AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Toiminimen lopettaminen

Toiminimen lopettaminen

5 Vastausta 1 676 Lukukertaa
Ensimmäinen tilikausi oli 1.9.2007-31.12.2008.

Olen toimittanut verottajalle tiedot joulukuun alveista. Olen myös lähettänyt verotoimistoon pyynnön ennakkoveron (2009) poistosta sekä arvonlisäveron alarajahuojennushakemuksen (2008).
Seuraavaksi täytän veroilmoituksen ja lähetän sen verottajalle.

Pari kysymystä:
- Merkitsenkö papereihin lopettamispäivämääräksi 28.2.2009? Voiko päivä olla ihan mikä tahansa?
- Onko viimeinen tilikausi tällöin 1.1.2009-28.2.2009? Ilmoitanko siis helmikuun alvit vielä huhtikuussa? Toimintaa ei tänä vuonna ole, joten alvejakaan ei kerry.

Ostoja ei toiminimelle juurikaan ollut, ja otin niistä maksetut alvit huomioon arvonlisäveron alarajahuojennushakemuksessa.

Merkitsenkö siis toiminimelle ostetut laitteet (printteri) toiminimen omaisuudeksi?

Olen käynyt

Kyllä olen käynyt, sieltä löysin lopettamisilmoituksen ja täyttöohjeen. Mistään ei kuitenkaan löydy esittämiini käytännön kysymyksiin vastauksia.

Alarajahuojennos on yrityksen tuloja

Ostitko printterin yrityksen nimiin ja käytitkö siihen toiminimen rahaa ja vähensitkö alvit? Tällöin se on yrityksen omaisuutta. Voit toki myydä sen nyt äkkiä pois, niin sinulle ei sitten jäisi merkittävästi yrityksestä omaisuutta.

Alarajahuojennoksesta saamasi tulot ovat toiminimen tuloja nykyisellä tilikaudella. Käsittääkseni kirjanpidon on toimittava vaikka toiminta lakkaisi, jotta se viedään loppuun asti.

Kysy verotoimistosta, että milloin viimeistään saisit alarajahuojennoksen tilillesi kun se pitäisi kirjanpitoon viedä. Periaatteessa siis kirjanpidon olisi toimittava ainakin sinne asti.

Saatan olla väärässä, joten kysy asiaa suoraan verotoimistosta.

Oikeassa olet

Ostin printterin yritykselle toiminimen rahoilla ja vähensin alvit. Hintaa kapineella ei ollut kuin reilu satanen, joten suurista summista tässä ei puhuta.

Vähensin siis alarajahakemuksessa ilmoitetuista myyntien alveista ostojen alvit (myyntien alveja oli noin 1000 e, ostojen 50 e).

Tarkistin kirjasta, ja olet oikeassa tuosta että alarajahuojennus on toiminimelle sen tilikauden tuloa jolloin verottaja sen maksaa (maksuperusteinen kirjanpito, suoriteperusteisessa kirjanpidossa se olisi kyseessä olevan tilikauden tuloa). Eli joudun siis odottelemaan rahoja ja vasta tämän jälkeen pääsen lopettamaan toiminimen? Koska toiminimellä ei tämän tilikauden aikana ole muita tuloja, on alarajahuojennuksesta saatavat rahat tuloa ja printteri omaisuutta?

Olen myös maksanut mm. nettiyhteyden ja webbihotellin toiminimen tililtä ja vähentänyt näistä alvit. Ovatko nämäkin toiminimen omaisuutta? Otin ainakin näiden alvin huomioon alarajahuojennushakemuksessa.

Tilikausi voi jatkua vaikka yritys lopettaa

Nettiyhteyttä et saisi vähentää menoina, jos käytät sitä myös yksityiskäytössä. (tosin jos et asiasta huutele)

Käsittääkseni ne ei ole omaisuutta, kun ne on ostettuja palveluita.

Voihan yritystoiminta loppua, mutta kirjanpito toimia siihen saakka kun homma on hoidettu.

Yritystoiminnan voit siis ilmoittaa päättyneeksi aiemmin, mutta tilikausi voi jatkua siihen saakka kun saat palautuksen. Tämän vaikutuksesta sosiaaliturvaan ei mulla ole tietoa. Käsittääkseni kun on lopetusilmoitus tehty, niin pääset taas "normaalien" kirjoihin. (heh heh)

Printteri on omaisuutta.
 /   /  / Toiminimen lopettaminen

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta