Edellyttää työnantajan kanssa tehtyä sopimista. työnantnja maksaa ns. sakkona melkein saman summan, minkä sitten saa ansiosidonnaisena. Pätee ainoastaan suurissa firmoissa.

eri juttu sitten,

itse olen 60v ja työhakuvalmennukseen pitää mennä, ja työhön sen jälkeen, allekirjoitin paperin, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut työkkärissä.

Suurissa firmoissa....

pystytään tekemään parempia sopimuksia, koska erilaisia lakeja sovelletaan eri käytäntöjen mukaan, mitä pienet yritykset ei saa tehdä. Väärin sekin on, samanlaisia työntekijöitä ollaan,vaikkaeri firmassa.Työläiset siinä vaan kärsii, mutta isoilla on varaa maksaa ne sakot, joiden turvin vanhat pääsee pois, ilman pelkoa jostain pakkojutuista.Itse pääsin 5v. sitten isoon töihin,aiemmin olin alle 10hengen paikassa. Sieltä en olisi päässyt näin hyvälle edulle.Vaikka aina sanotaan, ettei vanhana pääse töihin, niin itse pääsin siihen isoon 53v. iässä.Siitä saa olla kiitollinen, nyt on asiat hyvin.
Ei tuolla työkkärin paperilla ole wc-paperin vertaa merkitystä tosipaikan tullen. Lain mukaan kun työvoimaviranomainen ei voi tehdä itseään sitovia ennakkopäätöksiä. Tuosta olisi aika ikäväkin tarina, vaan en nyt viitsi alkaa kirjoittelemaan.

Jos siis työkkäri lähettää sinulle osoituksen työhön tai koulutukseen, pakko mennä karenssin uhalla. Tuplakieltäytymisestä tulee 3 kk:n rangaistustyössäoloehto, millä voi olla lisäpäivillä olevalla pahatkin seuraukset.

Lisäpäivät eivät siis pelasta työkkärin kyykytystoimilta. Lisäpäivistä ei ole muuta hyötyä kuin se, ettei päiväraha pääty ennen kuin siirtyy eläkkeelle - edellyttäen, ettei tule karenssi tai rangaistustyössäoloehtoa.

Itse sain lisäpäivillä ollessani osoituksen kurssille nimeltä Uusille urille, jonka ainut tarkoitus oli patistaa osallistujat hakeutumaan palkattomiin töihin.

En asu hesassa...

joten täällä pienillä paikkakunnilla on ehkä vähän leppoisampi meno työkkärissäkin.Täällä on tärkeämpää saada nuorille töitä tai harj. paikkoja, kuin jahdata vanhuksia jonninjoutavuuksiin. eihän siitä ole mitään hyötyä kelleen.M enee vain mahdollinen työpaikka joltain nuorelta ohi jos ruvetaan meitä vanhoja päivähoitamaan.

meilla

vanhemmilla jotka lähellä eläkeikää usein lapsenlapsia ja heitä kun hoivaa,ei aika tule pitkäksi, ja kaikkien parhaaksi on, mutta minkäs teet kun päätös ei ole itsellä.
Kun on työnhakija, työtä tai koulutusta on otettava vastaan tai sitten lääkärintodistus terveydentilasta mikä sopii.
Vastailin linkkaamaasi viestin. Asuin tuolloin pikkukaupungissa, kun osoituksen Uusille urille -kurssille sain. Riippuu työkkäristä, ei paikkakunnasta, miten suhtautuvat eläkeputkessa olevaan.
Kertokaapa selvin sanoin tästä eläkeputkesta. Mitä minun kannattaa ja pitää nyt tehdä? Töitä on 3-6kk pätkissä, enempi aikaa työttömänä kuitenkin.
Täytän 60v ja 500 pv hupenee iloisesti ilman työtä. En ole sopinut muutosturva-asioistakaan. Silloin kun työkkärissä siitä puhuivat, menin töihin.
Jos ymmärrän sinut oikein, niin olet jo 59-v täyttänyt.

Jos noin on, niin anna 500 pvän täyttyä ihan rauhassa ja jatkaa sitten kasvamistaan, sillä 500 pvän jälkeen siirryt lisäpäiville, jonka näet vain siitä, että päiväraha juoksee 500 pvän täyttymisestä huolimatta.

Esim. minulla täyttyi yli 700 pvää ennen eläkkeelle pääsyä. Kuulun siihen ikäluokkaan, joka vielä pääsi eläkkeelle.

Sinä kuulunet siihen ikäluokkaan, joka saa lisäpäiviä eläkeikään asti.

http://www.tyj.fi/default.asp?id=467

Lisäpäiväoikeus

Työttömyyspäivärahaa voidaan maksaa myös 500 päivän enimmäisajan jälkeen niin sanottuina lisäpäivinä seuraavissa tilanteissa:

Jos vuonna 1949 tai sitä ennen syntynyt henkilö täyttää 57 vuotta ennen kuin hänen 500 päivän enimmäisaikansa täyttyy, hänelle voidaan maksaa 500 päivän lisäksi ansiopäivärahaa sen kalenterikuukauden loppuun, jonka aikana hän täyttää 60 vuotta. Sen jälkeen hänellä on mahdollisuus hakea työttömyyseläkettä. Työttömyyskassa kirjoittaa työttömyyseläkkeen hakemista varten tarvittavan todistuksen.

Jos vuosina 1950-1954 syntynyt henkilö täyttää 59 vuotta ennen kuin hänen 500 päivän enimmäisaikansa täyttyy, hänelle voidaan maksaa 500 päivän lisäksi ansiopäivärahaa sen kalenterikuukauden loppuun, jonka aikana hän täyttää 65 vuotta. Lisäksi edellytyksenä on, että henkilöllä on työssäoloaikaa vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana.

Jos vuona 1955 tai sen jälkeen syntynyt henkilö täyttää 60 vuotta ennen kuin hänen 500 päivän enimmäisaikansa täyttyy, hänelle voidaan maksaa 500 päivän lisäksi ansiopäivärahaa sen kalenterikuukauden loppuun, jonka aikana hän täyttää 65 vuotta. Lisäksi edellytyksenä on, että henkilöllä on työssäoloaikaa vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana.

kaikki vaan töihin!

Ei mitään vuosien lorvimista muiden rahoilla, kyllä niitä hanttihommia on vaikka kuinka. Ihme keplottelua avustuksilla viime vuosilla. Taitaa olla demari lusmuja koko porukka.

demareja hyvinkin, ja

kekkoslovakian aikaan tehtyä rahaa riittävästi, että nyt voi vaikka sen 6 vuotta kepujen kiusaksi lusmuilla, ilman pelkoa töihin joutumisesta.

todellakin,

hyvä ottaa takas mitä antanut, demari myös, ja pienellä palkaalaa tehnyt paljon työtä, ei yhtään huono omatunto kun on työtön ennen eläkettä.

60+ väsyneille eri tuki

Käytännössä siis työttömyysturvaa käytetään ennenaikaisena eläkkeenä. Eikö silloin voisi halukkaat pyytää päättäjiä muuttamaan korvauksen nimen vaikka "väsähtäneiden tueksi", älytöntä että porukkaa "työnhakijana" eikä työtä edes haluta tehdä.

EIme kaikki olla

väsähtäneitä, ollaan vaan saatu työnantajalta ja työkkäriltä lupa poistua työelämästä vähän aiemmin.

en menis

työkkäriin jos ei olis pakko, muuten en saa rahaa elämiseen. Kukaan ei ota kouluja käymätöntä työtöntä 60v työhön, sillä on myös terveys huono.
Tekisin kyllä vielä jotain, en ole aiemmin ollut työtön kuin vasta viime iset pari vuotta, sitä ennen olen tehnyt pitkää päivää koko aikuis-iän.
Ja ilman omaa syytä jäin työttömäksi. Pitääkö minun sanoa suoraan työkkärissä, että haluan odottaa eläkettä ja siihen on aikaa vielä n.3 vuotta.

EI PIDÄ ITSE SANOA

luepa aiempia kommentteja tästä samasta ketjusta, asia voi vähän valjeta.

TOINEN KETJU

joka selventää asiaa otsikolla mitä kivaa olette aikoneet...tuossa vähän alempaa.
''''Pitääkö minun sanoa suoraan työkkärissä, että haluan odottaa eläkettä ja siihen on aikaa vielä n.3 vuotta.'''

Jos noin menet sanomaan, työkkäri voi katsoa, ettet ole työmarkkinoiden käytettävissä ja potkaisee sinut ulkopuolelle työttömyysturvan.

Työkkärin suuntaan pitää olla 'kieli keskellä suuta'.
 /   /  /  / Eläkeputki 1950 tai sen jälkeen

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta