Maantierungon koko ja ajoasento

roope

Keskustelupalstoilla esitetään usein kysymys: "Kun olen xyz cm:n pituinen, niin mikä on minulle oikea rungon korkeus?". Seuraavassa eräs laskennallinen mallinnus vaakasuoralla yläputkella varustetun miesten maantiekilpapyörän mitoiksi ja ohjeita ajoasennon säätämiseksi.

Rungon korkeuden ilmoittamiseksi ei ole vakiintunutta tapaa, vaan valmistajat ilmoittavat korkeuden eri tavoilla mitattuna. Jotkut ilmoittavat korkeuden keskiöakselista vaakaputken keskilinjaan, toiset vaakaputken yläpintaan tai viiston satulaputken yläpäähän.[1] Esitteessä ilmoitetun korkeuden mittaustapa kannattaa aina selvittää myyjältä.

- Rungon korkeus (h)
h = 0,314*L
L = ajajan pituus

tai tarkemmalla menetelmällä
h = 0,665*Sj
Sj = jalan sisämitta

Sj voidaan mitata seisten ilman kenkiä lattialla seinää vasten, jalat jalkaterän mitan verran erillään ja nostamalla kovakantista n. 3..4 cm (~satulan kärjen leveys) paksuista seinää vasten nojaavaa pystyssä olevaa kirjaa (90° kulma) ylöspäin, kunnes kirja painaa haaroja. Jalan sisämitta mitataan kirjan yläreunasta lattiaan.

Tässä esitetyllä laskentamallilla rungon korkeus mitataan keskiöakselin keskeltä satulaputken yläpäähän. Mitta keskiöstä yläputken keskilinjaan on n.1,5..2 cm pienempi. Runkoa valittaessa sovelletaan laskettuun mittaan -1 cm toleranssia. Kilpapyöräilijä valitsee valmistajan tuotannosta laskennallisen tai lähinnä pienemmän ja kuntoilija laskennallisen tai lähinnä suuremman runkokoon.
Rungon pituus on sidottu korkeuteen ja vaihtelee hieman eri valmistajilla. Vaakaputken pituus keskeltä keskelle on yleensä h -1..2 cm.
Pitkien henkilöiden on syytä valita laskennallista matalampi runko ja kompensoida pienemmät mitat pidemmällä satulan kannatusputkella ja pidemmällä ohjainkannattimella.
(Maastopyörään on valittava n. 10 cm matalampi runko kuin yllä olevalla laskentamallilla saadaan.)

- Rungon geometria
Vakaan ajon kannalta tärkeitä mittoja ovat ohjauslaakerin kulma vaakatasoon ja etujättö. (etujättö = ohjauslaakerin keskilinjan jatketun kohdan ja etupyörän maakosketuskohdan ero ajoradassa. Ohjauslaakerin keskilinja osoittaa etupyörän maakosketuskohdan etupuolelle.) Etujättö voidaan mitata tai laskea [3] ja sen suuruus riippuu ohjauskulmasta, haarukan muodosta ja eturenkaan koosta.
Kuntopyöräilijän on syytä varoa jyrkkää yli 73°:n ohjauskulmaa ja pientä etujättöä. Tällainen pyörä on turhan herkkä ohjausliikkeille ja tuntuu epämiellyttävän kiikkerältä ajaa pienellä nopeudella. Jyrkkäkeulainen runko vaatii ajajalta erityistä pyörän hallintataitoa ja on tarkoitettu ajajajoukossa puikkelehtiville "kiritykeille" maantieajon yhteislähtökilpailuihin. Kuntoilijalle ja aloittelevalle kilpapyöräilijälle sopiva arvo ohjauskulmalle on 71°..

9

15314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KSi

      ... ja minä kun luulin, että tällä palstalla ei käy oikeita pyöräilyn harrastajia ollenkaan.

      Eihän pyöräilyä voi kutsua harrastukseksi, jos ajelee sillä kouluun ja kitskalle
      kun ei isä tai äiti lähde autolla viemään.

      Olisi mielessä muutamia kysymyksiä, mutta en olettanut saavani niihin vastauksia, täytyypä nyt yrittää.

      • Patonki

        Kiitoksia. Lopussa oli mukava linkki, josta saattoi tulostaa ilmaiseksi saksankielisen treenioppaan. Taas on iloa, kun on kieltä joskus opiskellut.


      • -merckx-
        Patonki kirjoitti:

        Kiitoksia. Lopussa oli mukava linkki, josta saattoi tulostaa ilmaiseksi saksankielisen treenioppaan. Taas on iloa, kun on kieltä joskus opiskellut.

        Virheitä:

        - Satulan paikka on se yksi ja oikea, muu ajoasento rakennetaan sen mukaan, rungon koko mukaan lukien.
        - Satulan tulee olla vaakasuorassa vaikka droppia olisi kuinka paljon tahansa, muuten liukuu eteenpäin ja joutuu kannatteemaan käsillään -> hartiat väsyy.
        - Pyöritys helpottuu kun klossi on päkiän takana eikä edessä.
        - Noi mitat sormenpäistä tankoon on ihan turhia, oikea mitta on se mikä tuntuu hyvältä, tankon reach ja kahvojen malli vaikuttaa jopa 20mm suuntaan tai toiseen.


      • Alkup. Maantiepyöräi
        -merckx- kirjoitti:

        Virheitä:

        - Satulan paikka on se yksi ja oikea, muu ajoasento rakennetaan sen mukaan, rungon koko mukaan lukien.
        - Satulan tulee olla vaakasuorassa vaikka droppia olisi kuinka paljon tahansa, muuten liukuu eteenpäin ja joutuu kannatteemaan käsillään -> hartiat väsyy.
        - Pyöritys helpottuu kun klossi on päkiän takana eikä edessä.
        - Noi mitat sormenpäistä tankoon on ihan turhia, oikea mitta on se mikä tuntuu hyvältä, tankon reach ja kahvojen malli vaikuttaa jopa 20mm suuntaan tai toiseen.

        Silti hyvä peruspaketti, josta on hyvä lähteä liikkeelle. Moni marketti, urheilumarketti mukaanlukien myy aivan surutta pyöriä, jotka eivät ole hehtaarillekkaan oikean kokoisia :(

        Kerran kävin yhdessä tälläkin palstalla aktiivisesti mainostavassa "pyöräliikkeessä", jossa "myyjä" yritti esitellä täysin väärän kokoista pyörää minulle. :D Tämänkaltaisilla perustiedoilla voi kenties ohittaa suurimmat sudenkuopat.


    • ToSaMa

      Mahtavaa Roope. Käytännön vinkkejäkin mitoituksiin "kuntoilijalle" sisältyy kirjoitukseesi. Kiitos, tämä oli tosi asiantuntijan artikkeli, joihin harvoin törmää palstoilla.

    • ma-vic

      Täytyy ottaa sellainen seikka huomioon, että aloitteleva pyöräilijä ei voi säätää heti asentoaan sellaiseksi, mikä se on ammattilaisilla. Heillä on treenatut keskivartalon lihakset ja pitkä kokemus muutenkin. Satulan paikka on aika tarkkaan määrätty, mutta se muu menee vähitellen kohti sitä parasta.

    • reeeeerrrrrrrrrrrrrr

      Mielestäni tuossa on yksi paha virhe. Kyllä se ajoasennon pituuden säätö tehdään ensisijaisesti stemmillä eikä satulan etäisyyttä säätämällä. Satulan etäisyyssäätö käytetään siihen, että persuksen/polven kohta kampiin/polkimiin saadaan oikeaksi ja kun se on tehty niin sen jälkene stemmillä katsotaan ajoasennon pituus sopivaksi.

    • 23

      Olen lasketellut maantiepyörällä mäkeä 70 vauhtia siten että oli 10kg tavaraa pikalinkkuun kiinnitetyllä tarakalla, enkä huomannut mitään eturenkaan väpätyksiä. Painonjakauma oli varmasti pahasti tuon suosituksen ulkopuolella.

    • pitkäjalka

      Ihmettelen miksi pyörän koko valitaan rungon korkeuden perusteella. Eikö se pitäisi valita vaakaputken pituuden perusteella?

      Minulla on kaksi numeroa liian pieni runko, ainakin ohjeiden mukaan, mutta koska satulaa voi nostaa on satula juuri oikealla korkeudella. Ja koska vaakaputki on pitkä, tankokin on oikealla kohdalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      348
      3945
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1729
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1487
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1295
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      194
      1251
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe