AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Siian mäti

Siian mäti

10 Vastausta 8 892 Lukukertaa
Ostan yleensä mätiä suoraan kaupan kalatiskiltä enkä koskaan ole tullut ajatelleeksi mitä tuoreelle mädille pitää tehdä. No nyt eilen naapurin kalastaja myi ison siian, johon oli jättänyt mädin sisään. Mitä helskuttia sille teen, vai teenkö mitään?
Pitääkö sitä esim. suolata? Ollaan tottuneita mädin käyttäjiä eli ne blinit, paahtoleivät sunmuut lisukkeineen on ihan tuttuja juttuja. Tämmöstä tämä on kun kaupasta saa ja hevosella pääsee niin sitten on ihan sormi suussa tosipaikan edessä. Komea kasa mätiä odottaa jääkaapissa että tumpelo emäntä saisi siitä jotain järkevää aikaan.

Tunnustaudun, ennenkuin joku siitä huomauttaa, tämän asian suhteen täysin uusavuttomaksi. Muuten menee mukavasti. Eilen pyöräytin kunnon silakkalaatikon, meillä puolison kanssa on harrastettu varsinaisia perinneruokaviikkoja koko heinäkuun alun täällä meren äärellä ja tarkoitus on paistaa blinejä viimeistään huomenna.

Mädin käsittely

Eipä tuolle tarvitse ihmeempiä tehdä. Seulo mäti haarukan avulla, ettei siihen jää kalvontapaisia. Suolata voit etukäteenkin, koska sitä kuitenkin laitatte mätiin. Tärkeintä on säilyttää mäti ehdottoman viileässä, sillä se on varsin herkästi pilaantuvaa tavaraa.
Nyt rupesi tekemään mätiä mieli. Taidanpa käväistä hetikohta torilla...

Ethän tykkää kyttyrää

Jos neuvon hiukan tarkemmin mädin valmistuksesta.
Ota mätipussit astiaan ja riko ne vispaamalla, hitaalla nopeudella käsivispilällä.
Laita mäti harsoon ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä, jolloin mätipussin riekaleet huuhtoutuvat samalla pois.
Suolaa hienolla merisuolalla 4-5 prosenttia mädin painosta.
Voit myös varmuuden vuoksi pakastaa suolatun mädin loisten varalta.

Siian mäti on todellista herkkua ja kuten Parta-Arskakin totesi, nyt on minullakin makea vesi suussa, joten kai se on kaiveltava pakastinta minunkin.
Onnistumisen iloa ja nauttikaa herkusta!

Ei edes lisäämistä tähän...

Eipähän tuohon ylläolevaan ohjeistukseen ole mitään lisäämistä. Sitä haluaisin lähinnä korostaa, että mäti on siksi jalo asia, että se tulee todellakin käsitellä hyvin ja huolellisesti - se ansaitsee sen. Varsinkin tuo huuhtelu kannattaa tehdä.

Sanotaan, että se mikä on vedessä uinut ei enää saisi uida kuin valkoviinissä - pätenee todellakin kalaan - mutta juuri mädin maku paranee kun sen huuhtelee melko huolellisesti. Jos ostan itse mätiä kaupasta huuhtelen senkin vielä kerran ja valutan liemen kunnolla pois siivilässä.

Tulos on melko lailla toisenlaista ja on hauskaa ja nautintoa kun saa poksautella ehjiä mätimunia suussaan,

Kalvojen ja muiden sidosten vispaamiseen kannattaa hankkia torilta aivan pieni varpuvispilä - sillä lähtee hyvin eikä riko mätimunia.

Hyvät ohjeet

En sitten saanut torilta siianmätiä ja halliin en viitsinyt taapertaa. Ostin sen sijaan yhden luonnonsiian ja söin sen fileet raakana uusien perunoiden, soijan ja säilötyn inkiväärin kera. En ole koskaan tullut opetelleeksi sushiriisin valmistusta, mutta mun sushiriisiäni ovat maukkaat uudet perunat voin kera. Sopivat myös mädin seuraksi.
Tuore kala on hyvää!

Kova kaveri...

Olipahan pikagraavattu siika! Mutta mitähän tuosta - saariston kalastaja kun saa sopivan pientä silakkaa, kastaa silakan suolaveteen ja kietaisee kitusiinsa, haukkaa sipulinsyrjästä ja röyhtäisee eloonsa tyytyväisenä.

Ja onhan shushin kala Japanissa aina raakaa ja tuoretta. Siksi kalan laatuvaatimuksiin kiinnitetäänkin huomiota. Soija ja inkivääri ovat hienoja makuja kalan kanssa - toinen makeaa, suolaista ja aromikasta, toinen makeaa ja karvasta.

Mädin pakastus

Jos mädin pakastaa,sitä ei saa suolata.

Sanoisinko

Höpö höpö! Oletkos ostanut joskus suolatonta siianmätiä, jota myydään pakastettuna kaupoissa?
Minä en ole toistaiseksi suolatonta mätipakastetta löytänyt.

Suolamäti

Kyllä kaikki kaupallinen mäti on suolattu ennen pakastusta. Suolaus ja erityisesti pakastus palvelee myös, säilyvyyden lisäksi, kuluttajaa tappamalla kaikki mahdolliset loiset ja niiden munat mädistä.

Teoreettisesti ajatellen mädin suolaaminen vasta pakkasesta oton jälkeen voisi kuitenkin olla jopa suositeltavaa, koska pakastettavan mädin tulisi olla mahdollisimman kuivaa ja suola väkisinkin lisää mädin kosteutta. Mutta koska mäti herkkänä tuotteena ei kestä pakkasessakaan ikuisuuksia tulee se tästäkin syystä mielellään suolata.
Näin kalastajana voin kertoa, että mätiä ei missään nimessä kannata pakastaa suolattuna, sillä silloin suurempi osa mätimunista tuhoutuu sulatuksen yhteydessä. Mädin ehtii hyvin suolata sulatuksen jälkeenkin ennen nauttimista. Kaupassa yleisesti myytävä keltainen, amerikkalainen siian mäti on kaukana kotimaisen mädin laadusta, suosikaa suomalaista, saatte taatusti parempilaatuista tavaraa!
 /   /  / Siian mäti

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta