Tiibetinspanieli

kysyttävää

Kysyisin tiibetinspanielin hoidosta: 1.onko turkki helppohoitoinen? 2.voiko ottaa kerrostaloon? 3.pärjääkö yksin n.6-8 tuntia? 4.haukkuuko paljon? 5.onko todettu perinnöllisiä "vakavia" sairauksia?

18

3656

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä minä tiedän

      1. lyhytkarvainen turkki, karvaa lähtee ajoittain, pitää harjata säännöllisesti. Turkkia ei trimmata eikä leikata. 2. Voi 3. Pärjää, kun opettaa pennusta asti. 4. yleensä ei, yksilöllistä, kouluttamisesta apua siihenkin 5. on joitain aivosairauksia, terveistä vanhemmista yleensä terve pentu, keskustele kasvattajan kanssa Koira voi olla itsepäinen, on kuitenkin periaatteessa helppo, seurallinen koira. Tarvitsee kuria ja opetusta pentuna. Sopeutuu yleensä perheen/omistajan elämään hyvin. Ei tarvitse pitkiä lenkkejä, mutta menee kevyesti mukana jos omistaja vie.

    • Tipsu

      1. Turkki on helppohoitoinen, harjaus esim. kerran viikossa riittäää. Pesu tarvittaessa muutamasta kerrasta vuodessa useampiin pesuihin. 2. Voi ottaa kerrostaloon, mutta koirasta riippuen saattaa olla haukkuherkkä, jolloin rapusta tai ulkoa kuuluvat äänet saavat koiran haukkumaan. Riippuu tietysti yksilöstä. 3. Pärjää yksin kotona tuon ajan, kunhan opettaa sen pikkuhiljaa pennusta lähtien. 4. Katso kohta 2. On kyllä melko haukkuherkkä rotu. 5. Noista aiemmisn mainituista aivosairauksista (?) en tiiä, en oo koskaan kuullutkaan... Mutta tipsuilla esiintyy PRA:ta, joka johtaa sokeutumiseen. Tipsuille pitääkin tehdä virallinen silmätutkimus (sekä polvitutkimus) ennen jalostusta, jolloin selviää mahdollinen PRA tai muut silmäsairaudet. Silmätutkimustulos saa olla korkeintaa kaksi vuotta vanha. Kannattaa ottaa yhteyttä kasvattajiin, joilta saa enemmän tietoa rodusta tai rotujärjestöön.

    • aloittja

      kiitti , kun kirjottitte! :))

    • näitä 2 narttua vuosien saa...

      1.onko turkki helppohoitoinen? -Aikalailla joo, harjaaminen on suositeltavaa, ei takkuunnu muuten kuin kaulasta jos harjausvälit pitkiä. Omia olen pessyt n. 2 x vuodessa jos ei ole käyty näyttelyssä. Sitten vaatiikin aika puunaamisen, kampaamisen, suihkeet ym. 2.voiko ottaa kerrostaloon? -En ottaisi mitään koiraa kerrostaloon. Nämä ovat kyllä vähän semmoisia vahtijoita luonteeltaan, että saattavat kyllä elämöidä kaikkien äänien takia. 3.pärjääkö yksin n.6-8 tuntia? -Helposti jos on siihen totutettu. Tipsut on usein aika itsenäisä, eli ei niitä sinänsä aina kiinnosta mitä ihminen tekee :) 4.haukkuuko paljon? -Meillä toinen ei haukkunut melkein koskaan, toinen sitten taas tosi paljon. Ilmoittaa varmasti jos joku tulee, ikkunasta näkyy koira, kuuluu ääniä tms. 5.onko todettu perinnöllisiä "vakavia" sairauksia? -aivosairauksista en ole koskaan kuullut, yleisimmät terveysongelmat ovat -kaihi (toisella nartuista ei ole, toinen sokeutui n. 9-vuotiaana) -napatyrät (toiselta mun koiralta leikattu aikanaan) -korvien ihotulehdukset (toisella oli usein, toisella vain kerran 15 elinvuoden aikana) -allergiat (toisella oli, toisella ei) -tulehtuvat varpaanvälit (molemmilla usein) Tipsu on ekaksi koiraksi oikein kiva, luonteesta kannattaa muistaa se että näissä on "vähän kissaa mukana," eli eivät aina ole kovin miellyttämisenhaluisia. Hienosti yleensä tulevat lasten kanssa toimeen.

    • Sirrow

      1. on, harjausta esim. kerta viikkoon riippuen turkin pituudesta jne.
      2. Miksi ei, en nää ongelmaa
      3. Hmm.. Tosi seurallinen koira, mielellään ei niin kauaa, olisi kiva jos vaikka joku 4h:lta tai muu voisi käydä päivällä lenkittämässä koiraa/viettämässä vähän aikaa sen kanssa jos 8 tuntia pitäisi olla yksin.
      4. Naapurin koirat ei muuta osaa tehdä, meijän oma ei hauku. Riippuu yksilöstä. Tipsut pelkäävät usein joitain asioita, joten räksytys voi olla sitäkin.
      5. Tipsut on suhteellisen terve rotu :)

    • tibbielover

      Täällä on yks sanonut, ettei ottaisi mitään koiraa kerrostalo asuntoon ? Ja mistähän syystä ? Me asutaan kerrostalo kaksiossa ja meillä on täällä yksi tiibetinspanieli sekä rottweiler, ja ennen näitä on ollut 5 rottweileria ja 2 tipsua... kaikki ovat sopeutuneet hyvin ja kumpikin rotu itsepäisiä ja vahtimisen haluisia, eikä kertaakaan ole tullut valitusta haukkumisesta ym., meillä kun koirille opetetaan pienestä pitäen, että haukkua ei saa jos rappukäytävästä kuuluu ääniä.

    • sasha84

      tibsun turkki on helppohoitoinen. harjaus muutaman kerran kuukaudessa ja pesu tarvittaessa. tibsu sopii kerrostaloonkin. tibsu parjää yksinkin. se on yksilöllistä, yleensä tibsu on hiljainen. tibsu on melko terve ja pitkäikäinen. rodussa esiintyy silmäsairauksia,lonkkaniveldysplasiaa, polvilumpion sijoiltaan menoa, selkäongelmia, epilepsiaa ja erilaisia allergioita.

    • Tipsun omistaja
    • Tipsun omistaja

      1. Turkki on minun mielestäni helppohoitoinen, koska trimmausta ei tarvita.
      2. Voi ottaa kerrostaloon. Minun tipsuni kuitenkin on semmoinen, että ilmoittaa jos kuulee jotain. Opetettu kuitenkin siihen, että räksyttämään ei saa alkaa.
      3. Koira kannattaa opettaa pienestä pitäen olemaan yksin, jolloin pärjää.
      4. Minun koirani ilmoittaa jos kuulee jotain, mutta opetuksen kanssa on vähentynyt paljon haukunta.
      5.Koirani sai juuri diagnoosin lonkkaniveldysplasiasta. Leikkaukseen joutuu.

    • apua!

      Minäkin täällä apua tarvisin! Asun kerrostalossa kolmiossa( tietty olohuone,keittiö,keskikokoinen parveke) kahden lapseni kanssa, 11 ja 13 wee.. Ja olisimme hankkimassa ekaa koiraa. Olisiko tipsu hyvä ekaksi koiraksi? Jos, niin onko se helppohoitoinen, kuinka paljon tarvitsee liikuntaa jne... Sopisiko tipsulle mahdollisesti agility? Siitä olisin kiinnostunut kovasti 8) (TOKO:akin ajattelin(8 Niin, ja koirapuisto on tässä aivan vieressä siellä voisi kanssa käyttää aika useastikin, ja päläpläläläl :D Mutta tähän tärkeimpään kysymykseen: PÄRJÄISIKÖ YKSIN MAHDOLLISESTI 5-8 TUNTIA? Mutta kiitos paljon jos vastaat :)
      Ps. Ajattelimme hankkia täysikasvuisen tipsun, olisiko tämä hyvä ratkaisu mielestänne?

      • Koirat

        Ite oon henk.koht sitä mieltä että koira kannattaa hommata pentuna. :)


      • helppoheikkejä
        Koirat kirjoitti:

        Ite oon henk.koht sitä mieltä että koira kannattaa hommata pentuna. :)

        Aika rajoittunut näkökulma. Kaikista ei ole pennun kasvattajaksi. Vai oletko siinä käsityksessä, että ne koirat, joille niiden omistaja etsii uutta kotia, ovat syntyneet aikuisina?

        Pennun kasvatus voi joillakin mennä pieleen. Saattaa olla, että tällainen ihminen olisi pärjännyt vanhemman koiran kanssa.

        Yleensä koirastaan luopuvan taustana on, että tällaisen ihmisen ei olisi ylipäätään pitänyt hankkia PENTUA eli koiraa. Se nyt on siitä näkökulmasta merkityksetöntä, onko pentu vai aikuinen koira.

        Ihminen, joka on sitoutuvaa ja järkevää tyyppiä, ottaa koiran sen loppuelämäksi, oli koira sitten pentu tai aikuinen.

        Poikkeustilanteita tietysti on. Ihminen voi sairastua, eikä enää kykene huolehtimaan koirasta. "Ajanpuute" tai pennun kasvaminen aikuiseksi 'pehmolelusta', eivät ole järkevän ihmisen syitä.


    • tipsu kyllä

      Sopii hyvin ekaksi koiraksi. Meillä ei tipsu hauku, oikeestaan ollenkaan. Pärjää yksinkin kunhan totuttaa jo pentuna. Sopii agility. Ei tarvitse niitä kahden tunnin lenkkejä. Pärjää kyllä vähemmälläkin. Suosittelen kuitenkin pentua tai ainakin nuorta aikuista. Ylpeä rotu, helppohoitoinen, lapsirakas, ihan jees:)

    • tibben

      1.onko turkki helppohoitoinen?
      - On, jos jaksaa harjailla silloin tällöin takut auki, ei todellakaan vaadi jokapäiväistä harjausta.

      2.voiko ottaa kerrostaloon?
      - Voi. Oma tipsuni on sopeutunut erittäin hyvin, varsinkin kun otettiin pentuja, niin tottui normaaleihin ääniin.

      3.pärjääkö yksin n.6-8 tuntia?
      - Pärjää, jos on totutettu.

      4.haukkuuko paljon?
      - Oma tipsuni ei, koska tottunut kerrostalossa kuuluviin ääniin, eikä toinen koirammekaan provosoi.

      5.onko todettu perinnöllisiä "vakavia" sairauksia?
      - Yllämainitut. Aivosairauksista en oo kuullukkaan.

    • tibben

      *Korjaan: otettiin pentuNa.

      Ja sopii hyvin ensimmäiseksi koiraksi! Ainoa vaan, että puuttuu tietynlainen miellyttämisen halu, siksi riippuu hyvin paljon koirasta sopiiko esim. agilityyn ja/tai tokoon.

    • Tipsurakas

      Tipsut eivät välitä yleensä agilitystä, ei ainakaan meidän ole. Mutta tokoa voi harrastaa mutta täytyy osata olla kovakourainen eikä anna koiran tehdä mitä lystää. Täytyy pitää tiukkaa kuria pennusta asti sillä rotu ei ole kovin miellyttämis haluinen. Kiintyy vahvasti omistajaansa mutta ei välttämättä näy ulospäin.
      En ole itse ikinä pitänyt tipsua kerrostalossa, mutta silloin sisäsiistiksi opettamiseen täytyy suhtautua vakavasti. Ja opettaa koira pennusta asti hiljaiseksi.Riippuu aivan yksilöstä.
      Siitä vielä kun joku mainitsi että on ollut 5 rotweileria ja 2 tipsua samaan aikaan kerrostalossa niin kyllä se minusta hieman jo rääkkäystä on koska koirille tulee liian ahdasta. En missään nimessä ottaisi rotweileria kerrostaloasuntoon. Se tarvitsee omakotitalon.

      Ja sairauksista että tipsuilla on usein kasvaimia, pentuna napatyrä, sydänsairauksia. Mutta luulisi että jos ottaa kunnon kennelistä niin kyllä luulisi olevan terve pentu. Äskeiset vaivat alkavat yleensä 10-v ikäluokan jälkeen. Itselläni on ollut kolme tipsua ja tällä hetkellä Belgianpaimenkoira ja Tipsun ja Havannankoiran sekoitus. Jos agility koiraa etsii niin jackrussel kävisi. Mutta jos ensimmäiseksi koiraksi hiljaista niin ranskanbulldoggi varmaan olisi hyvä

    • 1: Turkki on pehmoinen ja helppohoitoinen, jota tulisi harjata varsinkin karvanlähtöaikana, mutta se olla hyvin nopee ja yksinkertainen toimenpide. KOiran voi jättää yleensä yksin kuten oma jo kuollut tipsu(eli n18v.), mutta taas, myöskin jo edesmennyt tipsu(perhetuttujen), kärsi nuorempana melko sairaasta ero ahdistuksesta. mut luulis että tipsu siihen tottuu. ei ollut herkkähaukkusii, joten ihan loistavasti sopii kerrostaloon. Myös koko vaikuttaa. Oma Seropi kuulemma ei yksin olles juuri hauku, mistä, kiitollinen mutta pentu ja haukkuu jos vaik syön ite jtn. ni seki haluu.. :) sairauksista en muista mutta googlestahan tämä selvinnee. Näistä kahdesta em. tipsust toinen eli melk.18v. ja toinen vajaa 15v.

    • Anonyymi

      1. Turkki helppohoitoinen, harjaus pari kertaa viikossa. Ei trimmata.
      2. Kyllä, jos totuttaa kerrostaloääniin jo pentuna.
      3. No olisi ihan kiva jos joku kävisi sen luona vaikka puoli tuntia, käyttäisi lenkillä ja leikkisi sen kanssa siinä välissä, silloin joo.
      4. Ei. Saattaa ilmoittaa jos kuuluu tai näkee "outoja" ääniä/asioita.
      5. No saattaahan niitä pari olla, mutta jos ostat terveiltä vanhemmilta, ei pitäisi todellakaan olla. Eiköhän ne ole aika harvinaisia, ne hengenvaaralliset sairaudet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1419
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe