AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  /  / kysymys ruokasoodasta

kysymys ruokasoodasta

29 Vastausta 7 074 Lukukertaa
kun monet täällä mainostavat käyttävänsä ruokasoodaa vatsavaivoihin, niin miten te sitä käytätte ja miten pitäisi auttaa?

näin

lasillinen vettä ja 1 tl soodaa, sekottaa ja juoda. Auttaa närästykseen niinku esim. renniekin, MUTTA, renniet PAAALJON vatsaystävällisempiä..jatkuva soodan.litkiminen aiheuttaa ennen pitkään vatsahaavan!

soodaa määrätään

erilaisiin juttuihin. Itselläni pitkään jatkunut etova olo ei ollut mitenkään vatsaperäsitä vaan johtui veren liiasta happamuudesta. Siihen sain lääkkeeksi "soodatabletteja", siis ihan samaa ruokasoodaa kait, mutta apteekista tablettimuodossa. Kun happamuus veressä saatiin korjaantumaan, helpottui myöskin tuo etova olo.

Ja happamuuden syynä siis oli munuaisten vajaatoiminta, ei mitenkään vatsaperäsitä.

Tämä vaan yhtenä soodan käyttö/hoito-aiheena.

Minkäslaatuiset oireet tuo veren happamuus aiheutti?

Oliko se sitä glutamaattipäänsärkyä, joka on yleistymään päin ja vain sooda auttaa?

ei

ole oire eikä siihen mutenkaan kantsi tota soodaa ottaa. lue
sairaanhoitajan vastaus.

no eipä ollut

Eli oireina oli lähinnä ruokahaluttomuus ja etova olo, jopa pahimmillaan oksenteluun johtava. Päänsärky ei itselläni ole kuulunut oirekirjoon. Ja tosiaan syynä vakava munuaisten vajaatoiminta, joka aiheuttaa paljon oireita ja tämä niistä yksi.

Munuaisen kroonisessa vajaatoiminnassa ei aina pystytä hoitamaan perussairautta, jolloin annetaan suun kautta veren happamuutta vähentävää kalsiumkarbonaattia tai natriumkarbonaattia.

kuinka

monta kertaa jouduit käymään dialyysissä (vakava munuaisten vajaatoiminta) ja
oliko olo heti senjälkeenparempi? ite haluasin jolopetella.

Mun eGFr huitelee korkeuksissa edelleen!!!!!!!!
onkosullase jo ihan normaali.

en ymmärtänyt viestisi sisältöä ihan

Nimittäin mulla tuo laskennallinen GFR (sitäkö tarkoitit?) on nimenomaan laskusuunnassa, joka merkitsee munuaisten vajaatoiminnan pahenemista. Tällä hetkellä arvo on noin 19 ml/min/1.73 m2, joka vastannee Pt-Krea-Cl arvoa noin 0,32 ml/s/1.73 m2 (siis ilmoitettuna sekuntia, ei minuuttia kohti). Ja noita oireita on tullut tuon laskusuunnan mukana tasaisesti lisää, onneksi lasku ei ole kuitenkaan vallan romahdusmaista.

En ole dialyysissä tällä hetkellä. Sitten kun se tulee eteen, niin sittenhän olokin alkaa paranemaan, kun "koneellisesti" hoidetaan niitä munuaisten tehtäviä. Mutta juuri tässä predialyysivaiheessa on ne kehnoimmat olot. Näin ainakin ne väittävät, jotka ovat dialyysiin joutuneet. Mitä mieltä itse olet?

Sinnehän ei monikaan halua yhtään ennenkuin on ihan viimeinen pakko, koska elämä tulee muuttumaan todella ratkaisevasti, siis ainakin sitovuuden ja vaikkapa reissaamisen hankaloitumisen vuoksi.

Ymmärsin, että sinä siis olet dialyysissa, oletko jo pitkäänkin ollut odotellen sopivaa siirrännäistä?

ei täällä

sitä kovin moni viime aikoina ole mainostanut (ja nekin taitaa olla ne samat henkilöt?)...
varmaan sen takia, että ruokasooda on tarkoitettu lähinnä lyhytaikaiseen käyttöön eli kunnon
refluksitautia sillä ei kannata lähteä hoitamaan.

Neutraloi tietyksi aikaa, extrailman määrän voi kuulemma pienentää lisäämällä tippa pari sitruunaa
nesteeseen. 1 tl + puoli lasia haalea vettä. Aiheuttaa pari tosi isoa röyhtäisyä.

Käytöstä varoitetaan erityisesti esim verenpaineesta, sydämen ja munuaisten
vajaatoiminnasta kärsiviä.

Ote Tohtori. fi:

Natriumbikarbonaatti

Natriumbikarbonaatti, ruokasooda (NaHCO3), on vanha, halpa ja tehokas antasidi (= liikahappoisuuslääke). Jo Claude Bernard (1894) kiinnitti tähän huomiota. Sekä ruokasoodaa sinänsä että natriumbikarbonaattia sisältäviä vesiä ja lääkevalmisteita on käytetty mahavaivoja nopeasti lievittävinä lääkkeinä liikahappoisuuden ja vatsahaavan yhteydessä.

Natriumbikarbonaatin puskurivaikutus kehittyy vasta neutraalipisteen vaiheilla, joten iso annos nostaa pH:n melko korkeaksi vähäksi aikaa. Aineen hajotessa syntyy hiilidioksidia, joka voi aiheuttaa mahan täyteyden tunnetta, ilmavaivoja ja röyhtäilyä.

Tärkein natriumbikarbonaatin haitta kohdistuu happo-emästasapainoon, joskin henkilö, jolla on terveet munuaiset, yleensä sietää hyvin pienehköt tilapäisannokset. Tiehään toistetut annokset voivat johtaa alkaloosiin, etenkin jos munuaisfunktio on häiriytynyt. Samanaikaisesti maitoa juovilla tunnetaan lisäksi erityinen maito-alkalisyndrooma, joka johtuu kalsiumfosfaatin saostumisesta alkalisessa pH:ssa munuaisiin ja/tai muihin kudoksiin. Syndrooma, myös munuaisvaurio, on ensin reversiibeli (käänteinen eli palautuu normaaliksi käytön loputtua), mutta pitkään jatkuvana voi syntyä pysyvä munuaisvaurio.

Lisäksi Na-ionien imeytymisellä on sinänsä merkitystä jos potilaalla on korkea verenpaine, on suolattomalla dieetillä, tai jos hänellä on sydämen tai munuaisten vajaatoiminta.

varoitukset ja lääkärit

Aika jännä, että varoitetaan, jos on munuaisten vajaatoimintaa. Minä nimenomaan sain sitä nefrologin määräyksestä, tosin en mihinkään refluksitautiin, vaan tosiaan munuaisten vajaatoiminnasta johtuvaan veren liialliseen happamuuteen.

Eikä kyse siis suinkaan ole kauppojen ruokasoodaksi, vaikka nefrologi siihen vertasikin. Tuote on natriumhydrogenokarbonaatti.

Ihan mielenkiinnolla kuulisin lisää, siis onko tuo itselleni määrätty tuote jotenkin erilaista. Nimittäin ihan jatkuvaan käyttöön se on tarkoitettu, siis ei kuurina vaan "toistaiseksi".

Sama aineen eri nimiä

Natriumbikarbonaatti on toiselta nimeltään natriumhydrogenokarbonaatti. Kulkee myös nimellä natriumvetykarbonaatti. On siis sitä ainetta, mitä myös ruokasoodaksi kutsutaan.

Esimerkiksi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_bicarbonate

http://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumbikarbonaatti

Hydrogen on suomeksi vety ja potassium on suomeksi natrium.

Heti korjaus

Sodium on suomeksi natrium. (Potassium on kalium.)

Na / K

K, eli kalium = POTASSIUM & Na, eli natrium = SODIUM

kumma juttu

tosiaan ....
Siinä lääkkeessä oleva natriumhydrogenokarbonaatti (= natriumbikarbonaatti,
natriumvetykarbonaatti) on kyllä samaa ainesta kuin se leivontaan
tarkoitettu ruokasooda mutta mitä muuta vaikuttavia aineksia siinä lääkkeessä on
(olisko näiden keskinäinen suhde sitten se merkittävä tekijä)?
Leivontaruokasoodassahan on vain pelkästään sitä NaHCO3 eli natriumbikarbonaattia.
Minkäniminen se käyttämäsi lääke on?

nimenä on vain

Natr.hydrogenocarb. (jos nyt ulkomuistista oikein meni) Ja on Yliopiston Apteekin oma valmiste. Yksi tabletti on aina 750 mg.

Oiskohan vaan niin, että nauttimisen helpottamiseksi ja etenkin annostuksen selkeyttämiseksi on tablettimuodossa... Enpä tiedä. Mutta tyytyväisenä sitä napsin aamuin illoin, tyytyväisenä, kun olo on parempi, kohta tulee labratkin ja saan todisteita siitä johtuuko parantunut olo nimenomaan tuon veren happamuuden normalisoitumisesta.

Ruokasooda tosiaan on ihan yleinen "lääke" kroonisen munuaisten vajaatoiminnan aiheuttaman kehon happamuuden hoidossa. Mutta eipä tämä käyttöaihe koske tosiaan kuin munuaisten vajaatoiminnasta kärsiviä. Enkä mistään muusta tiedäkkään, siis muista käyttöaiheista.

Tuntematta tarkemmin

Tablettien valmistuksessa käytetään apuaineita, joilla saadaan mm. tabletin vaikuttavavat aineet pysymään koossa. Saattaa olla, että tablettisi eroaa tässä suhteessa jauheena olevasta ruokasoodasta. Tablettia on mukavampi käsitellä kuin jauhetta mittalusikan kanssa. Apuaineilla voidaan myös saada aikaan sopivaa puskurointia, makua, vaikuttavan aineen pitkäkestoista purkaantumista jne.

Apuaineet on yleensä ilmoitettu vaikuttavan aineen lisäksi pakkauksen kyljessä tai ohjeessa. Joissakin tapauksissahan ihminen voi olla allerginen joillekin apuaineelle.

Usein käytetään myös kapselointia jauheelle ja varsinkin nesteelle.

purkin kyljessä maininta

Cellulos.microcrist., Magnstear.

Ovat kait sitten niitä apuaineita... Ei muita tietoja.

Ja tässä lainausta Terveyskirjaston puolelta:

Metabolisen asidoosin hoitona on sen aiheuttaneen sairauden hoito. Diabeteksen ketoasidoosi johtuu insuliinin puutteesta, ja se paranee tehokkaalla insuliini- ja nestehoidolla. Munuaisen kroonisessa vajaatoiminnassa ei aina pystytä hoitamaan perussairautta, jolloin annetaan suun kautta veren happamuutta vähentävää kalsiumkarbonaattia tai natriumkarbonaattia.

Mutta nyt lopettelen. Ei minun alunperinkään ollut tarkoitus kuin kertoa, että soodaa käytetään muuhunkin kuin närästyksen tai refluksijutun hoitoon

Etkö todella tiedä, että ruokasoodaa on käytetty

närästyksen hoidossa niin kauan kuin muistan. Usein se otetaankin jo etukäteen, ennen kuin oireet edes alkavat, jos on tullut nautittua rasvaista ruokaa, natriumglutamaattipitoista einestä tai kahvia. Tällöin ei jälkioireita, kuten päänsärkyä tai karvaan vatsahapon nousua kurkkuun ei sitten tule lainkaan. Tehokas ainehan tämä sooda ja usein ihan välttämätön.

No mistä minä tietäisin

Kun koskaan ei ole mitään närästysoireita ollut eli ei ole tarvinut sen puolen asioihin perehtyä.

Ai niin, oletin, että minua tarkoitit ;)

kysy

vanhemmilta ihmisiltä. ne ainakin tietää heti mitä
sillä voi tehä.ja kaikki närästysihmiset. älä käytä ´pitkään. äläkä käytä etukäteen.
muokkaa ruokavaliota mieluummin jos tiedät ruot
mitkäaiheuttaa.

kysypä

asiaa ensi kerralla lääkäriltäsi - miksi tavallinen
ruokasooda on huonoa munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville
ja miksi nämä tabletit taas eivät. ensuosittelis ottamaan ruokasoodaapitkään.

Leivinjauhe

Huom. leivinjauhe on koostumukseltaan lähelä ruokasoodaa mutta eri tuote ja sisältää lisäksi natriumpyrofostaattia ja maissitärkkelystä.

selvitä

Kuka selvittäis tämän pyrofosfaattivaikutuksen elimistössä, olisiko siittä hyötyä happamuuden hoidossa?!
Olen koittanut kysellä ruokasoodan käytöstä lääkäreiltä, apteekista jne. mutta mitään kunnollisia vastauksia en ole saanut. Eli mitä konkreettisia haittavaikutuksia soodan käytöllä voi olla, minkälaisella annostuksella haittavaikutuksia ilmenee jne?
Itse olen käyttänyt sitä gastriitin hoitoon, kun viralliset lääkkeet ovat vain pahentaneet tilannetta. Ruokasooda on ollut ainoa joka on auttanut, eikä sitäkään ihan summan mutikassa viittis vedellä.
Ongelmia mun mielestä voisi tulla, jos elimistö muuttuu liian emäksiseksi. Ei siis saa olla liian hapan veri, muttei liian emäksinenkään.

Labrakokeillahan se selviää, siis mikä tuo happoemästase on. Metabolinen alkaloosi voi seurata mm. bikarbonaatin liikakäytöstä, mahanesteen (hapon) menetyksestä tai hypokalemiasta.

Ja nyt siis puhun vain veriarvoista, en vatsan happamuudesta/hapottomuudesta. Tosiaan ihan summamutikassa ei soodaa kannata vedellä, voi tulla yllättäviäkin negatiivia vaikutuksia koko elimistöön.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00655

Hyvää jatkoa sinulle, ruokasooda on hyvä "lääke" oikein käytettynä...
refluksia jos on ei sovi sooda, sehän vasta polttaakin ruokatorvea ja kurkkua..
Ei ole refluksia, ainakaan sitä missä ruokatorvea ja kurkkua korventaa.

Pystytkö avaamaan yhtään tuota, että ruokasooda on hyvä "lääke" oikein käytettynä. Apua siitä olen oikeasti saanut. Minulla oli liki 10v kestänyt ripuli, loppujen lopuksi ruoka ei tuntunut oikein sulavan ollenkaan, mutta ruokasooda teki jotain taikaa, ripuli hellitti ja vatsa on mennyt koko ajan parempaan. Hiljalleen, mutta kuitenkin.
No siis tarkoitan vaan sitä, ettei sitä soodaa saa noin vaan lisätä jatkuvasti, vaikka vatsaoireet tuntuisivat helpottavankin. Pitää huolehtia, ettei keho muuttuu liian emäksiseksi, jolloin tulee emäksisyydestä johtuvia ongelmia tilalle.

Olen lukenut esim. yhden tapausselostuksen, jossa potilaan ongelmien syiksi paljastui juuri veren alkaloosi ja syyksi selvisi liiallinen soodan käyttö.

Tässä terveyskirjastosta: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00655

Ja tässä sieltä kopioituna:
Aikaisemmin närästykseen (ks. «Närästys»4) ja muihin happovaivoihin syötiin soodaa, joka on emäksinen aine. Sen seurauksena runsaasti soodaa käyttävillä saattoi esiintyä alkaloosia. Nykyään soodan käyttö on vähäistä, koska närästykseen on muita, tehokkaampia lääkkeitä.

Metabolisen alkaloosin oireena esiintyy päänsärkyä, oksennuksia ja kouristustaipumusta. Sen yhteydessä esiintyy myös suolatasapainon häiriöitä, etenkin hypokalemiaa eli pienentynyt veren kaliumpitoisuus (ks. «Hypokalemia (alhainen veren kalium)»5).

Että tälläistä vaan. Taisit itsekin kirjoitella, ettei sit'ä ruokasoodaa ihan summamutikassa voi vedellä. Esim. itselläni ei ole koskaan ollut mitään närästys- tai vastaavia juttuja. Itse syönkin soodaa lääkärin ohjeistuksen mukaan nykyisin jo 5*750mg vuorokaudessa eli 3,7g, mutta mulla on syynä siis tuo veren liiallinen happamuus, ei vatsavaivat.

Ja ripulista sanoisin, että sitä minulla on, muttei tuo sooda ole sitä mitenkään helpottanut. Onko sinulla yhtään seurattu miten tuo soodan käyttö on sulla noihin veren happo/emästasapainoarvoihin vaikuttanut? Syötkö siis soodaa lääkärin seurannassa?
En syö lääkärin seurannassa, eipä yksikään heistä osannut sellaista edes ehdottaa. Suussa on kyllä ollut hapan maku iät ja ajat, ja sooda on siihenkin hieman auttanut. Ainoa varoituksen sana minkä olen lääkäreiltä saanut on tuo samainen yksi tapaus. Urheilijoillakin soodaa on testattu, mutta annokset ovat olleet ruokalusikka luokkaa. Osaisitko neuvoa tarkalleen ottaen mitä arvoja pitäisi alkaa seuraamaan ja millä kokeella niitä voi mitata?

Itse olen koittanut hakea sopivaa annostusta, välillä ottanut enemmän, välillä vähemmän, ja vähempi ja useammin tuntuu parhaimmalta. Päivän kokonaisannos noin muutaman gramman pintaan. Noin 1/5 lusikallista aina ennen ruokailua. Se vain tuntuu pistävän ruoan sulamaan.
Elikkäs ripuliin käytän soodaa siten, että otan kuitua, tällä hetkellä psylliumia 3tl, sekaan soodaa, olen kokeillut nyt 1/10 - 1/2 tl, ja noin 1/4 - 1/5 tl tuntuu sopivalle, eli ei kovin paljoa. Tämä vähintään 30min ennen ruokailua, joka kerta. Jos jätän välistä, niin vatsa alkaa kapinoimaan heti vastaan. Ja tähän olen päätynyt muutamien vanhan kansan vinkkien ja kokeilujen perusteella. Paras apu ollut tähän mennessä mun elämän laadun parantamiseen.

Mielenkiintoisinta tuon terveyskirjaston artikkelin mukaan on se, että yleisin syy alkaloosiin on hyperventilaatio.

Paljon kiitoksia avusta soodan suhteen !
No minullahan on eri tilanne, siis mulla nimenomaan verikoe kertoo vereno olevan liian hapan ja siihen tuota soodaa syön.

Mulla tutkimuksena ja seurantana on labra nimeltä http://huslab.fi/cgi-bin/ohjekirja/tt_show.exe?assay=1543&terms=happoemä

Tärkein arvo on ollut tuo BE eli emäsylimäärä, jonka vaihteluväli on -2,5 ... +2,5 pahimmillaan mulla oli -5,3 ja nykyannostuksella ollaan just plussan puolella eli tilanne hallinnassa. Mutta kun mulla syynä on ihan toiset jutut kuin sinulla, niin en tiedä miten sulla pitäisi seurata, ainakin jos tulee joain pahempia ongelmia ja yleensäkin lääkärissä kannattaa aina muista kertoa myös tuo soodan käyttö, jotta lääkäri senkin sitten tietää miettiessään tilannetta ja mahdollista hoitotarvetta.

Ja tosiaan on huomattava, että mulla soodan käytön syy on ihan toinen kuin sinulla. Tiedän vaan, että on ollut tapauksia, joissa liiallinen soodan syönti on aiheuttanut ongelmia ja silloin syynä oli tuo omaehtoinen närästyksen hoito.

Noista sun tl-määristä en osaa sanoa mitään, koska itselläni on käytössä apteekin pillerimuotoinen tuote, jossa määr on tosiaan tarkka, siis aina 750g per pilleri. Ja ottotapanikin on toinen eli ei sidottu ruokailuihin: aamulla 1 tbl, päivällä 2 ja illalla 2. Toki usein oten ruokailun yhteydessä, mutta vain siksi, että muutkin pillerit otan ruokailujen yhteydessä, muistan ne niin paremmin.
 /   /  /  /  / kysymys ruokasoodasta
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta