AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  / Rosendahl - sukuja

Rosendahl - sukuja

14 Vastausta 1 629 Lukukertaa
Rosendahl sukunimellä on nyt, ja ainakin aikaisemmin on ollut suhteellisen paljon säätyläisperheitä. Osa heistä on kuulunut sotilasammatteihin, osa virkamiehiin ja osa kauppiaisiin tai muihin porvarillisiin ammatteihin. En tiedä onko mikään Rosendahl -suku aatelista alkuperää.
Olen itse kihniöläis - parkanolaista sukujuurta Pirkanmaan pohjoisosasta. Vanhin tunnuttu sukuhaarani menee 1600-1700 lukujen vaihteeseen. Olen satakuntalais-hämäläis-savolainen yhdistelmä.

Tässä taannoin huomasin Parkanon pitäjän Kihniön kylän syntymä- ja kasteluettelossa nimen Rosendahl.
Anna Christina Rosendahl ja soldat Johan Nord olivat vieneet 26.4. 1807 kasteelle tyttärensä Justina Lovisa, joka oli syntynyt 19.4. 1807. Muuta tietoa heistä ei ole. Onko jollakulla?

Tässä johtolankoja

Tuolta näyttävät löytyvän perheenä http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/parkano/rippikirja_1807-1818_jk635-636/6.htm

Vanhimman siinä mainitun tyttären syntymämerkintä taas hiskissä Ikaalisissa:
15.3.1804 19.3.1804 Kihniö Reserv: Johan Bräck Anna Stina Jör:d:r Maria Ulrica d: i Park:

Nordlundin sukunimi siinä vielä Bräck, ja vihkimerkintä sen perusteella hiskissä Ikaalisissa
10.1.1804 Kihniö Sold.Res: Joh: Johss: Bräck Jungfr: Anna Christ: Rosendahl Kurkela

Ja sen perusteella taas Anna Stiinan löytää ennen vihkimistä tuolta:
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ikaalinen/rippikirja_1803-1809_jk768/97.htm

Eli siitä se varmaan lähtee, varsinaista omaa tietoa kyseisestä pariskunnasta ei ole, mutta aika helposti löytyy johtolankoja ainakin vielä tuossa vaiheessa.

Anna Stina

Anna Stina syntyi Ruovedellä.

http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t6972673

Hei, "Tutkija &/Hannele". Linkki Ruoveden Ritolahden torppaan.

Hei kiinnostuin edelliseen eli aiheeseenne/ Kihniön Vatajan(talo) Vainionpäässä, ja Ikaalinen Pöllön tilan rippikirjoissa.
Ja vitteen mukaan (HisKi) löytyy Ruoveden Ritolahden (Ritolax) torpassa ko. perhe, korpraali Georg Rosendahl ja vaimo Anna Lisa Salvenius ym. Asuneet ainakin ko. rippikirja-kauden > 1777-1788, jolloin mainittu tytärkin Anna Stina oli syntynyt (16.5.1777) ja olikin tämän mukaan perheen esikoinen. Klikkaa linkkeja ja sukulinkeitä tarkennus >paina> Ctrl+F , ja haettu nimi 'hakupalkkiin, helpottaa etsimistä: ok.
__________________________________________________________________________________________
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ruovesi/rippikirja_1777-1788_tk198/287.htm

Lielahden ratsutilan haltijana Tampereella: Rosendal =Rosendahlin poika ko.aikana
708 579 1815-19 Adolf Georg Jöranss Rosendal 21.1.1781 Ruovesi 2.10.1815 Kokemäki 7.1.1842 Hämeenkyrö
http://users.utu.fi/~isoi/talot/tampere.htm ___________>
Alla muita linkkejä mahdollisiin sukulaisiin Salvenius-sukuun.
_________________________________________________________________________________________=
http://www.strang.ch/SUKU/SCALIN-ingman.HTM

http://www.annelikotisaari.net/Sara.Arcto.htm

http://users.utu.fi/~isoi/talot/akaa.htm

http://www.rautu.fi/Rautu/Mentujensuku.htm (Olisiko suvun esi-isiä vapaaherra ja valtaneuvos J.A. Salvenius, -Rautu Karjala, tekstissä?)

http://www.elisanet.fi/matti.palmu/sukul/melander.html

Toivottavasti näistä apuja teille! A.S*

Johan Adler Salvius/Salvenius

Johan Salvius var son till makarna Anna Persdotter och Peder Hansson, stadsskrivare i Strängnäs av ångermanländsk allmogesläkt. Han studerade vältalighet, medicin och juridik vid olika europeiska universitet (Uppsala, Rostock, Strassburg, Montpellier, Vallence), som avslutades med jur. utr. doktor 1619. Året därpå ingick han äktenskap med Margareta Pedersdotter Skuthe (1560-1657), den trettio år äldre änkan efter en förmögen guldsmed och borgare i Stockholm, Lorentz Hartman (+1617).

http://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Adler_Salvius (Alkujaan ruotsinpuoleinen suku, -kanta-Ruotsissa)

Ja sama mies nyt Salvenius, Karjalan Raudun Kaskaalan Örneholmassa läänitysten haltijana (ei omistus!)v.1651- alkaen:[Ruotsin vallan myötä Käkisalmen lääniin tuli ruotsalainen läänitysjärjestelmä. Stolbovan rauhan jälkeen koko läänin sai hallintaansa maineikas sotapäällikkö Jaakko de la Gardie, koska hän oli antanut rahaa Ruotsin kruunulle sodan rahoittamiseksi. Alueen verotulot menivät lainan lyhennyksiksi. Rautu oli mukana tässä läänityksessä vuoteen 1630 asti. Myöhemmin valtaosa Raudusta, Kaskaalan kylä mukaan lukien, kuului Örneholman vapaaherrakuntaan, jonka talomäärä oli kaikkiaan 182. Läänityksen haltiaksi tuli vapaaherra, valtaneuvos Johan Adler Salvenius 12.3.1651. Hänen kuoltuaan jo seuraavana vuonna läänitys siirtyi kuningatar Kristiinan toimesta Salveniuksen leskelle Margareta Skutelle, joka hallitsi vapaaherrakuntaa vuoteen 1657 asti. Örneholman seuraava valtias oli Kaarle X Kustaan sodissa ansioitunut kenraalimajuri Paul Würtz, jolta läänitys siirtyi Niilo Gripenhjelmille vuonna 1676. Isossa reduktiossa läänitys palautui kruunulle ja se vuokrattiin käskynhaltija Piperille ja vuonna 1685 inspehtoori Åke Olofssonille. Vuonna 1699 siirtyi Örneholman hallinta Olofssonin pojalle.] Lainaus/linkki ylempänä Rautu. (sama)

Salvenius- sukulinkkiä Längelmäen suuntaan ja muualle Hämeeseen!

Ja tässä ollaan ilm. samoissa Anna Lisa (mahd.A.Elisabeth) Salveniuksen sukuun liittyen? Olisiko veli adj. Anders Johan Salvenius, vrt. syntymäaika 9.6.1748_?
Joka jää leskeksi ko. r.k. aikana. Mukana tyttäret 'madmoiselles' Uldrika s. 1777 ja Christina Elisabeth s.1778, - Salvenius, jäävät 4-v. ja 3-v. ikään äidin kuollessa 4/1781. Torppa (nimetön) sijaisee lähimain Ristjärven? Heikkilää jossa Anders Favorin ja Elisabeth Lukander asustaa, ja toisaalta Raidisto? ja Päskylä talot. Mutta löytyy siis Kuorevedellä viimeisessä vaiheessa!

http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/langelmaki/rippikirja_1779-1785_tk484/85.htm

No niin 'google' kertoo paljon, ja linkin myös Anders Johan Salveniukseen joka olikin kappalainen syntynyt Sahalahdella (Häme) ja perheeseen nro 2. pso Maria Elisabeth Lilius (hieno suku sekin) ja heidän tyttären Anna Lovisan jälkipolviiin ja avioon nro1. Längelmäen kappalaisen Gustaf Juvanderiin joiden tytär Amanda puolestaan avoitui Ylä-Satakuntalaiseen tunnettuun pappis-sukuun Polviander Robert August'in kanssa, joka oli sitten Ruoveden pitäjänapulainen (pappi). Robert Augustin isoäiti äidin Sara Katarina Levon'in puolelta oli ANNA ROTH, -aviossa Anders Levonin kanssa.(Katso myös keskustelua suvun ROTH' vaiheista IKAALINEN/KIHNIÖ tällä Suomi24-foorumilla!)

Näin saadaan Lauri Kiviniemen netti-sivujen linkin -(valitse siellä aihepiiri *politiikka*; jos sivu ei linkistä aukea suoraan -ja haku S/=Salvenius) -kautta lisää haku-linkkejä mm. Salvenius-sukuun esim.
Sahalahden suuntiin! Siellä 'klikaten' minne suuntaan vaan löytyy!
[Kerrottakoon sivun ylläpitäjä Kiviniemi on parkanolais-syntyinen kuten sivuiltansakin selviää!] Ja tästä: http://www.pp.htv.fi/lkivinie/politik/dat1779.htm#18
Lycka till! A.S :)

Tästä Rosendahl (+_dal) sukuja Ikaalinen/Hämeenkyrö etc

Adolf Georg Rosendahlin ja vaimonsa Maria Lovisa Avellan'in sekä kolmen lapsen jälkipovien linkit,- Kiviniemem tallenteista näin ja helposti klikaten! (vrt. katso Ruoveden perhesivu r.k yllä Ritolahteen).
http://www.pp.htv.fi/lkivinie/politik/dat821.htm#1

http://www.pp.htv.fi/lkivinie/politik/dat820.htm#19 edellisten pojan Gustaf Fabianin R. sukulinkkiin...pso os. Hällfors/Bergroth etc. -pappissuku juuret mm. E-Pohjamaalla Ilmajoki Peldan/Peltoniemi- ja lue siitä esipolvet 'klikaten', ja päästään myös pitkälle historiaan! Ja tyttären Emelie Contantia Rosendalin puoliso on Ikaalisten Osarasssa (suurtila) tilanomistaja/ kauppias Arthur Gideon Hilden - jonka 2.pso.n Emilia von Bonsdorff'in ja hänen jälkeläiset muuttivat sukunimen Osaraksi ja heistä suku jatkunut tilalla nykypäiviin!Mutta katso lähes koko R+/Rosendal suku Kiviniemen sivujen *politiika* osiosta! Helppoa, ja sukutietonne lisääntyy vauhdilla! (Meillä yhteisiäkin sukuja lukuisia likkejä heihin.) *A.S
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jos et yllättynyt sukusi määrästä; tässä tarkennusta linkki.

Martti Strang on tallentanut nettiin paljon tutkimuksiaan jne. Joita oli aikasemmissa 'linkki viitteissäkin' jo yllä ^^. Ja siellä on myös samoilla sivuilla lisää Rosendal' tietoja kuten oli viite yhteen Salveniukseenkin. Samoin Anneli Kotisaaren linkistä - joka oli lähemmin Polviander- ym. sukujohto Sursilleistä ym. nykyaikaan.^^
Tässä Martti Strangin 'eurooppalainen' sivusto jossa nimihaulla voi etsiä tallennettuja tietoja; 'klikkaa' se jossa avasin jo Rosendal-suvun tietoihin sivun.(Huom. nimi ilman 'd-kirj'. onnistuu). http://gw5.geneanet.org/index.php3?b=strang&lang=nl&m=NG&t=N&n=rosendadl

Terv.A.S*

Yllätyin että ko. sukuun kuluu paljon tunnettuja henkilöitä.

Mielenkiintoista että, jotain sukua lähtee seuraamaan voi sen linkkien ja sukuliittojen kautta päätyä jo tuntemaansa sukuun ja siten sukutuntemus ja tieto karttuu. Nyt kun tätäkin Rosendalia tarkastelee on sen 'linkit ja kytkyt' eri sukuihin myöhemmin joilla myös sukuja ja esipolvia samoilla seuduilla vaikuttanut kuten nyt Rosendahl (h-+) ja Salvenius-suvulla Hämeessä Pirkanmaalla, eli Ruoveden ja Ikaalisten ym. suunnalla jne.

Nord & Rosendahl

Juuri törmäsin myöskin tähän Rosendahliin tutkimuksissani. Tuohon Anna Christinaan (s1777) ja hänen puolisoonsa Johan Nordiin (s.1769) , joka siis oli Kihniön Laadun talon ruotusotilas. Jos joku on asiaa tutkinut niin tuon Johan Nordin alkuperä kiinnostaisi. En hälle vanhempia löytänyt ?

Muihin em. pariskunnan lapsiin en ole tutustunut vielä, mutta ainakin poikansa Anders (s.1812) ja hänen jälkeläisensä kuuluivat jo ihan tavalliseen rahvaaseen.

Kihniössä ei ole Laatu-taloa, Parkanossa on!

Laatu (kirj. Latu)... siis tarkoittanette Parkanoa johon myös Kihniö kylänä kuului, ja Parkano entiseen aikaan Ikaaliseen ja vielä aikaisemmin Ikaalinen Hämeenkyröön jne.! Linna oli ja on Kihniön vanhimpia taloja.
Niin, no sori Parkanon Laadun. Ja tiedän kyllä Ikaalisten entisen emäpitäjän historian, siihen kuuluvine kylineen,mutta lähinnä nyt kyselin tuota Johan Bräckin / Nordin alkuperää..?
laitaa ne aatelissuvut tuohon ketjuun-

eikä etsiä aatelisia sukujuuria- kun aika harvassa taitaa täällä makunnissa olla aateliset, ja ne jotka on ontunnettuja varmaan.
 /   /  / Rosendahl - sukuja

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta