AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  /  / Onko minulla touretten syndrooma?

Onko minulla touretten syndrooma?

8 Vastausta 3 368 Lukukertaa
Onko kenelläkään tietoa aikuisen touretten syndroomasta? Lyhyesti mun tarina on tällainen: olin lapsena impulssiivinen, hieman rauhaton ja keskittymiskyvytön. mulla oli outoja rituaaleja, ja muistan joitain ticsejä, joita tuli varsinkin yksin ollessani kuten silmien räpytystä. olin hankala lapsi ja nuori, ongelmia paljon vanhempien kanssa. kuitenkin olin suht lahjakas taiteellisesti, opiskelen nykyään taiteellista alaa yliopisstossa. sit oli semmost että teki mieli kiljahdella varsinkin iltaisin. Sitten mulla alkoi ahdistus n. 4 vuotta sitten, oon nyt 24 ja kärsin pahoista pakkoajatuksista ja ahdistuksesta. silloin kun olen iloinen ja energinen, mölisen ja ölisen kotona poikakaverin kanssa kun olen kahdestaan ( ei tarvi "peitellä" mitään). Oon jostain lukenu että tourettelaisilla saattaa olla näitä pakkoajatuksiakin. Onko kenelläkään siis tietoa aikuisista, joita olis diagnosoitu ts? mitä oireita siihen liittyi?

Näin minulle sanottiin

Kävin neurologin vastaanotolla marraskuun alussa valittamassa juuri näitä tic-oireita, jotka ovat kestäneet jo noin 24 vuotta. Olen nyt 32-vuotias mies.Olen myöskin taiteellisesti lahjakas ja korkeasti koulutettu. Lääkäri sanoi joka tapauksessa, ettei oireeni (irvistykset, kaulan venytykset,olkapään pyörittäminen) viittaa TS:ään. Ei tosin kiistänytkään niitä, mutta vetosin siihen, että koska olen pystynyt käymään kouluja yli 17 vuotta sekä työskentelemään täysipainoisesti työelämässä, ei TS:stä voida puhua. Hän sanoi vielä erikseen, että todellinen TS on niin invalidisoiva, ettei silloin enää työskentely tai itsenäinen asuminen onnistu.

viel ts:stä

Wikipedia ei ole ehkä se luotettavin tietolähde, eikä diagnoosia itselleen kannata yrittääkään tehdä mutta näin siellä sanottiin: "Useimmat niistä, joilla on TS, elävät hyvää elämää ja toimivat kaikissa mahdollisissa ammateissa ja tehtävissä." Eli kuulostaa kummalta jos neurologi perusteli sen kouluttautumisellasi, ettei sinulla siksi voi olla kyseistä sairautta. Mie taas luulen että minulla on aina ollut tämä. Ja ilman oikeanlaista hoitoa, luulen että ahdistus tämän vuoksi vain pahenee..

Tourette aikuisena

..alkoi ensimmäiset oireet ollesani 8-vuotias. Nyt olen 38-vuotias. Pystyin silti käymään normaalin peruskoulun, lukion, armeijan, sekä hankkimaan ammatillisen koulutuksen ja tekemään töitäkin, pääasiassa määräaikaisuuksia mutta kuitenkin.

Sanan Tourette kuulin ensimmäistä kertaa vasta ollessani kolmekymppinen. Siihen asti oireillani ei ollut nimeä, enkä tiennyt mitä tämä "ominaisuuteni" lopulta on. Viimeisen kolmen vuoden aikana oireilu on pikkuhiljaa pahentunut ja tuntuu siltä, että minusta ei enää ole työelämään. Lääkityksiäkin on kokeiltu, mutta olo on sellainen, että tämä vaiva pitää minua kuin löysässä hirressä, joka hitaasti, todella hitaasti kiristyy.

Tourette on tavallaan niin oleellinen osa minua, että sitä ei aina ole mieltänyt edes sairaudeksi. Nuorempana oli sen verran energiaa ja tulevaisuus edessä, että se ei häirinnyt liikaa.

Nyt iän myötä ahdistus vähitellen kasvanut sellaisiin mittoihin, että en tiedä miten tästä selviän eteenpäin. Oireeni ovat monimuotoisia: pään ja raajojen pakkoliikkeita, vokaalisia äänteita, kiljahduksia jne. Jonkin verran pystyn sosiaalisissa tilanteissa hallitsemaan itseäni, mutta se on välillä todella tukalaa.

minulla myös

olen itse kärsinyt lähes koko ikäni pakkoliikkeistä. hävennyt sitä aina enkä ole uskaltanut puhua asiasta. nykyiselleni miehelle kerroin ja hän onkin ainoa asiasta tietävä. hän rohkasi minua ja uskalsin puhua lääkärille, lääkkeitä sain mutta ei ainakaan vielä ole tehonneet, päinvastoin tuntuu että pahenee lääkkeitä syödessä ja sivuoireita on kamalasti. liikkeeni ja ääntelyni ovat välillä todellakin pahoja ja kärsin niistä todella paljon, pää särkee päivittäin kuten myös niskat. todellisuudessa sitä ei voi edes sanoin kuvailla kuinka paha on välillä olla, itku tulee väkisinkin kun pitää varttitunti väännellä lähes kaikkia kehon osia niin että joka paikka särkee ja lopuksi tulee karjaisuja ja raivokohtauksia. elämä on usein todella raskasta tämän sairauden kanssa. olen myös huomannut että oireet pahenee jos olen esim. stressaantunut. olen asiakaspalvelutyössä ja kaikin mahdollisin tavoin yritän pidätellä liikkeitä ja ääniä työpäivän aikana, kyllä moni niitä luultavasti ihmetteleekin. kun olen töistä kotiutunut, tuntuu että räjähdän, päivän kun on pidätellyt niin sitten tulee koko päivän satsi kerralla ja se on kamalaa itselle ja perheelle joka yrittää siinä metelissä nukkua. sen haluan sanoa että kukaan jolla ei tätä tautia ole niin ei voi sitä ymmärtääkään. psykologillakin kävin, mutta se oli aivan turhaa, hänen mukaansa kaikilla on jotain oireita, mikä on ehkä tosi, mutta kun joutuu näin pahojen oireiden kanssa elämään ei sellasta vähättelyä halua kuulla. ahdistaa ja paljon ja haluaisin lisää apua. mistä?
No höpö höpö! Mikä lääkäri tollasta sanoo? Mä näin dokkarin, jossa yksi Tourettesta kärsivä mies oli professori! Korkeassa asemassa. Toi on joku hemmetin yleistys, et jos joillakin TS invalidisoi, niin se tekisi sen kaikille! Suurimmalla osalla Tourette on lievä! Katsokaa Terveyskirjasto.fi sivuilta Touretten oireyhtymä. Tai jos englanti sujuu niin http://whatmakesyoutic.com/WhatMakesYouTic/Homepage.html. Marc Elliot niminen mies kertoo omasta Tourettestaan. Ja on oikein fiksu kaveri.
Mulla epäillään Tourettea, koska mulla on naaman nykimisiä ja niiskutusta, puhaltelen itseäni, ruksutan kurkullani ja "puristelen"jalkojeni lihaksia istuessani. Enkä ole mikään idiootti. Minulla ei ole koskaan ollut hyvä keskittymiskyky ja olen pähkäilijä luonne muutenkin. Jos aihe on mielenkiintoinen, niin silloin kyllä jaksan keskittyä, mutta muuten ajatus harhailee helposti. Olen aika hyvä kielissä.
Minulle on viime kuukausina tullut pakkoajatuksia ja ahdistusta, pakko-oireita on ollut iät ajat. Tarkistelua sun muuta pientä. Ensimmäisen kerran muistan puristelleeni silmiäni eskarissa. Olen laskenut jo vuosia erilaisia kappalemääriä, esim. katulamppuja tai eri värejä taulussa tms. Aina kun olen hermostunut. Nämä oireet ovat vaihdelleet paljon vuosien varrella, mutta ovat aina olleet lieviä. En itse ole edes niihin kiinnittänyt pahemmin huomiota. Veljelläni on samoja oireita.
Ahdistuksen ja pakkoajatusteni takia hakeuduin lääkärille ja siellä tuli puheeksi myös nämä tic oireet, jotka ovat taas palanneet parin vuoden aikana oikein tosissaan. Tästä heräsi epäilys Tourettesta, sillä Tourette ja pakko-oireinen kulkevat monesti käsi kädessä!
Jos te epäilette Tourettea ja oireet häiritsevät elämää, menkää lääkäriin ja älkää uskoko tuollaista puoskari lääkärin hölynpölyä, että kaikki TS persoonat olisivat jotenkin vajaita, eivätkä kykenisi normaaliin elämään! Kyllä pystyvät ja ihan mihin tahansa ammattiin voi opiskella jos itse haluaa!TS ei ole este, se on korkeintaan hidaste!
Tourettea on lievää ja voimakasta. Voimakas tourette voi olla aika hurja, muttei se vieläkään tarkoita, etteikö voisi työskennällä tai asua itsenäisesti, esim. koska tourettehenkilöt ovat usein älykkäitä, ja se voi auttaa löytämään keinoja selvitä vaikeankin oireyhtymän kanssa.

ts

pistä googleen touretten syndrooma ja aikuisuus.klikkaa auki ja lue se.itse menin juuri tuon takia neurologian erikoislääkärille makso 100e ja nyt kuvataan pää maksaa 520 oma vastuu 230 e se on ainoo oikea tapa selvittää aivokuvauksella mistä on kysymys.mut oonnex on lääkkeet olemas:) tsemppiä:)
Mulla diagnosoitiin touretten syndrooma 8-9 vuotta sitten ja oon 17 v. Alkuun oireet tuntu pahoilta ja on kiusattukki siitä, mutta osaan hallita hyvin oireita. Oireet lisääntyvät kun on väsynyt ja nauttinut paljon sokeripitoista ruokaa.
Olin pikkulapsi joku 9vuotias ku se todettiin ja oon yrittänyt muistella mitä tutkimuksia mulle on tehty, Ainakin EEG, selkäydinneste näyte. Muuta en muista. Mulla käytettiin vähän aikaa Risperdal- lääkettä, mutta lopetin sen käytön lyhyeen. Itse opiskelen hoitajaksi, enkä ees aina itse huomaa oireita kun on niitä oireettomia ''kausia.'' Alkuun oli rankkaa, mutta nyt se on osa minua.

Osaako joku vastata miksi risperdalia, joka on psyykenlääke, käytetään touretten hoitoon ?
 /   /  /  /  / Onko minulla touretten syndrooma?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta