hevosen

satuloiminen

Eli miten hevonen satuloidaan??? Mistä tiedän satulan olevan oikealla kohdalla???ja mistä tiedän kuinka kireälle laitan satulan kun kiristän sitä viimeisen kerran???

15

3931

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kizzy

      Eri talleilla opetetaan eri tavoilla hevosen satuloiminen, mutta itse satuloin hepan näin:
      nostan satulan kaulalle selkeästi liian etten, ja sen jälkeen liu'utan satulan oikealle kohdalle jolloin satula "loksahtaa" oikealle paikalleen. ajan myötä oppii tuntemaan satulan oikean kohdan.

      Viimeisen kerran kiristäessäsi satulaa sen pitää olla niin tiukalla ja toisaalta myös löysällä, että kätesi mahtuu vyön ja hevosen väliin. Siihenkin kehittyy näppituntuma kokemuksen myötä. muista kuitenki, kun kiristät vyön selästä viimeisen kerran, kävele vielä hetki sen jälkeen ja kokeile uudelleen koska hevoset usein "pullistelevat" jolloin vyötä ei saa niin kireäksi kuin turvallisuutesi kannalta pitäisi olla.

      toivottavasti tästä oli apua:)

    • Lilli-Fani

      Hei! Satulan tietää olevan hyvässä kohdassa kun se ei heilu hirveästi ja se on lapojen takana.
      Satula vyötä ei tarvitse heti laittaa kauhean piukalle, mutta kun kiristät satulavyön viimeisen kerran esim kentällä suoraa selästä vyö vedetään niin piukalle kun se menee.

    • Stigur

      Hevonen satuloidaan vasemmalta puolelta.
      Otat vain satulan ja nostat sen hevosen selkään, hieman sään yläpuolelle ja valutat sitä sitten hieman alemmas, ja kiinnität satulavyön. Kiristät sitä niin paljoin kuin saat, ei kuitenkaan ihan täysillä, että polle saa henkeä. Ja kiristä sitten tasaisesti molemmilta puolilta :)
      Nouse hevosen selkään ja ratsasta vähän matkaa, sitten kiristä vyötä lisää, jos tarpeen. (Sen tähden kiristä heken ratsastettuasi, koska silloin hevonen ei ehkä pullista itseään) :D

    • Böödiudiu

      Ratsastuskoululla voisit opettajan johdolla harjoitella satulan laittamista. mutta tässä ohjeita:
      nostat satulan hevosen selkään vähän sen kaulalle, eli liian eteen ja siitä liu'utat sen sään taakse siihen kun harja loppuu. Kun satulaa liu'uttaa niin se ikäänkuin loksahtaa paikalleen. satula vyö on sopivalla kireydellä kun kaksi sormea mahtuu hevosen mahan ja vyön väliin. Muista että hevonen saattaa pullistaa satulavyötä kiristäessä! kokeile sormilla satulavyötä kunnes hepo on lopettanu pullistamisen

    • ..::Emily::..

      Kun hevonen / poni satuloidaan, varmista että hevonen on riimusta kiinni tukevassa paikassa tai saatat löytää itsesi jahtaamassa hevosta ympäri karsinaa. Seiso hevosen VASEMMALLA puolella ja nosta satula (jonka satulavyö on nostettu satulan päälle) hevosen sään (säkä) kohdalle ja liu'uta se hieman saaksepäin, niin että satulan etukaari (satulan etuosassa oleva kaari) on sään kohdalla. Kierrä ETUKAUTTA hevosen toiselle puolelle ja tiputa satulavyö hevosen kylkeä vasten, kierrä edelleen ETUKAUTTA hevosen toiselle puolelle ja kurkota satulavyö itsellesi (varmista että se on suorassa eikä kippuralla). Laita vyön vasemman puoleinen klipsi kiinni ensimmäiseen reikään ja siitä edespäin kunnes saat vain kaksi sormea satulavyön alle, tee sama oikeanpuoleiselle. Voit varmuuden vuoksi kysäistä ratsastuksen opettajalta tai enemmän oppineilta onko satula kunnossa.

      • ratsastaja1111111

        Hevosen voi myös satuloida oikealta puolelta. Samoin hevosta voi kävelyttää oikealta puolelta jne. Ei noi ole mitään täydellisiä faktoja vaan yleisiä tyylejä, mitkä ei ole pakko-asioita.


      • no se ankkapallero
        ratsastaja1111111 kirjoitti:

        Hevosen voi myös satuloida oikealta puolelta. Samoin hevosta voi kävelyttää oikealta puolelta jne. Ei noi ole mitään täydellisiä faktoja vaan yleisiä tyylejä, mitkä ei ole pakko-asioita.

        Jebou. Itselleni on opetettu, että hevosen selkään VOI nousta myös oikealtakin puolelta, mutta nousen aina itse vasemmalta, koska niin on helpompi, enkä osaa nousta oikealta, kokeiltu on :D


      • myös oikea
        no se ankkapallero kirjoitti:

        Jebou. Itselleni on opetettu, että hevosen selkään VOI nousta myös oikealtakin puolelta, mutta nousen aina itse vasemmalta, koska niin on helpompi, enkä osaa nousta oikealta, kokeiltu on :D

        Olisi paras jos käyttäisi molempia puolia.. Pahassa tapauksessa hevonen voi ruveta arkomaan oikeaa puoltaan kosketukselta. :/


    • ankkapalleroinennn

      Itse nostan satulan ensin vain sinne hevosen selkään, ja oion satulahuovan, jonka jälkeen nostan sen oikealle kohdalle, niin että etukaari olisi siinä sään kohdalla. Ensiksi laitan satulavyön molemmilta puolilta ykköseen, ja ennen selkäännousua kiristän sitä sen verran, että käteni mahtuu hevosen vatsan ja vyön väliin. Satulavyö on oikealla kohdalla silloin, kun se on kämmenleveyden päässä hevosen kainalosta.

    • öö

      moi

    • idioottioot!

      Npo opit satuloimisen kun tallityttö näyttää miten se tapahtuu ja ajan kanssa.

      • hiiolahei

        Mistä tiedän kuinka kireälle satulavyön pistän kun kiristän selässä? Pittääkö se pistää niin kireälle kui saa? Koska eihän selästä voi tunkia kättä sinne välii tai sillee "mitata" ? (:


      • Heikkaliini
        hiiolahei kirjoitti:

        Mistä tiedän kuinka kireälle satulavyön pistän kun kiristän selässä? Pittääkö se pistää niin kireälle kui saa? Koska eihän selästä voi tunkia kättä sinne välii tai sillee "mitata" ? (:

        Laita niin kireälle kun saat ellei tunnu siltä että kun kiristät, että satula rupee ihan hirveästi kaartumaan toiselle sivulle josta et kiristä ja kun oot hetken hepankaa seissy ni jos siitä alkaa valuu hikeä ja se alkaa kauheasti voihkimaan niin kannattaa löysätä satulavyötä josse on ihan liian tiukalle.
        PS toivottavasti tästä oli jollekin hyötyä:)


    • Heikkaliini

      Mä satuloin ite ainaki näin eri talleilla on tietysti eri opetus
      1.Meen hevose oikealle puolelle ja tarkista, että satula on hyvin kädessä.
      2.Nosta satulan selvästi normaalia ylemmäs kaulalle.
      3.Liuutan satulan oikealla kohdalle selvästi huomaat kun se loksahtaa.
      4.Lasken maha vyön alas menen hevosen toiselle puolelle ja lasken sen ellei yletä jo tehdä sen samalta puolelta kun satuloi rippuu hevosen tai ponin koosta.
      5.Seuraavaksi kun alkaa laittaa mahavyötä näkee jo aiemman maha vyön jättämän jäljen siitä voi myös katsoa, että satula on oikealla kohdalla.
      6.Seuraavaksi laitetaan maha vyö löysällä se estää että hevoset ja ponit eivät pullistele, mutta sen verran tiukalle, että satula pysyy paikoillaan lopuksi muista vielä tarkistaa ettei satula huopa tai mikään ole alla kurtussa.
      PS Jos joillakn talleilla mennään jo käytävällä selkää sitten kannattaa laittaa satula vyö kyllä ihan tiukalle ja tolla hyvin kädessä tarkotan ollaa mun kaverin kaa kaks kertaa tiputettu satula ja siitä ei sitten ihan halpa lasku tullutkaan.
      Toivottavasti näistä mun ohjeista oli jotain hyötyä ja muittenki ohjeet on ollu tosi hyviä:)

    • Anonyymi

      No niin!
      1. Harjaa hevonen hirmu hyvin kyljistä, vatsasta, kainaloista ja selästä ennen kuin laitan satulan. Js satulan alle jää roskaa, niistä voi tulla lyöttymiä hevoselle jotka ovat kipeitä.
      2. Ota oikea satula ja laita se oikean käsivarren päälle, pidä vasemmalla kädellä kiinni etukaaresta.
      3. Mene hevosen vasemmalle puolelle ja nosta satula hellästi niin, että säkä peittyy huovan alle.
      4. Liuta koko satulahupa ja satula taaksemmas niin, että se ikään kuin loksahtaa paikoilleen. Satulan tietää olevan hyvässä kohdassa kun huovan pää on juuri ja juuri sään päällä. Nosta satulahuopaa sään päältä REILUSTI.
      5. Varmista että satulahuopa, satula ja mahdollinen romaani on suorassa ja hyvin toistensa päällä. Kiristä vyötä molemmilta puolilta ensiksi vaikka 2reikiin. Sen jälkeen voit kiristää vyötä molemmilta puolilta vaikka 4reikiin. Ennen ratsaille nousua, vaikka muita odotellessa kiristä vyötä lisää. (Opettaja varmasti auttaa) Huom! Vyön soljet laitetaan ensimmäiseen ja kolmanteen vyöhön, näin väliin jää yksi remmi. Jos vyössä on 5 remmiä, laita vyön soljet 2-ja 4 remmeihin.

      Valmista! Helppoa kun oppii!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1655
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      17
      1517
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      68
      1429
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      40
      1384
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1323
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1258
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1126
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1102
    Aihe