AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  / Vuokratuotto

Vuokratuotto

9 Vastausta 1 256 Lukukertaa
Osaako joku kertoa saako vuokra-asunnon tuotosta poistaa hankintahintaa?

Ei saa

Asuntoon kohdistuvan lainan korot saa vähentää.

saa vähentää

Mitkä tahansa korot saa vähentää mistä tahansa pääomatuloista. Ei siis tarvitse olla asuntolainaan kohdistuva korko.

Höpöhöpö

Edellinen "sijoittaja" puhuu nyt ihan kukkuja. Ainakaan kulutusluottojen korkoja ei saa vähentää verotuksessa.

No ei varmana saa!

No ei todellakaan saa vähentää kulutusluottojen korkoja pääomatuloista tai mistään muistakaan tuloista, kyllä jämpti on niin. Kulutusluottoja ovat mm. autolainat, kesämökkilainat, erilaisiin elantokustannuksiin kohdistuvat luotot(vaatteet, ruokaostokset jne.). Ainoat lainojen korot, jotka ovat verotuksessa vähennyskelpoisia ovat asuntolainojen ja tulonhankkimiseen liittyvien lainojen korot.

Saapas

Sanotaan vaikka, että saat osinkotuloja 9 230 euroa. Yrityshän on maksanut siitä veroja jo ennen kuin se maksetaan sinun tilillesi 29 prosentin veroasteen mukaan. Eli yritys tarvitsee 13 000 euroa maksaakseen sinulle tuon 9 230. Veroihin 3770 ja sinule 9230 euroa.

Jos oletetaan, että sinulla on kesämökin ostoon tarkoitettu laina ja maksat siitä korkoa 3000 euroa. Silloin saat saat vähentää tuon 3000 tuosta 13 000:sta, jolloin jäljelle jää 10 000 verotettavaa pääomatuloa.

29 prosenttia 10 000:sta on 2900. Nyt kuitenkin olet maksanut yhtiöveron hyvitysjärjestelmän mukaan 3770 veroja, joten palautettava määrä on 870 euroa.

On aivan saman tekevää mihin tuo laina kohdistuu, mökkiin, autoon, asuntoon, opiskeluun. Olette varmaan nyt sekoittaneet korkomenojen vähennysoikeuden ansiotulosta. Ansiotuloista ei nimittäin saa vähentää kuin asuntolainan korot. Yleensä on vain niin, että pääomatuloja ei ole riittävästi, jotta korkoja voitaisiin vähentää. Tästä syystä monet eivät edes tiedä koko asiaa.

höpöpuheet poies!

Pilailetko? Autoon, kesämökkiin tms. kohdistuvien lainojen korkoja EI VOI vähentää pääomatuloista eikä mistään muustakaan tulosta! Vähentää voi VAIN asuntolainan, opintolainan tai tulonhankkimislainan korot!

kappas vain ei saakkaan

Olette oikeassa. Minulla oli tosiaan sellainen luulo, että saisi. Nyt sekin luulo on korjattu. No ehkä tästä johtuu, että olenkin p.a. sijoittaja.

Osinkojen yhtiöveronhyvityksestä

Käytetään nyt esimerkkinä tuota sinun mainitsemaasi summaa 9230 euroa ja 13000 euroa.

Konkreettisesti eli käteen osingon saaja saa tuon 9230 euroa. Verotuksessa pääomatulon osuus osinkoina on kuitenkin tuo 13000 euroa. Siitä maksettavan veronosuus on 3770 euroa. Sama summa luetaan osingon saajalle hyväksi maksettuina veroina. Joten käytännössä osinkotulot ovat saajalle verovapaita. (tähän hallitus on kaavailemassa muutoksia).

Mitään korkomenoja ei oikeastaan vähennetä ansiotuloista vaan korot vähennetään aina pääomatuloista. Mutta koska monella veronmaksajalla on korkomenoja(asunto-, opinto- tai tulonhankkimislainoista) niin alijäämähyvitysjärjestelmän avulla korkomenoja voidaan vähentää ansiotuloista. Otetaan taas esimerkki: korkomenoja on vaikkapa 1000 euroa. Tästä saa pääomatuloista vähentää 29% eli 290 euroa. Tässä tapauksessa veronmaksajalla ei ole pääomatuloja, joten hän ei voi niitä vähentää verotuksessa suoraan. Alijäämähyvitysjärjestelmän kautta ansiotuloista voidaan vähentää korkomenoja 3/4 tuosta vähennettävien korkojen määrästä eli 217,50 euroa. (Ihan varma en ole mitä lopulle tapahtuu, mutta jos en ihan väärässä ole niin loppu siirretään seuraavalle verovuodelle jälleen vähennettäväksi pääomatuloista/alijäämähyvitysjärjestelmän avulla ansiotuloista).

näin on

Aivan. Käsityksesi on tuosta yhtiöveron hyvityksestä on aivan sama kuin minulla.

En tosin ymmärrä miksi puhutaan verovapaista osingoista. Yhtälaillahan ansiotulo on "verotonta", sillä onhan siitäkin pidätetty verot ennen kuin se pankkitilille kilahtaa. Samalla lailla yritysvero on pidätetty osinkotuloista.
 /   /  / Vuokratuotto

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta