BERNINPAIMENKOIRA

berninpaimenkoira

Tää juttu on tarkoitettu enimmäkseen niille jotka omistaa berninpaimenkoiran, mutta myös tietoiset voi vastata.
1. Sinä jolla on kyseinen koira niin oliko niitä vaikea löytää Suomesta?
2. Onko tämä rotu ottamisen arvoinen, eli onko hyvä idea valita juuri tämä rotu, jos haluaa jotain keskikokoista ja kilttiä?
3. Millainen luonne näillä on yleensä?
4.Esiintyykö näillä usein sairauksia? Millaisia?

Kiitos jo etukäteen. Ja jos haluat olisi kiva jos kertoisit vielä jotain tärkeää tästä rodusta esim. Millainen hinta yleensä on.
Niin ja vielä siitä että onko nämä yleensä ihmis/eläin rakkaita, eli sopiiko maalle perheeseen jossa on 4 ihmistä ja muita eläimiä?

T. Otan ehkä berninpaimenkoiran

90

39742

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • merete

      Minulla on ollu ilo omistaa berni jo kolme vuotta. Berni herra oli ensimmäinen koirani, enkä enää voisi kuvitella ottavani muun rotuista koiraa.

      1.Ei todellakaan ollut vaikea läytää. Sennenkoirien sivuilla on erittäin laaja pentuvälitys lista. Ja voit olla varma, että ne kennelit jotka tuolla listalla ovet ovat erittäin hyviä. Ei mitään tehtailijoita vain asialle todella omistautuneita. [www.sennenkoirat.net]

      2.Itse olen tavattoman ihastunut tähän rotuun ja suosittelen kovasti! Kiltti berni on todellakin ja erittäin lapsi rakas. Luokittelisin sen kuitenkin isoksi koiraksi. Meidän berni herra rakastaa lenkkeilyä, mutta kasvuvaiheessa pitää muista ettei rasita liikaa. Eli ensimmäisenä elinvuotena teimme n. puolen kilometrin lenkkeja jos sitäkään. Liikuntaa on hyvä lisätä vähitellen.

      3.Ne ovat erittäin kilttejä, tulevat hyvin toimeen ihmisten sekä toisten koirien kanssa. Erittäin helppoja kouluttaa, jääräpäisyyttä kyllä ainakin meidän herralla esiintyy. Mikä tulee joskus esille myös koulutuskentällä :)

      4.On tärkeää että koirasi on hyvistä vanhemmista. Meidän koira ei ole pahemmin sairastellut, mitä nyt muutama korvatulehdus ja epäilty vilja-allergia mitä ei sitten onneksi koskaan ollutkaan. Lonkka viat ovat ne yleisin ongelma berneillä ja sitä esiintyy valitettavan usein.
      Ensimmäinen vuosi ratkaisee paljon nivelten kehittymisen, koska berni on iso ja nopeasti kasvavakoira.Siksi oikean liikunnan ja ruuan määrää ei voi kylliksi korostaa.

      hinta on suunnilleen 5000mk kieppeillä [en vieläkään osaa muuttaa euroiksi :) ]älä tyydy halpaan pentuun!
      Tuo asuinympäristö kuullostaa aivan ihanalta "tulevalle" bernillesi.
      muista vielä että berni ei ole tarha/juoksulanka koira. Se nauttii vapaana ja laumansa kanssa olemisesta. Oma lauma on sille kaikki kaikessa.

      Toivottavasti nyt edes jotakin apua oli! Olisi kiva kuulla miten hankintasi edistyy ja mihin kenneliin päädyt. Tarvittaessa voin myös suositella joitakin.

      • elkku

        Kiitti tosi paljon, tästä oli hyötyä mullekkin ku määkin ehkä aion hankkia sellasen.


      • bernin omistaja 1

        meilläkin on berni ja se on aivan niin ihana!!! sillä ei oo ikinä esiintynyt minkäänlaisia lonkkaongelmia tai muuta. Meidän berni on erittäin huolehtiva ja seurallinen. Ja musta berneistä ei löydy mitään vikoja!


      • nemo

        minulla on yli 10v. perni ensimmäinen koira. Niin monta hienoa juttua ei sitä voi sanoiksi kertoa.Jos ottaa koiran sille pitää olla aikaa ja ystävyyttä.


    • burke

      löytyy kylläkin suomesta ihan hyvin, mutta saa varata hyvissä ajoin kasvattajalta, mikäli haluaa saada. Kysyntä on kovaa,koska koira lempeä ja helposti koulutettava. Hinnat pyörii siinä 900 euron paikkeilla. Kannattaa lukea kennel liiton sivuilta rotumääritelmät jne..

      • merete

        Aivan hyvillä kasvattajilla on pennuista kovaa kysyntää. Itsekin aloin tiedustella pentuja eri kenneleistä säköpostilla jo syyskuulla kun halusin bernin välttämät kesäksi, jotta ehdin itse viettää sen kanssa ensimmäiset viikot.
        Edelleen suosittelen käymään sveitsinpaimenkoirien sivuilla www.sennenkoirat.net
        Erittäin hyödyllinen on sieltä tilattava sennen opas. Itselle siitä oli paljon hyötyä. Maksoi noin 20mk ainakin silloin.


    • RUOKINTA

      Ruoki bernisi kasvattajan ohjeiden mukaisesti. Lonkkaviat yleisiä ! Ruokasäkki maksaa n.60 euroa, eli ei halpaa touhua! Kestää 1 kk:n, riippu iästä. Sitä annettava vuoteiseksi saakka, sitten vaihda vähän vanhemmalle tarkoitettuun SAMAAN pöperöön. Puruluita, ydinluita, jauhelihaa, Yrjölän puuroa ja raikasta vettä! Muista rokotukset, punnitse koira samalla. Vie koira pentukouluun! Pennun kasvatus on samanlaista työtä kuin lastenkasvatus, opeta kodin säännöt, osta omia leluja , joilla voi leikkiä. JOHTAJUUS tärkeä asia. Sinä olet rakastava ja lempeä johtaja. LUE netistä KUMIKANA.ORG. Siellä Millan koirakoulu!!!!
      KYSY NEUVOJA KASVTATTAJALTA ! Koira ei ole pehmolelu! Joudut viemään koiraasi ulos 10- 20 krt /pvä, yölläkin 2-3 krt. Kun tekee ulos, KEHU ja palkitse, jos sisälle vahinko, älä edes huomio!! Näin meillä jo 3 kk bernipoika sisäsiisti! Herkkä rotu! Totuta lapsiin, ihmisiin, toisiin koriin, KUN rokotukset ok. Berni on MANTAVA rotu. Itselläni kaksi! MUISTA: koira on mustavalkoinen, eli minkä kerran annat luvan tehdä, tekee aina, esim. pöydästä ruuan saaminen (säkä voi olla lähellä 70 cm aikuisena!), sängyle meno! On kyllä kovaa työtä! Panosta 100 %:lla, niin saat hienon koiran. Eka murkkuikä 7-9 kk! Meillä just menossa! Toinenkin vielä tulee! Huh, huh !! Hyvä kasvattaja ei myy bernejä pelkän puh.soiton perusteella, pitää käydä useastikkin. LUE NETISTÄ Sveitsinpaimenkoirat! Älä anna pennu kiivetä portaita pentuna, hyppiä alas autosta jne.. ne lonkat !

      • bernin omistaja

        parasta ruokaa bernille on bentokrone.


      • sen__ii
        bernin omistaja kirjoitti:

        parasta ruokaa bernille on bentokrone.

        no totta puhut ihan varmasti niin tota et oon saamas semmosta ehkä eihän sitä koskaan tiedä :) !!


    • Ansku

      Nonni..
      1. Ei sitä hirveen vaikee ollu, tai siis tulihan niit "ei oo, pentuja vasta parin vuoden päästä"-vastauksii yli kymmenen, mut silti ehkä viikossa löyty.. Oltiin me sitä pidempään harkittu, mut sit ku alettiin ettii sitä ni viikossa löyty.

      2. On ottamisen arvoinen. Kiltteydestä mä en kyllä tiiä, ainaki meijän peto on pikkasen villi.. Mut kotona tosi kiltti. ;)

      3. Luonne.. Se tietysti riippuu, mut nykyään berneil esiintyy arkuutta, syöpää ja "huono vatsaisuutta".. (Paitsi ei meijän pedol oo huonoo vatsaa ;P)

      4. Mä mainitsinkin jo äskön noit sairauksii.. Mut siis meil on nyt n. 10 kk vanha poika, eikä sil oo mitään sairauksii tai muutakaan vakavaa ollu.

      Meillä makso 850 euroo ja se on sellanen suositus..
      Ja tosi ihmisrakkaita ne on. Sopii tosi hyvin maalle, ku se saa siel juoksennella paljon ja ollu muidenki eläinten kaa, ku ne ei tykkää yhtään olla yksin.. ;)

    • *Maikku*

      Mulla on berni ja tässä vastaukset kysymyksiisi:

      1.Löysimme bernimme heti..Meidänkin berni pitäisi,kohta astuttaa...

      2.Berni on ehdottomasti paras valinta..

      3.Yleensä bernit ovat oikeita halinalleja,jotka eivät tee pahaa kärpäsellekään.

      4.Berneillä esiintyy valitettavasti paljon syöpää
      ja lonkkavikoja esiintyy paljon.

    • fipa

      siis berni kuuluu kokoluokaltaan samoihin jättiläisrotuihin kuin mastiffi, landseeri bernhandilainen ja muut hevosen kokoset hauvat. ihannepaino 50-60 eli aikamoinen jötikkä. ja tajuttoman kiltti ja ihana ja sulonen. paras hankinta sitten kissan..

      • berni23

        Berni ei kuulu jättiläisrotuihin, vaan sitä alempaan, isoihin koirarotuihin.


    • emma

      1. Löytyy Suomesta helpolla esim. kennelliiton sivuilta.
      2. Berni ei ole keskikokoinen mutta sitäkin kiltimpi kyllä. Valitettavasti saan ``hakemuksestasi` sellaisen maun että teille sopisi vaikka kultainen noutaja tai labradorin noutaja paremmin.
      3. Koska berneillä(varsinkin uroksilla) on sellainen jääräpää mitä eivät lapset voi hallita. Mutta bernit ovat myös niin lojaaleja ja ymmärtäväisiä koiria mitä olla ja saattaa...
      4. Niinkuin varmaan tiedät isoilla koirilla on lonkkasairaukset aika yleisiä, ja tämän voi mielestäni yhdistää aika moneen koirarotuun...

    • Alibaba

      Liian vähän on painotettu sitä tämän rodun kohdalla, että Berni on AIKUISEN kasvatettava.Berni on aikuisena kouluttamattomana erittäin vaikeasti hallittava, kyseenalaistaa johtajuutta alituiseen jo pentuna.Jo pelkän kokonsa puolesta leikit ovat varsinkin uroksilla aika rajuja ja ruhjeita tulee, vaikka eivät pahaa tarkoitakaan.Surullista on, että liian moni koira otetaan lasten koiraksi ja luullaan että siinähän sivussa se koirakin menee ja sitten omalla toiminnalla saavutetaan koirassa luonnevikoja ym.Kasvatuksessa on oltava tarkkana, vaikkakin helppo koulutettava.

      • just paikkansa

        Meidän tapauksessa tarkennettuna vielä miehen kasvatettava. Koira oppii hyvin ja tottelee jopa lapsia, mutta lapsi ei voi näköjään käskyttää koiraa kun se suorittaa esim. vieraan tullessa vahdin tehtävää. Tarvitaan vanhempi sanomaan "ok hyvä".


    • Vähäkyrön tyttö

      Löytämisen suhteen ei ollut mitään ongelmia, pikemminkin piti miettiä mistä ottas pennun,tarjolla kyllä oli. :)

      Berninpaimenkoira on hyvin kultainen ja kiltti, suosittelen kyllä! :)

      Yleensä luonne on hyvin kiintyvä,seurallinen, kiltti...isäntä/emäntä on sille kaikki kaikessa...tosin tarhabernit,eli ne jotka on kasvatettu tarhassa (mihin ne eivät missään nimessä sovi!) voivat olla agressiivisia.

      Ikävä kyllä berni on altis periytyville sairauksille, esim. nivelen ja luuston kasvuhäiriöt ovat pentuiässä hyvin yleisiä,ja siksi kannattaa ottaa pentu hyvistä vanhemmista. Syöpä-ja kasvainsairaudet ovat myös aika yleisiä, munuais-ja maksavikoja esiintyy silloin tällöin, hammaspuutokset ja purentaviat ovat harmillisen yleisiä...

      Hinta riippuu ihan mistä pennun ostaa, yleensä se liikkuu siinä 1000-2500.

      Eläin-ihmisrakkaita kyllä ovat, todella!
      Sopii aivan varmasti maalle suureen "laumaan".
      Bernit ovat todella kultaisia ja omani tulee ainakin mutkitta toimeen toisten eläintenkin kanssa. :).

    • omistan bernin

      vastaukset kysymyksiisi
      1.koirarotua on yllättävän paljon suomessa,mutta hinta on n.1000e
      2.Bernin kanssa voi harrastaa melkein mitä vain,eli kannattaa ottaa jos haluat kokeilla montaa eri juttua.
      3.Bernit ovat todella ystävällisiä ja lapsirakkaita.Tarvitsevat aika paljon rakkautta ja hellyytystä.Eivät yleensä säiky turhia eivätkä juurikaan hauku.
      4.Koirallamme ei ole ollut mitään vikaa,iän myötä nivelet ovat kuluneet ja sen takia vauhti hiipuu aika nopeasti.

      • pysyykö irti pihassa?

        Pysyykö teillä irti pihassa? Jos siis pidätte irti. Kyseessä maaseutualue ja suuremmalle tielle on matkaa pari sataa metriä. Tarkoitus olisi hommata sellainen koira, jota voi pitää irti kotona.


      • Kivoja että
        pysyykö irti pihassa? kirjoitti:

        Pysyykö teillä irti pihassa? Jos siis pidätte irti. Kyseessä maaseutualue ja suuremmalle tielle on matkaa pari sataa metriä. Tarkoitus olisi hommata sellainen koira, jota voi pitää irti kotona.

        Ne pysyvät hyvin pihalla. Siitä huolimatta en jättäisi ilman valvontaa, koskaan ei tiedä milloin koira päättää toimia itse. Kaikkia asiota ei tule harjoiteltua. Hyvin todennäköisesti "karannut" koira löytyy jossain vaiheessa omalta pihalta, sitähän se vahtii. On käynyt niin, että sisälle jätetty koira on tassuttanut luko auki ja ollut pihalla vastassa. Itse reagoin irti olevan koiran ilmoituksiin myös, jos en niin koira menee vastaan.


    • ÖÖÖ:]]

      1. Ei ollut vaikea löytää, näitä löytyy lähes joka puolelta Suomea ja pentuja oli tarjolla jos useammassakin perheessä :)

      2. Todellakin! Uskollisenpaa, kiintyvämpää, kiltimpää, herttaisempaa koiraa saa etsiä!!

      3. Luonne on yleensä kiltti, herttainen, kiintyvä, uskollinen..mutta myös omapäisyyttä löytyy rutkasti ja berni tarvitseekin johdonmukaisen koulutuksen pennusta pitäen. Se kaikki kannattaa, sillä bernistä saa maailman parhaan ystävän.

      4. Ikävä kyllä löytyy. ;( koska berni on suurikokoinen rotu, luuston-ja nivelten kasvuhäiriöitä tulee vastaan ihan liikaa!! Ruokinnasta oltava tarkka!!

      Hinta riippuu ihan kasvattajasta, mutta omani sain 1000.

      Ja ihan varmasti sopii ! Tulee toimeen kaikkien kanssa, aivan ihana rotu:))))

    • KahdenVaiheella...

      Haluaisin kysyä Bernin liikunnantarpeesta.
      Kuinka pitkiä lenkkejä yleensä, tietysti isona koirana otetaan vähän löysemmin kun on kasvuvaiheessa, mutta entäs täysikasvuisena?
      Eroaako Bernin liikunnantave esim Nöffin liikunnantarpeesta? (Olen käsittänyt ettei nöffi ole välttämättä se sporttisin rotu)
      Haluaisin kulla mielipitetänne ison koiran ruokkimisesta ja juuri tuosta liikunnantarpeesta.
      Netti kun pursuaa erilaisa ja välillä ihan päinvastaistakin tietoa.
      Koiria minulla on ollut aina, mutta ne ovat aina olleet keskikokoisia.
      Isot koirat ovet kiinnostaneet aina ja sellaista ollaan tässä hankkimassa kun saan vain tarvitsemani tiedonjyvät kasaan.
      Helpoin olisi varmasti kysyä suoraan kasvattajalta.
      Mutta haluan nyt kuulla myös teidän mielipiteitänne.

    • Bernukka

      Itse olen kolmen koiran välillä, Berni, Nöffi tai Leo.
      Nöffi olisi ihana, mutta se kuolaa, eikä kaikki vieraani tulisi mahdollisesti pitämään siitä... :/
      Leo, siitä en oikein osaa sanoa mitään pahaa, kaikilla roduilla on ne omat hyvät ja huonot puolensa.
      Berni olisi myös aika vahvoilla, mutta mua on säikytelty sen sairauksista, mä oon saanu sen käsityksen että rotuna Berni on aika sairas, mutta haluaisin varmuutta kasvattajilta ja teiltä, jotka kyseisen rodun omistatte.
      Onko Berni niin sairas rotu kun väitetään?
      ja vielä, onko koirallanne vakuutus, mitä kaikkea se kattaa ja onko olemassa erilaisia vakuutuksia koirille?

      • Miuski4

        Meillä lähti berni koirien taivaaseen kolme päivää sitten ja nöffimme jäi yksin. Nyt olemme kiivaasti etsimässä uutta sopivaa pentua, ja kallistumme mitä todennäköisimmin rotuvalinnassa nöffiin juuri siksi, että bernien terveystilanne on aika paljon kehnompi mitä nöffien. Nöffejä tuntuu olevan paljon vanhempia kuin bernejä ja reilu kahdeksan vuotta sitten kun meille tuli berni, oli niiden elinajanodote paljon korkeampi kuin mitä nykyään. Luopuminen on niin tuskaa, että mieluummin haluan koiran olevan kaverinani mahdollisimman kauan ja siksi valinta päätynee nöffiin. Berni on kyllä todella ihana rotu.

        Mitä tuohon nöffien kuolaamiseen tulee, niin meillä on ei-kuolaava nöffi. Toki varmasti jonkin sortin harvinaisuus. Kuolaamattomuuden salaisuus on se, että ensimmäiseen vuoteen hän ei saanut muuta kuin koiran ruokaa eli nappuloita ja raakaruokaa. Näin hän ei oppinut yhdistämään kodin ruokatuoksuja makuaistimukseen, eikä oppinut kuolaamaankaan. Tämän vinkin antoi koiran kasvattaja, ja kehoitti kokeilemaan. Sittemin nöffiherrallemme tarjottiin myös ruoantähteitä silloin tällöin, mutta ei silloin kiivaimman kasvun vaiheessa. Tämä on ihan kokeilemisen arvoinen vinkki, koska ei koira oikeasti tarvitse mitään makkaranpätkiä tai mitään muutakaan kodissa tuoksuvaa ruokaa varsinkaan siinä kasvuvaiheessa, jossa ison koiran ruokinnan täytyy olla todella tarkkaa. Tällä hetkellä meillä barfataan eli koira saa luonnonmukaisinta ja lajityypillisintä raakaravintoa. Toki varmasti kuolaamattomuus riippuu huulten rakenteestakin, meillä tuo koiruli ei ole kovin "lörppähuulinen" yksilö. Mutta päädytpä nöffiin tai berniin, niin rotuna molemmat aivan valloittavia!


      • kysyn vaan
        Miuski4 kirjoitti:

        Meillä lähti berni koirien taivaaseen kolme päivää sitten ja nöffimme jäi yksin. Nyt olemme kiivaasti etsimässä uutta sopivaa pentua, ja kallistumme mitä todennäköisimmin rotuvalinnassa nöffiin juuri siksi, että bernien terveystilanne on aika paljon kehnompi mitä nöffien. Nöffejä tuntuu olevan paljon vanhempia kuin bernejä ja reilu kahdeksan vuotta sitten kun meille tuli berni, oli niiden elinajanodote paljon korkeampi kuin mitä nykyään. Luopuminen on niin tuskaa, että mieluummin haluan koiran olevan kaverinani mahdollisimman kauan ja siksi valinta päätynee nöffiin. Berni on kyllä todella ihana rotu.

        Mitä tuohon nöffien kuolaamiseen tulee, niin meillä on ei-kuolaava nöffi. Toki varmasti jonkin sortin harvinaisuus. Kuolaamattomuuden salaisuus on se, että ensimmäiseen vuoteen hän ei saanut muuta kuin koiran ruokaa eli nappuloita ja raakaruokaa. Näin hän ei oppinut yhdistämään kodin ruokatuoksuja makuaistimukseen, eikä oppinut kuolaamaankaan. Tämän vinkin antoi koiran kasvattaja, ja kehoitti kokeilemaan. Sittemin nöffiherrallemme tarjottiin myös ruoantähteitä silloin tällöin, mutta ei silloin kiivaimman kasvun vaiheessa. Tämä on ihan kokeilemisen arvoinen vinkki, koska ei koira oikeasti tarvitse mitään makkaranpätkiä tai mitään muutakaan kodissa tuoksuvaa ruokaa varsinkaan siinä kasvuvaiheessa, jossa ison koiran ruokinnan täytyy olla todella tarkkaa. Tällä hetkellä meillä barfataan eli koira saa luonnonmukaisinta ja lajityypillisintä raakaravintoa. Toki varmasti kuolaamattomuus riippuu huulten rakenteestakin, meillä tuo koiruli ei ole kovin "lörppähuulinen" yksilö. Mutta päädytpä nöffiin tai berniin, niin rotuna molemmat aivan valloittavia!

        Miten paljon vaikuttaa ravinto, mitä tulee syöpiin jne.? Tiedän ravinnon merkityksen luuston kehitykselle mutta kuulin nyt myös sellaista, että ravinto vaikuttaisi mm. juuri niiden sairauksien syntyyn mitä berneillä valitettavasti on.
        Oletteko bernien omistajat kiinnittäneet huomiota tähän? Onkohan missään tutkimuksia tästä aiheesta?
        Minkälaista ruokaa annatte pikku-berneille, entä aikuisille?

        utelias


      • Miuski4
        kysyn vaan kirjoitti:

        Miten paljon vaikuttaa ravinto, mitä tulee syöpiin jne.? Tiedän ravinnon merkityksen luuston kehitykselle mutta kuulin nyt myös sellaista, että ravinto vaikuttaisi mm. juuri niiden sairauksien syntyyn mitä berneillä valitettavasti on.
        Oletteko bernien omistajat kiinnittäneet huomiota tähän? Onkohan missään tutkimuksia tästä aiheesta?
        Minkälaista ruokaa annatte pikku-berneille, entä aikuisille?

        utelias

        Kaipa se ravinto vaikuttaa, varmaan aika paljonkin. Mutta tuskinpa mitään tutkimustuloksia aiheesta löydät, jokaisella kasvattajalle tuntuu olevan ruokinnasta omat (vahvat) mielipiteensä. Itse kallistuin juuri barfin kannalle siksi, että ajattelin sen olevan terveellisempää ja lajityypillisempää kuin teolliset pitkään säilyvät nappulat. Meillä tosin sekä nöffi että berni söivät pentuvaiheessa teollista ruokaa yrjölän puuron ohella, koska kasvuvaiheessa olisi ollut aikamoisen hankalaa taata kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet. Tosin tunnen kyllä pentueita, jotka on totutettu raakaravintoon ihan jo sikiöajasta lähtien ja hyvin ovat kasvaneet. Mutta luulen tosiaan, että mitään pitkittäistutkimustuloksia ravinnon vaikutuksesta terveyteen et löydä, koska aika vaikea sellaisesta tutkimusasetelmasta olisi aukottomasti sulkea pois esim. perimän tai muun vastaavan tekijän osuus. Meillä berni sairastui munuaisten vajaatoimintaan ja sittemmin toinen munuainen lakkasi kokonaan "tomimasta" ja pikkuhiljaa toisenkin kapasiteetti hiipui. Syövät ovat toki myös yleisiä berneillä. Mutta yhtä kaikki, kuten jo aiemmin sanoin sekä berni että nöffi ovat valloittavia rotuja molemmat. Berni on ehkä enemmän miellyttämisen haluinen paimenkoiraluonteineen, nöffi taas usein vähän kattelee ensin, että minkäs kokoinen herkkusäkki on mukana ja sit vasta mietiskelee, että mitähän sitä tekis... ;)


      • valinnan vaikeus

        Nöffi, Berni ja Leo ovat melko samanlaisia, eri rotuja kuitenkin eli toimintatavat uskon olevan erilaiset. Rakenteellisia eroja on ja joitain eroja voi olla miten koirat tekevät ja suorittavat käskyjä ja tehtäviä, toiset nopeammin toiset hitaammin. Kannattaa miettiä mitä on valmis antamaan koiralle. Nöffi rakastaa uimista, uskoisin että samoin muut rodut, mutta erityisesti nöffi. Ennen ollut kalastajien apuna eli suuri intohimo veteen. Leo on vahtikoira ja samoin Berni. Berni on pienempi, jonka vuoksi ns. monityöläinen, vetää taakkaa, vahtii, ui ja toko sujuu. Kyllä kuulemma agi sujuu myös mutta itseäni pelottaa että koiran kroppa hajoaa. Lista jatkuu. Kyllä uskon että kaikki rodut sopivat kyseisiin harrastuksiin ei vain berni!! :-)) haha. Minä olen itse samassa tilanteessa eli olemme hankkimassa suurehkoa rotua joka tilanteen tulessa on valmis puolustamaan taloa ja "laumaansa". Vaihtoehtoina meilläkin olisi Leo, Nöffi ja Berni. Haluasimme suht. oppivaisen ja miellyttämisenhaluisen koiran eli emme laumanvartijaa. Kamala pattitilanne, en osaa valita!! :-D Mitkä ovat suurimmat erot koirilla, muuta kuin ulkonäkö?:D Perheessämme oli berni ollessani pikkuinen ja aika reviiritietoinen kaveri oli. Valitettavasti minulla on vain omakohtaista kokemusta berneistä.

        Bernillämme oli taipumus vahtia pihaa ja lapsia. Bernimme oli todella kiltti, lojaali ja rauhallinen ja sieti lasten toilailuja erinomaisesti, eli erittäin pitkäjänteinen. Pentuna tietenkin oli riehakkaampi. Kerran tuli tilanne, että naapurin setä tuli juopuneena pihaamme ölisemään ja tyhmänä yritti lähestyä meitä ja koiraa. Berni kävi käteen kiinni. Kerran myös äitini kimppuun käytiin ja koira oli heti välissä. Vieraille, jotka perhe hyväksyi koira oli mitä ystävällisin. Pää nostettiin aina polvelle jos vähän liikenisi rapsutuksia. :-) Minulle on jäänyt todella ihana kuva rodusta vaikka melko sairaaksi koira luokitellaankin. Todella tasapainoisia, joita arvostan vahtikoirassa- vahtivat mutta silti kilttejä ja suloisia vieraillekin. Toimivat vain ns. käskyn saatuaan. Erittäin älykäs, mutta toisinaan kovapäinen. Nykyään rotu voi olla säikky koville äänille, joten kannattaa panostaa hyvin vanhempien etsimiseen. Parempi on odottaa vaikka pentuja tulisi vuoden päästä kuin ottaa se ns. "huono yhdistelmä". Koiramme eli n. 11 vuotiaaksi, joka on todella vanha berninpaimenkoiralla. Koirallamme esiintyi valitettavasti lonkkavikaa viimeisillä vuosillaan. Taisi myös olla ihosairauksia jos en väärin muista.

        Nöffi ja Leo ovat huomattavasti suurempia kuin Berni eli enemmän ruokaa luultavasti menee. Nöffi on hiukan hidasliikkeisempi kuin Leo. Leo on ihmeellisen ketteräliikkeinen kokoonsa nähden. Kaikki rodut tulevat erinomaisesti toimeen lasten ja eläinten kanssa. Tietysti täytyy totutella yhteiseloon hyvin pennusta lähtien. Mutta lasten kanssa aivan mahtavia. Olen lukenut jonkun verran Leosta ja useasti on sanottu, että ne aistivat hyvin jos jokin vaara uhkaa lapsia tai muuta laumaa. Ja että he ovat peräänantamattomia suojellessaan perhettään. Ne usein seuraavatkin lapsia vahtien, ettei mitään satu. Nöffillä myös taipumusta vahtia tiluksia. Valitettavasti minulla ei ole paljon kokemusta koirista, joten korjatkaa jos olen väärässä! Itseäni kiinnostaa myös aihe ja olisi kiva tietää enemmän! :-)


    • bcbpk

      Ihan ekana, ei ole mitään yhtä ruokaa, joka on oikea jollekin tietylle rodulle. Piste. Koirat on yksilöitä, eikä kaikki sovi kaikille.

      1. Vaikea ei ollut löytää, liiankin helppo oikeastaan. Eipä tarvinnu paljon kertoa,kun kasvattaja oli pennun jo luvannut.

      2. Jos haluaa keskikokoisen, ei ole hyvä. Berni on suuri rotu. Itse en liikaa luottaisi siihen,että berni on aina helppo kouluttaa,hyvä ensikoira jne.. Kiltti ainakin meidän berni kyllä on.

      3, Yleensä kuitenkin miellyttämisen haluinen, seurallinen, rauhallinen.. Mulla aktiivisia rotuja lisäksi, kukaan ei ole ollut niin villi kun meän berni pentuna. Kukaan ei ole ollut niin hankala ja jästipää, kuin meiän berni. Toisaalta helppo,kun miellyttämisen halua on,mutta niin jäärä. Ja kokeillut rajoja. Eniten oon joutunu bernin kanssa töitä tekemään,jotta siitä yhteiskuntakelpoisen saanut. Mutta tuo ny on vähän poikkeus,vähän liiankin kova berniksi. Yleensä ne ei kaiketi ihan tollaisia ole, mutta ei siis kannata liian sokeasti luottaa,että saa helpon ensikoiran. Tuon kans ois ollu kusessa,jos ois ensikoira ollut.

      4. Valitettavasti hyvästä ja optimaalisesta ruokinnasta, järkevästä liikkumisesta huolimatta meiän bernillä on huonot lonkat,nivelrikkoa, ja kaiken lisäksi vilja-allergia.
      Lonkkadysplasia on yleisin bernin sairauksista,joten suosittelen kattomaan tarkasti vanhempien tulokset. ITSE en enää ottaisi bernia muuta kuin A-B lonkkaisista. Pevisan mukaan saa D-lonkkaisenkin vielä jalostaa,joten jalostustietojärjestelmä on aika kova juttu, kun pentua etsii.. voi suoraan karsia osan.

      • RakkaudestaBerniin

        Miksi uudetkin 1.1.2010 ohjeet sallivat D-lonkat? Vaikka toiselta osapuolelta vaaditaankin a-b lonkat niin onhan ne D-lonkat vähän ikävä hyväksyä. Ihmettelen mielessäni kuinka voi olla mahdollista että kasvattajat teettävät pentuja sellaisilla vanhemmilla millä on jotain vikaa lonkissa tai yleensä missään.
        Olen tosin tavannut kasvattajia jotka lopettavat pennuttamisen heti jos koirassa ilmenee MITÄÄN vikaa ja se jos jokin on VASTUULLISTA toimintaa. Mikäli kaikki kasvattajat toimisivat näin, Bernien sairaudet vähenisi kai huomattavasti??!!?

        Bernit on mahtavan näköisiä -ja luonteisia joten kasvattajien kannattaisi panostaa oikeasti rodun jatkamisessa terveyteen siinä missä ulkonäköön ja luonteeseen. MIkäli koirakanta väliaikaisesta pienenisi , se olisi hyvä merkki siitä että kasvattajat ovat heränneet.
        - Ja kodit mihin bernit myydään, pitäisi olla myöskin vastuullisia ja sekin on kasvattajan tehtävä selvittää ostotilanteessa että näin tulee olemaan.

        Onneksi tulevan vuoden alusta lähtien jalostussäädökset tiukentuvat!!


      • ninininini
        RakkaudestaBerniin kirjoitti:

        Miksi uudetkin 1.1.2010 ohjeet sallivat D-lonkat? Vaikka toiselta osapuolelta vaaditaankin a-b lonkat niin onhan ne D-lonkat vähän ikävä hyväksyä. Ihmettelen mielessäni kuinka voi olla mahdollista että kasvattajat teettävät pentuja sellaisilla vanhemmilla millä on jotain vikaa lonkissa tai yleensä missään.
        Olen tosin tavannut kasvattajia jotka lopettavat pennuttamisen heti jos koirassa ilmenee MITÄÄN vikaa ja se jos jokin on VASTUULLISTA toimintaa. Mikäli kaikki kasvattajat toimisivat näin, Bernien sairaudet vähenisi kai huomattavasti??!!?

        Bernit on mahtavan näköisiä -ja luonteisia joten kasvattajien kannattaisi panostaa oikeasti rodun jatkamisessa terveyteen siinä missä ulkonäköön ja luonteeseen. MIkäli koirakanta väliaikaisesta pienenisi , se olisi hyvä merkki siitä että kasvattajat ovat heränneet.
        - Ja kodit mihin bernit myydään, pitäisi olla myöskin vastuullisia ja sekin on kasvattajan tehtävä selvittää ostotilanteessa että näin tulee olemaan.

        Onneksi tulevan vuoden alusta lähtien jalostussäädökset tiukentuvat!!

        Meillä lähti berni eilen koirien taivaaseen :( Syöpää oli koko koira täynnä. Ikää siis 7,5 vuotta.
        Luonteeltaan aivan hellyyttävä ja kiltti.

        Joku kysyi että vaikuttaako ruoka noihin sairauksiin.. Meijän koiralla ainakin todettiin jo pentuna allergioita, ei saanut syödä koko ikänään muuta kun kalaa ja perunaa.. Eli kaikki ruoat ostettiin eläinlääkäristä. Ymmärtääkseni hyviä ruokia aina syönyt mutta silti sairastui niin vakavasti..

        Kauheeta tää luopuminen.. koville ottaa :(


      • sssssssssssssss
        ninininini kirjoitti:

        Meillä lähti berni eilen koirien taivaaseen :( Syöpää oli koko koira täynnä. Ikää siis 7,5 vuotta.
        Luonteeltaan aivan hellyyttävä ja kiltti.

        Joku kysyi että vaikuttaako ruoka noihin sairauksiin.. Meijän koiralla ainakin todettiin jo pentuna allergioita, ei saanut syödä koko ikänään muuta kun kalaa ja perunaa.. Eli kaikki ruoat ostettiin eläinlääkäristä. Ymmärtääkseni hyviä ruokia aina syönyt mutta silti sairastui niin vakavasti..

        Kauheeta tää luopuminen.. koville ottaa :(

        Otan osaa, ninininini. :-(


      • saarivahti
        sssssssssssssss kirjoitti:

        Otan osaa, ninininini. :-(

        Meillä meni sakemanni eilen koirien taivaaseen. Suru on suunnaton.
        Seuraavaksi on ajateltu Berniä. Siksi näitä sivuja lueskelen.


      • haliberni
        saarivahti kirjoitti:

        Meillä meni sakemanni eilen koirien taivaaseen. Suru on suunnaton.
        Seuraavaksi on ajateltu Berniä. Siksi näitä sivuja lueskelen.

        Meillä on ollut perheessä 3 berniä. Kaikki ovat eläneet yli 10 vuotiaiksi. Perheemme viimeisin ilopilleri lähti taivaasen eilen.
        Täällä näyttää olevan paljon keskustelua bernin sairauksista ja ruokinnasta. Me olemme ruokkineet koiriamme aina luonnonmukaisesti "kotiruoalla". Uunipuuro, joka sisältää hirssiä, makaroonia, ohraa, riisiä, tattaria (mitä viljaa kaapista ikinä löytyykään) on ollut pääravintoaine ja tämän päälle jotain proteeiinia (lähinnä jauhelihaa tai kanaa). Kuten ihminen, myös koira on sitä mitä syö. Me emme ole halunneet antaa koirillemme teollisesti valmistettua papanaa, joka sisältää ties mitä. Ja lonkista ja syövistä sen verran että meidän koirat ovat olleet terveitä.

        Tärkeää on riittävä liikunta, ja juuri tuon kasvun kanssa maltillisuus. Ylipainoa ei saa kertyä ja kasva saa rauhassa ensimmäiset 1.5 vuotta.

        berni on perheelleen äärettömän lojaali rotu. Sille on luonteenomaista totella omistajaansa, paimentaa ja antaa rakkautta. En tunne sakemannia rotuna hyvin, mutta berni on kiltti, reipas, erittäin erittäin uskollinen, mutta vaatii paljon aikaa, lenkkiä ja tiukkuutta koulutuksen kanssa.

        Jos lähdet hankkimaan berniä, valitse kennili todella tarkkaan. tarkista (mikäli mahdollista) lonkkien lisäksi kennelin koirien periytyviä sairauksia.

        Kaikkea hyvää bernisi kanssa, mikäli tähän rotuun päädyt. Ja tsemppiä kaikille koiransa menettäneille, joita täällä näyttää olevan sivut täynnä. Itse palasin tosiaan eilen eläinsairaalasta pelkän hihnan kanssa kun vanhuksemme jäi nukkumaan :(


      • koiraenergiaa kaipaa
        ninininini kirjoitti:

        Meillä lähti berni eilen koirien taivaaseen :( Syöpää oli koko koira täynnä. Ikää siis 7,5 vuotta.
        Luonteeltaan aivan hellyyttävä ja kiltti.

        Joku kysyi että vaikuttaako ruoka noihin sairauksiin.. Meijän koiralla ainakin todettiin jo pentuna allergioita, ei saanut syödä koko ikänään muuta kun kalaa ja perunaa.. Eli kaikki ruoat ostettiin eläinlääkäristä. Ymmärtääkseni hyviä ruokia aina syönyt mutta silti sairastui niin vakavasti..

        Kauheeta tää luopuminen.. koville ottaa :(

        Meidän Cockeri-poika lähti koirien taivaaseen 10 päivää myöhemmin suuri suru.
        Nyt on berni mielessä kaiken aikaa, onko se seuraava perheenjäsenemme. Tyttärellä ihana tyttökoira, jossa puolet berniä...
        olemme kahden aikuisen perhe nyt, koira olisi todella perheenjäsen ja kultamurusemme, ymmärrämme kyllä opin ja jämäkkyyden merkityksen...
        aika näyttää


      • bernifani
        koiraenergiaa kaipaa kirjoitti:

        Meidän Cockeri-poika lähti koirien taivaaseen 10 päivää myöhemmin suuri suru.
        Nyt on berni mielessä kaiken aikaa, onko se seuraava perheenjäsenemme. Tyttärellä ihana tyttökoira, jossa puolet berniä...
        olemme kahden aikuisen perhe nyt, koira olisi todella perheenjäsen ja kultamurusemme, ymmärrämme kyllä opin ja jämäkkyyden merkityksen...
        aika näyttää

        Meillä on ensimmäinen berni. Elämäni parhaimpia ratkaisuja oli ottaa tämä ihana koira. Oppii nopeasti, haluaa miellyttää, kiltti muille eläimille. Seurallinen, uskollinen, sympaattinen, leikkisä. Pientä omapäisyyttä on, mutta se ei haittaa, koska ei ole lainkaan agressiivinen. Jos ollaan eri mieltä esim kynsien leikkaamisesta, koskaan ei koira pure eikä rähise. Yrittää vain pakoon. Koira kuin unelma. Herkkä on myös, muttei arka.


    • mili999

      moi! mullakin on berni eikä sillä ole ollut mitään sairauksia. kiltti mutta laiska. sanon vaan että meidän berni (joka on poika) painaa 60 kiloa! että en sanoisi pikku koira. se on nyt 3 v. ja ostettiin se noin 1000
      eurolla eli 200 euroa varausmaksu, ja 800 euroa koira. toivottavasti oli jotain apua

      • energiaberni

        Meidän berni on kaikkea muuta kuin laiska. Varsinainen energiapakkaus. Aina valmiina ulkoiluun ja leikkiin.


      • berneistäkiinnostunu
        energiaberni kirjoitti:

        Meidän berni on kaikkea muuta kuin laiska. Varsinainen energiapakkaus. Aina valmiina ulkoiluun ja leikkiin.

        olen jo pari vuotta halunnut berniä, ja haluaisin tietää ovatko bernit kauheita ``aamuvirkkuja``? olen itse kyllä vasta 13v mutta aikaa ja kärsivällisyyttä kyllä löytyy:) ja entä turkki? onko bernien turkki helppo hoitoinen, vai vaativa? äitini sanoo etten jaksaisi joka aamu herätä kuudeltä ulkoiluttamaan berniä, tai joka päivä harjailla sen turkkia... meillä on mastiffi, joka jää nukkumaan kun muut lähtee töihin, eli ei siis tarvitse herätä aamu kuudelt ulkoiluttamaan. meillä on kyllä tosi iso piha joka myös on aidattu joten koira saa olla vapaana ja jousta niin paljon kun huvittaa:)


      • kjdfb
        berneistäkiinnostunu kirjoitti:

        olen jo pari vuotta halunnut berniä, ja haluaisin tietää ovatko bernit kauheita ``aamuvirkkuja``? olen itse kyllä vasta 13v mutta aikaa ja kärsivällisyyttä kyllä löytyy:) ja entä turkki? onko bernien turkki helppo hoitoinen, vai vaativa? äitini sanoo etten jaksaisi joka aamu herätä kuudeltä ulkoiluttamaan berniä, tai joka päivä harjailla sen turkkia... meillä on mastiffi, joka jää nukkumaan kun muut lähtee töihin, eli ei siis tarvitse herätä aamu kuudelt ulkoiluttamaan. meillä on kyllä tosi iso piha joka myös on aidattu joten koira saa olla vapaana ja jousta niin paljon kun huvittaa:)

        Meidän toinen berni ei mielellään nouse ennen puolta päivää ja toinen, nuorempi, sen sijaan haukottelee ja ääntelee sängyn vieressä jo kuuden aikoihin. Eli kumpaakin löytyy.


      • kjhgeewas
        berneistäkiinnostunu kirjoitti:

        olen jo pari vuotta halunnut berniä, ja haluaisin tietää ovatko bernit kauheita ``aamuvirkkuja``? olen itse kyllä vasta 13v mutta aikaa ja kärsivällisyyttä kyllä löytyy:) ja entä turkki? onko bernien turkki helppo hoitoinen, vai vaativa? äitini sanoo etten jaksaisi joka aamu herätä kuudeltä ulkoiluttamaan berniä, tai joka päivä harjailla sen turkkia... meillä on mastiffi, joka jää nukkumaan kun muut lähtee töihin, eli ei siis tarvitse herätä aamu kuudelt ulkoiluttamaan. meillä on kyllä tosi iso piha joka myös on aidattu joten koira saa olla vapaana ja jousta niin paljon kun huvittaa:)

        Eiköhän se koira opi päivärytmin minkä sille opettaa. Meillä berni 3v on tottunut siihen kun töistä tulen kymmenen jälkeen niin mennään iltalenkille ja sitten seuraavana päivänä kahdeltatoista aamulenkille. Ja aidattu piha auttaa myös tässä asiassa, koiran voi päästää aamulla käymään pihalla ja vasta myöhemmin lähteä lenkille.

        Turkista sen verran että se on koira ja omistajakohtaista, itse harjaan kerran viikossa ja kerran kuussa siistin tassu ja korvakarvat nykyisen neidin kohdalla. Mutta edellisiä bernejä en harjannut kuin noin kerran kuussa.


      • bernigirl
        kjhgeewas kirjoitti:

        Eiköhän se koira opi päivärytmin minkä sille opettaa. Meillä berni 3v on tottunut siihen kun töistä tulen kymmenen jälkeen niin mennään iltalenkille ja sitten seuraavana päivänä kahdeltatoista aamulenkille. Ja aidattu piha auttaa myös tässä asiassa, koiran voi päästää aamulla käymään pihalla ja vasta myöhemmin lähteä lenkille.

        Turkista sen verran että se on koira ja omistajakohtaista, itse harjaan kerran viikossa ja kerran kuussa siistin tassu ja korvakarvat nykyisen neidin kohdalla. Mutta edellisiä bernejä en harjannut kuin noin kerran kuussa.

        Käyttekö bernien kanssa paljon näyttelyissä?


      • kasvattaja
        kjhgeewas kirjoitti:

        Eiköhän se koira opi päivärytmin minkä sille opettaa. Meillä berni 3v on tottunut siihen kun töistä tulen kymmenen jälkeen niin mennään iltalenkille ja sitten seuraavana päivänä kahdeltatoista aamulenkille. Ja aidattu piha auttaa myös tässä asiassa, koiran voi päästää aamulla käymään pihalla ja vasta myöhemmin lähteä lenkille.

        Turkista sen verran että se on koira ja omistajakohtaista, itse harjaan kerran viikossa ja kerran kuussa siistin tassu ja korvakarvat nykyisen neidin kohdalla. Mutta edellisiä bernejä en harjannut kuin noin kerran kuussa.

        vain kerran kuussa harjausta ?!? Entäs karvanlähdön aikana !? Meillä parikin krt/pvä, kun karva lähtee. Kyllä on harjattava väh. 2 krt/vko. Karvojen siistiminen kynnet, riippuu, miten kuluvat. Kyllä useammin kuin kerta kuussa. Meillä herätään viimeistään klo 5 ! Nukkumaan klo 20.00 jotain, yleensä. Heti herättyä eväs ja sit ulos ja sama toiselle bernlle myös, eli 6 kk ja 5 v. bernit meilllä. Äiti ja tyttö.


      • harjaaja
        kasvattaja kirjoitti:

        vain kerran kuussa harjausta ?!? Entäs karvanlähdön aikana !? Meillä parikin krt/pvä, kun karva lähtee. Kyllä on harjattava väh. 2 krt/vko. Karvojen siistiminen kynnet, riippuu, miten kuluvat. Kyllä useammin kuin kerta kuussa. Meillä herätään viimeistään klo 5 ! Nukkumaan klo 20.00 jotain, yleensä. Heti herättyä eväs ja sit ulos ja sama toiselle bernlle myös, eli 6 kk ja 5 v. bernit meilllä. Äiti ja tyttö.

        Kyllä vain noin kerran kuussa harjasin. Kesäisin leikkasin ns. kesäsiilin sekä pidin pidemmät karvat muutenkin lyhyempinä. Mutta tietenkin silloin kuin karvanlähtö oli niin useammin harjasin, ja jos huomasin kauhean takun tai muuten näytti olevan harjauksen tarpeessa niin sitten.

        Meillä ei neidillä tassukarvat kasva, sekä korvakarvat siistin kerran kuussa niin ettei tarvi olla koko ajan leikkelemässä niitäkään. Että omasta mielestäni hyvin on riittänyt tämä kerran viikossa.
        Näyttelyissä käymme lähinnä harrastepohjalla noin 5-7 kertaa vuodessa.


      • kasvattaja
        harjaaja kirjoitti:

        Kyllä vain noin kerran kuussa harjasin. Kesäisin leikkasin ns. kesäsiilin sekä pidin pidemmät karvat muutenkin lyhyempinä. Mutta tietenkin silloin kuin karvanlähtö oli niin useammin harjasin, ja jos huomasin kauhean takun tai muuten näytti olevan harjauksen tarpeessa niin sitten.

        Meillä ei neidillä tassukarvat kasva, sekä korvakarvat siistin kerran kuussa niin ettei tarvi olla koko ajan leikkelemässä niitäkään. Että omasta mielestäni hyvin on riittänyt tämä kerran viikossa.
        Näyttelyissä käymme lähinnä harrastepohjalla noin 5-7 kertaa vuodessa.

        ei ole paljaaksi ajeltava rotu, kuten esim. espanjanvesikoira tai lagottto tai villakoira. Ei varmaankaan ollut näyttelykoira ?


      • bernii
        kasvattaja kirjoitti:

        ei ole paljaaksi ajeltava rotu, kuten esim. espanjanvesikoira tai lagottto tai villakoira. Ei varmaankaan ollut näyttelykoira ?

        Ensimmäisen koiran kanssa ei käyty näyttelyissä, vepeä harrastettiin kylläkin, jossa oli ihan ylesitä että bernienkin karvat leikaattiin. Pysyi ehkäisemään hots spotit paremmin. Ja kesäsiilillä on nyt tarkoita ihan paljaaksi vedettyä tyyliä..


    • lautaset

      Meillä 12 vko Bernityttö. Puree ja paimentaa lapsia ihan sikana. Lapset välillä ihan helisemässä ja komentelu saa pennun vaan entistä villimmäksi. Maksoi 1500 €, mutta iloa niin moneksi vuodeksi, että ihan sama onko hintaa 900€ tai vaikka 2000€. Ainakin hyvät vanhemmat, joten itseä saa syyttää jos lonkkiin tulee vikaa....toi pureminen on kyllä rasittavaa. Aikoinaan oli Collie ja se ei ollut pentuna yhtä villi.

    • muori58

      Kaikenlainen kontaktin otto pentuun ONKIN PALKINTO ESIM. JUST PUREMISESTA !! Kun ET HUOMIO KOIRAA OLLENKAAN, SE ON PAHIN RANGAISTUS (koska pentu HAKEE huomiota koko ajan, sinä myös päätät, milloin leikitään ja milloin leikki loppuu ja sie kuljet ITSE ensin ovista, olet silloin POMO ! KÄÄNNÄ SELKÄ JA LAITA VAIKKA TARVIITAESSA LEHTI VÄLIIIN (NÄKÖESTE), LAPSET EI SAA JUOSTA. SELIN JA KÄDET PUUSKAAN JA EI SAA HUOMIOIDA. NIM: KOKEMUSTA KYLLÄ ON JA BERNISTÄ NIMENOMAAN !KOULUUN HETI, KUN ROKOTETTU !!!

      • ihku poitsumme

        Meillä on 1,5 vuotias aivan ihana uros Berni. On ollut todella helppo ja kiltti jo heti kotiina tullessaan. Kävimme katsomassa kasvattajalla poitsuamme useamman kerran ennenkuin potisu oli luovutusiässä. Meillä on ollut useita eri kokoisia ja rotuisia koiria, tämä toinen Berni. Aivan ihana rotu, emmekä osaisi muuta rotua kuvitella perheellemme.
        Meillä on 13v nuorin poikamme ja muut pojat ovatkin jo täysi-ikäisiä, kaksi vielä heistä kotona, joten seuraa pojallamme on ollut. Ei ole koskaan hajoittanut mitään, sisäsiistiksi oppi tosi nopeasti ja heti jo kotiin tullessaan pissasi aina alustalle, tosin sihti oli välillä hiukka hukassa..ei pahempia uhmia, helpolla ollaan päästy. Erittäin oppivainen ja tottelevaninen. Asumme omakotitalossa ja poitsumme on vapaana pihalla, ei aitoja. Yksin ilman valvontaa emme ole uskaltaneet pitää, koska kadullamme on jonkin verran liikennettä. Ei välitä rullaluistelijoista, pyöräilijöistä, autoista, mopoista jne.. ainoa ongelmamme on toisten koirien ohittaminen hihnassa, vaatii edelleen kovaa harjoitusta. Haluaa leikkiä kaikkien kanssa ja veto on kova, kun näkee toisen koiran, leikkisä jne..mutta hieman noloa roikkua hihnan päässä, kun toinen kaveri ohittaa nätisti kiskomatta...kuonopantaa olemme menossa huomenna ostamaan, josko siitä olisi apua..muuten kuin unelma...voi ottaa kylään mukaan, vaikka siellä olisi kissoja tai pieniä lapsia...rakastaa lapsia ja on hyvin kärsivällinen lasten kanssa, ei ole koskaan osoittanut missään tilateissa agressiivisuutta, toki olemme aina paikalla. Vahtii hyvin pihaa, ilmoittaa haukkumalla tulijasta. Puolustaa perheenjäseniään tarvittaessa. Eilen samanikäinen Nöffi hyppäsi 13 v poikamme päälle, eikä päästänyt ylös, niin 25 kiloa kevyempi bernimme meni väliin ja ei auttanut kuin Nöffin väistyä, olin täysin ällikällä lyöty, kun näin tilanteen, poikamme osaa siis tarvittaessa olla ärhäkkä...En löydä sanoja kuvaamaan upean poitsumme luonnetta ja vaikka on uros-niin ei ole tarvinnut kovaa koulutusta. Ei tule makuuhuoneeseemme, ei kenenkään sänkyyn, ei sohvalle jne..hellyyttä ja haleja saa lattiatasolla. Ruoat voimme pitää matalalla sohvapöydällä, kun herkuttelemme, poitsu tulee usein hitaasti lähestyen tutkailemaan saisko mitään, mutta pienellä tietyllä äänteellä ja käsimerkillä perääntyy, käy makuulle lattialle vähän kauemmaks ja huokaisee...on se niin ihku...Terve on poikamme myös ollut ja lonkkakuvissa olimme kuukausi sitten: lonkat AA ja 00, siis erittäin upeat. Aloitimme pentuna liikunnan hyvin varovaisesti ja panostimme ruoan siis nappuloiden laatuun ja pidimme poitsumme solakkana...on hyvin pieni ruokainen luonnostaan ja ei ole ahmivaa tyyppiä, syö sen minkä tarvitsee, jättää ylimääräiset kulhoon. SUOSITTELEN ROTUA, SOPII HYVIN MYÖS LAPSIPERHEILLE. Tarvitsee seuraa, hellyyttä ja liikuntaa. On siellä missä muukin perhe. Meillä mieheni on se poitsun ykkönen, minä seuraavana ja sen jälkeen lapset...jokapäivä käydään metsässä, missä saa juosta vapaana ja mökillä luonnollisesti juoksentelee vapaana,,, huh, pienen järven poukamassa onkin oikein koira lauma, kun jokaisesta mökkikunnasta löytyy yhdestä kolmeen koiraan ja vielä kaksi kissaakin...siis toistakymmentä koiraa,,,kavereitä löytyy...lisäksi pidän siitä, että vaikka omakotitalossa (sisällä) haukkuminen ei häiritse naapuria, niin meidän poitsumme ei hauku kuin tarvittaessa, on hyvin hiljainen ja leikkisä kaveri..tunnollinen ja rakas ystävä...SEN VERRAN VIELÄ, että ekä uroksemme (berni) oli hieman jääräpäisempi ja mieheni joutui muutaman kerran ottamaan tiukasti yhteen, muuten hänkin erittäin helppo ja suloinen halinalle...


    • koira01

      voskohan berninpaimenkoiraa pitäätarhassa

    • eedtle

      Meillä on 4 kuukauden ikäinen bernityttö ja aikaisemmin ollut 2 berniä. Berni on ihana ja seurallinen rotu, joka ei todellakaan sovi tarhaan. Berni rakastaa ihmisiä ja sopii hyvin lapsiperheisiin. Rakastuimme rotuun emmekä voisi kuvitella ottavamme jotain toista rotua. 2 aikaisempaa berniä kuolivat syöpään toinen 12 ja toinen 6 vuotiaana. Meidän kaikki bernimme ovat olleet narttuja.
      aikaisemmat bernityttömme huolehtivat hyvin perheemme lapsista ja muutenkin koko perheestä, pennulle opetetaan kokoajan samaa. Pentu on ollut terve ja nopea oppimaan ja viihtyy hyvin seurassamme, on koko ajan läsnä.

    • 26

      Minulla ainakin berni on tarhassa, 2-6h päivässä. Siihen lisäksi treenit, lenkit ja tietysti muut yhdessä olemiset. Yöt nukkuu sisällä. Eikä ole kärsinyt tarhailusta, opetus kysymys tämäkin. Kokoaikaiseksi ulko/tarhakoiraksi ei kyllä sovi.

    • <<<<

      olisi ihanaa joskus omistaa berni ja 6.5 v bernityttö ja sitten kasvattaa bernejä ja sitten 7.5 v bernipoika seuralaisena

    • <<<

      olisi ihanaa joskus omistaa nallen näköinen berni ja lenkkellä sen kanssa

    • SweetInsane

      Minulta löytyy kotoa aivan ihana 10-vuotias bernityttö. :) Tosin tämä berni ei ole ihan perinteisen bernin näköinen, mutta kasvattajan mukaan kelpaisi vielä ulkonäkönsä puolesta juuri ja juuri näyttelykoiraksi (mitä meidän haukku ei kyllä todellakaan ole). Eli on kooltaan vähän matalampi, mutta samalla jykevämpi (painanee jonkun 40kg). Kuono on vähän tylpempi ja valkoista väriä löytyy enemmän: laikku selässä, tosi paljon valkoista naamassa ja päässä sekä ihan kunnolla valkoinen hännänpää. Mutta itse toki sanon, että se on kasvoiltaan melkeinpä kauniinpi kuin perusberni. :)

      Vaikka minun bernini on jo 10, se on edelleen hyvin nuorekas. Ihmiset luulevat sitä edelleen melkein pennuksi pienemmän koon, kasvojen pentumaisuuden ja luonteen perusteella. Koiralla ei ole ollut mitään vakavia perinnöllisiä sairauksia tähän mennessä, mutta se oli kaksi joulua sitten hyvin lähellä menettää henkensä kohtutulehdukseen joka huomattiin aivan viimehetkellä. Tämä siksi, että tämä nimenomainen berni ei ainakaan ikinä ääneen valita mistään. Jos se haluaa ulos, se vain makaa oven edessä ja saattaa välillä läähättää tahallaan vähän tavanomaista kovempaa. Kyseinen paikka on sellainen, jossa koira makoilee muutenkin, joten on välillä todella hankala hoksata, että koira haluaa lähteä ulos (aidattu piha, jossa berni viettää aikansa päivisin kun ketään ei ole kotona).

      Berni on todella seurallinen ja omistajiinsa kiintyvä koira. Ei tarvitse kun töistä tulla ja koira on vinkuu, haukkuu ja hyppii innosta kun tulee takaisin. :) Tykkää lapsista ja muista eläimistä. Todella ystävällinen, rakastaa rapsutuksia ja sitä, että sille puhutaan. Istuu monesti varpaiden päälle ja nojaa jalkoihin, ettei vaan pääse hyvä rapsuttaja karkaamaan. :D Tietääkseni suurin osa berneistä ei ole arkoja, mutta tämä nimenomainen tapaus on vähän arkajalka. Epäilisin, että saanut jotain traumoja siitä kun pentuna sen kimppuun kävi kaksi saksanpaimenkoiraa. :( Toinen erikoisuus tässä bernissä on, että se ei ui, mutta tähänkin lienee selityksenä, että se nuorena hyppäsi veneestä laiturille hieman liia aikaisin ja molskahti siis veteen... Tykkää kyllä kahlailla.

      Ei missään nimessä ole vihainen koira, mutta murisee ja ärisee kyllä tottumattomaan korvaan todella pahan kuuloisesti jos joku vieras koittaa tunkea reviirille, eli puolustaa aika hanakasti laumaansa. Ikinä ei ole käynyt kenenkään kimppuun, mutta olen melko varma, että kävisi, jos minun tai jonkun muun perheenjäsenen kimppuun koitettaisiin käydä.

      Koirasta lähtee keväällä ja syksyllä aika paljon karvaa, eli silloin saa harjata todella ahkerasti. Koska emme käy näyttelyissä, niin leikkelen koiran tassujen karvoja ympäri vuoden ja kesäisin lyhennän karvaa vähänä myös muualta. Tämän nimenomainen koira ei yhtään tykkää kynsien leikkaamisesta, lääkkeiden antamisesta tai harjaamisesta, mutta on luonteeltaan sellainen, että kestää tällaiset epämukavuudet todella kiltisti. Eli sanoisin, että sopii hyvin lapsiperheeseen, koska ei todellakaan hermostu vähästä ja luottaa läheisiinsä (lapsi voi huoletta vaikka pomppia koiran kuonon edessä, eikä koira ole millänsäkään, ei ainakaan tämä nimenomainen tapaus).

      Berni tosiaan rakastaa ihmisseuraa, mutta pärjää kyllä hyvin tarhassa silloin kun ihmiset eivät ole paikalla. Meillä on koiralle lämmitetty koppi kylmiä talviöitä varten, sillä välillä koiran on ihan oikeasti liian kuuma sisällä. Varsinkin nuorempana se tykkäsi nukkua ulkona ja nukkuukin edelleen kesäisin mieluummin siellä missä on viileintä, monesti siis ulkona. Näin talvella se viihtyy paljon sisällä ja seurassa, mutta kesäisin viettää suurimman osan ajastaan kaivamissaan maakuopissa ja tulee vain silloin tällöin moikkaamaan avoimesta ovesta. Mutta yleisesti ottaen bernille on todella tärkeää, että se saa olla läsnä ihmistensä arjessa.

      Berni on todella ihana rotu ja suosittelen sitä kyllä lämpimästi. :) Berni on fiksu koira ja oppii suht nopeasti, mutta ainakin meidän berni ei ihan aina halua miellyttää... Mutta siitä nyt ei suoraan sanottuna ole yhtään mitään haittaa, koska koira ei ole agressiivinen. Toistan itseäni, mutta nämä ovat todella ystävällisiä koiria, sylikoiria jos mahtuisivat syliin. :)

    • Bernimeillehetinyt:D

      Meille on tulossä keväällä / kesällä berni uros. Pääsee vahtimaan 3000neliön pihaa yhdessä 3 vuotiaan Kultsu uroksen kanssa :) Tampereen seudulta olen katsellut kasvattajia, mutta päätöstä paikasta emme ole vielä tehneet.
      Meillä on melko kova syyni kasvattajaa valittaessa, me emme ota ns kakkoslaatua missään olosuhteissa, vaikka emme näyttelyitä tms harrastakkaan, mutta mahdollisimman terveistä sukujuurista koiramme haluamme.
      Onko kellään kokemusta Berndante kennelistä, Akaalta?
      Kovin komeita olivat heidän koiransa.

      Olen ihmetellyt erästä asiaa.. Nimittäin bernien pentujen määrää.. Toisissa paikoissa pentuja on 10 ja useimmissa on syntynyt vain 2-4 pentua? Miksiköhän? Ei tietääkseni(?) muila suurehkoilla roduilla vaihtele pentujen määrä noin ronskisti?
      Jotenkin tuntuu niin ontolta, kun viimeksi on kultsuja katsellut ja niitähän syntyy kertaheitolla aina joku 13 pikkuriiviötä

    • Bernuskafani

      1. Ei ole vaikea löytää.

      2. on ottamisen arvoinen

      3. kiltti, valpas ja älykäs.

      4. berni on kyllä aika sairas rotu, mutta ei meilläkään ole mitään vakavaa ollut, muitakun ehkä epilepsiaa sitä ei ole todettu mutta merkit viittaavat siihen. Ja syöpä on aika yleistä.

      Toivottavasti oli apua!:)

      • Kiitos jos vastaat:)

        Hei, tiedätkö minkä hintaisia ne ovat :)?


    • H´llo

      1.Tavallaan tuohon ei voi vastata,koska kasvatamme bernejä ja sitten joskus jonkun pennun vain pidämme.
      2.Koko on kyl iso,keskikokoinen vois olla kenties noin joku spanieli??Suurin osa bernei on tosi kilttejä.Nartut saattaa hiukan murista kun on pennut(siis meillä on näin).Kilttejä kumminkin.Siis jos ei kouluta ´ilkeeks´.
      3.Yleensä kilttejä ja uteliaita.Ovat myös todella lapsirakkaita.Voivat olla joskus äänekkäitä,mutta eivät kovin paljon.Tykkäävät leikkiä ja ovat hyviä agilityssä ja tokossa.Tosin,jokaikinen berni on yksilö.
      4.Berneillä on esim tällaisia.syöpä- ja kasvainsairaudet sekä lonkkajutut.Ei meillä paljoa ole ollut mitään,tavallisia sairauksia vain.Yksi koira kyllä kuoli sitten syöpään...

    • Kyssä :)

      1. Missä berninpaimenkoiran pentuja esim. myydään?
      2.Onko ne allergia ystävällisiä?
      3. Minkä hintaisia ne ovat?

      Kiitos tuhannesti jos joku vastaa :)

      • meillebernihetinyt!

        Bernejä myydään ympäri suomea. Niitä löytyy kätevästi sennen sivuilta, siellä on pentuvälitys, johon ei kaikki kyll pentueitaan ilmottele. Itse aloin käymään kasvattajia kerrallaan läpi, karsein melkosen nopeasti enemmän kuin yhden pois, syy; Raaka jalostus. Minä en hyväksi c/d lonkkien käyttöä jalostukseen enkä 1 kyynäreitä, joita valitettavasti tuli useita vastaan... Nyt odotamme oman riiviön kotiutumista tuossa heinäkuussa


      • iujkioo
        meillebernihetinyt! kirjoitti:

        Bernejä myydään ympäri suomea. Niitä löytyy kätevästi sennen sivuilta, siellä on pentuvälitys, johon ei kaikki kyll pentueitaan ilmottele. Itse aloin käymään kasvattajia kerrallaan läpi, karsein melkosen nopeasti enemmän kuin yhden pois, syy; Raaka jalostus. Minä en hyväksi c/d lonkkien käyttöä jalostukseen enkä 1 kyynäreitä, joita valitettavasti tuli useita vastaan... Nyt odotamme oman riiviön kotiutumista tuossa heinäkuussa

        "Berni ei ole ulkokoira eikä se kuulu kerrostaloon, se tarvitsee paljon liikuntaa."

        No joo, bernikö saa liikuntaa vain rivitalossa ja omakotitalossa. Haloo! Berni on omistajaansa hyvin kiintynyt, eli on siellä missä omistaja. Eli ei pyöri pihalla yksikseen, vaan mielellään siellä missä muutkin perheenjäsenet. Vai onko omakoti- ja rivitaloissa liikunnallisempia ihmisiä kuin muualla. Höpö höpö. Berni, kuten kaikki lemmikkikoirat, tarvitsevat omistajan, joka huolehtii niistä kaikin tavoin. Aivan se on sama, onko maalla tai kaupungissa, kerrostalossa vaiko omakotitalossa. Se minkälainen omistaja on, on tärkeämpi.


      • hei haloo
        meillebernihetinyt! kirjoitti:

        Bernejä myydään ympäri suomea. Niitä löytyy kätevästi sennen sivuilta, siellä on pentuvälitys, johon ei kaikki kyll pentueitaan ilmottele. Itse aloin käymään kasvattajia kerrallaan läpi, karsein melkosen nopeasti enemmän kuin yhden pois, syy; Raaka jalostus. Minä en hyväksi c/d lonkkien käyttöä jalostukseen enkä 1 kyynäreitä, joita valitettavasti tuli useita vastaan... Nyt odotamme oman riiviön kotiutumista tuossa heinäkuussa

        Jos berni ei ole ulkokoira, niin miksi sen kanssa on pakko asua omakotitalossa ?


      • niin ja näin
        iujkioo kirjoitti:

        "Berni ei ole ulkokoira eikä se kuulu kerrostaloon, se tarvitsee paljon liikuntaa."

        No joo, bernikö saa liikuntaa vain rivitalossa ja omakotitalossa. Haloo! Berni on omistajaansa hyvin kiintynyt, eli on siellä missä omistaja. Eli ei pyöri pihalla yksikseen, vaan mielellään siellä missä muutkin perheenjäsenet. Vai onko omakoti- ja rivitaloissa liikunnallisempia ihmisiä kuin muualla. Höpö höpö. Berni, kuten kaikki lemmikkikoirat, tarvitsevat omistajan, joka huolehtii niistä kaikin tavoin. Aivan se on sama, onko maalla tai kaupungissa, kerrostalossa vaiko omakotitalossa. Se minkälainen omistaja on, on tärkeämpi.

        Asutaan omakotitalossa ja kaksi berniä tällä hetkellä meillä. Kaikki bernimme ovat olleet mieluummin ulkona vaikka yksin kuin sisällä. Eli ei pidä ihan paikkaansa tuo, että ovat siellä missä omistajansa. Ihan houkutella saa sisälle yöksi. Saisivat olla sisällä enemmänkin, mutta heti kohta kun ovat sisällä, alkaa läähätys ja ulos pyrkiminen. Meillä koirat saa olla irti pihalla, ei asu naapureita lähellä täällä metsän keskellä. On turvallistakin, kun tietää koirien vartioivan pihalla. On niin paljon erilaisia olosuhteita tarjota koirille, jokainen löytää kyllä sen oman parhaan tavan kuhan osaa "kuunnella" myös koiraa.


      • haloohaloo...
        hei haloo kirjoitti:

        Jos berni ei ole ulkokoira, niin miksi sen kanssa on pakko asua omakotitalossa ?

        Alappa soittelemaan kasvattajia ja kerro mitä he sanovat kun kerrot asuvasi kerrostalossa : )


    • nemppa

      Nemo täytti tänään 11v. kaverina pyörii kai se joskus pitää kaverista luopua niin kauan kun se iloisesti syö ,haluaa ulos tekkee tarpeensa ja jopa leikii .Jos otat koiran muista siitä pitää huolehtia,antaa sille riittävästi vapautta.T Janipan Noiman ja Rauno

    • 1. Tuleeko berni toi

      1. Tuleeko berni toimeen mastiffin kanssa? Meillä kaksi urosmastiffia. Urosbernistäkin haaveilin. Mastiffit tulevat hyvin toimeen keskenään ja muiden koirien kanssa.
      2. Olen vast 14v. Ja mielestäni olisin tarpeeksi vanha bernistä huolehtimiseen. Tälläkin hetkellä perheeni lemmikit ovat lähes kokonaan minun vastuullani. Sopiiko berni siis minun ikäiselleni ?
      3. Kuinka paljon rahaa kuluu n. Vuodessa?

    • Voi jestas.

      Mun yks tuttu pitää berniä kerrostalossa,tottahan toi on et koira sillon saa sitä liikuntaa melko varmasti mut jossai omakotitalos sen koiran voi viskata ulos vähäks aikaa ja sit sisälle (tuollaisiakin tiedän) mut mun oma mielipide on se että vähintään se rivitalo täytyy olla. Bernillä on paksu turkki,ja miettikääpä kun kerrostalossa patterit huutaa hoosiannaa talvella,ja koira sen ku on tuskissaan siellä kuumuudessa. Ei oo kivaa koiralle,ja kyllä,olen asunut kerrostalossa mihinkä ei olisi paksuturkkista koiraa voinut kuvitellakkaan talvella.

      Turha kenenkään tulla piipittämään,mut ei kannata hankkia berniä mihkää kerrostaloo eikä jos ei oo varaa sitä ostaa vaa kysellää halvimpia kasvattajia jossai suomi24. MENKÄÄ TÖIHIN TAI SÄÄSTÄKÄÄ! ei pahalla,mut näin on totuus.

      Itse aion bernin hankkia,mutta vasta kun kaikki asiat on ok ja mulla on koiralle sopivat olosuhteet tarjota.

      • Ei kerrostaloon..

        Juurikin näin! Olet vastuullinen tyyppi, joita tänä päivänä on harvassa. Kyllä bernillä pitää olla vähintään se rivari, kerrostalo-olosuhteet eivät vaan sovi. Meidän bernimme rakastaa, kun saa juosta pihapiirissä vapaana = omakotitalo maalla ja tilaa on, kun naapuritkaan eivät ole aivan nurkalla. Ottakaa hyvät ihmiset järki käteen, kun olette hankkimassa koiraa. Aina ei voi ajatella itsekkäästi, vaan pitää todella tarkkaan miettiä mihin olosuhteisiin koiran ottaa - jos berni itse saisi valita, niin kyllä valinta osuisi ihan muualle, kuin kerrostaloon!


      • kolololo
        Ei kerrostaloon.. kirjoitti:

        Juurikin näin! Olet vastuullinen tyyppi, joita tänä päivänä on harvassa. Kyllä bernillä pitää olla vähintään se rivari, kerrostalo-olosuhteet eivät vaan sovi. Meidän bernimme rakastaa, kun saa juosta pihapiirissä vapaana = omakotitalo maalla ja tilaa on, kun naapuritkaan eivät ole aivan nurkalla. Ottakaa hyvät ihmiset järki käteen, kun olette hankkimassa koiraa. Aina ei voi ajatella itsekkäästi, vaan pitää todella tarkkaan miettiä mihin olosuhteisiin koiran ottaa - jos berni itse saisi valita, niin kyllä valinta osuisi ihan muualle, kuin kerrostaloon!

        Eikö ne patterit huuda rivarissa. Kuinka se berni hengittää omakotitalossa tai rivarissa. Haloo ihmiset, ei se kerrostalon huoneilma ole sentään niin huonoa. Koiralla on riittävästi tilaa, annetaan rakkautta, liikuntaa ja kuria sopivassa määrin, ruokitaan oikein ja annetaan eläimelle sille kuuluva asema. Siitä se koira nauttii. Mutta ei se kyllä autuaaksi tee se omakotitalossa asuminen. Berninpaimenkoira on samanlainen kuin kaikki muutkin seurakoiriksi jalostetut koirat, se tarvitsee lauman johtajaa ja hyvän hoidon.

        "Ei kerrostaloon bernejä", voi hyvänen aika sentään, näin 4 berniä kerrostalossa kasvattaneena voin todeta, että kyllä se koira sopii kerrostaloon. Vallan mainiosti.


      • kasvattaja
        kolololo kirjoitti:

        Eikö ne patterit huuda rivarissa. Kuinka se berni hengittää omakotitalossa tai rivarissa. Haloo ihmiset, ei se kerrostalon huoneilma ole sentään niin huonoa. Koiralla on riittävästi tilaa, annetaan rakkautta, liikuntaa ja kuria sopivassa määrin, ruokitaan oikein ja annetaan eläimelle sille kuuluva asema. Siitä se koira nauttii. Mutta ei se kyllä autuaaksi tee se omakotitalossa asuminen. Berninpaimenkoira on samanlainen kuin kaikki muutkin seurakoiriksi jalostetut koirat, se tarvitsee lauman johtajaa ja hyvän hoidon.

        "Ei kerrostaloon bernejä", voi hyvänen aika sentään, näin 4 berniä kerrostalossa kasvattaneena voin todeta, että kyllä se koira sopii kerrostaloon. Vallan mainiosti.

        Ellei hissiä, EI KERROSTALOON. Eka vuosi merkitsee paljon bernin terveydessä; oikea liikunta ja ruoka. Omaehtoinen liikunta metsässä pärasta. Ei mitään portaiden kiipemisiä, kts. www.sennenkoirat.net


      • kasvattajamuori

        Pahin asia, kun berni otetaan kerrostaloon on; ellei ole hissiä, niin pennun jalat ei kestä rappuja ravatessa, koska bernipentu kasvaa NIIN nopeasti, pitää olla ehdottoman tarkka liikunnasta ja ruokinnasta ! Lukekaahan www.sennenkoirat.com -sivuja. Omaehtoinen liikunta metsässä riittä mainiosti. Ei hihnalenkkejä pikkubernillä ! Ei asfaltilla teputtelua koko ajan. Ei mitään autosta alas hyppimistä ja portaissa ravaamista. Pitää ensin selvittää minkälaisesta rodusta on kyse, ja mitkä ovat ns. rodulle tyypillisiä ongelmia, sairauksia, joita ei kannata edesauttaa !


      • Bernitär
        Ei kerrostaloon.. kirjoitti:

        Juurikin näin! Olet vastuullinen tyyppi, joita tänä päivänä on harvassa. Kyllä bernillä pitää olla vähintään se rivari, kerrostalo-olosuhteet eivät vaan sovi. Meidän bernimme rakastaa, kun saa juosta pihapiirissä vapaana = omakotitalo maalla ja tilaa on, kun naapuritkaan eivät ole aivan nurkalla. Ottakaa hyvät ihmiset järki käteen, kun olette hankkimassa koiraa. Aina ei voi ajatella itsekkäästi, vaan pitää todella tarkkaan miettiä mihin olosuhteisiin koiran ottaa - jos berni itse saisi valita, niin kyllä valinta osuisi ihan muualle, kuin kerrostaloon!

        Kyllä sopii.Meillä on 3 berniä kolmiossa, eikä ole edes partsia.Kasvattajat myy kyllä kerrostaloon.


    • bernistä haaveileva

      bernit on mukavia ihmisystävällisiä koiria niilä on jonkin verran syöpää luultavasti niitä on helppo löytää suomesta itteläni ei oo berniä mut tahtoisi sellasen

    • suru puserossa

      Onhan se aivan ihana rotu, jos on terve. Kaksi berniämme vuoden sisällä haudannut, toisella syöpä 6,5-v ja toisella sydänvika 2-v. Toistaiseksi emme enää berniä laita.

    • 2902 PiScEs

      No asiaa ny tästä koirasta ! Eli haaveissa on tuo iso "nalle", mutta vielätälläisiäpikku kysymyksiä. Te joilla on ollut berni nii kuin se on tullut / pysynyt vapaana ollessa aisoissa! Tulee luokse ? Entä millainen metsästys vietti on ? Eli vapaana juostessa jos haistaa jäniksen niin lähteekö kuin ohjus perään ? Entä hihna käytös , toisen koiran ohitusta myöten??

      Kiitos vastauksista !
      PS. Voi kertoa luonteesta muutakin..

    • b38

      Koulutus täytyy bernille antaa, aivan kuten muillekkin koirille. Riistaviettiä bernillä harvemmin on. Luoksetulo on täysin koulutuskysymys, samoin remmissä kulkeminen.

      Bernipennun kanssa kannattaa mennä heti koulutuksiin, jotta hallitsee ison koiran jatkossakin:)

    • BERNINPAIMENKOIRA

      berniä ei saa pitää tarhassa eikä juoksu langassa koska berni on hyvin ihmisrakas koira eikä halua olla erossa perheestään.

    • jiukjhyygg

      Meillä on ollut neljä berniurosta . Kaikki luonteeltaan täysin erilaisia. On tykätty ihmisistä ja muista eläimistä, tai pelkästään eläimistä tai vain ihmisistä tai ei kummastakaan. On löytynyt vahvaa paimennusviettiä ja vähän heikompaa. On löytynyt alfauroksia ja sitten kiltimpää. Eli bernit eivät ole samanlaisia ollenkaan.

      Jos haluat bernin tutustu pennun vanhempiin. Lue näyttelytulokset, katso lonkkatulokset, jos mahdollista ota selvää luonteesta tai edellisistä pentueista. Niin emän kuin isänkin puolelta. Käy katsomassa pentuetta useampaan kertaan ja seuraa pentujen toimintaa ryhmässä ja erikseen. Siitä ihan oikeasti näkee jo paljon pennun luonteesta.

      Meidän berneillä ei ole riistaviettiä, mutta se ei tarkoita etteikö sellaista voi olla berneillä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin luonne ja terveys. Olen törmännyt arkoihin berneihin ja uskokaa minua, niiden kouluttaminen yhteiskuntakelpoiseksi ei ole helppoa.

      Bernin luonne pitää olla vahvahermoinen ja ystävällinen. Olen törmännyt myös bernikasvattajiin, jotka "tehtailevat" pentuja huolimatta esim emän huonoista näyttelytuloksista sekä surkeista lonkkatuloksista. Samoin olen huomannut että samaa berniurosta käytetään siitokseen useamman kerran vuodessa vaikka ei ole mitään hajua siitä, minkälaista pentukantaa uros yleensä tuottaa.

      Vastuullisen kasvattajan löydät vain etsimällä ja tutkimustyötä tämän asian eteen tekemällä. Sitä ei löydy tältä keskustelupalstalta eikä mistään muustakaan ns helposta paikasta. Hyväluonteisen ja terveen koiran löytäminen vaatii työtä ja tutkimusta. Onnea etsintöihin!

    • Berni-girl

      Bernit maksaa n. 1200€. Luonteeltaan tosi mukavia ja helliä!!

    • Pietuli

      Tuohon 4. kysymykseen... Oma koira kuoli punasolujen anemiaan/luuydin syöpä, (sama asia...) Sitä esiintyy bernillä 7-8-vuoden iässä, ja jos bernisi ohittaa nuo vuodet iman tuota sairautta, se voi elää jopa yli 10-vuotiaaksi. Oma koira selvisi 8-vuotiaaksi, jolloin sairaus ilmeni ja koira ''romahti'' huonoon kuntoon jo viikossa, eli oireet tulevat yht'äkkiä.
      Silti suosittelen berniä!!! Oma koirani oli todella viisas, hellä, mutta sen piti tutustua ensin vieraisiin kunnolla, muuten saattoi ärähtää... Se oli ensimmäinen koirani, ja maailman rakkain eläin ollut minulle ikinä! En unohda rakkaita vuosia tämän koiran kanssa! ;) ♥

      • mä vain

        Akaassa bernikasvattajan koira puri mua jalkaan kun juttelin omistajan kanssa ja oli aikaisemmin purrut toistakin ihmistä jutellessa.Kannattaa miettiä minkä luonteisia bernejä käyttää jalostuksessa.


      • Ei enää berniä
        mä vain kirjoitti:

        Akaassa bernikasvattajan koira puri mua jalkaan kun juttelin omistajan kanssa ja oli aikaisemmin purrut toistakin ihmistä jutellessa.Kannattaa miettiä minkä luonteisia bernejä käyttää jalostuksessa.

        Minulla on ollut kaksi berninpaimenkoiraa ja kokemusta rodusta yli kaksikymmentä vuotta. Rotu on tänä päivänä sairaampi kuin koskaan.
        Jos kuitenkin päädyt berniin kannattaa olla todella tarkka pennun sukupuusta. Lue täältä bernien sairauksista ja lyhyestä eliniän odotteesta. http://koirarodut.suntuubi.com/?cat=85

        Ruotsalaisen Agria-vakuutus yhtiön tilastojen mukaan berni on toiseksi sairain koirarotu bokserin jälkeen.
        Syöpää, ortopedisia sairauksia ja epilepsiaa.
        Jos lyhyt eliniänodote ei säikäytä niin on hyvä varautua siihen, että sairastelevan koiran tapauksessa tulee eläinlääkärikuluihin menemään tuhansia euroja. Vakuutus ei niitä kata yhden kauden aikana kuin koiran ostohinnan verran.

        Koska rotu on niin sairaaksi jalostettu en itselleni berninpentua ottaisi, jollei löytyisi todella terveen sukupuun omaavaa pentua (mikä olisi lottovoitt


    • järkikäteen

      Nyt täytyy olla kyllä eri mieltä edellisen kanssa. TOtta on se, että berneillä sairauksia ja elinikä lyhyt. Mutta kannattaa tutustua virallisiin sveitsinpaimenkoiran sivuihin. Koko ajan tehdään töitä, että elinikä nousee ja sairauksia ehkäistään. TIetoa saa ja sitä jaetaan kasvattajille ja harrastajille.

      Jokainen vastuullinen koiranharrastaja koiran ottaessaan tietää koirasta olevan kuluja, myös eläinlääkärikuluja.

      Minulla on ollut useita bernejä ja sitä ennen muita rotuja, enkä voi sanoa että olisi sen enempää eläinlääkärissä käyty bernien kanssa kuin muidenkaan koirien kanssa.

      Edellisen kirjoittavan mainitsema sivusto antaa virheellistä kuvaa berneistä. Esim. bernien kanssa voi harrastaa agilitya muun muassa.

      Bernit ovat mainiota seura- ja harrastekoiria ja vastuulliset berninkasvattajat tekevät kaikkensa jotta berneistä saadaan terveitä ja hyväluonteisia koiria.

    • Vain teot puhuvat!

      Sepä se, kun löytäisi niitä edellisen kirjoittajan mainitsemia "vastuullisia bernin kasvattajia"

      Tällä hetkelläkin juurikin niiden "virallisten sveitsinpaimenkoira sivujen" kautta välitetään pentueita, joissa emällä on HD C/C = Lievä lonkkanivelen kasvuhäiriö ED 1/1 = Lievät nivelrikkomuutokset ja DM-kantajiakin löytyy (= Degeneratiivinen myelopatia, lyhenne DM, on perinnöllinen selkäytimen rappeumasairaus, joka johtaa takapään heikkouteen ja lopulta halvausoireisiin tyypillisesti 8 - 14-vuotiailla koirilla)

      Ja kyllä täytyy ihmetellä, että jos todellakin koko ajan tehdään töitä, että bernien elinikä nousisi ja sairauksia ehkäistään niin miksi rotu on tänä päivänä sairaampi kuin koskaan?

      • ikolpiuh

        Bernit kuuluvat PEVISA-rotuihin eli mikäli toinen on C-lonkkainen, on toisen oltava A- tai B -lonkkainen. DM sairastumisriskissä olevan vastapuoli pitää olla DM vapaa. Eli kyllä niitä sairauksia ehkäistään. Ja tämä DM kantaja ei siis välttämättä sairastu ko tautiin.

        Kannattaa tutustua kunnolla bernien jalostuksen tavoiteohjelmaan. Ja tietääkseni nämä rajoitukset ovat voimassa tämän vuoden loppuuun ja ensi vuodesta eteenpäin on ainakin haettu tiukempia rajoituksia.

        Lisäksi berneillä pitää olla näyttelyistä kaksi x merkintä "rodunomainen lähestyttäessä". Eli tällä karsitaan arkoja ja aggressiivisia koiria.

        Alkuperäistekstin lainaus sieltä täältä muuttaa helposti tekstin sisällön, ja silloinhan ei ole tarkoitus muuta kuin provoisoida.


    • bernilö

      Senkisäksi että katsoo tarkkaan, koiran suvun ja terveysen ( indeksit yli 100) niin pitää olla todella tarkka siitä, että luonne on hyvä. alle 100 pisteen luonnetestattu berni ei mielestäni ole kovin mukava, arkuutta, ääniarkuutta ja alusta-arkuutta. Eli luonteen suhteen pitää olla myös tarkkana.

      • Kohta bernin omistaja :)

        Olen ostamassa itselleni kaksivuotiasta berninarttua. Perheen elämän tilanteen muutoksen vuoksi. Aivan ihana, terve, hyvin koulutettu ja ollut meillä paljon hoidossa kevään aikana, eli tutustunut jo meiden perheeseen. Osaako kukaan sanoa, mikä olisi sopiva hinta maksaa tällaisesta. On niin vaikeaa määrittää mitään hintaa toiselle, myyjä on antanut meille " vapaat kädet" Haluaisin, että hinta olisi kaikille osapuolille sopiva:)


      • bernante
        Kohta bernin omistaja :) kirjoitti:

        Olen ostamassa itselleni kaksivuotiasta berninarttua. Perheen elämän tilanteen muutoksen vuoksi. Aivan ihana, terve, hyvin koulutettu ja ollut meillä paljon hoidossa kevään aikana, eli tutustunut jo meiden perheeseen. Osaako kukaan sanoa, mikä olisi sopiva hinta maksaa tällaisesta. On niin vaikeaa määrittää mitään hintaa toiselle, myyjä on antanut meille " vapaat kädet" Haluaisin, että hinta olisi kaikille osapuolille sopiva:)

        Heippa! Kiva että otat ns huostaan "ylimääräiseksi"tulleen perheenjäsenen (näen aina punaista kun joku antaa koiransa "muuttuneen elämäntilanteenvuoksi"pois. Ei niitä lapsiakaan pois anneta kun asiat muuttuvat, mutta minun koirat ovatkin mun lapsosia. Mutta, itse en koskaan maksaisi aikuisesta koirasta yli 300euroa enempää. Vaikka onkin rotukoira, hyvin koulutettu jne, jos itse jostain mielettömästä syystä joutuisin luopumaan koirastani, etsisin sille hyvän kodin ja antaisin ilmaiseksi. Pääasia että olisi yhtä hyvä olla kuin kotona!


      • 1234zit
        bernante kirjoitti:

        Heippa! Kiva että otat ns huostaan "ylimääräiseksi"tulleen perheenjäsenen (näen aina punaista kun joku antaa koiransa "muuttuneen elämäntilanteenvuoksi"pois. Ei niitä lapsiakaan pois anneta kun asiat muuttuvat, mutta minun koirat ovatkin mun lapsosia. Mutta, itse en koskaan maksaisi aikuisesta koirasta yli 300euroa enempää. Vaikka onkin rotukoira, hyvin koulutettu jne, jos itse jostain mielettömästä syystä joutuisin luopumaan koirastani, etsisin sille hyvän kodin ja antaisin ilmaiseksi. Pääasia että olisi yhtä hyvä olla kuin kotona!

        Kyllä on maalla mukavaa kun naapuri pitää berniä pihatarhassa ja tuo,,,,,,,,,,,,,,,,bernihän haukkuu aivan taukoamatta aivan tyhjää, sääli lähinaapureita, häiritsee itseäkin vaikka 200m välimatkaa. vähän vois kyllä tuokin omistaja ajatella,,,


    • Anonyymi

      No meillä oli Berni ja se kuoli vuosi sitten se haettiin latviasta.
      No berni on iso mutta kiltti aivan ihana rotu.
      Berni kiintyy vahvasti omistajaansa
      No meidän berni leo kuoli syöpään.
      Tottakai sopii mekin asuttiin maalla ja paljon muita eläimiä sitten muutettiin jyväskylään kun koira oli 3v.
      Bernin hinta on noin 1800€


      Hyvä jos olin avuksi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      73
      3350
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      562
      3170
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2682
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2052
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      313
      1864
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1845
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1775
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      129
      1424
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1261
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1238
    Aihe