Sipuliallergia(ko?)

Minna

Hei voiko sipulille olla allerginen, ja jos voi, niin mitkä ovat oireet?

Ite oon huomannu, et hyvä jos pari sipulia pystyy kuoriin ja pilkkomaan, sillä silmät alkaa valua vettä ja punottaa. Niitä myös jotenkin kirvelee, niin et on mahdotonta pitää silmiä auki. Samoin sen jälkeen, mul on tunti pari jotenkin pöhnänen olo. Samoin jos ruuissa on liikaa sipulia, tuntuu et alkaa heti närästää.

Voisko noita oireita jotenkin ehkästä?
Oon nimittäin vasta pari päivää ollu yhdessä ravintolassa töissä, ja se sipulin käsitteleminen on uskomaton urakka. En tajua, miten kestän eteenpäin, jos joudun jatkuvasti niitä käsittelemään.

13

7446

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jyker

      Niin, uskoisin tuon olevan ihan normaalia. Ainakin tuo kuorintavaiheen "kyyneltulva" nimittäin jokakerta kun itse teen ruokaa johon tulee sipulia niin kyllä se on vaikein/hankalin paikka se sipulin pilkkominen. Meinaan silmät vuotaa kuin seula.

      Se, että sipulinkuorinnan jälkeen on pöhkö olo, kuulostaa hivenen epäilyttävämmältä mutta olisiko kyseessä vain pelkkä tuntemus. Silmät ja nenä kun on vuotanut kyynelnestettä niin tuntemukset voivat olla monen(kin)laisia.

      Vanha kansa varmasti tietää tuhannen konstia sipulinkuorinnan itkuoireiden helpotukseen mutta eivät nuo ainakaan minun kohdalla juuri auta. Ja naamarin käyttö lienee poissuljettua ravintola-alalla työskennellessä.. =)

      • keino

        välttää kyyneleitä on kastella sipuli ennen kuorimista, ne "aromisuihkut" eivät pääse lentämään silmiin niin helposti. Ne osuvat vaikka mitään ei huomaa lentävän:)


      • minä
        keino kirjoitti:

        välttää kyyneleitä on kastella sipuli ennen kuorimista, ne "aromisuihkut" eivät pääse lentämään silmiin niin helposti. Ne osuvat vaikka mitään ei huomaa lentävän:)

        ...uimalasit päähän, ei tarvitse tuhlata vettä. Ja on tehokkaampi! ;)


    • Older

      Voi toki olla sipulille allerginen, tosin tuo kertomasi sipulin kuorimisesta aiheutuva vetistävät silmät ovat aivan luonnollinen juttu kaikille.

      Kastele sipuli ennen kuorimista niin käryt vähenee ja silmät vuotaa vettä vähemmän. Tai käytä laskettelulaseja. Käryt ei pääse silmiin ;-) ja kädet kannattaa pestä sipulin käsittelyn jälkeen hyvin, ja hinkata sormiin vaikka vähän sitruunan mehua. Se neutraloi kirpeyden.

      Oikeasti on kyllä olemassa sipuliallergia, aivan niinkuin on pähkinäallergia, sieniallergia tms.

      • Aliina

        Uimalasit ovat tiiviimmät, ainakin minun laskettelulasini päästävät läpi sipulin käryä..

        Uimalasit ovat huiput sipulinpilkonnassa, ilman mitään kirvelyoireita pystyy tällainen herkkäsilmäinenkin pilkkomaan.


      • yksi pettynyt

        olen itse huomannut, että aina kun kuorin sipulia, kyllä poru tulee ei auta poppakonstit on kokeiltu.
        aina kun syön sellaista ruokaa, maha turpoaa, ja on ihan kauhea olo. kauhea jano aina. ja ilmavaivat vielä kaupanpäälle. olen nyt huomannut eron kun en syö ruokaa missä on sipulia, maha voi hyvin eikä ole tuskainen olo suosittelen. ei sipulia. olkoon vaikka kuinka terveellistä,m ielummin otan vitamiinit jostain muusta.


    • Minna

      Joo kiitti vastauksista! En kyl tiiä onko mun mahdollista niitä laseja siellä ravintolassa käyttää, vaikka keittiössä työskentelenkin.
      Hävettää vaan, jos pitää mennä ihmisten ilmoille saliin just sillon, ku näyttää ihan itkuselta.
      Ja täytyypi kokeilla tota vedessä kastelua.
      Siellä ravintolassa vaan kukaan muu ei näytä kärsivän sipulista..

      • Maraika

        Hei,
        Kyllä totut ja opit vielä kuorimaan sipulin niin, ettei aromit lennä silmiin. Kuoriessa ei kannata katsoa leikkuuta kovin läheltä, vaan seiso niin suorana kuin mahdollista. Kun tuntuu kirvelyä silmissä, yritä vetäytyä vielä kauemmas. Eivät ne aromit kovin pitkälle lennä, tai jos mahdollista keskeytä hetkeksi. Ymmärrän, että uimalasit päässä olisi hullunkurista työpaikalla. Kotona kylläkin ihan kokeiltava juttu. Olen kuorinut sipuleita vuosikymmenet kotiruokiin, eikä juuri koskaan enää silmät vuoda.- Enkä ole tullut allergiseksi sipulille, vaikka muulle olenkin. Kyllä se siitä!


    • Nanna

      Musta kans tuntuu, että mulla on jonkinasteinen allergia, kun kuorin sipulia niin meen ihan lukkoon. Kerranki silmiin sattu niin lujaa että oli pakko juosta ulos eikä sekään auttanu. Kaiken lisäksi juoksin suoraan ovea päin kun en nähnyt mitään =D Se on ihan hillitöntä kirvelyä, ei näe edes mitään... Silmät turpoaa ja punottaa ja kirvelee niin perkeleesti! Ihan oikeesti, se kipu on jotain aivan kamalaa. Mulla kans jos on ruuissa sipulia, vaikka paistettua, niin alkaa itkettämään... Eipä auta laskettelu- tai uimalasit, kun se kulkee myös hengitysteitä pitkin. Ja kokeiltu on. Opettaja sanokin, että pitäis hengittää suun kautta niin ei pitäis niin pahasti ottaa, mutta eipä mulla sekään näytä auttavan. Ei auta kun pysyä erossa sipulista!

      Kuulin myös eräältä ravintolan omistajalta, että kannattaa liottaa sipulia muutama tunti lämpimässä vedessä, niin se "pehmittää" makua... Mutta toki jotkut sanoo, että liottaminen vähentää makua, että niin...

    • Kokki

      Sipulin kuoriminen veden alla on paras keino. Itse juuri äsken kuorin pari sipulia veden alla, eikä tullut minkäänlaista käryä eikä vetistänyt silmät. Ainut huono puoli tuossa on se, että täytyy vähän väliä käydä pinnalla haukkaamassa happea, kun ei pysty pidättämään hengitystään puolta minuuttia kauempaa.

    • Kokeiltu

      Ksylitolipurukumi vaan suuhun pureskeluun niin auttaa kuorinnassa

    • Anonyymi

      Jos on sipuli-allergia, niin venkoilu ei auta, vaan alan vaihtaminen.

    • Anonyymi

      Nälissään ruokakaupassa, ei tule aina luettua, kaikkia tuoteselosteita, niimpä tulin ostaneeksi elintarvikkeen, jota mainostettiin gluteenittomana, mutta jossa olikin sitten sipulia ja lisäaineita.

      Yritän syödä ostamani, mutta oireilua on, tuon jälkeen en osta enää kyseisiä tuotteita.

      Miksi on niin vaikea saada gluteenittomia elintarvikkeita, joihin ei olisi sitten tungettu muuta sopimatonta, kuten sipulia ja lisäaineita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe