Linux ja CAD-ohjelmat

Super-Jorma

2D
[muokkaa] CAD

* Qcad on mainio avoimen lähdekoodin ohjelma kaksiuloitteiseen CAD-suunnitteluun. Se käsittelee tiedostoja DXF-muodossa, joten tiedostojen siirto muihin CAD-ohjelmistoihin tai niistä Qcadiin ei ole vaikeaa. Ohjelman käyttöliittymä on varsin intuitiivinen ja suoraviivainen. Qcadilla on myös mahdollista viedä mm. PNG- ja PDF-tiedostoja.
* XFig toimii sekä CAD-ohjelmana että vektoripiirto-ohjelmana. Xfig ei tue varsinaisia kerroksia (layers), joten se ei korvaa erikoistuneempia CAD-ohjelmistoja. Xfigissä tiedosto voidaan tallentaa (viedä) erilaisissa tiedostomuodoissa, esim. useissa eri kuvaformaateissa, LaTeX- tai PDF-tiedostona ym..

[muokkaa] Elekroniikka

* Kicad, piirilevysuunnittelu ja kytkentäkaaviot.
* Magic on VLSI layout -työkalu elektroniikkasuunnitteluun.
* Alliance, CAD-ohjelma.

3D

CAD

* VariCAD on kaupallinen mekaniikkasuunnitteluohjelmisto.
* Archimedes, arkkitehtuurisuunnitteluun suunnattu CAD-ohjelma.
* AvoCADo, 3D-mallinnusohjelma.

* BRL-CAD on pitkän historian omaava 3D-CAD-ohjelma, joka soveltuu koneiden mallintamiseen.

* Cademia, helppokäyttöinen CAD-yleistyökalu, joka on ohjelmoitu Javalla ja on siksi myös alustariippumaton. Ohjelma tukee myös FEM-mallinnusta. Ei vaadi erillistä asennusta, vaan toimii jar-paketin käynnistämällä.

* FreeCAD, on suunnattu tuotemallinnukseen, suunnitteluun, muotoiluun ja sisältääkin samoja ominaisuuksia kuin CatiaV4 ja V5, SolidWorks ja Solid Edge, ja siksi myös kuuluu samoihin kategorioihin kuin MCAD, PLM, CAx ja CAE. FreeCAD on ominaisuuspohjainen parametrinen mallintaja ja koostuu modulaarisesta lähdekoodista, joka tekee ominaisuuksien lisäämisestä helppoa ilman järjestelmän ytimen muokkausta.

* PythonCAD, helppokäyttöinen CAD-ohjelma.

* Medusa4, hieman vanhanaikainen ammattilaiskäyttöön tarkoitettu suunnitteluohjelma. Ohjelma on ilmainen henkilökohtaisessa käytössä.

* NX, ammattilaiskäyttöön tarkoitettu suunnitteluohjelma. NX tukee CAD-, CAM-, CAE- ja PLM-tekniikoita ja onkin siksi varteen otettava vaihtoehto CATIAlle ja Pro/ENGINEERille.

[muokkaa] Mallinnus

* Blender on monipuolinen 3D-mallinnusohjelma, josta löytyy myös animointimahdollisuus.

* Meshlab on avoin, alustariippumaton ja laajennettavissa oleva järjestelmä rakenteettomien 3D-kolmiopintojen käsittelyyn ja muokkaukseen. Järjestelmä on suunnattu auttamaan tyypillisten suurten rakenteettomien mallien muokkauksessa, joita tulee vastaan 3D-skannauksessa. Meshlab tarjoaa työkalut muokkaukseen, putsaukseen, paikkaukseen, tarkasteluun, renderöintiin sekä kääntämiseen toisiin tiedostomuotoihin.

* PyMOL on Python-pohjainen molekyylien mallinnustyökalu. Se suuntautuu proteiinien 3D-mallinnukseen, mutta soveltuu myös muihin pieniin molekyyleihin, tiheyteen, pintojen ja liikeratojen mallinnukseen. PyMOL mahdollistaa myös molekyylien muokkauksen, heijastukset (ray tracing) ja animoinnin. PyMOL on avointa lähdekoodia ja ilmainen kaikille.

[muokkaa] Muuta

* Open CASCADE, avoin CAD/CAM/CAE-ydin ja kehitysalusta 3D-sovelluksille.
* Z88 Kehittynyt FEM-mallinnus järjestelmä, joka sisältää 20 erilaista FEM-tyyppiä ja useita ratkaisumalleja. Ohjelmaan voi myös tuoda malleja Pro/ENGINEER:istä

11

852

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paras!

      mutta me rakennusalan ammattilaiset käytämme suomessa autocadiä. sillä on kätevää piirtää esimerkiksi koirankoppi tai laituri. haastavammat hommatkin, kuten ulkohuussin piirustukset onnistuu!

      no ei mutta oikeasti, onko linuxille jotain jcadin kaltaista sähkö-cadia?

      • ....

        ......valmiit mallinukset miten rakennus tehdään niin, etteivät ne homehdu!!! Vielä 60-luvulla tehtiin omakotitalot talkoo voimin yleisesti eikä niissä ole homeongelmia. Mutta teidän Autocad tumpeloiden mökit homehtuu jo ennen valmistumistaan.


      • Suomalaiset

        Ruotsalaiset käyttää Pro engineeriä.


      • AutoCad_on_vanhentunutta

        AutoCAd on vanhentuneena menettämässä asemiaan kehittyneemmille ohjelmille kuten Creo Parametric (entinen Pro Engineer) ja Solid Works. AutoCad on lähinnä piirtelyohjelma ja nykyisin suuntaus on vahvasti parametrisiin mallinusohjelmiin, Autodesk on koittanut kehittää AutoCadia mykyaikaisempaan suuntaan mutta eipä se oikein meinaa onnistua kun perusteet ovat vanhanaikaisessa ajattelu- ja toimintatavassa.


    • Jippis...

      Ps: Kun tehdään lainauksia niin lähde tulisi aina mainita!

      http://linux.fi/index.php/CAD-ohjelmat


      Tolla Blenderillä moni tekee hienoa jälkeä, ite asensin sen ohjelman mutta en osannut sitten tehdä yhtään mitään. On ne jotkut kyllä hiton taitavia ja taiteellisia.
      http://www.blender.org/

      http://www.youtube.com/watch?v=ViHhXWqHg2Q
      http://www.youtube.com/watch?v=IOt4q5WzFqk
      http://www.youtube.com/watch?v=j7jCpv3wDeM

      • Puutteellinen_lista

        Ja tuosta lainatusta listasta puuttuu monia ohjelmia, esim. LibreCad joka tosin on vielä vähän kehitysvaiheessa mutta oikein lupaava projekti.


    • masav

      CAM ohjelmaa linuxile etin mikähän olisi hyvä DFX ja Gcoodi ohjelma, eli saisi kuvat cadiin/cad:istä DXF muotoon/muodosta ja generoitua gkoodiksi cnc koneellekin .
      kun tuo cnc on linuxilla ja Acad on wintoosalla nini saisi molempia hyödynnettyä.Vai pitääkö olla tuhat ja sata erilaista pikkusoftaa että saa yksinkertaisenkin kuvan Gkoodiksi väännettyä?

      • Acad-vaihtoon

        Riittää kun vaihdat Cad-ohjelmaksi jonkun nykyaikaisen sen AutoCadin tilalle. Nykyaikaiset Cad-ohjelmat osaavat tuottaa suoraan G-koodia eli sisältävät myös Cam-ohjelmien toiminnot.


      • Valikoimaa_löytyy

    • Anonyymi

      Freecad on ROSKAA!

      • Anonyymi

        Mitä yritit sillä tehdä? Ilmaisohjelmaa ei ole välttämättä tarkoitettu isommille projekteille. Vai loppuiko taidot kesken?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe