Käyttövesiputkiston ikä?

5tonnin putket

Omistan vuonna 81tehdyn tiilitalon jossa putket kulkee lattian alla ja osin pinnassa. En ole ajatellut koko putkia oikeastaan koko omistus aikana(5vuotta). Nyt eräs tuttava möläytti et sun putket jatkoajalla jo reilusti! Mitäs muut sanoo? Mitään ongelmaa ei ole vielä ollut.
Meinasi et 20vuotta on ikä jonka 80luvun huonot putket kestää mut ei juuri pisempään......

32

13351

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juupeli123

      Höpösistä höpsistä. Kupariputkien käyttöikä on sen 40-50 vuotta helposti. 80-luvulla tehdyillä putkistoilla ei tarvitse päätään vaivata vielä vuosiin.

      • 6+8=15

        Kupariputken käyttöikä määräytyy hyvin pitkälti materiaalista, asennustavasta ja veden laadusta, eikä mitään yleistä ikää ole olemassa. Joihinkin taloihin on vaihdettu putket 5 vuoden käytön jälkeen ja joissain on 50 vuotta vanhat putket, jotka toimivat hyvin.


      • Elä pelkää
        6+8=15 kirjoitti:

        Kupariputken käyttöikä määräytyy hyvin pitkälti materiaalista, asennustavasta ja veden laadusta, eikä mitään yleistä ikää ole olemassa. Joihinkin taloihin on vaihdettu putket 5 vuoden käytön jälkeen ja joissain on 50 vuotta vanhat putket, jotka toimivat hyvin.

        Rivareissa tehdään nyt 77-85vuoden taloihin suuria määriä käyttövesiputki remppoja. Niissä tosin jatkuva kierto käsittääkseni joten ikä lyhyempi? Olenko ymmärtänyt oikein? Luulis sulla kestävän vielä 5-10vuotta. Tosin ainahan voi kaikkea sattua. Kaverilla alkuperäset putket vuoden 59rintamiestalossa.


      • Anonyymi

        Juurikin näin. Nämä LVI firmat vain hankkivat otselleen töitä.


    • kaikki on

      Ei se kaveri ihan väärässäkään ollut jossei ihan oikeassakaan. Jos siellä lattialla ei ole mitään poikkeuksellista niin kyllähän nuo putket siellä vielä menee. Jos muuta remppaa tehdään niin varsinkin laatan alla kulkevat putket kannattaa vaihtaa. Lämmitysverkoston putket ei ole ihan niin vakavia kun vesimäärä on pieni ja vuodon huomaa lisäystarpeesta.
      Vesimittaria kannattaa joskus seurailla ettei pyöri itekseen. Tosin ei kauaa tarvi pyöriäkään kun vahinko on jo syntynyt.
      Kyllä omassa talossa vaihtelisin niitä käyttövesiputkia pinta-asennuksiin ihan mielenrauhan vuoksi jos ei muuten.

      • 5tonnin

        Kiitos vastauksista!! Nyt ehkä tarvis alkaa miettiin tuota hommaa. Onko heittää arvioo mitä ammattimies ottaa per metri moisesta hommasta. Biltemassa 1.2m putki muistaakseni 16.99.


      • kaikki on...
        5tonnin kirjoitti:

        Kiitos vastauksista!! Nyt ehkä tarvis alkaa miettiin tuota hommaa. Onko heittää arvioo mitä ammattimies ottaa per metri moisesta hommasta. Biltemassa 1.2m putki muistaakseni 16.99.

        Kaikki on tapauskohtaista. Kuten putkimiehen hinnoittelu. Tuskin tekevät metrihinnoittelulla. Tuntihinnalla tai urakalla. Tuntihinta vaihtelee 30-50e/h. Urakka lasketaan samoilla hinnoilla plus urakkalisät ,varat ja ilmat. Röyhkeimmät konnat vedättää lisäksi kamoista rasvaiset katteet.
        Tolla 5 donalla pitäisi perustalo tulla helposti korjatuksi käyttöputkien osalta.


    • TJ

      Lämpöjohtojen laskennallinen käyttöikä on "toistaiseksi ikuinen", kupariputkistojen käyttöikä 50-60 vuotta, kuumasinkittyjen putkistojen 40-50 vuotta. Nämä ovat laskennallisia käyttöikiä, eivätkä todellakaan mitään ehdottomia. Kupariputkistoissa vaikuttaa ehdottomasti käyttöaste, sekä lisäksi mahdollinen kiertovesiverkosto, jota ei yleensä nomaalikokoisissa omakotitaloissa ole. Lisäksi käyttöikään vaikuttavat mm. veden lämpötila ja laatu, sekä mahdolliset asennusvirheet joita on hyvin hankala selvittää. Asennusvirheitä ovat mm. putken asennus osin suoraan ilman eristystä kiinni betoniin tai raudoituksiin, tai putkiliitoksissa tehdyt virheet.
      Aina kuitenkin rakenteissa kulkevissa putkistoissa on omat riskinsä, sillä vuodot saattaa havaita vasta "liian myöhään" jolloin laajempi vahinko on jo sattunut. 70-80-luvun (enemmän 70-luvun) taloissa on vedetty joskus jopa kosteiden tilojen lattioiden alla lämpöjohtoja jolloin ne usein ovat syöpyneitä ulkopuolisesta korroosiosta vesieristysten puuttuessa pesutiloista. Suosittelen tuomaan pintaan putkistot muiden mahdollisten remonttien myötä tulevina vuosina. Rakenteissa olevat putkistot lukuun ottamatta viemäreitä eivät ole tarkoin tutkittavissa nykyaikaisillakaan menetelmillä. Röntgenkuvaus vaatii, että putkisto on näkyvillä.

      Tuttavallesi sanoisin että hakeutuu viipymättä alan töihin, sillä hänestä olisitodella suuri apu jos "haistaa" rakenteissa olevan putkiston kunnon tutkimatta...

      Asiasta lisää:
      http:www.suomenasiantuntijat.com

    • laintietäjä56

      Leakomatikin miehet kauppaa laitteita "lain" nojalla, joten ei hyvä. Tuttavalle olivat väittäneet myydessä, että laki määrää vesivuotovahdin :)

      Voiskos leakomatikin miehet näyttää lain kohdan jossa näin väitetään! Täyttä kusetusta!!!

      • Härski

        Jus. Minun appivanhellille, toinen dementoitunut ja toinen ei ymmärrä asiaa, myivät ko. järjestelmän. Asentajan tullessa vanhukset olivat tulleet katumapäälle. Asentaja kuitenkin ilmoitti, ettei voi enää perua. Reklamointiaika oli menossa vielä.
        Kyllä vanhuksia viedään, kuin pässiä narussa.


    • Titaaniatilalle

      Tuon ikäisissä kerrostaloissa tehdään LJH-remonttia tai OKT:ssa kattilan pesän vaihtoa ja laitetaan säätöjä uudenaikaisiksi.
      Se on siellä, missä ne pumput vispaa, niin se kuluminen ja turbulenssi suurinta. LJH:sta kannattaa lähteä, niin kuin kaikki isännöitsijät varmaan tietävätkin.
      Jos on oma talousvesikaivo, niin Cu voi olla ohentunut PH:n takia. Jos on paineiskuja, niin kannattaa suunnitellakin ne uudestaan.

    • kyllästynyt ja väsy

      1981 rakennettu talo ja neljäs vuoto tällevuotta. Revitään paikkoja ja kerätään rahaa, jotta saadaan rahat kasaan putkiremonttiin.

      Vakuutusyhtiö ei korvaa näin vanhasta talosta mitään.

    • Omakotitalo ja piha

      Näin vuotovahdin omistaja voin suositella omasta kokemuksesta:

      Vuotovahdin asentamisella (esim. Leakomatic) voi varsin turvallisesti siirtää putkiremonttia kunnes järjestelmän todellinen käyttöikä tulee vastaan.

      Parhaassa tapauksessa puhutaan jopa vuosikymmenestä eli turhaan, varmuuden vuoksi, koko putkiston uusintaa ei kannata tehdä.

      Käytännössä siis muutamalla satasella saa mielenrauhan johon putkiremppavaihtoehdossa menisi tonneja.

    • ainakin 42 vuotta

      Vanhempieni talo on rakennettu 1972. Käyttövedet tehty kupariputkilla ja kaikki on alkuperäistä.. Ainakaan vielä ei ole ollut pienimpiäkään vuotoja. Lämminvesivaraajan käyttövesikierukka on kyllä vaihdettu kertaalleen.
      Veden laadusta varmaan paljon kiinni, ilmeisesti kaivovesi voi "syödä" kupariputket nopeastikin

    • Anonyymi

      Suosittelen vesivahtia . Itsellä 1983 vm. ok-talo. Kupariputket suojaputkissa. Kolme vuotta sitten asennettiin Veimart. En halunnut putkiremonttia, koska kylmävesi olisi keittiössä lämmennyttä. Hinta n.600€ asennus n.100€. Ollut sen jälkeen huoleton olo, katkaisee5 min virtauksesta magn, venttiilillä (minimi aika). Pois lähtiessäesim. mökille, painan "POISSA" -nappia, jolloin pääsee tulemaan vain kahvikupillinen. Takasin tultaessa "POISSA"- valo sammutetaan ja voi samalla seurata, värähtääkö vesimittarin rulla - ei ole värähdellyt. Tällä laitteella voin huolellisin mielin siirtää käyttövesiremonttia jopa vuosikymmenillä eteenpäin. Nyt asensin vielä lattiakaivottomaan WC:hen ja keittiöön kosteusvahdit, jotka katkaisevaat vedentulon, jos vettäpääsisisinne. Suosittelen myös uusientalojen omistajille mielenrauhan ylläpitäjäksi

      • Anonyymi

        Meillä myös Veimart. 1970-luvun talossa.


    • Anonyymi

      Ei pientalon putkiremonttia tarvitse pelätä. Putkia menee siellä kohtalaisen vähän, niin ne on helppo ja nopea uusia. Sanasta "putkiremontti" vaan tulee aina ensimmäisenä mieleen se kerrostalon vuoden kestävä ja miljoonan maksava mylläkkä, jossa asukkaat ovat 3kk evakossa asunnostaan. Pientalossa se ei ole niin.

    • Anonyymi

      Nykyään näkee paljon kupariputkia, jotka ovat liitetty yhteen puristusliittimillä. Siis helmiliittimistä ollaan kait luopumassa. Johtuu varmaan siitä, että helmiliittimen asennus kestää hieman ja tarvitsee jälkikiristyksen.
      No noissa puristusliittimissä on kait kumiholkki, joka puristuu putken ympärille estäen veden tulon.
      Toi kumi on huono juttu, koska se hapertuu vuosien saatossa ja ei kyllä kestä kymmeniä vuosia. Saatte nähdä, että pian alkaa näiden liittimien vaihto, kun alkavat vuotaa....

      • Anonyymi

        Ne on halvempia ja nopeampia. Sen vuoksi niitä käytetään. Kumit on siellä muhvin sisällä piilossa uuveelta. Vaikka on halvempia ei tarvi olla huonompia. Voi kestää vuosikymmeniä ilman ongelmia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne on halvempia ja nopeampia. Sen vuoksi niitä käytetään. Kumit on siellä muhvin sisällä piilossa uuveelta. Vaikka on halvempia ei tarvi olla huonompia. Voi kestää vuosikymmeniä ilman ongelmia.

        Se perinteinen ja hyväksi todettu liitostapa kupariputkille olisi kapillaariliittimet (juotos). Eipä näiden kanssa juuri ongelmia ollut.

        Mutta asennus tulityötä = vaatii nykyään jälkivalvonnan yms. joten mahdoton ajatuskin. Puserrusliittimen kanssa nysväystä, joten valinta nämä tiivisteelliset puristusliittimet. Ovat myös aikamoisia klunsseja jatkoliitoksissa yms. Tiivisteelliset puristusliittimet nopeita ja myös näyttävät siisteiltä... mutta paljon on ollut vuotoja näissä. Luultavasti työvirheitä eli liitin puristetty väärällä työkalulla.


    • Anonyymi

      Rautaröörit alkaa olemaan tukossa, kermapeppu alueella!🤗

    • Anonyymi

      Kupariputken käyttö pitäisi kieltää vesijohtoputkistoissa. Järjetöntä asentaa paperinohuella 1mm seinämävahvuudella varustettua putkea, joka tiedetään syöpyvän.
      Haponkestävä teräsputki on käytännössä vesijohdoissa ikuista, siihen löytyy samat osat kuin kupariputkillekin. Pinta säilyttää kirkkautensa, voi vetää esim. kh pinta-asennuksina, jäykkä rakenne sallii harvemman kannakoinnin, josta tulee säästöä. Putken hintakaan ei ole juuri kuparia kalliimpi.

      Suomalainen tuntuu vaan haluvan niitä turhia ja kalliita vesivahinkoja, sekä toistuvia putkiremontteja.

      • Anonyymi

        Komposiitti on nykyajan putki. Harva käyttää enää muuta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Komposiitti on nykyajan putki. Harva käyttää enää muuta.

        Kupariputkia asennetaan yhä, kahta kerrostalosaneerausta seurannut, niin kuparit sinne laitettiin, eikä siinä taas kauaa mene, kun ne puretaan ja laitetaan taas uutta.

        Komposiitti on halpaa ja nopeaa asentaa, siinä ne edut sitten olivatkin, se tuntuu riittävän useimmalle suomalaiselle.
        Haittapuolina veteen liukenee putkesta myrkyllisiä aineita ja makua, vuotojakin ilmennyt, eikä kukaan tiedä komposiitin ja siinä käytettävien liittimien kestävyyttä pidemmällä aikavälillä.

        Omaan taloon en hyväksy muuta vaihtoehtoa, kuin HST-putket. Valkoiset WC ja kh kalusteet pysyy myös kirkkaina, jos ei olisi vertailukohtaa, ei tajuaisi kuinka paljon esim. kupariputket sotkee vesikalusteita.
        Uuteen taloon järjetöntä laittaa mitään muuta.
        Ongelmana on, harvat putkifirmat haluaa panostaa laatuun, ne laittaa mielummin kuparia ja komposiittia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kupariputkia asennetaan yhä, kahta kerrostalosaneerausta seurannut, niin kuparit sinne laitettiin, eikä siinä taas kauaa mene, kun ne puretaan ja laitetaan taas uutta.

        Komposiitti on halpaa ja nopeaa asentaa, siinä ne edut sitten olivatkin, se tuntuu riittävän useimmalle suomalaiselle.
        Haittapuolina veteen liukenee putkesta myrkyllisiä aineita ja makua, vuotojakin ilmennyt, eikä kukaan tiedä komposiitin ja siinä käytettävien liittimien kestävyyttä pidemmällä aikavälillä.

        Omaan taloon en hyväksy muuta vaihtoehtoa, kuin HST-putket. Valkoiset WC ja kh kalusteet pysyy myös kirkkaina, jos ei olisi vertailukohtaa, ei tajuaisi kuinka paljon esim. kupariputket sotkee vesikalusteita.
        Uuteen taloon järjetöntä laittaa mitään muuta.
        Ongelmana on, harvat putkifirmat haluaa panostaa laatuun, ne laittaa mielummin kuparia ja komposiittia.

        Kupariputkihulluutta ei saada tästä maasta lopetettua, ennen kuin niiden käyttö kielletään ja siihenkin menee aikaa, välivaiheena voisi olla putken seinämävahvuuden tuplaaminen 1 mm:stä 2mm. Ohutseinämäisen kupariputken käytöstä aiheutuu miljardien tulonsiirrot saneeraajille, putkifirmat tietysti tästä tykkää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kupariputkia asennetaan yhä, kahta kerrostalosaneerausta seurannut, niin kuparit sinne laitettiin, eikä siinä taas kauaa mene, kun ne puretaan ja laitetaan taas uutta.

        Komposiitti on halpaa ja nopeaa asentaa, siinä ne edut sitten olivatkin, se tuntuu riittävän useimmalle suomalaiselle.
        Haittapuolina veteen liukenee putkesta myrkyllisiä aineita ja makua, vuotojakin ilmennyt, eikä kukaan tiedä komposiitin ja siinä käytettävien liittimien kestävyyttä pidemmällä aikavälillä.

        Omaan taloon en hyväksy muuta vaihtoehtoa, kuin HST-putket. Valkoiset WC ja kh kalusteet pysyy myös kirkkaina, jos ei olisi vertailukohtaa, ei tajuaisi kuinka paljon esim. kupariputket sotkee vesikalusteita.
        Uuteen taloon järjetöntä laittaa mitään muuta.
        Ongelmana on, harvat putkifirmat haluaa panostaa laatuun, ne laittaa mielummin kuparia ja komposiittia.

        Kerro mitä ovat HST-putket.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kupariputkia asennetaan yhä, kahta kerrostalosaneerausta seurannut, niin kuparit sinne laitettiin, eikä siinä taas kauaa mene, kun ne puretaan ja laitetaan taas uutta.

        Komposiitti on halpaa ja nopeaa asentaa, siinä ne edut sitten olivatkin, se tuntuu riittävän useimmalle suomalaiselle.
        Haittapuolina veteen liukenee putkesta myrkyllisiä aineita ja makua, vuotojakin ilmennyt, eikä kukaan tiedä komposiitin ja siinä käytettävien liittimien kestävyyttä pidemmällä aikavälillä.

        Omaan taloon en hyväksy muuta vaihtoehtoa, kuin HST-putket. Valkoiset WC ja kh kalusteet pysyy myös kirkkaina, jos ei olisi vertailukohtaa, ei tajuaisi kuinka paljon esim. kupariputket sotkee vesikalusteita.
        Uuteen taloon järjetöntä laittaa mitään muuta.
        Ongelmana on, harvat putkifirmat haluaa panostaa laatuun, ne laittaa mielummin kuparia ja komposiittia.

        Hevosmiesten tietotoimiston uutisia: veteen liukenee myrkyllisiä aineita ja makua. Suomessa ei ole myynnissä sellaista tavaraa. Jos päässä vippaa niin siihen voi vaikka kuolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerro mitä ovat HST-putket.

        Pitääkö sinulle idiootti joka kohdassa kirjoittaa: haponkestävä teräsputki, tai vastaava englanniksi, vai onko tuo ammattilaisten käyttämä lyhenne HST tosiaan liian vaikeatajuista ymmärtää, jätä sitten putkiasioiden pohtiminen fiksummille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitääkö sinulle idiootti joka kohdassa kirjoittaa: haponkestävä teräsputki, tai vastaava englanniksi, vai onko tuo ammattilaisten käyttämä lyhenne HST tosiaan liian vaikeatajuista ymmärtää, jätä sitten putkiasioiden pohtiminen fiksummille.

        Haponkestävät kuuluu kemianteollisuuteen. Typerää asuinrakentamisessa. Pexillä ja pintakuparilla/ komposiitillä saa hyvän asennuksen kun vedot ja työ on huolellisesti suuniteltu. Vaarit ei tajua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitääkö sinulle idiootti joka kohdassa kirjoittaa: haponkestävä teräsputki, tai vastaava englanniksi, vai onko tuo ammattilaisten käyttämä lyhenne HST tosiaan liian vaikeatajuista ymmärtää, jätä sitten putkiasioiden pohtiminen fiksummille.

        Sinä et ainakaan ole niitä fiksumpia! Et ymmärrä että asuinrakennuksissa ei käytetä teollisuusputkia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinä et ainakaan ole niitä fiksumpia! Et ymmärrä että asuinrakennuksissa ei käytetä teollisuusputkia.

        Kukaan ei estä jos on niin tomppeli että haluaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukaan ei estä jos on niin tomppeli että haluaa.

        Sa se !


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6826
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4430
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2863
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      2111
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1673
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      99
      1465
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1144
    9. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      306
      1143
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe