Kuolinpesän aseet

Vaarin tykit kaapiss

Onko kenelläkään kokemusta miten noiden kanssa toimitaan? Pitääkö heti ilmoittaa lupaviranomaiselle kenen hallussa ne on, vai viedäänkö viranomaisten säilytykseen kunnes uusi luvallinen omistaja ottaa ne haltuunsa?

15

13113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asian hoitanut

      Lupaviranomainen, so. poliisi osaa vastata moiseen kysymykseen.
      Meidän tapauksessa muistelen, että aseet olivat kuolinpesän asioiden hoitajan vastuulla vainajan asunnossa osiin purettuna niin kauan, kunnes ostaja oli saanut ostoluvan ja ne voitiin hänelle myydä (oli tuttu ostaja).
      Aseet pitää merkitä perukirjaan hinta-arvioineen ja aseluvista jäljennös kauppakirjan yhteyteen. Myyntiin tarvitaan valtakirja kaikilta pesän osakkailta ja jäljennös perukirjasta, jotka toimitetaan lupaviranomaiselle, so. ostaja toimittaa. Itse kannattaa varmuuden vuoksi ilmoittaa lupaviranomaiselle, että aseet on myyty.

    • puttesetä

      Ampuma-aselaki 108§

      Ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden tai erityisen vaarallisten ammusten hallussapitoon oikeuttavan luvan haltijan kuoltua sen, jonka hallussa kuolinpesän omaisuus on, tulee ottaa ampuma-ase, aseen osa, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset välittömästi haltuunsa. Hänellä on oikeus säilyttää ja hyväksyttävästä syystä myös kuljettaa edellä tarkoitettuja esineitä kuuden kuukauden ajan luvanhaltijan kuolemasta. Hänen on tämän määräajan kuluessa:

      1) hankittava ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden tai erityisen vaarallisten ammusten hallussapitoon oikeuttava lupa;

      2) luovutettava ampuma-ase, aseen osa, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset niiden hankkimiseen oikeutetulle;

      3) huolehdittava ampuma-aseen tekemisestä pysyvästi ampumakelvottomaksi ja aseen osan tekemisestä pysyvästi toimintakelvottomaksi sekä esitettävä ne poliisille; taikka

      4) luovutettava ampuma-ase, aseen osa, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset poliisille.

      Edellä 1 momentissa mainitun määräajan jälkeen kuolinpesästä löydetyt ampuma-aseet, aseen osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset on luovutettava viipymättä poliisille.

      Edellä 1 momentin 4 kohdassa ja 2 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa poliisin on tehtävä päätös ampuma-aseiden, aseen osien, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten ottamisesta poliisin haltuun. Poliisin on laadittava haltuunotosta pöytäkirja tai tehtävä merkintä muuhun asiakirjaan.

      • unohdus..

        Oli kuolinpesä johon kuului aseita, kellään pesän osakkaista ei ollut minkäänlaisia aseenkantolupia.
        n. 3 vuoden kuluttua vainajan kuolemasta poliisi otti yhteyttä että pesässä oli luvattomia aseita, ja että asia on viipymättä hoidettava kuntoon.
        Asia ratkesi siten että leski sai aseenkatoluvan muistoesineelle, asetta ei tehty toimimattomaksi siitä syystä että parin vuoden sisällä yksi perillisistä tuli siihen ikään että pystyi aloittaa metsästysharrastuksen ja hankkimaan kantoluvan aseeseen.

        Aseita ja patruunoita ei siis luovutettu poliisille vaan luotiin laillinen ympäristö säilyttää aseita.

        Perukirjaan näitä aseita ei oltu merkitty asianajajan kehoituksesta. En tiedä tekikö asianajaja virheen vai laskettiinko tavanomaiset metsästysaseet tavanomaiseksi irtaimistoksi.


    • Explore

      Meillä ainakin meni niin, että selvitimme ensin poliisilta miten pitää toimia, meillä aseet osti setäni. Käytimme arvioijaa arvioimassa aseiden hinnan (ettei myydä liian halvalla, yksi oli antiikkiase), jonka jälkeen ostaja hoiti paperisotaa poliisilaitokseen päin, me otimme kopion perunkirjoituspaperista ja allekirjoitimme muistaakseni kauppakirjat ja suostumuksen aseiden myyntiin, luettelimme siinä aseet sarjanumeroineen. Ostajalla pitää olla voimassaoleva aseenkantolupa. En muista ihan tarkalleen, miten homma eteni, olin hiukan poissa tolaltani niihin aikoihin. Poliisilta kuitenkin saa koko ajan neuvoja siitä, mitä papereita tarvitaan ja miten pitää toimia.

      Perunkirjoituspaperistakin voi peittää sitten ne omaisuuksien summat, ei niitä ole tarpeen näyttää ostajalle.

      • täh!

        Miten mikään ostaja tietäisi perunkirjoituspapereista aseiden omaisuussummat?
        Eikös perilliset ole ainoat, jotka perunkirjojen omaisuussummat tietävät.


    • no en tiiä

      Miten laadin valtakirjan kuolinpesän aseiden myyntiin,aseet ovat luovutettu poliisille huutokauppaa varten?

      • jep jep.

        Poliisi on ihmisen paras ystävä. Kysäiseppä neuvvoa poliisilaitokselta. Luvallista asetta ei voi ainakaan pimeästi myydä ja hintakin menisi minimiin.


    • 2 metriä maata

      Paras tapa hoitaa homma on pistää ne tykit vaarin kanssa samaan kirstuun.

      Siellä ne pysyy tallessa eikä joudu vääriin käsiin.

    • ei vaikeaa.

      Luvallisista aseista on pöliisilla rekisteri. Pitänee ottaa yhteyttä poliisiin. Aseiden luovutus voinee onnistua vain aseenkantoluvan omistaville henkilöille, kuten niiden myyntikin.

      • roskaa poliisilla

        Se poliisiluvallisten aseiden rekisteri... on vähän sellainen, että ehkä jotain on kirjattu jopa oikein, mutta mikään tieto ei ole varmaa. Tämä poliisi itsekin tietää...

        Aseidenumerot on väärin, väärässä muodossa...

        """""""""""""""
        "Nykyistä aserekisteriä Holmlund kuvailee aataminaikuiseksi. Lupia on kirjattu vaihtelevasti esimerkiksi pahvikorteille, joista usein puuttuu sarjanumeroita ja käyttötarkoituksia. Suurin haaste on saada vanhat aseluvat kirjatuksi uuteen rekisteriin. Suomessa on noin 1,6 miljoonaa voimassaolevaa aselupaa."

        YLE Uutiset 4.10.2010
        """"""""""""""""""""


    • huono laki

      Aseet kyllä vaikea juttu kuolinpesälle, periaatteessa rahan arvoista tavaraa, mutta vaikea myydä/saada itse lupia. No hyvät metsästysaseet sentään saa kaupaksi jotenkin, mutta käsiaseet melko mahdottomia. Tämä tilanne aiheuttaa kyllä houkutuksen "kadottaa" nuo aseet, pimeästi kun noista saa todella hyviä summia. Jälkeenpäin poliisin mahdotonta selvittää missä vaiheessa katosivat.

    • reilu homma.

      Poliisille kuitenkin kannattaa ilmoittaa. Jos aseet myöhemmin joytyisivat vääriin käsiin, niin perilliset ovat siihen syyttömiä.

    • ppp2

      Entäs jos se 6 kk on umpeutunut 1-2 kk sitten? Voiko vielä anoa lisäaikaa vai onko se jo luvaton ase?

    • Metsämiehen äiti

      Mistä ajankohdasta kuusikuukautta alkaa. Ymmärtääkseni ei voida laskea kuolinpäivästä koska ostolupaan täytyy olla jäljennös perunkirjasta

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      352
      3972
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1739
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1487
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1305
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      196
      1259
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe