Sinilevän torjunta

Matias.

Meillä on mahtava mökkipaikka Hauholla pienen 1x1 km järven rannalla. Valitettavasti muutamana viime kesänä on järvessä ollut sinilevää. Eipä ollut aiemmin... Mitä sille voi tehdä? Lastenlapset ovat kesät meidän kanssa mökillä ja kärsivät tosissaan kun eivät pääse uimaan omaan rantaan. Toki uimaan pääsee automatkan päähän, mutta ei se ole sama asia. Ja kyllä me vanhuksetkin uimassa saunasta mielellämme kävisimme. Mitä ihmettä voimme tehdä, että järvi palautuisi taas entiseen loistoonsa? Järvellä vain 3 mökkiä ja mitään kovin kalliita toimenpiteitä ei ole mahdollista toteuttaa.

6

1955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja osta

      uusi puhtaan veden ääreltä.

      • ehtoisa emäntä

        Lukeeko/käyttääkö tätä palstaa joku/jotkut joiden ÄÖ on ehdottomasti pienepi kuin minun Labradorinnoutajani - eihän kukaan aikuinen voi heitellä sellaisia kommentteja kuin vaikkapa tämä "välkky". Hävettää ihmisen puolesta ja myötähäpeä on ikävä tunne.

        Mutta aloittajan ongelmaan;samasta asiasta käytiin keskustelua hieman alempana viesteissä ja siellä joku antoi linkin puomiin joka pitää levän pois rannalta.

        Itsellä ei ole kokemusta vaikkakin ongelma on sama kuin aloittajalla. Tämä kesänä levää on ollut harvinaisen pitkään,ei massiivisia lauttoja kuten aijempina kesinä mutta pitkäkestoisemmin. Itse käytän sadevettä käyttövetenä leväaikaan, uimassa pulahdan mutta sitten huuhtelen itseni hyvin.

        Epämielyttäväähän se on, todella. Mitä sille tehdä voisi tai kasvub estää - sitä ei kai kukaan tiedä. Ongelma joka tapauksessa lisääntyy, keskustelin asiasta erää ympäristöasiantuntijan kanssa.

        Joku oli myös sitä mieltä että kun levä on kerran järveen tullut se kukkii jatkossa joka kesä. Ja että runsaat sateet lisäävät leväkukintoja koska rannoilta on valumaveden mukana kulkeutuntut paljon ravinteita.

        Vain osa levistähän on myrkyllisiä. Ihmeellistä on esim ettei elänlääkärit nykyistä enempää/juuri ollenkaan joudu hoitamaan myrkyttyneitä koiria. Koirat sentää juoda litkivät leväistäkin vettä.


    • mökkihöperö
    • Sini Levätön

      Sinilevän oikea väistäminen on tietenkin ravinnepäästöjen vähentäminen. Mutta paikallisesti ja ajallisesti rajoitettu menetelmä on ilmeisesti toimiva, vaikka tieteellisiä kokeiluja en tunne. Jokunen pikku uutinen tiedelehdessä joskus vuosia sitten ja yksi toiminut koe omalla järvellä.
      Hankitaan ohran olkia, joissa lahoaminen on alkanut on alkanut, mutta olki on vielä hyvin kasassa. Laiteteen joku kilo olkia muoviverkkopussiin Esim. ns. sipulipussi. Sidotaan pussi ja kiinnitetään siihen pano ja merkkipoiju. Heitetään pussi järveen jonkun matkan päähän rannasta. Esim. 10 - 20 m.
      Seurataan onko pussin lähiympäristössä levää. Joe ei ole, voidaan pusseja laittaa useampia. Pusseilla voidaan kattaa haluttu alue.
      Jos menetelmästä on haittaa, voidaan pussit helposti poimia pois.
      Menetelmä voisi perustua siihen, että olki lahotessaan tuottaa jotakin levää tuottavaa ainetta, samoin kuin home tuottaa antibiootteja.

      Kokeilemisiin! T: Sini Levätön

      • "Sidotaan pussi ja kiinnitetään siihen pano ja merkkipoiju."

        Vaikka yhden illan panosta ei pitäisikään aamulla, niin ei sitä saa hukuttaa.


    • 20+20

      Jos teitä on 3 mökkiläistä, ja kaikki haluavat samaa, niin miettikääpä ensin omat päästönne sinne järveen. Jos laiturit pestään joka vuosi painepesurilla ja öljykäsitellään (esim.), niin ei se ole hyväksi. Tai etikkalientä (säilykkeistä), marinointiliemet, kloritedesinfiointiaineet tms. Aloittakaa näistä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      317
      3616
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1669
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1425
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1290
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1260
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      55
      1232
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      189
      1187
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1157
    Aihe