AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Tommy Tabermann

Tommy Tabermann

23 Vastausta 525 Lukukertaa
tänään jutusteli Maarit Tastulan kanssa telkussa ja täytyy sanoa, että se jumalhöpöstely otti päähän.

Mielestäni ihmiset, jotka uskovat ikuiseen elämään jossain taivaassa, ovat helvetin omahyväisiä.
mikä ohjelma?

Tastulan uusi ohjelma

Seitsemäs taivas. Pidän kyllä Tabermannista, mutta tuossa ohjelmassa oli jotain imelää. Hän sanoi, että on varma, että isoäiti on taivaassa pasitelemassa karjalanpiirakoita.

Aivan ihana

tuo Tommi Tabermanin vastaus! Minusta myös on mukava ajatella, että isoisäni kurkkii pilvenreunalta mitä minä täällä touhuan! Kaipa hän tietää senkin, että en kuulu mihinkään kirkkokuntaan.
Kuivan katkera ateisti on se ainoa, joka tietää kaiken kaikesta, ja pelkää kuolemaansa enempi kuin muut!

Aivan kamala

kommentti sinulla.

"Kuivan katkera ateisti on se ainoa, joka tietää kaiken kaikesta, ja pelkää kuolemaansa enempi kuin muut!"
- Sitten kuivia ateisteja taida olla, kukaan ei voi tietää kaikkea ja/tai kuolema ei pelota koska se tulee joskus eteen kuitenkin...

Joo mut hei

Raamatussa ei sanota, että taivaassa isoäidit paistelevat karjalanpiiraita, joten eivät ne oikeasti paistele. Sielut elelevät siellä Pelkällä Pierulla, jota myös Pyhäksi Hengeksi kutsutaan.

joo aina sama juttu

aloituksessa on niitä naamoja häivytettyinä , klisee jonka aloitti jokin mtv:n tänään sunnuntaina -ohjelma 70-luvulla (siinä missä oli se heikkopeikkomaisen masenetunut naistoimittaja). sitten vieraaksi kutsutaan tommy helsten, mika myllylä, u kno aina ne samat naamat ja sitten puhutaan joutavia ah niin kskettavaa mutta jos joku sanoo jotain lähelle asian ydintä vaihdetaan äkkiä puheenaihetta.
tylsää

Kysymys ???

Miksi pitää katsella ohjelmia jotka ovat jo etukäteen vastenmielisiä ja parkua täällä kuin pikkulapsi
jota kiusataan koko ajan ohjelmilla joita on pakko katsoa. Taustalla ei voi olla muu kuin kiinnostus itse asiaan.
Kyllä ainakin minua kiinnostaa. Kiinnostaa aivan tavattomasti se miten aikuiset ihmiset voivat uskoa johonkin niin järjettömään kuin vaikkapa kristinusko.

Illalla Radio Deissä joku huolestunut nainen soitti ja kyseli ylöstempauksen yksityiskohtia - kuka tempaistaan ja mitä muille tapahtuu ja missä vaiheessa ja mitä sitten - tämä tuikitärkeä aihehan on esillä lähes joka sunnuntai-ilta Taivaan ja maan välillä -ohjelmassa. Tällä kertaa vastaus kuului että ei sitä ole Raamatussa niin tarkkaan kerrottu, sillä Jumala ei halunnut että saatana saa tietää hänen suunnitelmistaan.

Siinäpä oiva selitys, ja sehän käy nyt kaikkiin epäselviin kohtiin ja ristiriitaisuuksiin Raamatussa. Saatanan hämäämiseksi, niinpä tietenkin.

Minun on vaikea käsittää miten on mahdollista että aikuiset ihmiset ihan tosissaan pohtivat ja uskovat tuollaisia asioita. Siksi kuuntelen - että ymmärtäisin.

saippuaoopperaa?

Jos tämänkaltaista ohjelmatarjontaa lisätään kokoajan, pitäisi jo kyseenalaistaa ateistin omaa ymmärtämystäkin
ja puhtaan logiikan, eli järjen käyttöä. Vastuuhan siirtyy esim. Yle:lle, jota voidaan pitää jokseenkin järkevänä
yhtiönä ohjelmavalinnoissaan. Itsekritiikkiä siis ensin.

Thronos

Sitä Saatanaa hämätään sen takia, koska Jumala aikoo iskeä sen kimppuun täysillä sitten kun iskee, eikä ilmeisesti lopultakaan anna sille mitään vihjeitä, etikä armoakaan. Tulee taistelu hyvän ja pahan joukkojen välillä, eikä siitä varoiteta pahoja henkivaltoja etukäten yhtään mitenkään.
>>>>>> Minun on vaikea käsittää miten on mahdollista että aikuiset ihmiset ihan tosissaan pohtivat ja uskovat tuollaisia asioita. Siksi kuuntelen - että ymmärtäisin. <<<<<

Jos et edes pysty ymmärtämään sitä, miksi ihmiset uskovat esim. "evankeliumeiden suuriin totuuksiin" ja historialliset sekä filosofiset argumentitkaan eivät hetkauta sinua mihinkään, niin neuvoisin sinua yrittämään ymmärtää sitä perustaa, missä ihmisen usko Jumalaan yleensä lepää. UT tutkimus on mielenkiintoista, filosofia on hauskaa, teologia syvällistä, mutta epäilen, ettei koven monen kristityn usko lepää näiden varassa. Luulisin, että suurin osa uskoo Jumalaan perustavalla tavalla, Jumala voi olla välittömällä tavalla koettava "itsestäänselvyys". Usko evankeliumin totuuksiin taas voi olla pyhän hengen tuottama vakaumus ihmisen sisällä. Tätä mallia kutsutaan yleensä reformoiduksi epistemologiaksi. Usko Jumalaan on perususkomus, joka ei tarvitse argumentteja saadakseen oikeutuksen, järjellisyyden ja takeen. Usko evankeliumeiden totuuksiin tulee yliluonnollista reittiä, kuten Calvin sanoi, usko on ihmisen vastaus pyhän hengen todistukseen. Filosofit kuten Alvin Plantinga, William Alston ja Nicholas Wolterstorff ovat olleet tämän suuntauksen pioneerejä.

Tämä perususkomus voi sitten vahvistua erityisellä uskonnollisella kokemuksella. Jos saisit vahvan uskonnollisen kokemuksen, esim. Raamattua lukiessasi (hyvin, hyvin yleinen ilmiö), niin uskaltaisin väittää, että ymmärtäisit varsin hyvin miksi ihan aikuiset ihmiset uskovat näihin asioihin.

Itse luulen, että kristilliseen teismiin voi päästä hyvin lähelle UT-tutkimuksen, luonnollisen teologian ym. avulla, mutta itse uskoni lepää kyllä edellisten mainitsemieni syiden varassa. Luulen, että suurimmalla osalla kristityistä homma on sama.

Ihan aikuiset ihmisetkin uskovat evankeliumin totuuksin näiden kahden pilarin varassa.

(1) Usko Jumalaan ja evankeliumin suuriin totuuksiin on yliluonnollista kautta tuleva perususkomus. "Sensus divinitatis" ja Plantingan ehdottama Akvinolaisen-Calvinin -malli on se tie, miksi ihminen alkaa uskomaan näihin asioihin (jos ne ovat totta.)
http://en.wikipedia.org/wiki/Reformed_epistemology
http://www.calvin.edu/academic/philosophy/virtual_library/articles/clark_kelly_j/without_evidence_or_argument.pdf

(2) Suorat uskonnolliset kokemukset.
http://www.philosophyofreligion.info/theistic-proofs/the-argument-from-religious-experience/
http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_experience

Doubting is not believing

"Usko Jumalaan on perususkomus, joka ei tarvitse argumentteja saadakseen oikeutuksen, järjellisyyden ja takeen."

Näinhän se menee kaikissa maailman uskomusjärjestelmissä.

"Tämä perususkomus voi sitten vahvistua erityisellä uskonnollisella kokemuksella"

Ihminen luo asioille ylimääräisiä merkityksiä tukemaan omaa uskomusjärjestelmää. Kaikissa kansoissa ja uskonnoissa.

Perustelematon perususkomus

"Usko evankeliumin totuuksiin taas voi olla pyhän hengen tuottama vakaumus ihmisen sisällä. "

"Usko Jumalaan on perususkomus, joka ei tarvitse argumentteja saadakseen oikeutuksen, järjellisyyden ja takeen. Usko evankeliumeiden totuuksiin tulee yliluonnollista reittiä"

"Tämä perususkomus voi sitten vahvistua erityisellä uskonnollisella kokemuksella. "

- Usko on siis mielestäsi itseoikeutettua, koska se on jumalauskoa. Usko oikeuttaa itse itsensä.

Joo, mikäs siinä. Eihän sille kai muita todisteita ja oikeutuksia ole olemassakaan.

Ja kun usko jumaliin, tulkitsee kokevansa myös uskonnollisia kokemuksia, jotka edelleen todistavan uskon oikeaksi.

Ja sehän vielä vahvistaa kaiken, kun luettele litanian erimaalaisia nimiä, jotka ovat myös olleet samaa mieltä.

Ei siinä mitään, vaikka mitään objektiivisesti nähtävää, kuultavaa, haistettavaa, maistettavaa tai muutenkaan havaittavaa jumalaa tai jumalan vaikutusta olisikaan. Kyllähän se subjektiivinen perususkomus ja sen pohjalta koetut kokemukset todistavat kaiken.

Heh heh

"...ei sitä ole Raamatussa niin tarkkaan kerrottu, sillä Jumala ei halunnut että saatana saa tietää hänen suunnitelmistaan."

Että jos jumala on valinnut ne, jotka tempaisee ylös, niin saatana voisi estää asian, jos saisi tietää yksityiskohdat? Vai mikä tuon jutun idea oli?

Olet oikeassa. On todella vaikea käsittää, että aikuiset ihmiset uskovat tuollaiseen.

olen eri mieltä

Ihmisen ruumis on vain paikka, jossa sielu viettää tämän elämän ajan, ja sen arvo punnitaan lopulta, kun tulee viimeinen tuomio. Sielu ei kuole ruumiin mukana, mutta on vain tämä elämä aikaa löytää tie taivaaseen, ja saada iankaikkinen elämä. Maailma kulkee kohti tuhoa, ahneita ja välinpitämättömiä päättäjiä tulee lisää. Maailma lämpenee kokoajan, koska otsoonikatoa on tullut, ja uusien kemikaalien ansioista jatkoa seuraa...!
Ei ole mukava ajatella että tällä elämällä ei olisi varsinaista merkitystä. Että tämä on vain koe siitä oletko kelvollinen taivaaseen...

Tuohon kai uskonto perustuu

"Ei ole mukava ajatella että tällä elämällä ei olisi varsinaista merkitystä. Että tämä on vain koe siitä oletko kelvollinen taivaaseen..."

Uskovaiset haluavat että heillä on merkitystä niin paljon, että he eivät lakkaa olemasta.
"Ihmisen ruumis on vain paikka, jossa sielu viettää tämän elämän ajan, ja sen arvo punnitaan lopulta, kun tulee viimeinen tuomio"
- Ruumiin arvo on elintenluovutuksessa, se on ainoa konsti edes jollain tapaa jatkaa elämää kuoleman jälkeen, näin karrikoidusti sanottuna :)

"Sielu ei kuole ruumiin mukana, mutta on vain tämä elämä aikaa löytää tie taivaaseen, ja saada iankaikkinen elämä."
- Missä kohtaa ruumista se sielu on? En läytänyt sitä mistään biologian kirjasta...

deus mortuus est

ei ehkä ärsyttänyt niinkään

Katselin tuota ohjelmaa eilen sivusilmällä. Aluksi vähän hämmästytti Tabermannin näkemykset, mutta sanoihan hän kuitenkin, että ei jaa mitään yleistä jumalkäsitystä, vaan kyseessä on hänen itse keksimänsä juttu. Vaikutti muutenkin aika epämääräisiltä nuo Tabermannin taivaskäsitykset. Tuntui vähän semmoiselta runoilijan lapsenomaiselta hömpöttelyltä ja naivilta, mutta ehkä nuo ominaisuudet ovat vain plussaa runoilijan ammatissa. Tosin Tabermann on kansanedustaja...

Ehkä hän elää jossakin satumaailmassa, jossa yksisarvisia ja kentaurejakin saattaa vilistellä kedoilla, jos runoilijasta tuntuu siltä. Onhan se toisaalta ihan hienoakin, että pystyy kuvittelemaan tuollaisia asioita ja vielä uskomaan niihin. Lapsenomaisuus saattaa olla aikuisessa ihmisessä ihan hienokin piirre, mutta jos se kääntyy enemmän sinne tyhmän naiviuden puolelle, niin sitten se on rumaa. En osaa sanoa kumpi on kyseessä Tabermannin kohdalla.

uskoo jälleensyntymiseen

mutta ihmettelin sitä että hän sanoi ihmisen voivan syntyä vaikka ruohon kortena..

Ruohonkortena?

No mikä ettei. Jos uskontoja kerran voi mielinmäärin keksiä (ja niitä on keksitty vaikka kuinka paljon), niin kai siihenkin sitten voi uskoa, että syntyy ruohonkortena.

Ajatus kuolemattomuudesta syntyy ihmisen kyvyttömyydestä hyväksyä kuolevaisuutensa.

joo mutta minä hyväksyn

ja odotan mielenkiinnolla. Mutta nyt on hommia.

Sanain kaikissa merkityksissä

"Mielestäni ihmiset, jotka uskovat ikuiseen elämään jossain taivaassa, ovat helvetin omahyväisiä."

Mielestäni omahyväiset, jotka eivät usko ikuiseen elämään taivaassa, ovat helvetin inhimillisiä.
 /   /  /  / Tommy Tabermann

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta