AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Osakkeiden verotus ?

Osakkeiden verotus ?

6 Vastausta 354 Lukukertaa
Miten tuo osakkeiden verotus oikein menee ? Eli jos minulla on vaikka 1000 kpl osakkeita joiden arvo on 10 000 € vuoden päästä näitten samaisten osakkeiden arvo on 12 500 €. Osinkoa osakkeista maksetaan 20c/kpl eli 200 €. Maksan siis tuosta osinko-osasta eli 200 eurosta veroa. Niin että 30% on verovapaata ja 70% maksan 28% veroja. Eli osingoista minulle jää verojen jälkeen voittoa 160,8 euroa. Joudunko maksamaan tuosta varsinaisesta pääomasta minkäänlaisia veroja ennenkuin myyn osakkeet. Eli siis osakkeet ovat vielä salkussa. Entäs kun myyn osakkeet aikanaan ? Joudunko maksamaan veroja tuosta koko summasta eli 12 500 € vai vain tuosta "voitollisesta" osuudesta eli 2500 € ?

Vasta kun myyt

Eli maksat myydessäsi erotuksesta, 2.500 eurosta veroa. 1000 eur on vuosittain veroton, eli vain 1500 eurosta menee verot. 28% siitä eli pääomatulovero. Se olisi 420,- Tai voit myydä vain siten että tulee vain tuo tonni kerralla ja ensi vuonna taas osan, jos haluat. Muutenkin hajautus ajallisesti olisi hyvä myydessäkin. Voihan olla, ettet olekkaan arvannut ihan kaikista parasta mahdollista myyntiaikaa :)
Minuakin kiinnostaa juuri tämä eli siis ei ole olemassa jotain perusverotusarvoa osakkeille kun ne on sijoitettu esim. jos minulla on 10000 euroa niin en joudu maksamaan niistä vuosittain jotain tiettyä veroa kuin vasta sitten kun myyn osakkeet ja siitäkin ainoastaan voitto verotetaan ?

Varoista ei

Varallisuusvero on poistettu, eikä noin pieniä omaisuuksia ole verotettu koskaan. Osakkeita ja rahasto-osuuksia sinällään ei veroteta lainkaan, vaan voittoa, jonka niistä saa. Voitto tulee joko osinkoina tai myyntivoittona.

Osinkojen verotus riippuu siitä, ovatko ne pörssiyhtiön osakkeista vai julkisesti noteeraamattomista.

Myynti- eli luovutusvoitto lasketaan niin, että myyntihinnasta vähennetään hankintahinta. Veroa menee tästä erotuksesta 28 % tai mikäli tulee tappiota, niin tappion saa vähentää tulevien vuosien tuotoista. Myytäessä aiemmin saatuja osinkoja ei oteta millään tavalla huomioon.

2500 eurosta vero

Maksat 2500 euron myyntivoitosta veroa 28% ,siis 700 eur.Enintään 1000 euron myynti vuodessa on veroton ja sen sisältämä myyntivoitto. Osinkovero on 19,6 %.

Tarkennus

Luovutusvoitto on kokonaan veroton, jos koko vuonna myytyjen osakkeiden myyntihinta on ollut yhteensä vähemmän kuin 1000 euroa. Ei siis voitto vaan myyntihinta.

Jos vuodessa myytyjen osakkeiden yhteinen myyntihinta on vähänkään yli tonnin, koko voitosta otetaan vero. Mitään verovapaata osuutta ei ole. Tappiot ja kulut saa toki vähentää voitosta.

Tuo tuhannen euron raja on varmaan tarkoitettu vähentämään verobyrokratiaa satunnaisilta esim. puhelinosakkeiden myyjiltä. Kyllähän sitä voi holdarityyppinen sijoittajakin käyttää hyväkseen. Jos ei ole muuta myynyt vuoden mittaan niin myy joulun aikaan verottomasti pienen erän kovasti noussutta osaketta.

Tuleekohan muutos?

Eikös ne meinannu päättäjät nostaa pääomaveroa ja samalla verottoman myynnin rajaa, liekö asia edennyt mitenkään?
 /   /  / Osakkeiden verotus ?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta