Silmälasien puhdistus!!

ei jaksa

Mikä mahtaisi olla kaikkein hellävaraisin tapa puhdistaa silmälasit? Olen hyvin kyllästynyt katselemaan maailman naarmuisten & likaisten linssien läpi!! Nykyiset linssit ovat olleet kohta puoli vuotta ja niissäkin on muutama naarmu. Muita puhdistusliinoja en ole käyttänyt kuin linssien mukana saatua liinaa. Joskus olen kokeillut pesua miedossa astianpesuainevedessä & runsas huuhtominen, myös linssien puhdistusainetta... Miten puhdistaa päivittäin likaantuvat linssit niitä naarmuttamatta?!

35

15858

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kunkun

      sillä liinalla voit vaikka pyykiä p......,. Sillä liinalla kun hierot pölyisiä lineesjä, niin taas on optikko tyytyväinen kun saa myydä uudet lasit. Paras ja halvin keino puhdistaa linssit, ja myös pokat siinä samalla, on huuhdella ne ensin haalean lämpimällä vedellä, ja sitten pari tippaa fairya linsseihin ja peset ne juoksevan veden alla, ja puhdasta tulee, eikä linssit naarmuunnu. :D

    • puhdasta tulee

      Pelkkä kuiva liina ei riitä. Mutta ei myöskään ikinä tiskiainetta suoraan linssille ! Laimenna vedestä ja tiskiaineesta laimea pesuneste suihkupulloon, suihkuta sitä linsseille ja kuivaa pehmeällä talouspaperilla. Jos on riittävän laimea liuos, ei laseja tarvitse huuhdella erikseen. Viimeistelyyn voit käyttää mikroliinaa. Tai osta valmis pesuneste ja muuten samalla tavalla.

    • [Hannah]

      Minulla oli myös ennen naarmuiset lasit.
      Ennen pesin ne astianpesuaineella ja kuvasin lasien mukana saadulla liinalla.. Joskus typeryyksissäni kuivasin ne myös paperilla.
      Uudet lasit ostettuani olen kuuman vesihanan alla pessyt lasit, en kuitenkaan ole sormin koskenut linsseihin, enkä ole laittanut mitään puhdistusaineita.
      Odotan aina, että enimmät vesipisarat lähtevät pois ja kuivaan sitten sillä lasien mukana saadulla liinalla. Näin ainakin minulla on lasit pysyneet nyt naarmuttomina vähän yli pari vuotta.

      • lasinainen87

        Ei kuumaa vettä silmälasien pesuun vaan haaleaa, olen lukenut/kuullut ja optikon antamissa ohjeis myös sanotaan.


    • neuvoja...

      Laadukkaat linssit on helppo pitää puhtaana. Likaahylkivä pinta estää lian tarttumista huokoseen pintaan ja antisaattinen käsittely estää linssiä sähköistymästä.
      Puhdistamine:
      Ensin huuhtelu, jos linsseissä on karkeaa likaa. Sitten suihkuta pesuaine, tarpeeksi mietoa joko astianpesuaineliuos tai sitten optikkoliikkeiden pesuaine, sitten hierot linssejä ja koko kehystä pesunesteellä, huuhtelu kädenlämpöisellä vedellä, ravistus ja kuivaus paperiin tai pyyhkeeseen. Hyvät linssit on kuivat jo ravistamisen jälkeen ja jää tarve vain pieneen paineluun.
      Laseja kannattaa pestä huolella ja joka päivä, jotta ne kestää hyväkuntoisina pitkään ja näyttää hyvältä. mikä on ällömpää kuin likaiset lasit nenällä.. ja muu vaatetus kunnossa.......

    • aloittaja

      Olenko ainut jolla käy niin että pesuaineliuoksella (vaikka hyvin laimealla) pesun ja vielä huuhtelunkin jälkeen linssien pinnalla jää sateenkaaren värinen "kalvo"? Mikään muu ei vaikuta auttavan kuin liinalla hankaaminen tuohon...

      • vink

        pinnoitetussa linssissä on vihertävä tai kullanvärinen jäännösheijaste.. jos sinisensävyinen se lähtee pois kuivalla liinalla hieromalla...


      • ikkuna Tolua pintaan
        vink kirjoitti:

        pinnoitetussa linssissä on vihertävä tai kullanvärinen jäännösheijaste.. jos sinisensävyinen se lähtee pois kuivalla liinalla hieromalla...

        Tolulla tulee puhdasta, kun suihkii ikkuna Tolua linssille ja sitten pyyhkiin wessapaperilla hellävaraisesti!


    • likaiset rillit

      olen kuullut markkinoilla olevasta uutuustuotteesta nimeltä Visual5.Poistaa kuulemma sähköisyyden joten linssejä ei tarvii pestä ku muutaman kerran viikossa.sopii myös herkille pinnoille kuten läppärit yms.ite ostan heti ku löydän jostain.

    • Eipä lähde ainakaan omat lasit puhtaaksi millään kokeillut ikkunan pesu ainetta ja mikrokuituliinalla yrittänyt kuivata mutta heti kun lasit on kuivat on taas saman tien likaiset ja lasit ovat aivan uudet ja mikrokuituliina juuri pakkauksesta otettu eli sekään ei ole likainen enpä tiedä mitä noihin laseihin pitäisi tehdä että saisivat puhtaaksi

    • Aiemmin erehtynyt

      Pinnoitteissa on eroja!
      -Myös hinnoissa...
      Silmälasien hankinnassa joutuu ottamaan huomioon "niiiiiiiiin" monta tekijää että väistämättä jokin asia jää liian pienelle huomiolle. Kuten laatu.
      Siitä kärsii koko ko. silmälasien käyttöajan.

    • Aina (= 48 v) olen putsannut lasit vessa- tai talouspaperilla pyyhkimällä eikä ole naarmuja tullut. Joskus hyvin harvoin putsaan tiskiaineella ja vedellä. Vaan minäpä en kelpuutakaan niitä kuttaperkkalinssejä vaan lasia ne olla pitää. Lasilinssi kestää paitsi kulumista ja kemikaaleja niin lämpötilanvaihteluitakin (käyn saunassa kurkistamassa lämmön) aivan eri lailla eikä se hajoita valoa kuten kuttaperkka. Kun ajat kuttaperkkalasit pääsä talvipimeällä, niin aurauskeppien heijastimet näkyvät paljon suurempina ja häiritsevämpinä kuin lasilinssien läpi.
      Lasilinssien hinta on sama kuin kuttaperkkaroskan. Ja pitää vaatia ne lasilinssitkin heijastuksen estolla päällystettyinä. Näkyy sopivan viistosta katsottuna värillisenä pinnoituksena. Porvoon Nissenistä et saa kunnon linssejä vaikka miten vaadit joten siitä firmasta varoitan! Muistakin Nisseneistä olen kuullut melko törkeitä juttuja mutta ne ovat kuulopuheita, ei omakohtaisia kokemuksia.

      • rillipeikko.

        Nykyaikana on jo mahdollista saada hyvät muovilinssit kaikilla mausteilla, eivätkä maksa maltaita ja ovat huomattavasti kevyemmät kuin lasista valmistetut linssit.

        Kuka nyt tieten tahtoen haluaa pilata silmälasinsa esim. kurkistamalla kuumaan uuniin tai jotakin saunankiukaan lämpötilaa. Kyllä pitää sen verran huolehtia kalliista ja laadukkaista silmälaseistaan.


      • rillipeikko. kirjoitti:

        Nykyaikana on jo mahdollista saada hyvät muovilinssit kaikilla mausteilla, eivätkä maksa maltaita ja ovat huomattavasti kevyemmät kuin lasista valmistetut linssit.

        Kuka nyt tieten tahtoen haluaa pilata silmälasinsa esim. kurkistamalla kuumaan uuniin tai jotakin saunankiukaan lämpötilaa. Kyllä pitää sen verran huolehtia kalliista ja laadukkaista silmälaseistaan.

        Lasilinssi kestää sen kurkistelun, kuttaperkka ei kestä. On kestänyt kurkistella jo 48 vuotta joten kokemusta löytyy.
        Ja nämä viimeiset lasit maksoivat 25 euroa viisi vuotta sitten Pekingissä, mutta niitten aisat onkin titaania... Eivätkä ole raskaat; muualla käytetään korkean taitekertoimen lasia ihan normaalistikin, ei eri maksusta kuten täällä kartellien ja kiskureitten luvatussa maassa.


      • 4ewgu3yswh
        rillipeikko. kirjoitti:

        Nykyaikana on jo mahdollista saada hyvät muovilinssit kaikilla mausteilla, eivätkä maksa maltaita ja ovat huomattavasti kevyemmät kuin lasista valmistetut linssit.

        Kuka nyt tieten tahtoen haluaa pilata silmälasinsa esim. kurkistamalla kuumaan uuniin tai jotakin saunankiukaan lämpötilaa. Kyllä pitää sen verran huolehtia kalliista ja laadukkaista silmälaseistaan.

        Kyllä muuten tulee aika kalliiksi ottaa muovilinssit kaikilla mahdollisilla pinnoitteilla ym.

        Ja sitten vielä se, että ne pinnoitteet tuhoutuvat lähes itsestään ja linsseistä tulee katselukelvottomat. Kyllä ne lasilinssit on erittäin hyvät, jos paino haittaa niin lasilinssejäkin saa ohennettua, jopa phuemmaksi kuin muovilinssejä.


      • lasitettu30vuotta

        Oma mielipiteeni on että korkeataittoiset linssit saa maailman näyttämään litteältä. Haluaisin ison taitekertoimen mutta kukaan ei halua myydä sellaisia joten nettitilaukseen meni nyt!


    • naarmuton

      Ihan ensiksi voit heittää ne puhdistusliinat vaikka mäkeen ja teet niinkuin muutamat ovat tässä ketjussa jo neuvoneetkin: peset lasisi joka päivä lämpimällä (ei kuumalla) vedellä ja käsitiskiaineella, huuhdot ja ravistelet vedet pois. Ei tarvita mitään hankaamista eikä missään tapauksessa kuiviltaan jynssäämistä!

      • naarmuton

        Joopa joo, olikin neljä ja puoli vuotta vanha juttu, eiköhän nuo lasit ole jo puhki hinkattu...


      • naarmuton 3

        Hyvä ohje.


    • Tarzzi

      Ainakin nuo papereilla hinkkaamiset kannattaa unohtaa, paperit tehdään selluloosasta, jossa on mukana mikroskooppisen pientä "hiekka" kidettä. Pitkässä käytössä siis naarmuuntumisen mahdollisuus. Ja astianpesuaineet kannattaa unohtaa, koska niissä on useimmiten väriainetta mukana ja hajusteitakin. Herkimmät ihmiset oireilee hajuille, väriaineet jättää kalvoa linssin pintaan. Pelkkä vesi ei ole tehokas poistamaan rasvoittumia, joita tulee niin sormista kuin ihan ilmastakin. Silmälaseissa on nykyisin monenlaisia pinnoitteita. Ja optikkoliikkeetkin puhuvat kuka mitäkin puhdistuksesta. Suomessa tehdään kuitenkin ainetta, joka käy kaikille silmälasipinnoille ja vieläpä sama aine läppäreille ja kosketusnäyttölaitteille. Löysin itse suoraan valmistajalta www.optiplus.fi jollei muualla satu vastaan tulemaan.

      • säämiskä

        Mä olen joutunut käyttään silmälaseja aika nuoresta pitäen, silloin ei ollut muita kuin lasilinssejä. Ja auta armias jos linssi rikkui kesken kouluvuotta, niin uusia laseja ei hetikää saanut. Piti odottaa seuravaa silmälääkärissä käyntiä.
        Optikot eivät saanet määrätä linssejä vahvuuksilla siihen aikaan, vain ns. lukulaseja vanhuksille. Niitäkään ei ollut yleisesti joka kaupassa myynnissä, kuten nykyään.
        Mutta sen sijaan ennen sai kotelon ja säämiskäliinan kaupan päälle. Siis ihan oikeaa säämiskää se liina oli. Ja hyvin sillä säämiskällä tuli linssit kirkkaiksi. Lasit yöksi koteloon, etteivät pölyyntyneet. Jotain siluetti-öljyä oli joskus myynnissä, ihan turhake.
        Nämä nykymuovilinssit, oli sitten pinnoituksilla tai ei, niin eivät kestä kuin max. pari vuotta. Pinnoite kuluu pois.
        Sitten kun on innokas kokkailemaan, niin niin niin.. haastetta riittää putsaamisen kanssa.


    • Ohje optikolta 91

      Tee tiskialtaaseen astianpesuvesi,fairilla terästetty. pese siellä lasit hellasti ja huuhtele puolilämpimällä vedellä,ei siis tulikuumalla 65 asteisella,jota raanasta tulee.

      Kuivaa laadukkaalla wc-paperilla tai paperinenäliinalla.

      • Sama toim.tapa

        Muista vain tippa,pari astianpesuainetta.


    • 445644

      Kannattaa tehdä suihkepulloon tiskiaine-vesiliuos, jolla sitten suihkuttelee linssejä pesuvaiheessa.

      • 3452233

        Kunnollinen suihkepullo,sinne laimea tiskiaine-vesiliuos, niin toimii loistavasti kodin siivoustöissä. Sain ohjeen ammattisiivoojalta.

        Laseista-Lattiaan.


    • fannu

      Tiskiaine kuten fairy on huono nykyisille silmälasien pinnoittelille. www.optikkoliike.fi sivulla oli mielestäni hyvä ohjeistus ja aineet.

      • MailisT

      • heidi77_

    • 7vuottanaarmuttametalli

      Hajusteeton,väritön hellavaraisempi tiskiaine kutan LV jos tiskiainetta käyttää. Kastele lasit aina kokonaan ensin jolloin irtohiekka ja pöly lähtee linssin pinnalta ja sitten vähän tiskiainetta vedellä laimennettuna käsin pesten ja huuhtoen. Koska laseissa on pinnoite ei kuivaamista paljon tarvitse, itse käytän pehmeätä kasvopaperia. Valmis liuos samoin kostutettuun liinaan tai parerilla varovasti pyyhkien ei hinkaten edes takas. Mikrokuitu pyyhe täytyy myös pestä usein ja se on lähinnä pieneen nopeaan puhdistukseen. Muovikehykset kerää likaa enemmän linsseille kuin metalliset.

    • Huijaamaton

      Räkä ja paidan kulma!

    • ninnistiina3
    • optikko

      1. Tee puhtaaseen suihkepulloon hyvin mieto Fairy -seos, eli vain muutama tippa fairya vaikka puolen litran vesimäärään.

      2. Säädä hana haalean-viileälle (ei kylmälle eikä kuumalle)

      3. Huuhtele linssit molemmin puolin ja tarvittaessa myös kehyksiä runsaalla vedellä hanan alla. Jätä hana juoksemaan tai jos suljet, älä säädä sekoittajan asentoa

      4. Suihkuta molemmin puolin linssejä tuota mietoa fairyseosta. Pidä laseja kiinni keskeltä parilla sormella tukevasti, peukalo-etusormi -ote siitä kohdasta joka on siis silmien välin kohdalla kun lasit ovat päässä.

      5. Varmista että toisen käden etusormi ja peukalo ovat puhtaat eikä ainakaan mitään isompaa "partikkelia" ole sormien ihossa

      6. Hyvin hellävaraisin liikkein pyörittele mietoa fairyseosta linssien pinnoilla molemmin puolin etusormella ja peukalolla, älä hankaa äläkä kovin voimakkaasti, mutta joka kohdasta, myös linssin aivan kulmista ja reunoista.

      7. Huuhdo hanan alla, vesi jälleen oltava haaleata ei missään nimessä kuumaa - kylmäkään ei ole hyvä (huuruuntuminen) siten että samalla jatkat vielä näitä pyörittäviä liikkeitä peukalolla ja etusormella, kuin edellä fairy seoksella - jatka pyörittäviä liikkeitä hanan alla kunnes linssin pinnat tuntuvat puhtailta (siis ei-liukkailta, eli kaikki mieto fairyseos on lähtenyt pois.

      8. Ravistele laseja lavuaarin päällä niin että kaikki se vesi linsseistä, mikä ravistelemalla voi lähteä, lähtee pois. Jos homma on mennyt oikein, nyt pitäisi linssien pinnoilla olla vain joitain yksittäisiä tippoja. Ota esim. puhdas paperinenäliina tai tissue-tyyppinen pyyhe ja taputa pisaroiden kohdalta (älä hiero linssejä tai hankaa) - näin saat nuo yksittäiset pisarat pois linssien pinnoilta ja kehyksien päältä, jos sielläkin on pisaroita.

      Jos homma meni oikein, linssien pitäisi olla nyt tosi kirkkaat. Ethän koske sormella linsseihin missään vaiheessa paitsi tässä yllä kuvatussa pesutilanteessa.

      KOSKAAN älä hankaa linssejä esim. talouspaperilla, mitä näkee paljon. Sen prosessissa on käytetty hiekkaa, pahinta mitä näkee, on joidenkin tapa hangata kuivalla nenäliinalla tai talouspaperilla linssejä.... ei sitä mitkään pinnoitteetkaan kestä.

    • monenlaista

      Luin kaikki mitä tällä palstalla oli ja oma käytäntö on tällainen:
      Suihke pulloon tilkka Auton tuulilasipesunestettä ja täyttö vedellä.
      Suihkuta linsseille ja voit sormella hieman hinkata,mutta jos on hienoa vaahtomuovia niin siitä suikale.
      Huuhtelu hanan alla ja kuivaan ws paperilla vain hieman painellen en hinkkaa tässä vaihessa. On ollut käyttökelpoinen monien kokeilujen jälkeen.

      • Maare62

        Huhhuh ei todellakaan saa laittaa tuulilasinestettä tai fairya nykypäivän muovilinsseille! Itse olen käyttänyt siihen tarkoitettua Silmälasiainetta, tilasin www.optiikka.net osoitteesta ja noiden tuote on kyllä ollut kaikkein paras kun monenmoista on kokeiltu.


      • Maare62

        Huhhuh ei todellakaan saa laittaa tuulilasinestettä tai fairya nykypäivän muovilinsseille! Itse olen käyttänyt siihen tarkoitettua Silmälasiainetta, tilasin www.optiikka.net osoitteesta ja noiden tuote on kyllä ollut kaikkein paras kun monenmoista on kokeiltu


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1465
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1092
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe