Krooninen munuiasvika ja ruoka-aineet?

Kisuli

Hei,

Vein kissani lääkäriin, sillä se oli ruvennut juomaan huomattavasti paljon enemmän kuin ennen, muita oireita ei ollut -> vanhemmalla kissallani (12 v) todettiin krooninen munuaisvika. Tarkoittaa sitä, että n. 70 % sen munuaisista on tuhoutunut siinä vaiheessa, kun tauti pystytään kokeissa todentamaan.

Kissa suositeltiin siirrettäväksi erikoisruokavaliolle: mahdollisimman vähän fosforia, mahdollisimman vähän tyydyttyneitä rasvoja, mahdollisimman vähän natriumia ja rajoitetusti proteiineja. Ostin kaikkia mahdollsia dieettiruokia, ja aluksi kissa niitä innokkaasti söikin, mutta sitten tyssäsi alkuunsa. Olin varmasti liian innokas siirtämään sen heti "outoihin" ruokiin, ja nyt se ei ole syönyt kunnolla muutamaan päivään. Nyt pyrimme palauttamaan sen ruokahalun (oli välillä kokonaan kateissa), ja sekoitamme vanhoja ruokia dieettiruokiin, jotta kissa tottuisi uusiin makuihin. Lisäksi annamme sille eläinlääkärin määräyksestä kaksi lusikallista kaliumjauhetta päivässä, sillä tauti oli laskenut elimistön kaliumarvoja.

Haluaisin kuitenkin kokeilla ja opiskella itse tekemään munuaisvikaiselle kissalle sopivia ruokia. Tiedän, että on olemassa kirjoja mm. Miun Maun mukaan, jota en enää kirjakaupoista löytänyt, jossa on ruokarepeptejä, ja varmasti paljon muuta hyödyllistä ruoka-aineista (varsinkin niistä peruselintarvikkeista, joita voin antaa) joita voisin tehdä sairaalle kissalleni. Mirjam Nummisen kirjassa Kissanhoidon opas on tietääkseni myös ohjeita. Ajattelin, jos jollakulla tuo kirja tai muita ohjeita löytyisi, niin olisiko mahdollista kirjoittaa jokunen? Muutaman olen täältä netistä (www.kissamaailma.net) jo löytänytkin: Ruusun a la carte, munuaisvaivoista kärsivän herkku ja vähäproteiininen kotiruoka on hantattu! (Tosin pisti silmään, kun monista sen sivuston ruoista löytyi sipulia ja valkosipulia - olen juuri lukenut jostain, että sipuli on kissoille vaarallista!).

Kyselen varmasti eläinlääkäreiltä noista myös, mutta oma eläinlääkärini ei ollut halukas keskustelemaan kotiruoista, tai ei edes itse asiassa väläyttänyt sitä mahdollisuutta (hällä oli vähän turhankin analyyttinen ote tilanteeseen).

Lisäksi kysyisin, onko kenenkään kissa saanut lääkettä krooniseen munuiasvikaan? Luin kirjakaupan englanninkielisestä oppaasta tänään, että nykyään on joku lääke, jolla voi hidastuttaa munuaisen tuhoutumista. Vaikka kyseessä olisi toisenlainen munuaisvika, kuvittelisin, että se saattaisi tehota myös krooniseen.

Kaunis kiitos mahdollisesta avusta,

Kisuli

5

4794

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pii

      Meillä oli maatiaiskissasisarukset, tai siis toinen niistä on hengissä vieläkin. Uroksella todettiin 2003 tammikuussa tuo sama munuaisvika, mutta ennen diagnoosia kissa ehti niin huonoon kuntoon, että se piti lopettaa. Suru on suuri vieläkin... Pari kuukautta uroksen poismenon jälkeen sen sisko alkoi myös juoda paljon, ja löytyipä sitten sama vaiva, kun tiedettiin, mitä etsiä. Erikoisruoat eivät meidän neidille maistu, se meni syömälakkoon kun moisia oudonhajuisia sotkuja tarjottiin. Päätin sitten, että syököön loppuelämänsä mitä syö, pääasia että jotain menee vatsaan. Nyt on juominen taas yltynyt, ja muutenkin oireet viittaa siihen, että kisu ei kestä enää kovin pitkään. :`(
      Mistään lääkkeistä en ole kuullut, mutta munuaisen siirtoja tehdään jo kissoillekin. Ei vaan tietääkseni vielä Suomessa. Iso-Britannia taitaa olla lähin maa tällä hetkellä... Eli nauti kissasi seurasta, hemmottele sitä ja ole tyytyväinen jokaisesta päivästä!

    • Kissanomistaja vm 90

      Oma kissani on pian neljätoista ja olen saanut munuaisvikaan lääkkeeksi eläinlääkäriltä Fortekor 5 -nimistä lääkettä. Se lienee alunperin koiran sydänlääke.

      • Hyppytiike

        Meidän yli 10 v. kissalla oli kokeilussa myös tuo samainen lääke. Kuukauden päivät sitä syötimme ja tarkkailimme paraneeko kissan vointi (vaikkei hän kovin heikossa kunnossa alun perinkään vielä ollut). Piristyihän tuo ja nyt on edessä loppuikä lääkkeiden kanssa. Mutta kyllä meillä ainakin huomasi kissasta kuinka se reipastui. lääke oli helppo syöttää kun sen murensi pieneen määrään ruokaa.

        Lääkepaketissa lukee joka puolella että KOIRILLE ja itsekin soittelin hädissäni apteekkiin että olenko saanut väärän lääkkeen kun ei kissoja mainita lainkaan. Mutta kuulemma se sopii myös kissoille.


    • kissaus

      Benakor vet on halvempi versio Fortekorista. Alentaa verenpainetta ja painetta munuaisiin samalla. Tämän vuoksi sitä syötetään munuaisvaivaisille.

      Kissoille on 2,5 mg paketti, koirille 5mg. Kun puolitat 5mg tabletin, saat 2,5 mg:n annoksen. Siinä ei ole sen kummempaa. (Tulee vain halvemmaksi.)

    • Ippeliini

      Eka sääntö on että syömättömyys on pahinta, mikä tahansa ruoka on parempi kuin syömättä jäänyt erityisruoka.

      Täällä on kaikki mitä kissa CKD:stä tarvitsee tietää:
      http://www.felinecrf.org/

      Summausta:
      -vältä kuivamuonaa
      -vältä fosforipitoista muonaa (f pitoisuus oltava alle 0,5%)
      -valmiit dietti ruuat ON hyviä
      -vitamiinilisät erityisesti b-vitamiini
      -kananmuna
      -rasvainen maito/kerma painon nostoon, huomioitava ettämaidossaon suhteellisen paljonfosforia, mutta se on hyvä, helppo ja maistuva energianlähde, jos vatsa kestää, ja kannattaa antaa mieluummin homogenoimatonta, luomumaitoa, sitä vatsa kestää paremmin

      zooplussassa on myös munuaisvikaiste dietti ruokia, meidän kisulu lö-ysi suosikkinsa niistä (Hillsit jäi syömättä)

      Myös tämmönen resepti löyty:
      Restricted Protein/Phosphorous Diet for Cats
      1/4 cooked liver
      1 large egg, hard-cooked
      2 cups cooked rice
      1 T. fat (bacon grease or vegetable oil)
      1 t. calcium carbonate (TUMS)
      Balanced supplement which fulfills the Feline MDR for all vitamins and trace minerals
      Braise the meat, retaining fat. Dice or grind liver and egg. Combine all ingredients and mix well. This mixture is somewhat dry and the palatability may be improved by adding some water (not milk). Yield 1 1/4 lbs.
      Analysis:
      Moisture %………………66.8
      Protein %…………………..8.7
      Fat %………………………..6.2
      Carbohydrate %………..18.3
      Ash %……………………….2.0
      Calcium %………………….0.3
      Phosphorous %………….0.16
      Sodium %………………….0.03
      Calories………….780Kcal./lb.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      378
      3700
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      209
      1813
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      67
      1384
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      151
      1270
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      165
      913
    6. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      883
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      57
      870
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      850
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      49
      830
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      829
    Aihe