AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  /  / la radiopuhelin

la radiopuhelin

89 Vastausta 2 331 Lukukertaa
Saako la puhelimeen mistään sellasta antennia minkä saa liitettyä normaaliin tv vahvistimeen tai tv anteenniin???

ei ei

ei.

la puhelin käyttää 27 MHz taajuusaluetta,, yleisradioalueet on kaukana siitä. ei sovi mitkään tv-antennit tai vahvistimet.

kuinka

Miten pitkälle kuuluu la puhelimella??
ja kuuluuko sillä ylipäätänsä keski suomessa kuinka hyvin

riipuu kelistä

27 megan alueeltä on kuuluvuus keleistä kiinni hyvällä antennilla voi kuulua 30-60km ja hyvällä kelillä satoja km itse huutelin aikoinaa lahdesta ouluun ja rovaniemi ja myös ruotsi viro kuului välillä hyvin käsikoneella parvekkeelta sain yhteyden ouluun

Ei kai

Jos Haukiputaalta huutelet Ouluun, nuun ei siinä paljoo edes mitään lälläriä tarvita.

kuuluuko

täällä syrjäseuduilla keskisuomessa esim: vastinki kiminki

matka on aika pitkä

suunta antennilla ja kelit kohdallaa voi kuuluvuus olla hyväkin pr puhelimessa on tehot fm modella 4w ja am modella 1w tietenkin hyvä 200w linukka perään ja voipi kuulua jos antenni siin 30 metrissä ja suunattuna ja vastaanottajalla kans antennit kohdillaan ja suunattuna

hyvä idee

linukan avulla voi jutella vaikka taajuudella 93.4 mhz fm mode.
Linukka = Vahvistin, joka ei muuta taajuutta

onko

onko la puhelimiin olemassa suunta antenneita vai mitä tarkoitit suuntaa misella

mitkään

eivät ole sallittuja

miksi

miksi muka ei saa käyttää

lailisia ovat

suuntaantenneja katsoppa www.rxtx-tuote.fi niin sielä on la/pr puhelimiin antenneja myös lailisia suunta anteeneja suunta antennihan lähettää yhteen suuntaan vain lähetteen

miten?

miten olet onnistunut poistamaan antennista taaksepäin lähtevän signaalin?

mitkä

mikä antenni on paras syrjä seudulle millä kuulus hyvi

sehän säteilee!!!!!!!!!

suunta antennihan vain säteilee yhteen suuntaan mihin sen nyt sit suuntaakin kuuntelua ottaa vastaa niikuin ymparihäiritseväkin jos sunta antenni kantaa 65km esim niin takse päin kantavuus on 5km säteileehän se pikkasen kuitenkin lällytinhän toimii vaikka ilman antennia mut kantaa muutaman metrin ja äkkiä kone palaa kun ei oikein swr.. saa vireeseen..

saako

http://www.rxtx-tuote.fi/index.php?valikko=antennitarvikkeet&sivu=linukat.kl40&tuote=Y

saako tollasta vahvistinta verkkovirtaan liitettyä???

mikä estää

miten niin ei sais`? etit sopivan virtalähteen siihen, esim

http://www.partco.biz/

http://www.bebek.fi/

trhtfd

Mikä noista käy valitkaa mulle
Se puhu nyt TV:stä, ei ULA-alueesta. TV-taajuudet liikkuvat 450MHz:n paikkeilla
Onkos niissä vitun La-puhelimissa vain yksi kanava 27,0000mhz???
kunnon anteenilla ja lähetys teholla piäset ulkomaille asti höpöttelemään:)
Mikä olis halvin lento esim espanjaan, vois käydä sielläkin asti höpläämässä.
Osta Uranustuonnilta Lapualta tai RXTX-tuonnilta Anytone 5555 LA-radio ja antenniksi vaikkapa Solarcon A99, keppi katolle tai muuten noin 11 metriin ja piuhat kii radioon ja huutelemaan FM31 kanavalla niin johan alkaa homma toimimaan, solaconin tikku heti vireessä kun sen kasaa, ei tartte viritellä sen kummemin, linukat on laittomia ja eihän niitä siksi kukaan käytä, mutta jos haluat rikkoa lakia niin osta samalla vaikkapa 100W linukka ja liitä se koneen ja antennin väliin niin ei tartte huutaa..niin ja osta samalla virtalähde jos sellaista ei vielä oo..osaavat kyllä uranustuonnilla neuvoo oikean paketin tulemaan..juu ja antennipiuha myös..ainakin 10 metrinen liittimineen..uhf-liittimiä, niitä on valmitakin piuhoja ja tilaamalla saavaikka kilometrin mittaisen.

Jos ei ole hilloo niin osta käytetyt värkit tai halvin LAA.puhelin jos oikein kuume on päästä höpöttämään kanaville, 40-60 km kuuluu helposti ja sakemannit sun muut braatwurstit tunkee huoneeseesi jotta potikat lähtee ratijosta.
"Anytone 5555 LA-radio"

Tämä ei ole CB-radio, ei CB-radion edeltäjä PR27--radio eikä LA-radio, vaan amatööriradio, jolla lähettämiseen tarvitaan perusluokan tai yleisluokan radioamatööritutkinto sekä lähetyslupa.
Osta ite! Minulla on kännykkä eikä tartte kiivetä katolle huutamaan Voi soitella vaikka Uuteen Seelabntiin ja Arkentiinaan ihan tuosta vaan.

Sakemanneja oli jo liikaakin joillakin mökkiläisillä. Pottana käyttivät isntäväen terassia ja krillas makkaroitaan pihnurmella.

Että se niistä hyödyistä sitten.
kuule kuutten taak työnnä se kännykkä sanonko minne?näyttää siltä et ymmärrä paskan vertaa länkytyksestä paljon mukavempaa ku kännykällä soitella!
Aivan niin..eikä "soittelu" kainnuuseen tai karstulan perälle maksa mittää. ei tartte kännylinkkejä vaikka joka linkki kaatus niin laa-yhteydet toimii ja vaikka auton akulla jos ei oo sähköö ja akrekaatti pyörittää lissää..ja aurinkopanneelit myös.
Ei toimi jos ydinlaskeuma on tarpeeksi voimakas. Sitä odotellessa.
Niinpä niin. Soitteleha siellä karstula ja kainuun perällä lällykälläsi nii ei juulu ede seuraavaan kyläpahaseen minkäämoine klällykkä. Taitaa saunan katolta huutamalla suoraa huutoa kuulua vähä paremminkin. ikinä en oo akrekattia nähänykkää. enkä tarvinu.
Riukiu-saarille soittelen muutevaa pelekällä kännykällä. ja ilma anteeneja.
juu mutta kyllä tarttet telemastot ja niitähän on pilvin pimein..laalla kun pirauttaa neitsyt saarille niin ei tartte kuin omassa mastossa piiiitkä keppi ja vähän tekniikkaa, enemmän lähtötehoja laassa kuin kännyssä...4 Wattia...paljonkos kännyssä on?
Aivan sikamakee harrastus LA-harrastus näin pimeinä syksyiltoina, kohtuu halpa harrastus jos ei innostu ostamaan huoneellista kamaa.

Yleiskutsua kun huikkaa niin niin melkeinpä aina joku jostain päin vastaa ja varsinkin pe-la iltoina myöhään yöhön saakka, ympäri Suomea LA-harrastajat äänessä, mukava "poimia" yhteyksiä ja monet tulee jo tutuiksi ja tunnistaa äänestä. Ikä skaalakin tuntuu olevat aivan nuorista jo vanhoihin partoihin jotka jo -80 luvulla olleet kanavilla. Itse vasta 3 vuotta harrastanut.
Meinaatkos ajella maan laidasta laitaan huikkaamaan jollekin? Eihän noilla onnettomilla leluilla kuulu viittä kilometriä kauemmaksi ollenkaan. Siinä saa jossain syrjäkyläällä huudella vaikka vuositolkulla äänensä käheäksi eikä kukaan kuule. Oli sitten mikä päivä hyvänsä tai yö tai aamu.
Äläs nyt, asunkin aika syrjäseudulla ja normaalitehoilla ja hyvällä radiokelilä saa yhteyden jopa 200-300 km päähän, antenni vaan täytyy olla hyvä ja mielellään korkealla..no minulla ei ole kuin 15 metrissä syöttöpiste, muutenkin täytyy olla laitteet/liitimet ym. kunnossa ja swr:t kohdillaan, autossani on -80 luvun pieni laa ja metrinen antenni katolla ja 40-50 km helposti workkii..taitaa olla tietämätön tämä edellisen viestin kirjoittaja jos luulee että viittä kilometriä kauemmas ei laallla pääse, miksiköhän sitten esim saksa, italia, englanti, ranska, espanja puskee huoneeseen kuin nurkalta puhuis ja jotkut innokkaat workkii myös eurooppaan päivittäin.
se workkiminen noille etäisyyksille edellyttää e-skippikeliä. ei sitä joka päivä ole.

kunnon antenni se tässäkin kaiken a ja o.
Viimeiset useat viikot jopa kaksi kuukautta ollut sellaiset kelit että eurooppan yhteys toiminut vallan hyvin joka päivä, aamusta myöhään iltaan, voi olla että pian tilanne muuttuu ja euroopan tunkeminen radiohuoneeseen hiljenee, venäläiset nyt tulee päivittäin ja hyvinkin selkeästi, taxifirmojen välittäjäneidit bajattaa heleällä äänellä.

Eurooppaan yhteys toimii ihan hyvin tuollaisella70-80 eur. puolikkaan tikulla.
Näin on, edullinen aloittaa harrastus kun vertaa muihin harrastuksiin, mutta saahan tähänkin harrastukseen rahaa palamaan jos haluaa, ennen en moista harrastusta edes tiennyt olevankaan, kivasti on tullut juttukavereita ympäri suomen ja taas tänä iltana vierähtää radion ääressä eräskin tunti aina tuonne puoleen yöhön saakka, vaihdetaan kuulumisia ja kuuluvuusraportteja ja useasti saa "bongattua" uuden aseman, kirjaan yhteydet lokikirjaan, uusi tehokkaampi antenni ostosuunnitelmissa.

Laskeskelin että aloitukseen meni rahaa noin 300 euroa ja aivan uudet oli radio, antenni, virtalähde.
Millaisia laitteita kaikkia tarvitaan jos haluaa aloittaa LA-radioharrastuksen, mitä muuta kuin la-radio ja tietysti antenni, millainen radio olisi hyvä ja siihen sopiva antenni? Mistä näitä radioita voi ostaa?
Uranustuonti lapua tai rxtx.tuote tampere, siinä hyvät vaihtoehdot laitteiden ostoon, on toki muitakin, osta esim dx 5000 tai anytone 5555 radio, solarcon a99 antenni tai ns "roskapönttö"antenni, virtalähde josta saat ulos tarvittavat amperimäärät ja eipä olis pahitteeksi "siili" radionja antennin väliin, rm kl 203 esim...
Onko myytävänä uusia ham-radioita joilla pääsee laa-taajuuksille?
DX5000 ja Anytone 5555 eivät ole CB-radioita, vaan amatööriradioita.
ihan ULA-antenni riittää jos haluaa lennonjohtoa kuunnella. aallonpituushan on melkein sama.

niitä saa jo 20-30 €:lla.
Siis hä! millä kuunnella lennonjohtoa? la-radiollako? vai teeveellä?

kuunteluunhan käy vaikka rautalankakieppi kunhan on kunnonradio millä kuunella, radio millä pääsee taajuuksille mitä haluaa kuunnella, lähetyspuoli onkin jo toinen seikka, siihen ei ihan pelkkä rautalankakieppi riitä.
mikähän avuksi kun kuuluvuus on lyhyt? Antennin jalanympärys on hiottu kirkkaalle pellille, molemmissa 1,3m pitkät antennit, toisessa 4m korkeudella kärki, toisessa 4,6m. swr mittausta ei ole tehty, kun antenni piti olla valmiiksi säädetty, kanavina käytetty molempia am/fm, 1,9,10,19,31 ja kuuluvuus ehkä alakanavilla parempi. Tein tuossa kai virheen kun lyhensin molempien antennijohtoja, 1m ja 2m, alunperin 4m, kun arvelin että johto syö tehoja, muttei mitään vaikutusta ollut. Toisessa oli lisä maadoitus johdolla, koneessa on kattoteline katolla, kannattaako vetää antenninjalasta piuha telineeseen jos vastaanotto parantuisi. Nyt kuuluvuus luokkaa 600m-800m. 4,6m korkeudella oleva kone nappaa ulkomaalaisten puhetta jatkuvasti ja kohinasalpa on aika suurella, molemmissa koneissa säätö yli puolenvälin koska kohisee lujaa, ja volume kovalla koska toisen puhe ei kuulu muuten. Onko vhf kone pakollinen hankinta jos halutaan n.30-40km kantavuuksia? Ja metsikköä on alue missä toimitaan.
Siis kuuluvuus lyhyt?? omalla lähetteelläkö? Todennäköisesti sitä tarkoitat koska kuulet ulkomaalaiset.

Jaa mutta kirjotathan tuossa että:

"kannattaako vetää antennijalasta piuha telineeseen jos vastaanotto paranisi"

Itse pidän kohinasalpaa aina aivan auki vaikka kohisee, sinun täytyy ostaa siili niin alkaa kuulumaan ja vasta-asemallesi myös siili antennipiuhan ja koneen väliin.

Siili+tarpeen verran koaksiaalia uhf-liitimineen liitospiuhaksi siilestä koneeseen ja vot.
Kummastakaan länkystä ei enää 800m jälkeen kuule kumpaankaan suuntaan.

kone jossa on antenninkärki 4m korkeudella, on katolla tavallaan tavarateline, mietin jos siitä laittas antenninjalkaan johdon parantaisiko se vastaanottoa. Tässä koneessa ei kuulu niin selvästi ulkomaalaisten höpinät, mutta volume pitää olla kovalla että kuulee toisesta koneesta edes 20m etäisyydellä, siksi kohina salpa suurella kun mahoton pöhinä kuuluu korvan juuressa.

Toisessa koneessa antenninkärki 4,6m korkeudella, on antenni katolla poratussa reijässä. Tähän kuuluu selvästi ulkomaan puhe ja kohinat sen takia melkein kiinni, tässäkin saa volume olla melkein täysillä että kuulee toisesta koneesta.

Länkyt on halvinta mallia ja antennit kans, toisessa ei edes scannia ole, voikohan olla kanavien virityksessä eroa, eli toisessa kanava 9 on 26,955mhz ja toisessa vaikka 27,123mhz ja näin eivät pelaa yhteen?

pitääpä googlettaa tuota siili asiaa.
joo eli siili on vahvistin lähettimeen, yhdellä sivustolla sanottiin että jos kuuluvaisuus halutaan kaksinkertaistaa pitää tehö 10kertaistaa eli eipä paljon iloa siilistä ole jos kuuluvuus sen jälkeen on 1600m.
on sitä päästy amerikkaan asti höpöttämään länkyllä.
Joopa, meksikoon oli kuso toissapäivänä ja siilinä 100 w 55 eur maksava sininen laatikko, rm kl 203p, kyllä siitä iloa on ja paljon, antenni täytyis olla mobilessa piiitkä, esim "puluntappaja", jos tukiasemaa aiot niin osta dx5000 tai anytone5555.
Jaahas että 9 kanavan taajuudet olis vaikka noin, minulla 9 kanavan taajuus 27.065, ruuvaahan taajuudet kohdalleen.

Hieman oudolta nyt homma vaikuttaa, kyllä kai 4 watilla pitäis kauemmas saada yhteys.
Jos anteeni vain 4 metrin korkeella niin parempi haarotta se johto vaikka ränniin mangeetin lisäksi niin se vahvistaa samalla korkeudella ainakin 4kertaa. siili vain tuolla korkeudella antaa vaimennuksia. Siinä syntyy joku linarinen amppelrevenssi joka tuolloin tekee älyttömän ison voimemnnuksen ja varmalla kuuluu yli 300 kilometrii.
Kuinkapas sen mobileantennin korkeammalle saa jos sen auton kattoon asentaa jos nyt ei satu olemaan kaksikerroksinen lontoolaisdösä, tulkoon mitä vaimennuksia tai amppelivenssejä tahansa niin jos taajuudet on kohdillaan ja kaikki muukin niinkuin pitää niin siili auttaa asiaa ja yhteydet toimii ainakin paremmin kuin 1600 metriä. Vai kuinkas se mulla sit mobileasema workkii yli 40 km kaverin mobileen?
Ei pidä paikkaas. Vai tarkootatko että molemmat ajaa 40?
tuo taajuus asia oli vain epäilys, eli en tiedä tästä halvemmasta puhelimesta taajuutta varmaksi, siinä on vain kanava näyttö. Toisessa näkee molemmat ja arvelin vaan onko mahollista että ei oo tehtaalla sattunut kanava ja taajuus koheen. Nämä länkyt on kuorma autoissa ja tuo lähetystehon nosto vaikuttaisi järkevältä jos autot kuulisi lähinnä toisensa, kun ei tuota ulkomaalaisten molotusta jaksa kuunnella. Toki meidän ouhe kantaisi kauemmas muttei siinä mitään kohan toisiinsa saisi edes 15km matkalta yhteyden. Kattoihin on porattu reikä antennin jalkaa varten ja ympäriltä hiottu pellille, eli ei magneettijalkaa ole.
Kyllä vaan mobilet tavoittaa meillä 40 km päästä toisensa, molemmilla kylläkin "hieman" enemmän tehoja kuin sata ja vetokoukussa molemmilla puolikkaan keppi. en nyt olis viitsinyt ihan kaikkee kertoo.

Vetokoukkuihin tarkoitettu polkupyörän kuljetus värkistä tehty antenni kiinnike, saa nopeasti poies ja voi jopa ajaakin kunhan ei sataakahtakymppiä polje menemään.
Olen kuullut että jonkinl ainen diboli antenni olis muita parempi. Vaikuttaako nopeus asiaan jos ajaa yli taikka alle 40?
Täytyypi kokeilla tuohon vetokoukkuun jotain puolikasta ja kattoo miten se pelittää. Jos on kärri perässä nii mitenkähä se veetään sielä kärrin alta ulos vai onko se tärkeetä? voiko olla vaaterissa.
Voihan se olla vaaterissa mutta silloin on vaakapolarisaatio ja toisella jos on pysyssä keppi niin silloin pystypolarisaatio ja silloin ei hjuva.

Ei kai se nopeus vaikuta mutta jos laskkettelee menemään toistasataa niin silloin on oltava antenni tiukasti kii..dipoli hmmmm..joo rekkaan vois dipolia ajatella ei muuta kuin kokoaallonmittainen dipoli.

Sehän oliskin komea laitos. puolen aallon tukiasema keppi rekan katolla, onhan se järkevämpi kuin nissan micran katolla 5.5 metrinen tikku, siltojen kohdalla pitäis saada antenni kaadettua muuten tulee päreitä.
kyllähän tuo Viherahollakin kolisee parkkihalleissa lamppujen koteloihin yms.
Kun aina puhutaan että jos on 100 wiskin siili niin ei auta hankkia esim 200 wiskin siiliä sillä se ei auta mitään, kai se nyt jotain auttaa, miksipä niitä edes sitten on olemassa, jos edes antaa kuuluvuutta vaikkapa viisi kilometriä enemmän kuin 100 wiskipaukkua niin sekin hyvä, se on taas eria asia että kuuleeko itse vastapuolta, no, vastapuolellakin täytyy olla sit 200 wiskipaukun verran.
Noniin tänään testattiin fm puolta ja parani kuuluuvuus huomattavasti, metsän keskellä kuuluu nyt n.2km entisen 800m sijaan ja puheääni on terävämpää
Kuinkas tuossa onnistuitte? mitä muutoksia olette tehneet että kahteen km nousi kuuluvuus. Onko siilit käytössä molemmilla?
Ei niin mittään. molemmissa oli ns. espanjan band kun lähettää 4w ja jossain suosittelivat sitä ja am puoli kanavalla 1, toki ollaan muitakin kanavia koitettu lue edellä, tämmöset ghjghgj nimimerkit on minulla. No tuossa aamulla huvikseen laitoin fm alueen molempiin ja saavuin metsään, aloin huvikseen huutaa kuuluuko länkkyyn ja kappas kaveri vastaa ja sanoo oot varmaan metsätiellä, vastasin en oo ku päätiellä, eli n.2km päässä ja siinä ihmeteltiin miten hyvin kuuluu, ja nyt on eu bandit, kuuluu kyllä samalla lailla mutta onppahan vaan. Kohinat ja volume on edelleen suurella, mutta kuuluu silti sen 2km.
Onko nyt hyötyä laittaa sellanen linukka/siili, että saataisiin kuuluvuus 15-25km, olisi jo aika täydellistä korvessa?
Kyllä siili auttaa asiaan, ehkä järkevin vaihtoehto on RM kl 203 malli (100w), RM kl 203 P mallissa vastaanottovahvistus, imurin saa pois kytkettyä päältä ja eihän tuon hintakaan paha ole..noin 55 euroa. Tällainen "siili" kuitenkin laiton värkki laa-taajuuksilla, mutta mutta..
huomasin tuossa kun tässä on joku teho mittari, että pikkukanavilla näyttää huomattavasti tehokkaampaa lähetystä mitä suurilla ch30-ch40 vain 1w ja ch1 4w, mikäs idea tässä on?
Oliskohan swr:t hieman pielessä? ei nyt muuta tule mieleen, millainen antenni mahtaa olla? katsopas onko antennissa säätömahdollisuus, antennin pituudella säädetään swr:t kohdalleen eli antenni viritetään taajuudelle, swr-mittareita myy esim uranustuonti lapualla eikä halvin maksa kuin 15 euroa. swr:t olisi hyvä olla 1 luokkaa. Googlettamalla saat tietoa mitä swr tarkoittaa..jotain seisovan aallon juttua kumminkin. liian korkeat swr:t rasittaa radion pääteastetta ja vaikuttaa lähetykseen negatiivisesti. En nyt aovan muista mutta olikohan niin että swr:t piti säätää taajuudella 27..ja jotain, kuka muistais? oliko 27.205 vai?
Ok.googleteltu on tässä viikonpäivät lähes kaikkea mitä la:han liittyy, en uskonut että puhelimen tehoon swr vaikuttaa vaan antennilta lähtevään, joo huonosti selitetty. Antenni on niin sanottu valmis paketti eli piti olla 27mhz viritetty mutta olen katkaissut antenni johtoa huomattavasti ja itse piiska on ottanut siltaan kiinni pari kertaa, muttei kovassa vauhdissa eikä vaurioita näy, eikä myöskään säätö mahdollisuutta, paitsi jos katkaisee kärjestä... Kannattaisikko tässä lähteä molempiin hankkimaan kunnon antennia, kelalla ja swr säädöllä varustettua ja toki mittari millä mittailla. Antenni on halvin piiska mitä löytyy ja 1,3m pitkä.
CB-radion aallot ovat HF-aaltoja. Vastauksia radioaaltojen etenemiseen voi löytyä yhdistelmällä "HF propagation".
Juu, en ole varma tuosta swr asiasta mutta itselläni oli joskus sama homma, viritin antennin ja olisiko ollut jokin muu vika mutta tehot nyt samat olipa ylä-tai alakanavia.

Ainakin kun vaihdoin antennin niin ilman antennin säätöä radion wattimittari näytti ainoastaa 2-3 wattia ja antennin säädön (kokeilemalla) jälkeen wattimittari näytti 4-5 wattia lähtötehoksi. Antennissa oli säätönä ihan pelkkä 5-6mm kuusiokolokanta-pultti antennin päässä kumitötterön alla ja jouduin pidentämään antennia kiertämällä pulttia aukipäin, lukitusmutteri oli myös. Antennina delta 27 ? hyvin kuuntelee ainakin tukiasemat 40-50 km päästä.

Jos kunnon antennin autoon haluat niin Sirio 5000 turbo, piiiitkä teräspiiska ja ehkä markkinoiden paras mobilepiiska.

Jos haluat oikein ammattilaisten neuvoja niin rekisteröidy radiohullujen foorumiin niin alkaa löytymään vinkkejä ja neuvoja.
Vanha foorumi --
ja itse etsin vahvistimen avulla saatavia kuuluvuus km määriä,mutta vastaampa jos joku muukin kamppailee tämän seikan kanssa:
-epäilen että antenni on väärälle mhz viritetty,tai la on väärillä taajuuksilla jonka osaava korjaaja saa ilmeisesti kohdalleen.kaverilla oli joskus la joka oli samoin n 3km toimiva.vika antenni tai taajuudet väärässä.voi kokeilla toisella antennilla..sitten huoltoon..
Ensiksikin, LA-radion ja antennin väliin ei saa liittää minkäänlaista vahvistinta ei edes vastaanottovahvistinta puhumattakaan lähetysvahvistinta.

Se että kuinka kaukaa mikäkin asema kuuluu on riippuvainen hyvin paljon keli-olosuhteista ja nyt en näillä keli-olosihteilla tarkoita mitää hiihtokeliä vaan sitä kuinka huonosti tai hyvin ko. radio-aallot etenevät ja saavuttavat kuuntelevan aseman antennin.

Toki myös antenni vaikuttaa sekä itse vastaanotin. TV.antennin voi kyllä unohtaa sillä se on viritetty aivan eri taajuudelle kuin mitä la-radion taajuudet ovat, kyllä teeveelle oltava oma antenni ja la-radiolle omansa.

Antenneja sekä muita laitteita myy esimerkiksi uranus-tuonti lapualla sekä rxtx-tuote tamperella, siinä ainakin kaksi putiikkia. Antenneja tosin voi rakentaa helposti ja huokeasti myös itse, rakentelu-ohjeita löytyy netistä ihan googlettamalla "la-antenni" ..ja nimenomaan vielä perään kun lisää "27 MHZ".

Kyllä hyvällä kelillä kunnon antennilla kuuluvuus on ainakin 100-200 km ja varsinkin SSB-puolella joka vapautui la-käyttöön 2001.

LA-puolella useimmiten käytössä nimenomaan USB. Eri puolella suomea la-harrastajilla eri kanavat käytössä, niistä tarkemmin saa laittamalla vaikka kysymyksiä radiohullujen foorumiin/la/cb/pr-puhelimet sivustolle.
Jos CB-radion rinnalla pitää pelkkää CB-vastaanotinta, saa pelkkään vastaanottimeen laittaa millaisen vastaantottovahvistimen tahansa, koska kyseessä on pelkkä vastaanotin.
Yks v:n hailee millä kuuntelee tuollaisia räkkylöitä joilla ei mitään merkitystä kellekkään. Mikään ei kuulu mihinkäs muulle kuin mikkihiirelle. Kaikki käyttäjät täysin juntteja kansakoulutason akuankkoja ja räkäposkia mopopoikia.
Kukaan ei osaa edes kunnolla lukea saatikka kirjottaa.
Ei vaadita luku-ja kirjoitustaitoa kun käyttää viestintävälineenä la-radiota, puhumalla siinä viestintä suoritetaan.

Näillä räkkylöillä on merkitystä paljonkin niille jotka la-harrastusta harrastaa ja siinä sivussa myös muuta radiotoimintaa, moni la-harrastaja on myös radio-amatööri ja moni la-harrastaja edennyt harrastuksessaan juuri la-radioitten kautta radioamatööriksi, la-harrastus antaa hyvän pohjan ponnistaa radio-amatööriksi koska perusasiat esimerkiksi antennitekniikasta tulee jo tutuksi la-harrastuksen myötä.

"11-334=+++" osaa kyllä kirjoittaa ja ehkä lukeakin mutta ei omaa minkäänlaista kykyä normaaliin kanssa käymiseen ja keskusteluun.
CB-radiot ovat hyvä tapa tutustua HF-aaltoihin. Suomen nuorin radioamatööri 2013 on 9-vuotias tyttö. Samanikäisenä voi aloittaa radioaaltohin tutustumisen myös CB:llä.

Joku voi tästä innostua lukemaan matematiikan ja fysiikan kunnolla peruskoulussa ja lukiossa sekä myöhemmin ryhtyä vaikka sähkötekniikan diplomi-insinööriksi.

Vähimmillään CB-, PR27- ja LA-radioista on hyötyä tilanteessa, jossa sähköt ovat poikki.
La-harrastusta väheksyvät eräät eräissä piireissä, la-harrastus on radioharrastus kuten myös radio-amatööriharrastuskin, jäähän la-taajuus (11m) radio-amatööritaajuuksien väliin, ei se sen kummempaa ole yhteyksiä ottaa radiolla kuin mitä esim radio-amatöörit ottaa yhteyksiä 10 metrillä, vai tekeekö pelkkä radio-amatööritunnuksen lausuminen taajuudella radio-amatööriharrastuksesta elitistisemmän kuin la-harrastus on.
Itse hankin CB-radion vasta suoritettuani yleisluokan radioamatööritutkinnon.
Niin, eikös se sanonta jossain piireissä ole että "tyhmä saa olla mutta ei tykkimies"

Joo, tuolla mun pemarilla ei ajeta vaan qusoillaan sellaisia maksimissaan kolmen kilsan qusoja, oikialla bemarilla varmaan pääsis pidemmälle mutta pakko tyytyä köyhän halvempaan.

Mikäpäs parempi auto kuin vanha lada. Huomattavasti vähemmän vikaantuvia kohteita kuin 2012 vuosimallin autossa.
saako ratijoamatööriluvat jos ossaa ottaa yhteyvven itkuhällyttimellä 100 metrin päähän toisseen itkuhälytimmeen.
Ei saa. Saa ainoastaan itkuhälytin luvat.
Ja laa-kanaville saa tulla ääneen ainoastaan humalassa sönköttäen.

Pitää toistaa samat asiat monta kertaa peräkkäin että vasta-aseman humalainen radioharrastaja tajuaa mitä yrität sössöttää.
Näinpä, en tiedä toista harrastusta jota harrastetaan humalassa, ainoa harrastusporukkaa on tosiaankin nämä radioharrastajat jotka humalassa ja välillä aivan sammumispisteessä ovat harrastuksensa parissa, näitä alkoholistiharrastajia löytyy laa-harrastajista sekä myös radioamatööreistä.
No nyt tajusin sen AA:n merkityksen. Vaikka en tiedä kumpaa se näistä tarkoittaa:
Amatööri-Alkoholistit vai Alkoholisti-Amatöörit.

Onhan täällä onneksi asiantuntijoita riittävästi kertomaan.
Niin, tämä AA-ryhmä on aivan oma kerhonsa amatöörien parissa, heitä vaan valitettavasti on tunkenut mukaan, selvinpäin hyvin hyvin harvoin ovat äänessä taajuuksilla ja jotkut ainoastaan silloin kun ovat kännissä.

Näille alkoholisti-amatööreille voisi osoittaa ficora ihan oman taajuuden johon selvinpäin ei olisi kenelläkään asiaa.
Tuota täytyykin kokeilla omassa harrastusporukassa, pelaamme sählyä sekä lisäksi harrastan itsepuolustuslajeja mm judoa, miltähän tuntuisi sähly sekä judo ympäripäissään, hmmm..tuota kannattaa harkita jos kokeilis, voisiko nämä kaksi lajia vielä sammumispisteessä yhdistää, sähly-judo tai sähly-karate, vastustajan pelaaja kun saa pallon haltuun niin maalinteko estetään vetämällä vastustajan pelaajaa karatelyönnillä niskaan.
No eipä tuo viikonloppu-iltoina, kuten mennyt viikonloppu, ole kovinkaan fiksua tuolla laalaa-puolella jutustelu, kielenkannat kyllä höltyneet mutta puheesta ei vain meinaa saada selvää. Hetken sitä riemulla kuuntelee mutta sitten on pakko vaihtaa taajuutta tai sulkea koko aparaatti.

Riemukkaita kuuntelu hetkiä kaikille kuopion liikkari-ja skannerikuuntelijoille!

Toivottaapi: petosen r-5000
Vappuna taas oli radioharrastajat harrastuksensa parissa, en oikein saanut selvää mitä kieltä puhuivat, känni-örveltäjiä oli niin amatööri-kuin la-puolellakin, mitä nyt olen vuosien vuosien ajan kuuntelua harrastanut ja kerännyt tunnuksia muistiin niin varsinkin la-puolelta on tullut amatööripuolelle lisää juoppoja. Ei vedä vertoja eurooppalaiset radioasemat suomalaisille, tunnetustihan suomalaisilla viina kuuluu aivan kaikkeen mitä tehdään ja se kuuluu kuuluvasti varsinkin radioharrastajien joukosta.
Kerros r-5000:nen millaisella antennilla kuuntelua harrasta? oon taistellu antennien kans mutta mikä olis paras ok-taloon jos kuuntelee amatöörejä niin suomesta kuin merten takaakin?
Lankaa pitkälleen niin paljon kun tontille sopii ja niin ylös kuin mahdollista. Jos tontti ei riitä, niin sitten ylöspäin vertikaalia samalla tavalla.

Kumminpäin vaan, tai molempia yhdessä niin johan alkaa kuulumaan.
Ei siinä sen kummempia viritelmiä tarvita. Loput on keleistä kiinni.
Tonttia hyvin vähän, talo sijoitettu hieman hankalasti tontille, täytyisi vetää lankaa talon ympäri tontin rajoille, onnistuisiko niin ja kuinka korkealle ja miten pitkä lanka? saisin ehkä 50-70 metriä neliön muotton talon ympäri.
Kännykällä on helppo soitella kun joku muu on laitellut kaiken toimivaan kuntoon. Helppo kävellä valmiiseen pöytään. Sieltä pöydästä huutelu se on sitten todella köyhän ihmisen merkki.

Tämänkaltaista antenni- ja kuuluvuuskeskustelua käytiin Nokian ym. labroissa niitä varten joilta samaa ei voi vaatia. Se, ettei jotakin joltakin kannata odottaa ei mielestäni oikeuta urputtamaan sellaisille joilta jotakin voi odottaa ja juuri siitä syystä.
 /   /  /  / la radiopuhelin

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta