Kellokortti

Läpeensä kyllästynyt

Siinäpä aihe, joka on saanut niin sanotusti sapen kiehumispisteeseen varsin useaan otteeseen viime kuukausien aikana. Työskentelen kaupungintalolla toimistotehtävissä, liittyen laskujen kierrätykseen. Sapen kiehumista on aiheuttanut nimenomaan kellokortti. Aluksi hyvänä puolena haluaisin mainita, että työni on siistiä sisätyötä eikä käsien/vaatteiden likaantumista tai ulkona vesisateessa värjöttelyä sisälly työnkuvaan. Hyvä puoli on myöskin omasta mielestäni kohtuullinen palkka. Mutta yksi asia jota en yksinkertaisesti ymmärrä, on kellokortti. Ymmärrän täysin kellokortin tarpeellisuuden esimerkiksi tehtaiden kokoonpanolinjoilla työskenteleville ihmisille, mutta toimistotöissä en.

Uskomatonta on, että työantajaani (olen siis vuokratyövoimaa kaupungilla toisen firman kautta) tuntuu kiinnostavan vain se, että tuleeko työaikani täyteen. Mitään väliä ei tunnu olevan sillä, että olen saanut toimiston tädeiltä kiitosta hyvästä työlaadusta, kuten ei myöskään sillä ihan ´pienellä sivuseikalla´ että työt tulevat tehdyksi ja hommat hoituvat hyvin. ”Mutta kun se työaika ja työaika ja työaika”. Kellokortit hanuriin ja ne oikeasti tärkeät asiat arvoon! Edellinen työnantajani oli yksityisyrittäjä, joka silloin kiteytti asian hienosti: ”Työaika ei ole niin minuutin tai tunninkaan päälle, kunhan vain työt tulevat hoidettua kunnialla”. Olen niin samaa mieltä kuin olla ja voi. Jos työt hoituvat mallikkaasti ja asiat ovat kunnossa, onko sillä nyt saatana niin suurta merkitystä, että tuleeko päivittäinen työaika minuutilleen täyteen. Kuten varmasti voitte päätellä, minun kellokorttini ei näytä yhtään ylityötuntia, vaan päinvastoin. Tästä syystä mm. olen saanut kotiin kirjeen jossa kehotetaan nuodattamaan tiukasti työaikaa ja että vajaatunnit tullaan vähentämään palkasta. Ja kun en todellakaan koskaan lähde töistä esim. puolilta päivin, pitkälle iltapäivään siellä kyyhötetään, mutta kun ei saatana riitä ikinä mikään. Töitä ei jää ikinä rästiin, eikä muiden hoidettaviksi.

Olen vaivihkaa ottanut hieman selvää asiasta. Nimittäin ne kellokorttini vajaatunnit eivät ole millään tavalla työnantajaltani pois. Ei millään tavalla. Se helvetin läpyskä on pelkästään seurantakeino, eikä vaikuta palkan määrään eikä mihinkään muuhunkaan millään tavalla. Saan saman palkkani aina riippumatta tehdyistä tunneista, mutta kuitenkin silti uhkaillaan että kohta lähtee tunnit palkasta pois. Miksi? Keneltä se on pois? Olen työni hoitanut niin hyvin kuin osaan, mutta näköjään vain liian nopeasti, ja siitä sitten rangaistaan. Tuntuu lähinnä vittuilulta, että vaikka oletkin tehnyt hommasi hyvin, ei kuitenkaan saa lähteä kotiin ajoissa, ettei siitä olisi vahingossakaan itselle mitään etua. Tyyliin ”ei tämä saa olla kivaa”. Sen sijaan pitää istua loppuaika turhaan työpaikalla katsellen seinille paskovia kärpäsiä ja pelaten pasianssia (läpipelaus ennätys tällä hetkellä 58 sekuntia). Ei jumalauta mitä touhua.

25

6284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuka vahtii

      Entä ne, joita ei huvita tehdä hommiaan kunnolla, koska töistä voi lähteä aikaisemminkin ja tienata silti täysi palkka???

      • Läpeensä kyllästynyt

        Kaupunki on sellainen pulju, että se kyllä selviää alta aikayksikön jos joku ei hoida hommiaan. Tieto kulkeutuu hyvinkin nopeasti tiiminvetäjien ja sitä kautta esimiesten korviin, eikä kyseinen työntekijä pitkälle laiminlyöntiään jatka. Asiat ei pyöri jos joku välissä tökkii.


    • Työtön perijätär

      Kun olet allekirjoittanut työsopimuksen, olet sitoutunut tekemään työsi esimiehen määräysten mukaan, ja niihin kuuluu myös työaikojen noudattaminen. Jos et halua työsopimustasi noudattaa, mielestäni työnantajasi tulisi irtisanoa sinut tai sinun pitäisi itse ymmärtää irtisanoutua.

      Jos ei tämäkään vaihtoehto miellytä, ainahan voit tehdä niin kuin muutkin, joilla on liian vähän työtä: tehdä työajalla muuta kuin työtä. Leimaa itsesi sisään ja hoida aamusuihku, meikkaus ja kampaus työajalla. Hoida työajalla myös omien papereittesi kopiointi, lomakkeiden täyttäminen, kirjeiden/postikorttien/päiväkirjan kirjoittaminen ja yksityispuhelut. Surffaile netissä. Lue kirjaston kirjoja, tai vielä parempaa, kirjoita kirja. Neulo. Täytä sanaristikoita. Jumppaa. Lakkaa kynnet. Pidä ylimääräisiä kahvi- ja tupakkataukoja. Seurasin viimeisimmässä työpaikassani muuatta tylleröä, joka oli kehittänyt lusmuilusta taiteenlajin; neljän tunnin työpäivästä hän teki varsinaista työtä enimmillään 1,5 tuntia. Koetapa pyrkiä samaan!

      • Läpeensä kyllästynyt

        Luitko kirjoitukseni kokonaan? Jos minulla ei yksinkertaisesti ole töitä, toistan vielä kerran, minulla EI OLE TARPEEKSI TÖITÄ JOTTA TYÖAIKA TULISI TÖITÄ TEKEMÄLLÄ TÄYTEEN, olen siis lusmuilija?

        Tupakkataukoja pidän, en enää keksi mihin netissä menisin, yritän sanoittaa omia biisejäni ja niin edelleen.

        7,5 tunnin työpäivästä menee ehkä 4 tuntia töiden tekoon vaikka rauhallisesti tekee. Ei yksinkertaisesti ole töitä.


      • muori vm. 58
        Läpeensä kyllästynyt kirjoitti:

        Luitko kirjoitukseni kokonaan? Jos minulla ei yksinkertaisesti ole töitä, toistan vielä kerran, minulla EI OLE TARPEEKSI TÖITÄ JOTTA TYÖAIKA TULISI TÖITÄ TEKEMÄLLÄ TÄYTEEN, olen siis lusmuilija?

        Tupakkataukoja pidän, en enää keksi mihin netissä menisin, yritän sanoittaa omia biisejäni ja niin edelleen.

        7,5 tunnin työpäivästä menee ehkä 4 tuntia töiden tekoon vaikka rauhallisesti tekee. Ei yksinkertaisesti ole töitä.

        ja jo 18 vuotta ja arvaat missä - VALTIOLLA KONTTORIROTTANA !! Netissä ja omia juttuja ja rommaanena lukien päivät menevät hitaasti, mutta varmasti. Pois ei saa leimata ENNNEN 15.15 !! Vaikka istuisit päivän VARALLA !! PALKAN takia


      • Siellä...
        muori vm. 58 kirjoitti:

        ja jo 18 vuotta ja arvaat missä - VALTIOLLA KONTTORIROTTANA !! Netissä ja omia juttuja ja rommaanena lukien päivät menevät hitaasti, mutta varmasti. Pois ei saa leimata ENNNEN 15.15 !! Vaikka istuisit päivän VARALLA !! PALKAN takia

        Täällä tilanne on juuri päinvastainen. Töitä on aina täysin mahdoton määrä suoritettavaksi. Haukkuja ja paskaa sataa joka suunnasta. Vaikka kuinka yrittäisi, ei pysty, ei mitenkään. Selviämään töistä. Tuosta se sitten lähtee riittämättömyyden, huonon itsetuntemuksen kautta johtaa burnouttiin. Hieno homma. Sanon minä.

        Toisaalta, se ettei ole töitä voi olla myös täysin yhtä turhauttavaa. Mutta ainahan sitä voi surffailla. Mielestäni se on paljon parempi, kuin se, ettei saa enää yöllä nukuttua kun työt on joskus tehtävä, eikä niitä ehdi millään päivän aikana tehdä.


    • on sääntönsä

      Niihin on syytä joko sopeutua tai sitten etsiä itseä miellyttävä työpaikka. Olisit tyytyväinen jos sinulla on ns luppoaikaa työssäsi - se on harvinaista nykyään. Yleensä saa paina perse vaahdossa eikä se riitäkään.

      " Kellokortti on aivan yleinen väline myös toimistotöissä. En ymmärrä miksi se sopisi vain tehdastyöhön, johon viittasit.
      Kuten varmasti voitte päätellä, minun kellokorttini ei näytä yhtään ylityötuntia, vaan päinvastoin. Tästä syystä mm. olen saanut kotiin kirjeen jossa kehotetaan nuodattamaan tiukasti työaikaa ja että vajaatunnit tullaan vähentämään palkasta. "

      Kukaan työnantaja tuskin ihan vähistä miinuksista ja ensimmäisellä kerralla kotiin vaivautuu lähettämään tuollaisia kirjeitä Siksipä kysynkin:
      Paljonko sinun kellokorttisi sitten näyttää miinusta?

      • Läpeensä kyllästynyt

        viimeisen reilun puolen vuoden aikana kertynyt miinusta tuommonen noin parin työpäivän verran.

        Voin kuvitella että tähän joku vastaa että "mietippä mitä kaikkea olisit saanut aikaiseksi noiden kahden työpäivän aikana jne jne jne jne jne". Miinusta on tullut tasaisesti 0-45min päivässä. Toki mukaan mahtuu monta ylityöpäivääkin jolloin kiirellisten asioiden takia on joutunut jäämään ylitöihin, ja saa vähän takaisin menetettyjä tunteja. Ymmärrän että kahdessa päivässä saa paljon aikaan, mutta esim. puoli tuntia päivässä ei vaikuta mihinkän. Ja mihinkä se edes vaikuttaisi kun ei ole mitä tehdä.

        Minut taidettiin ymmärtää hieman väärin. Pidän työstäni ja olen todella onnellinen etten joudu olemaan naimisissa työni kanssa eikä stressistä ole tietoakaan. Tai ehkä se onkin se ongelma, että työ on jopa liian leppoista. Pitää varmaan asentaa työkoneelle joku peli niin johan alkaa vajaatunnit vähentymään! :D

        Henkilökohtaisesti kyllä toivoisin nykyisestä työstäni vakipaikkaa. Perse vaahdossa meininki ei kiinnosta. Elämässä on muutakin kuin työnteko.


    • on laiskoja varten

      Kellokortti on vain laiskoja varten. Itsekkin haluaisin välillä painaa tosissaan ja lähteä aiemmin, mutta ei onnistu.

      • oikeudet kaikilla

        Tosiaankin.. Samat säännöt kun pitää kaikilla olla.
        Meilläkin töissä on useita jotka haluaisivat ja pystyisivät ns. urakkatyöhön todella hyvin, mutta sitten on ne ihmiset jotka jättäisivät paljon töitä joko tekemättä tai tekisivät ne huonosti ja silti lähtisivät aikaisemmin.


    • krikskraks

      Entä kun kellokorttilaite ei toimi, se lisää hiljattain miinussaldoa, vaikka tekee täyden työpäivän, huomasin sen hiljattain, eli esim. illall poisleimattaessa saldo olisi esim. -3 niin aamulla sisäänleimattessa saldo onkin -6! tälläiaisi muutaman tunnin lisäyksiä miinukseen on tullut todella monta,

    • kollokertti

      Sellaista se kellokorttityönteko on. Minun hommissani oli ennen urakkasysteemi. Nopeimmat pääsivät aikaisemmin pois. Isot herrat alkoivat seurata työaikoja kellokortilla. Pitää leimata itsensä aamulla sisään, sitten pitää leimata eri tehtäviin. Kyseessä ei ole tehdastyö.

      Iso osa ei vielä ymmärtänyt himmata tahtiaan, vaan kipittivät työnsä urakkahistoriansa takia entiseen vauhtiin. Mitä tuumi täähän IsoHerra? " Jaa, kellokortti sanoo että olette näin nopeasti saaneet tuonkin tehtävän tehtyä.. TEHOSTETAANPA KUN KERRAN VARAA ON TEHOSTAA".

      Nyt se on sitten tätä. Nopeimmat joutuvat pyörittelemään peukaloitaan loppuajan, jotkut nopeat hoitavat omia asioitaan samalla ja leimailevat fiksusti ( = ettei IsoHerra saisi tehostamiseen aihetta ). Ei sen puoleen, tehostusta on lisää tulossa.

      Aloittajan sopisi olla tyytyväinen ja toimia omaksi parhaakseensa ehkä myös niin, ettei joudu tehostuksen alle. Itse olen ripeä tekijä ja pidän "sopivasta kiireestä", mutta en minä tehostuksia kaipaa.

      Mikset käy esim kaupassa tai ota jotain tekemistä työpaikalle, jos et voi poistua.. ihan itsestäsi kiinni kuinka paljon tuo kellokorttihomma v*ituttaa. Tietenkin urakoinnin jälkeen olisi siistiä päästä pois lorvimasta, mutta minkäs teet.

    • lomautettutoistaisek

      Jollakin tavoin työssäoloaikaasi tulee kuitenkin seurata tai tarkkailla (sinun/työnantajasi?) ja se tarve olisi hyvin minimaallinen, vaikka todellisuudessa se on hyvä myöskin silloin jos on ns. "joustava työaika" tai työnantaja käyttää ns. "työaikapankkia". Hyväksyn kellokortin, koska monissa yrityksissä se korvaa tuntilistojen teot yms. Voi olla tietenkin mahdollista, että on työpaikkoja joissa ei vaadita kellokortin käyttöä jollei työskentele toimistossa vaan "tilapäisesti" esimerkiksi maastossa.

      Kellokortti on hyvä laite ja kaikilla sellainen tulisi olla "henkilökohtainen" eikä muiden näkösällä. Ihmetyttää vaan miten ennen kun käytössä oli "paperikortti" ja se laitettiin jostakin läpi jotakin kampea vääntäen, ettei vahingossakaan koskaan veivattu työkaverin kellokorttia läpi!? :)

      Kellokortissa on hyvätkin puolensa (jos sitä käytetään oikein!), että jos sinut on ilmoitettu työssä paikalla olevaksi ja tapahtuu jokin rikos kaukana työpaikastasi, jossa sinua tultaisi syyttämään siitä niin työnantaja voi tempasta poliisille faktat pöytään ja puhua sinun puolestasi...eriasia on tietenkin jos olet sen rikoksen tehnyt ja jättänyt kellokortti "TULO":n päälle niin totta helkutissa sinulla tulee olla siitä hyvät perustelut työnantajallesi ja niin tietysti poliisille!! :)

      • lomautettutoistaisek

        "Voi olla tietenkin mahdollista, että on työpaikkoja joissa ei vaadita kellokortin käyttöä jollei työskentele toimistossa vaan "tilapäisesti" esimerkiksi maastossa."

        Unohdin mainita, että maastossa oloajat varmasti joutuu merkitsemään jonnekin tietojärjestelmään, vaikkei siihen käytettäisi mitään kellokorttijärjestelmää!!


    • eiks niin

      Kellokortti on hyvä keksintö. Edellisessä työpaikassa kun kellokorttia ei ollut tuli tehtyä palkatonta ylityötä lähes päivittäin.

    • 7+15

      kortilla saa saldoa kasaan ettei huomaakkaan... sitten voi yhdistää vaikka puolikkaasees pekkaseen niin tulee siinäkin ihankuin tuplavapaat....

    • ^-^

      Tämä on ihan mahdollista jos päivän alussa aina listataan mitä kukainenkin tekee ja pois saa lähteä kun paperit/hommat on palautettu valmiina. Kyse ei ole mistään muusta kuin tuottavuuden arvioinnista ja työn oikeudenmukaisesta jakamisesta.

    • Masa890

      Itse olen sivarina kunnan organisaatiossa. Kellokorttihan minullekin annettiin, työaika 8-16. Hommat saan tehtyä aina viimeistään klo 15 mennessä, ja viimeinen tunti pyöritellään peukaloita tai sitten pistetään vaikka viemään roskat ulos jos ei muuta tekemistä keksitä. Vihaan tätä systeemiä, hammaslääkärissä käyntikään ei onnistu työajalla vaan pitää korvata se tunti mikä siellä menee, ja kun miettii että teemme ns. orjatyötä 5 euron päivärahalla... Ei ainakaan motivoi tekemään töitä kunnolla.

    • työaika on työaika

      työaika on työaika ja sillä selvä. äläppäs yhtään aloittaja pullikoi vastaan. onko selvä?????

    • arivesi

      Joillekin, varsinkin "sisäinentarkastaja"-tyypin mulkeroille, tärkeintä on, että teet ne tunnit mistä sinulle maksetaan. Muuten olet henkilökohtaisesti loukannut kyseistä henkilöä. Vinkki: et halua tällaista ihmistä esimieheksesi!

      • ilm

        miksi siis maksaisin täydestä 8 tunnista, jos teet työt jo 7 tunnissa????


    • minävaan

      Jollain tavallahan se työjan käyttö on kontrolloitava ja omien töitten tekeminen,sehän on kielletty eikö vaan.Jos on oikeuksia niin on myös velvollisuuksia,katsoisin että työajan noudattaminen kuuluu velvollisuuksiin.

    • soviet finland oy

      Ihmettelen jo itsekin että miksi vaivaudun kun työ on v1ttumaista, huonosti palkattua ja vieläpä työaikakin kytätään kellokortilla eikä yhtään ole joustoa, vain työntekijän pitää joustaa aina mutta työnantajalla on jyrkkä asenne, esim. ennemmin helevetti jäätyy kuin saadaan mitään palkankorotuksia.
      Luulin että läsnäolopakko olisi jotain valtion touhua ja sekin joltain 70-luvulta mutta ei.

      Tässä änkyräfirmassa on oltava sekunnilleen loppuun saakka vaikka työ olisi tullut tehdyksi jo puoli tuntia sitten. Pakko olla vaan läsnä vaikkei ole mitään tekemistä!
      Oi suuri ja mahtava neuvostoliitto?!

    • 21212121

      Kello kortti on tehty pinnareita varten!!!

      • whyDoIbother...

        Ei kun rehellisiä varten, pinnarit kyllä keksivät keinot pinnata kellokortista huolimatta...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      258
      800
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe