Pizzataikina ei onnistu!

pizzantekijä

Mulla menee HERMO!

En vain onnistu saamaan aikaan sellaista pitsataikinaa, mitä voi käsin venytellä oikean kokoiseksi. Keskeltä menee samantien ohueksi ja repeää, vaikka mitä tekisi. Teen ihan perinteisen taikinan; vesi, hiiva, sokeri,suola,jauho ja oliiviöljy. Pitkä vaivaus koneella. Mitä teen väärin? Esim youtubesta olen katsellut videot, miten taikinaa käsitellä, ja en ole ihan poropeukalo joten luulisi onnistuvan mutta ei... taikina ei vain ole oikeanlaista. Millaisia jauhoja tulisi käyttää? Käytän ihan tavallisia... esim pizzajauhoista tehtyyn taikinaan ei saa läheskään tarpeeksi sitkoa aikaan. Vinkkejä siis otetaan vastaan!

Sitten pizzan kastikkeesta. Tuntuu olevan yhtä monta mielipidettä kuin tekijääkin. Mutta kerro silti miten sinä teet mielestäsi parhaimman kastikkeen?

Kiitos kovasti jos joku viitsii auttaa..

24

9214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä onnaa

      Tee löysempää taikinaa ja levitä se jauhotetuilla käsillä uunipellille niin kylli onnistuu,toi että yrität siihen taikinaan sitkoa niin heh aikaa sitten itse unohdin moiset hienoudet.
      Itse teen pizzajauhoista niin en laita ollenkaan öljyä.

    • Mukaellaanpa Heston Blumenthalia ja miksi emme mukaelisi.

      kypsiä tomaatteja
      luumutomaatteja, valkosipulia ja oliiviöljyä, timjamia
      mozzarellaa
      basilikaa
      sormisuolaa - tai jotain vähän karkeampaa muuta suolaa
      savusuolaa

      Kalttaa kypsät tomaatit ja kuori ne. Leikkaa kahtia ja kaiva kaikki sisällykset ja lillut siivilään, jonka alla on kasari. Painele kasariin kaikki neste, minkä saat tomaateista aikaiseksi. Heitä siemenet mäelle. Kasari tulelle ja redusoi tomaattiliemi puoleen. Pilko tomaattiliha oikein pieneksi ja kaada kasariin. Keitä vielä muutama minuutti, jotta tomaatit hajoavat = tomaattisose.

      Viipaloi luumutomaatit ja pane uunipannulle. Aseta jokaisen tomaattikiekon päälle valkoipulinkynnen puolikas, ripottele sormisuolaa , timjamia ja lorauta oliiviöljyä. Uuni aivan pienelle - alle sata astetta - ja anna tomaattien kuivua uunissa pari tuntia ainakin. Ota pois uunista ja poista valkosipulinkynsi tomaattien päältä.

      Itse tehdyn, hyvä pienehkön pizzapohjan päälle runsaasti tomaattisosetta, soseen päälle uunitomaatteja, revi tomaattien väliin kunnon kimpaleita mozzarellaa ja tuoretta basilikaa. Ripottele päälle savusuolaa ja lorauta komeuden päälle kunnolla oliiviöljyä.

      Pizza kuumaan uuniin ja kun reunat alkavat olla karvaan koppuroita on pizza valmis. Tosikuumassa uunissa tähän ei mene 2-4 minuuttia kauemmin. Pizzakivi on hyvä ja grillivastuksen alle.

      Ei ananasta, ei aurajuustoa, ei kebablihaa, ei sipulia - aidot maut!

    • tulee mieleen

      .... etttä sinun tulisi käyttää DURUM-vehnää, se on ehdoton pizzaa leivottaessa.
      Öljyä taikinaan ei tarvita, kunnon vaivaus ja kohtotus.

      Paras kastike jota on saanut ( en osaa itse tehdä) oli tehty suuresta määrästä KASVIKSIA ja tomaattia ja haudutettu YÖN YLI miedossa uuninlämmössä, lopuksi siihen tuli tuoreita yrttejä sekä loraus kermaa.

      Oli mahtavaa - tarkempaa ohjetta tähän ei mulla ole - ei kokki tuon kummemmin salojaan paljastanut.

      • pizzaaaa

        joo, durum vehnalla tulee hyva sitko. Tama linkki oli taalla jo aikaisemmin... itse olen seurannut noita ohjeita - lahinna siis tekniikkaa ja taikinan tuntumaa. Aikansa kestaa opetella ja olen huomannut etta jos annat taikinan levata jaakaapissa yon yli tulee parempaa.

        http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm


      • Pizzantekijä
        pizzaaaa kirjoitti:

        joo, durum vehnalla tulee hyva sitko. Tama linkki oli taalla jo aikaisemmin... itse olen seurannut noita ohjeita - lahinna siis tekniikkaa ja taikinan tuntumaa. Aikansa kestaa opetella ja olen huomannut etta jos annat taikinan levata jaakaapissa yon yli tulee parempaa.

        http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm

        Siis eihän durum-jauhoilla saa taikinaan juuri minkäänlaista sitkoa. Sen tiesin jo entuudestaan. Sitähän käytetään pizzataikinoissa juuri siksi että helppo kaulita muotoonsa. Minä vain haluaisinkin tehdä sellaista taikinaa jota voi heitellä ja venytellä ;)

        tässä vielä myllynparas.fi:stä:

        Durumvehnäjauho

        Valmistetaan durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät. Väriltään keltaisempaa kuin tavallisesta vehnästä valmistettu jauho.

        Sen venyvän sitkoaineen pitoisuus on alhainen, joten sopii hyvin tuorepastan valmistukseen sekä kuohkeiden venymättömien pizzapohjien raaka-aineeksi. Sopii myös muuhun leivontaan, johon ei haluta venyvää sitkoa.

        Mutta kiitos vastanneille.. :)


      • pizzapuristi
        Pizzantekijä kirjoitti:

        Siis eihän durum-jauhoilla saa taikinaan juuri minkäänlaista sitkoa. Sen tiesin jo entuudestaan. Sitähän käytetään pizzataikinoissa juuri siksi että helppo kaulita muotoonsa. Minä vain haluaisinkin tehdä sellaista taikinaa jota voi heitellä ja venytellä ;)

        tässä vielä myllynparas.fi:stä:

        Durumvehnäjauho

        Valmistetaan durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät. Väriltään keltaisempaa kuin tavallisesta vehnästä valmistettu jauho.

        Sen venyvän sitkoaineen pitoisuus on alhainen, joten sopii hyvin tuorepastan valmistukseen sekä kuohkeiden venymättömien pizzapohjien raaka-aineeksi. Sopii myös muuhun leivontaan, johon ei haluta venyvää sitkoa.

        Mutta kiitos vastanneille.. :)

        Olet oikeassa durum-vehnästä. Mulla toimii seuraava: pikkuisen reilu 4dl jauhoja, 2dl vettä, suolaa, hiivaa ja sokeria. Sen jälkeen taikinaa vatvotaan tai mitä sen ny on käsin about 10 minsaa ja jätetään vähäksi aikaa nousemaan. Yleensä näin tulee helposti venyteltävä, ainakin jos käytät Sunnuntai-jauhoja.

        Sitten vaan lätty valmiiksi, päälle Mozzarella di Bufalaa tai tavallista ja uuniin jossa on kaikki napit niin kaakossa kuin ikinä olla voi.


      • Anonyymi
        pizzaaaa kirjoitti:

        joo, durum vehnalla tulee hyva sitko. Tama linkki oli taalla jo aikaisemmin... itse olen seurannut noita ohjeita - lahinna siis tekniikkaa ja taikinan tuntumaa. Aikansa kestaa opetella ja olen huomannut etta jos annat taikinan levata jaakaapissa yon yli tulee parempaa.

        http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm

        Tee itse paholaisen kastike, on nam... syksyllä ostat paprikoita, tomaatteja, sipuleita, valkosipulia, mitä haluat, katso ohje netistä... tämä on hyvä pitsan kastike... tykkään omasta pitsasta sata enemmän kuin pitserian pitsasta...


    • Jorma_K_M

      Tässä ohje 4-pizzaan, 510g (farina di grano tenero tipo 00), vettä 270-300g, suolaa 15g, kuivahiivaa 1g tai tava 3g .
      Ota 270g vedestä 50g sivuun liuota hiiva siihen
      liuota suola 220g veteen ja lisää 10% jauhoista sekoita yleiskoneella pari minuuttia lisää hiivaneste liuos ja lisää jauhoja vähitellen, jauhojenlisäämisen tulisi kestää 10 min. Sen jälkeen sekoita taikina 20min alhaisella nopeudellakunnes taikinasta muodostuu yhtenäinen pallo. Ota taikina yleiskoneesta ja annan taikinankohota kostean pyyhkeellä peitettynä 2h huoneen lämmössä. Tämän jälkeen jaa taikina osiin180-250g ja muotoile käsin palloiksi kämmenellä pyörittäen. Laita pallot (öljyttyyn) muovirasiaa, jossa ne kohoavat 4-6h. Tämän jälkeen muotoile käsin ilman kaulinta pizzoiksi ja paista pizzakiven päällä. (mielestäni mP:n durum vehnäj on tarkoitettu pastan tekoon ei pizzojen. t.JKM

    • Jauhot pussissa

      Kunnon taikinan tekemiseksi tarvitset oikeanlaiset vehnäjauhot. Suomessa lähinnä oikeat on Durum vehnäjauhot ja nekin on aika huonot pizzan tekoon. Olen koettanut etsiä suomesta oikeita Tipo 00 jauhoja mutta ei kai niitä täällä ole. Tilaa netistä ulkomailta.

      Tullessani Napolista toin 2 kg Tipo 00 jauhoja. Tein niistä taikinan ja laitoin sen jääkaappiin odottamaan pizzantekopäivää. Jääkaapissa taikina mukautuu paremmaksi.
      Sain tehtyä käsin taikinasta noin 0,5-1 mm paksuisen taikinan repeämättä. Helposti.


      Neljään pitsaan tarvitset:

      500 gr Tipo 00 jauhoja
      325 gr vettä
      10 gr suolaa
      3 gr kuivahiivaa.

      (ei muuta... ei öljyä, ei vippasjuttuja, ei sokeria)

      Sekoita ainekset koneella mutta jätä 1/4 jauhoista tässä vaiheessa pois. Anna levätä vähintään 20 minuttia. Laita loput jauhot ja sekoita 6-7 minuuttia. Anna nousta rauhassa ainakin tunnin.
      Jaa taikina 4 osaan. Laita taikinapallot kukin omaan tiiviiseen suljettuun astiaan jääkaappiin. Käytä taikinapallot pizzan tekemiseen 1-6 päivän aikana.

      Pizzan päälle tulee ensin Passata di Pomorodo eli paseerattu tomaatti. Sitä saa varmaan kaikista kaupoista. Makueroja on paljon. Sitten Mozzarella juustoa. Itse siivutan yhden pallon/pizza. Päälle täyte... salami tai basilika tai pepperoni... ei siis valtavia määriä täytteitä sillä tarkoitus on tehdä Pizza eikä piirakka.

      Ennen Pizzan rakentamista kannattaa laittaa uuni täysille ja sitten kun uuni on niin kuuma kuin voi olla niin nopeasti Pizza kuuman uunipellin päälle... Pizzakivi on hyvä hankinta. Pizzan on tarkoitus paistua 90 sekunnissa mutta sähköuunissa se ei onnistu vaan vie ainakin 3 kertaa kauemmin.

      Toivottovasti ohjeista oli apua.

      • Jauhot pussissa

        Ai niin vielä... lopuksi pizzan päälle loraus oliiviöljyä ja sitten uuniin!


      • entäs nyt
        Jauhot pussissa kirjoitti:

        Ai niin vielä... lopuksi pizzan päälle loraus oliiviöljyä ja sitten uuniin!

        meni vaan 324g vettä


      • Jauhot pussissa
        entäs nyt kirjoitti:

        meni vaan 324g vettä

        Niin... kai sen yhden gramman vettä voi keittää kahviksi... :D

        Nuo mitat on tarkkoja mutta tärkeintä on että taikina tuntuu oikealta vaikka veden määrä jäikin grammaa vajaaksi :D

        Pizzan tekeminen on yllättävän vaikea prosessi ja väitän että harva osaa tehdä pizzan. Jos Pizzan pohja on paksu ja päällä on pari kiloa kaikenlaista täytettä ja paistaminen miedolla lämmöllä (200-250 astetta) vie puoli tuntia niin silloin kyseessä on piirakka. Luulen että suomalaiset yleensä tekevät piirakoita eikä Pizzaa.

        Pizzan tekeminen on sekä tiedettä että taidetta. Vaikea laji varsinkin kun meillä ei ole kaupoissa oikenlaista jauhoa... Sunnuntait ja Myllyn Parhaat kavereineen vie ihan eri määrän vettä kuin tuossa yllä olevassa ohjeessa ja niillä ei saa oikenlaista Pizzataikinaa.


      • Anonyymi
        Jauhot pussissa kirjoitti:

        Ai niin vielä... lopuksi pizzan päälle loraus oliiviöljyä ja sitten uuniin!

        Kyllä olette taitavia pitsan tekiöitä, itse töherrän, olen nyt oppinut jotain, mutta en noin hyväksi kuin moni teistä jotka olette vinkanneet ohjeita tänne...


      • Anonyymi
        Jauhot pussissa kirjoitti:

        Niin... kai sen yhden gramman vettä voi keittää kahviksi... :D

        Nuo mitat on tarkkoja mutta tärkeintä on että taikina tuntuu oikealta vaikka veden määrä jäikin grammaa vajaaksi :D

        Pizzan tekeminen on yllättävän vaikea prosessi ja väitän että harva osaa tehdä pizzan. Jos Pizzan pohja on paksu ja päällä on pari kiloa kaikenlaista täytettä ja paistaminen miedolla lämmöllä (200-250 astetta) vie puoli tuntia niin silloin kyseessä on piirakka. Luulen että suomalaiset yleensä tekevät piirakoita eikä Pizzaa.

        Pizzan tekeminen on sekä tiedettä että taidetta. Vaikea laji varsinkin kun meillä ei ole kaupoissa oikenlaista jauhoa... Sunnuntait ja Myllyn Parhaat kavereineen vie ihan eri määrän vettä kuin tuossa yllä olevassa ohjeessa ja niillä ei saa oikenlaista Pizzataikinaa.

        Piirakka minunkin pitsa on, mut on hyvänmakuinen, normipitsa ei ole hyvänmakuinen... sorry vaan


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä olette taitavia pitsan tekiöitä, itse töherrän, olen nyt oppinut jotain, mutta en noin hyväksi kuin moni teistä jotka olette vinkanneet ohjeita tänne...

        Mulla on paistokivi... puilla lämmitettävä uuni... pitäisi onnistua näillä hyvä pitsa


    • P lätty

      Käsillä venytettävän pizzapohjan salaisuus on ooikeanlainen hiivataikina. En osaa kertoa määriä,koska teen taikinan näppituntuntumalla, mutta jutun pointti on vaivaaminen, joka saa kunnon sitkoan aikaan. Ja se tapahtuu käsin, ei koneella! Taikinaa vaivataan niin kauan, että se alkaa irrota kulhon reunoiiista ja käsistä, annetaan kohoita ja sen jälkeen ei kun heittelemään!

      • onkonäin.....

        Olen kuullut ettei näissä ohuissa taikinoissa käytettäisikään hiivaa. Vaan siinä olisi leivinjauhetta tms... En tiedä pitääkö paikkaansa.


    • jorma-kari

      Katso vaikka Marttojen sivulta pizza-napoletana resepti. Siitä on hyvä aloittaa.
      Liota veteen ensin suola, sitten 10% jauhojen kokonaismäärästä. Siten liota hiiva pieneen vesimäärään ja em seoksen joukkoon, lisää sitten loput jauhot 10 min aikana. Yleiskoneen pitää pyöriä pienellä nopeudella ettei taikina lämpeä. Jatka vaivaamista vielä 20 min. Itse olen käyttänyt Elektrolux Assistentiä vanha malli, joka ei ole ihanteellinen pizzataikinan tekoon.
      Tämän jälkeen kumoa pöydälle ja kääntele se pyöreäksi ja meitä muovilla tai kostealla pyyhkeellä. Anna kohota2tuntia. Tämän jälkeen jaa taikina 200-250g osiin.
      Ja muotoile niistä palloja ja laita kohoamaan huoneenlämpöön noin 4-6h ajaksi hieman öljyttyyn rasiaan. Tämän jälkeen niistä voi muotoilla pizzoja.
      Itse olen käyttänyt tipo00 jauhoja, mutta myös xtra jauhoja prismasta. Ero ei ole suuri. Durum jauhot lisäävät vain puremistuntua eivätkä sitkoa. Koko taikinaa ei nistää mielestäni kannata tehdä vaan niitä voi käyttää muiden jauhojen lisänä.

      T-jkm

    • Pizzapeku

      Mulla kans aina menny pizzataikinat "pilalle". Joko liian kovaa,liikaa sitkoa eli ei veny ja vaikee kaulita jne. Eilen tein kuivahiivalla ja ihan normaaleilla puolikarkeilla vehnäjauhoilla - onnistu parhaiten tähän mennessä. Taikinaan laitoin vaan vehnäjauhoja,kuivahiivaa,suolaa ja vettä. Ei mitään muuta. Ainut minkä tein eritavalla oli se,että jätin taikinan aika löysäksi kun jätin sen kohoamaan ja lopputulos oli ihan erilainen kun aikaisemmin ja pohja oli helppo kaulita ja muotoilla ja sen sai ekaa kertaa oikein ohueksi ja paistui hyvin ihan normaali sähköuunissa kotona.
      En ees käyttäny pizzakivee vaan uunipellille suoraan. Tärkeetä tuntuu olevan se,että pohjan saa kaulittua ohueksi ja ettei laita liikaa täytteitä ja uunin pitää olla niin kuuma kuin sen saa ylipäätään lämmitettyä.
      Reseptikin on helppo. About 10 dl vehnäjauhoja, 4tl kuivahiivaa, 2tl suolaa, 4dl 42-44 asteista vettä ja niistä kun tekee taikinan niin pitäis onnistua. Mulla ainakin onnistu ihan hyvin. Jätin vielä osan taikinasta (tästä taikinasta tulee aika iso eli riittää useampaan pohjaan) jääkaappiin yön yli kohoamaan kun luin jostain,että sekin voisi auttaa tähän "pohja" ongelmaan :) Just katoin ja oli kyllä taikina kohonnu erittäin kuohkeaksi jääkaapissa!

    • Keittiöelämää

      Jauhoissa sen taikinan salaisuus: olen viime aikoina käyttänyt Farina 0 -pizzajauhoja ja helposti tulee ohut helposti muotoiltava pizzapohja. Taikinaakin menee vähemmän kun sen voi venytellä melkein läpinäkyväksi :-) En tiedä saako marketeista vastaavia jauhoja enkä ole kokeillut ns. pizzajauhoseoksia.

    • Anonyymi

      Jauho durum-vehnää... mut mä kaulitsen taikinan silikonialustalla, onnistuu hyvin, mut uuni on uuni, ei yllä lähellekään pitsan vaatimaa lämpötilaa... mut mä tykkään enemmän omasta pitsasta kuin esim tilatusta pitserian pitsasta...

      • Anonyymi

        Minä käytän taikinaan 00 jauhoja (vihreä pussi k-superista) laitan taikinaan myös lorauksen oliiviöljyä. Teen taikinan edellisenä päivänä ja säilytän sitä jääkaapissa, kunnes on pizan teon aika. Kastiketta en mitenkään tee vaan käytän Mutti tomaattipurkaa johon sekoitan hieman kuivattua ogeranoa. Lisäksi laitan ennen juuston laittamista pizzaan aavistuksen oreganoa. Juustona mozzarella raastetta ja/tai vesipussissa myytävää mozzarellaa.


    • Anonyymi

      Höpsistä! Täytteet tekevät pitsan.

      • Anonyymi

        Mitenkähän onnistuisi näkkäreiden päälle? Tai lämpimiä leipiähän niistä tulee kun leivän päälkle tekee. No taidan tyytyä tuunaamaan valmispizzoja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2823
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1496
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1450
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1240
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      21
      1031
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      993
    Aihe