Syylistynkö tartuntatauti rikokseen

Möllinkäinen

jos jätän kertomatta mrsa tartunnastani mahdolliselle seksikumppanille.. yms.. koska mrsa:han tarttuu kosketuksesta ja pinnoilta... noin 60% menehtyy jos kantajuus etenee infektioksi asti.. itselleni on hoitajien tahosta kerrottu että ei kannata kertoa että on mrsa kantaja.. herättää kuulemma paniikkia.. infektioylilääkäri sanoi että voin elää normaalia elämää... ämpyillessäni hänelle vastaan.. että ntäs nuoret lapseni.. he saavat tartunna minusta kuten toinen on jo saanut koska ylilääkärin mielestä kantajia ei tarvitse hoitaa.. .. hän totesi.. no se on tätä elämää.. ei meitäkään testailla... ja löi luurin korvaani.. kerrottuani että tämä hänen scandinaavinen malli on sellainen että mrsa on suomessa levinnyt käsiin...

haluaisin myös kysyä miten seuraavia lakeja sovelletaan mrsa:n suhteen...
3 § (14.11.2003/935)
Tartuntatautien vastustamistyöhön kuuluu tässä laissa tartuntatautien ehkäisy, varhaistoteaminen ja seuranta, epidemian selvittämiseksi tai torjumiseksi tarvittavat toimenpiteet sekä tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn tutkimus, hoito ja lääkinnällinen kuntoutus sekä sairaalainfektioiden torjunta.
8) sairaalainfektiolla terveydenhuollon toimintayksikössä annetun hoidon aikana syntynyttä tai alkunsa saanutta infektiota; (10.11.2006/989)
Tartuntataudit jaetaan yleisvaarallisiin, ilmoitettaviin ja muihin tartuntatauteihin.
Tautia voidaan pitää yleisvaarallisena tartuntatautina:
1) jos taudin tarttuvuus on suuri tai tauti leviää nopeasti;
3) jos taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen tai sairastuneeksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä.
Tautia voidaan pitää ilmoitettavana tartuntatautina:
1) jos taudin seuranta edellyttää lääkärin antamia tietoja;
2) jos taudin tartuntaketjun katkaisemisessa hoidettavalle annettava maksuton hoito on tarpeen; tai
5 §
Tartuntatautiin sairastuneeksi epäiltynä pidetään henkilöä, jossa havaitaan tautiin viittaavia oireita tai jonka jollakin muulla perusteella voidaan päätellä levittävän tartuntaa.
Sairastuneena pidetään henkilöä, jossa tauti on todettu tai jonka yleisesti hyväksytyin lääketieteellisin perustein voidaan todeta saaneen tartunnan, jos taudin leviäminen on perustellusti mahdollista.
7 § (14.11.2003/935)
Kunnan velvollisuutena on järjestää alueellaan tässä laissa tarkoitettu tartuntatautien vastustamistyö osana kansanterveystyötä siten kuin kansanterveyslaissa (66/1972) ja tässä laissa säädetään.
Terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaavan lääkärin on otettava selvää epäillyn tai todetun tartuntataudin laadusta ja sen levinneisyydestä sekä ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin taudin leviämisen estämiseksi.
28 §
Omistajalla on oikeus saada asianomaiselta kunnalta korvaus esineestä, joka tartuntataudin leviämisen estämiseksi on viranomaisen määräyksestä hävitetty tai käsitelty siten, että se on pilaantunut tai vahingoittunut. Korvauksena suoritetaan esineen arvo taikka arvonalennus.

Korvausta ei suoriteta esineestä, jonka arvo on vähäinen, ellei korvauksen suorittamiseen ole erityisen painavia syitä.

6 § (13.7.2001/654)
Törkeä pahoinpitely
Jos pahoinpitelyssä

1) aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,

Ja perustelut miksi ei.. jos ei.. koska mrsa on estettävissä... tartuntatapa tiedetään.. ja jos jostain on lipsuttu ei potilasvanhinko ilmoituksesta paljon kostu.. eli terveeksi ei tule...

7

572

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fgfghfghfgh

      Yksi hyvä tapa nykyään on lähettää sähköposti..kuten vaikka tuolle lääkärille ja kysyä mitä on mielessä ja suoraan... ja pyytää suoraa vastausta - tai sitten joutuu lähettämään ylilääkärille muistutuksen ja tietenkin lääninhallitukseen kantelun, ja kieltäytymisen muistutukseen vastaamiseen, mikäli ko. lääkäri ei ole sitä tehnyt tai luistellut huonon vastauksen kera. Mikäli lääkäri ei ole halukas hoitamaan potilasturvallisuutta, niin kyllä kai siitä jotain huomauttamista läänillä luulisi olevan. ( entisellä lääninhallituksella on joku uusi nimi nykyään).... Ja jos MRSA on jokaisen ihmisen oma pöpö(en tiedä onko)...niin asia lienee mutkikas. Toiset pöpöthän ei aiheuta vaaraa normipopulalle , mutta jos huono kunto niin sitten...ym...??
      Että tuollaisten lääkäreiden jutut olisi saatava mustaa valkoiselle, ei niitä muuten vastuuseen saa.. Noissa hommissa vaan kulut taitaa olla privaattihuoneineen sitä luokkaa..että monissa hommissa näköjään luistellaan. Voin kuvitella hyvin jonkun vaikka vanhainkodin, missä ei olisi niin väliä vanhuksen Mrsa jos kuolla kupsahtaa yleisissä tiloissa...kun muuten vaatisi oman huoneen ja kaikilta suojautumisen ym.....että paljon on mätää tässäkin maassa..

    • .....

      Yleisvaaralliset ja ilmoitettavat tartuntataudit on lueteltu tartuntatautiasetuksessa.
      Staphylococcus aureus (MRSA) kuuluu ryhmään Muut rekisteröitävät mikrobilöydökset. Asetus liitteineen näkyy paremmin THL sivuilla kuin Finlexissä.
      http://www.ktl.fi/attachments/suomi/osastot/bato/heba/tartuntatautiasetus.pdf

      Rikoslaki tuntee terveydensuojelurikkomuksen ja tahallisesti toteutettuna periaatteessa on tottakai mahdollista vahingoittaa toisen henkeä tai terveyttä rikoslain tarkoittamalla tavalla, mutta eihän sitä käytännössä niin voida tulkita kuin yleisvaarallisten tai ilmoitettavien tautien osalta, joista potilaita on tartuntatautilain 16 §:n mukaisesti myös ohjeistettava.

      • Juolukkainenxxx

        Miten MRSA leviämistä avohoidossa voidaan ehkäistä?

        MRSA-ihoinfektioiden katsotaan leviävän läheisen ihokosketuksen välityksellä henkilöstä toiseen. Leviäminen voi tapahtua myös epäsuorasti koskettelemalla esineitä (haavaeritteet, pyyhkeet, vaatteet, urheiluvälineet), jotka ovat tahriutuneet MRSA:n aiheuttaman ihoinfektion eritteillä.

        Muissa maissa tehdyissä tutkimuksissa MRSA-infektioiden riskitekijöiksi on osoitettu kontakti terveydenhuoltoon tai vankilaan, huumeidenkäyttö, ammatit tai vapaanajanviettoharrastukset, joissa on toistuva läheinen ihokosketus, esimerkiksi paini, lähikontakti henkilöön, jolla on MRSA, mikrobilääkehoito, vaikea perustauti, korkea ikä ja puolustuskykyä alentava lääkitys. Avohoidon MRSA:n aiheuttamia paikallisia epidemioita on maailmalla todettu mm. päivähoidossa olevilla lapsilla, kodittomilla nuorilla, kontaktiurheilulajeissa ja vankiloissa.
        Valtakunnalliset MRSA-torjuntaohjeet vuodelta 2004 ovat tarkoitettu akuuttisairaala- ja pitkäaikaishoitolaitosten avuksi MRSA:n torjuntaa suunniteltaessa, eivätkä ne ole sovellettavissa avohoitoon. Torjuttaessa MRSA:ta avohoidossa on kaikkien hyvä pitää mielessä tavanomaiset hyvät hygieniakäytännöt, joita on syytä noudattaa, oli henkilöllä todettu MRSA tai ei

        Ympäristön merkitys MRSA:n tartuntalähteenä
        on yleensä vähäisempi kuin
        kosketettaessa suoraan ihoaluetta, jolla
        MRSA lisääntyy. MRSA:n määrä potilaan
        ympäristössä voi tietyissä tilanteissa kuitenkin
        olla suuri: MRSA-nenäkantajan hengitystieinfektion
        yhteydessä ja hilseilevää ihosairautta
        sairastavan henkilön kolonisoituessa
        MRSA:lla bakteerin eritys ympäristöön
        lisääntyy. MRSA voi tarttua käsiin kosketuspinnoilta
        esimerkiksi ovenkahvoista tai
        puhelimista. Tutkimusvälineet kuten stetoskoopit,
        verenpainemittarit ja kuumemittarit
        voivat myös joissain tilanteissa välittää
        tartuntaa.


    • kiikku 1

      Hoitajat nyt jo monta tautiin sairastunutta , mutta kukaan ei korvaa , sijaiset etenkin huonossa asemassa ,mrsa- oireeton kantajuus on este hoitotyölle. Kerran kantaja katsotaan aina kantajaksi

    • sauku

      Minun vastaavaa tapausta vielä selvitellään koska olen menettänyt työni juuri sen takia,joku maksumieheksi selvinnee tuota pikaa

    • pukki505

      Infektiolääkärit talon palkallisia eivätkä ole tartunnan saaneen puolella vaan työnantajan puolella koska omaa pallia on suojeltava,tämä onvääränlainen suhtautuminen asiaan

      • voiirähmä

        Tämä asia on juuri näin. ..ei se ole sairaus, et saa hoitaa infektioita kuntoon sairaslomalla kotonasi. Töihi vaan ja tsemii, juu älä kerro kelleen.
        Testaamisesta voin kertoa sen ettei perusjamppaa noin vain testata. Perustuu siihen että kerran kysyin itse. Testit kato maksaa ja jne...

        Kysynpä vain kauan tämä aihe on hys hys.... eihän tässä ole järkeä pät.... puhukaa!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe