No More Nobivac

Rokotteiden haittavaikutuks...

Nobivac-rokotteen on todettu aiheuttaneen allergisia reaktioita enenevässä määrin. "Puskaradio" kuuluttaa yhä enemmän tapauksia. On kerrottu sekä heti iskeneistä anafylaktisista reaktioista, joissa koira kuolee eläinlääkärin vastaanotolle pahimmassa tapauksessa heti rokotteen saatuaan, sekä toisen asteen myöhäisemmistä reaktioista, joissa muutaman tunnin kuluessa koiralle ilmaantuu allergisia oireita, kuten turvotusta, ahdistuneisuutta jne.

Lääkelaitokselle pitäisi tehdä aina ilmoitus kun jokin eläimen lääkeaine aiheuttaa haittavaikutuksia. Eläinlääkäri on se henkilö, joka ensisijaisesti on velvoitettu tekemään haittavaikutusilmoitus. Mikäli eläinlääkäri on haluton tekemään ilmoitusta, sen voi tehdä myös koiranomistaja itse. Jokainen reaktio tulisi raportoida lääkelaitokselle rohkeasti! Jos teet ilmoituksen itse, täytä huolellisesti lääkkeen tunnistusta koskevat kohdat. Ilmoituslomake löytyy lääkelaitoksen sivuilta pdf-tiedostona.

Ohessa linkki lääkelaitoksen sivuille sekä koirarokotteiden haittavaikutuksista kertovan sivun teksti.

http://www.nam.fi/laakeinformaatio/elainlaakkeet/koirarokotteiden_haittavaikutukset.html
------------------------------------------

Koirarokotusten haittavaikutukset


Lääkelaitokseen on kuulunut väitteitä, joiden mukaan Nobivac-sarjan rokotteet aiheuttaisivat koirille enemmän haittavaikutuksia kuin muut koirien rokotteet. Nobivac-rokotteista on varoitettu koiranomistajia esimerkiksi koirakerhojen verkkosivuilla.

Kaikilla tehokkailla lääkkeillä on ajoittain haittoja. Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin on tullut vuosina 2002-2003 (maaliskuun loppuun mennessä) kaikkiaan 75 raporttia epäillyistä rokotteiden haittavaikutuksista koirilla. Näistä 60:ssä on ollut mukana Nobivac-rokote. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Candur-rokotteet mainittiin 24 haittavaikutusilmoituksessa. Vakaviksi Nobivaciin liittyvistä haitoista luokiteltiin 24 tapausta (40 %) ja Canduriin liittyvistä haitoista 8 (38 %). Nobivac Rabies mainittiin 24 tapauksessa ja Nobivac Parvo -rokote 10 tapauksessa.

Maaliskuussa yksi eläinlääkäri raportoi kaikkiaan yhdeksästä rokotushaitasta, joissa kaikissa Nobivac-rokotteita epäiltiin ohimenevän allergisen reaktion aiheuttamisesta. Haitat oli havaittu viiden kuukauden kuluessa. Haittatapauksista peräti viiden epäiltiin aiheutuvan Nobivac Parvo -rokotteesta. Toisin sanoen saimme yhdellä kertaa yhtä monta tätä rokotetta koskevaa ilmoituksta kuin vuonna 2002 yhteensä!

On otettava huomioon, että suurin osa ilmoitetuista rokotteiden haittavaikutuksista liittyi kahden tai useamman rokotteen käyttöön. Vertailtavuus koirien rokotteiden kesken on muutenkin hankalaa, sillä ne ovat olleet markkinoilla vaihtelevia aikoja. Vertailu pitää luonnollisesti suhteuttaa lääkkeiden käyttömääriin tarkastelemalla ilmoitettujen haittavaikutusten insidenssejä (katso alla). Anafylaktisia eli voimakkaita tyypin I yliherkkyysreaktioita koira voi saada kaikentyyppisistä rokotteista. Elävät rokotteet aiheuttavat niitä mahdollisesti herkemmin kuin inaktivoidut, mutta niitä on toisaalta myös kuvailtu tehokkaammiksi.

Rokotteiden myyntilupaa vaadittavien dokumentaatioiden arvioinnin yhteydessä on aina suoritettava hyöty-riski-arviointi, sillä yksikään rokote ei ole yhtä aikaa sekä erittäin tehokas että täysin turvallinen. Huolimatta siitä, että koira voi rokottamisen seurauksena saada anafylaktisen reaktion, voidaan rokottamisen riskejä pitää vähäpätöisinä hyötyyn nähden. Rokotusohjelmassa käytetyt rokotteet on tarkoitettu ehkäisemään vaarallisia ja usein tappavia tauteja, esimerkiksi penikkatautia. Ilman tehokkaita rokotuksia epidemiat pääsevät leviämään ja moni koira kuolisi tai olisi kroonisesti sairas kuten kävi vuoden 1995 penikkatautiepidemian yhteydessä.

Pyydämme kaikkia eläinlääkäreitä ilmoittamaan havaituista rokotereaktioista haittavaikutusrekisteriin ja tarpeen tullen ottamaan yhteyttä Lääkelaitoksen eläinlääkäreihin. Raportointikaavakkeen voi tulostaa osoitteesta /uploads/laakeinfo/Haittavaikutuslomake.pdf . Lisää aiheesta löytyy EELA:n sivulta http://www.eela.fi/palvelut/rokote.html


Koirarokotteiden haittavaikutusilmaantuvuus vuoden 2002 alusta kuluvan vuoden maaliskuun loppuun. Ilmaantuvuus on laskettu seuraavasti: Lääkelaitokseen saapuneiden haittavaikutusilmoitusten lukumäärä / ilmoitettu myytyjen annosten lukumäärä x 100. Ilmaantuvuuksia tulee tarkastella varauksin, koska ne saattavat vaihdella suuresti myyntimääristä ja ilmoittajien aktiivisuudesta riippuen. Esimerkiksi yhden eläinlääkärin maaliskuussa lähettämät ilmoitukset kaksinkertaistivat kerralla Nobivac Parvo -rokotukseen liittyvän haittavaikutusten ilmaantuvuuden. Suluissa on vakaviksi luokiteltujen haittavaikutusten ilmaantuvuus. Rokotteet, joiden myyntiluvat eivät ole tiedossamme, puuttuvat listalta.

Nobivac DHP 0,049 % (0,037 %), Nobivac DHPPi 0,013 % (0,008 %), Madivak 0,018 % (0,01 %), Rabdomum 0,02 % (0,009 %), Nobivac Parvo Live 0,13 % (0,062 %), Canlan-4 0,019 % (0,01 %), Nobivac Rabies 0,45 % (0,09 %), Candur P 0,022 % (0,011%), Candur SH P 0,022 % (0,007 %), Duramune 4 0,007 % (0,005 %).

1

2047

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      279
      4619
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2498
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2181
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2166
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      129
      1817
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1462
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1442
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      343
      1418
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1357
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1247
    Aihe