Lihapulla resptejä?

Miro

Kertokaa hyviä lihapulla reseptejä, kun omani tuppaavar epäonnistumaan.

22

42453

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jep

      No ensin veivaa sinne jauhenlihaan ne tarpeelliset suola,munat muut höysteet ja sitte ottaa pussin sipulisoppaa ja turvotta sen pienellä vesimäärällä sopivaksi mössöksi(ei liian vetelää)ja sitte sekottaa myös sen sinne jauhelihaan.
      Sit vaan tekee sopivankokoisia pullia ja paistaa.
      Takuuvarmasti hyviä!!

      • -mari

        Sipulikeittopussissa on aikalailla suolaa joten jos lisäisit mausteet vasta jauheen jälkeen.
        Nesteeksi voi kokeilla kermaviiliä.


    • Kumikarhu

      Isoäidin lihapullat


      · 1 dl korppujauhoja
      · 2 dl kermaa
      · 1-1,5 tl suolaa
      · 0,25-0,5 tl jauhettua valkopippuria
      · 1 sipuli
      · 2 rkl voita tai margariinia
      · 1 muna
      · 500 g jauhelihaa

      paistamiseen:

      · voita tai margariinia

      kastike:

      · 2 rkl voita tai margariinia
      · 3 rkl vehnäjauhoja
      · 4 dl lihalientä
      · jauhettua valkopippuria
      · 0,5 dl kuohukermaa

      Mittaa kerma, korppujauhot ja mausteet sekoituskulhoon. Anna turvota 10 min. Kuori ja silppua sipuli.
      Ruskista sipulisilppu paistinpannussa rasvassa ja kaada se sekoituskulhoon.
      Lisää kananmuna sekä jauheliha ja sekoita tasainen lihapullataikina.
      Leivo taikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä. Paista pyörykät paistinpannussa, useammassa erässä.
      Pidä lämpimänä.

      Kastike:

      Sulata rasva paistinpannussa, lisää vehnäjauhot pannuun ja ruskista seos kauniin ruskeaksi
      koko ajan sekoittaen. Lisää lihaliemi pannuun ja anna hautua kannella peitettynä 10-15 min.
      Mausta valkopippurilla ja kermalla. Kiehauta. Siivilöi tarjoiluastiaan tai lihapullien päälle.
      Voit hauduttaa lihapullia kastikkeessa jonkin aikaa. Nauti perunasoseen ja salaatin kanssa.

      • kokemusta löytyy

        Kauhistelen suolan käyttöä edellämainituissa
        resepteissä. Pussillisessa sipulikeittoainesta
        on hirveästi suolaa ja mausteita. Itse (jos joskus käytän) laitan korkeintaan ½ pussia
        500 g:aan jauhelihaan muut mausteet, muuten
        lihapullat maistuvat vain sipulikeitolta!

        Suosittelen siis omaa maustamista aidolla sipulilla/sipulijauheella tuon lisäainepommin
        sijaan.

        Lihapulliahan tässä tehdään!

        Aivan oikein nimimerkkit 'Isoäidin lihapullat'!!
        Oikeisiin kunnon lihapulliin kuuluu ehdottomasti
        maustepippuri. Muita pippureita voi lisätä
        myös sekaan, esim. valkopippuria varoen ja musta-
        pippuria.

        Mukavaa juhannusta!


    • KotiKokki

      Teen itse ihan näinkin "yksinkertaisesti" lihapullat. Eli: n.500 g jauhelihaa, purkki kermaviiliä ja pussi sipulikeittoa sekoitetaan. ja sinne vähän jaukkarimaustetta sekaan. anna turvota hetken ja pyöritä pulliksi. paista uunissa 200 astetta, noin 20-25 minsaa. Joskus laitan taikinaan sekaan vielä Taco-tuorejuustoa pienen rasian. ja nam! koko perhe tykkää:)

    • Rami

      On maustepippuri!!sitä siis jauhettuna taikinan joukkoon sopivasti,siitä se "ihmeelinen"hyvä maku tulee,nuo yllä olevat reseptit muuten hyviä,oikeestaan tosi hyviä,ei pidä liikaa yrteillä maustaa,noissa yllä olevissä on jo ainakin tarpeeksi käytetty mausteita muuten paitsi se maustepippuri,itse en laita valko enkä mustapippuri,enkä sipulikeittoakaan monesti

      • Titta

        olet oikeassa, se jauhettu maustepippuri on yksi maukkaiden lihapullien salaisuus. Vaan kyllä sinne lihapullataikinaan muutakin pitää laittaa. Taikinaa ei kuitenkaan saa vaivata liikaa, jotta pullista ei tule sitkeitä.

        Paras paistotulos saadaan omasta mielestäni uunissa. Tulee rapea, hyvä pinta. Jos joku perheestä haluaa lihapullasoosia, niin sitten tehdään hänelle pieni soosi johon lihapullat laitetaan vähäksi aikaa kiehumaan.

        Maustepippuria käytetään nykyisin muutenkin liian vähän ruuanlaitossa. Se antaa oivan maun kokonaisena keittoihin ja uuniruokiinkin, esim. karjalan paistiin yms.


      • auflauf
        Titta kirjoitti:

        olet oikeassa, se jauhettu maustepippuri on yksi maukkaiden lihapullien salaisuus. Vaan kyllä sinne lihapullataikinaan muutakin pitää laittaa. Taikinaa ei kuitenkaan saa vaivata liikaa, jotta pullista ei tule sitkeitä.

        Paras paistotulos saadaan omasta mielestäni uunissa. Tulee rapea, hyvä pinta. Jos joku perheestä haluaa lihapullasoosia, niin sitten tehdään hänelle pieni soosi johon lihapullat laitetaan vähäksi aikaa kiehumaan.

        Maustepippuria käytetään nykyisin muutenkin liian vähän ruuanlaitossa. Se antaa oivan maun kokonaisena keittoihin ja uuniruokiinkin, esim. karjalan paistiin yms.

        Hyviä reseptejä. Joskin aika lihottavia. Mutta mennään sitten lenkille.
        Tuo sipulikeitto pussi on ihan hyvä, mutta kokeilkaapas sienikeitto pussia myös. Tomaattikeittokin on ihan passeli.
        Yleensä keittopussien sisältö sinäänsä on melko tuhtia tavaraa. Eli suosittelenkin sitä lisättäväksi vähintään puoleenkiloon jauhelihaa. Jos teet pienemmän määrän, käy "kuumakuppi" pussi hyvin. Niistä saa myös hyviä ja vaihtelevia kastikkeita helposti. Vähän vähemmän vettä ja ripaus kermaa taikka nokare voita/margariinia. Pikkuisen voi myös lisätä mielimaustettaan. Silloin pieni hauduttaminen on paikallaan.
        Kerman sijaan voi hyvinkin käyttää tuorejuustoja. Niitä joissa on mausteet mukana. Älä kuitenkaan lisää suolaa. Pussikeittojen suolamäärä on tehty keskitason suolankäyttäjän mukaan.
        Kun olet siellä kaupassa, ja katsot sitä hyllykköä, jossa on pussikeitot ja muut pussiruoat. Pysähdy miettimään, mikä olisi mukava makuyllätys. Näin ei lapsesikaan (tai miehesi) pääse sanomaan, taas lihapullia ja muusia.


      • Titta
        auflauf kirjoitti:

        Hyviä reseptejä. Joskin aika lihottavia. Mutta mennään sitten lenkille.
        Tuo sipulikeitto pussi on ihan hyvä, mutta kokeilkaapas sienikeitto pussia myös. Tomaattikeittokin on ihan passeli.
        Yleensä keittopussien sisältö sinäänsä on melko tuhtia tavaraa. Eli suosittelenkin sitä lisättäväksi vähintään puoleenkiloon jauhelihaa. Jos teet pienemmän määrän, käy "kuumakuppi" pussi hyvin. Niistä saa myös hyviä ja vaihtelevia kastikkeita helposti. Vähän vähemmän vettä ja ripaus kermaa taikka nokare voita/margariinia. Pikkuisen voi myös lisätä mielimaustettaan. Silloin pieni hauduttaminen on paikallaan.
        Kerman sijaan voi hyvinkin käyttää tuorejuustoja. Niitä joissa on mausteet mukana. Älä kuitenkaan lisää suolaa. Pussikeittojen suolamäärä on tehty keskitason suolankäyttäjän mukaan.
        Kun olet siellä kaupassa, ja katsot sitä hyllykköä, jossa on pussikeitot ja muut pussiruoat. Pysähdy miettimään, mikä olisi mukava makuyllätys. Näin ei lapsesikaan (tai miehesi) pääse sanomaan, taas lihapullia ja muusia.

        Olen käyttänyt kanssa niin tomaatti- kuin herkkusienikeittoakin jauhelihataikinan joukossa.

        Tomaattikeiton kanssa sinne voi lisätä esim. pieneksi pilkottua kirsikkatomaattia. Tavallinenkin tietysti käy, kt. vain on maukkaampaa ja pehmeämpi kuorinen. Mausteena voi tällöin käyttää esim. basilikaa tai pizzamaustetta.

        Samoin sienikeiton kanssa joukkoon tietysti lisätään sieniä.

        Tuo kuumakuppi olikin uusi tuttavuus tässä yhteydessä minulle. Minä tosin ostan yleensä jauhelihaa vähän enemmän kerralla. Saa sitten pullia/pihvejä tai mureketta ja voi laittaa osan pakasteeseen.

        Erilaiset juustoraasteet sopivat myös joukkoon, samoin raejuusto ja feta. Raejuustosta olen aina käyttänyt sitä rasvattominta. Jos taas haluaa tuhdin maun niin sitten Mustaa Pekkaa. Tomaatti-basilika tuorejuusto on myös hyvää.


    • sottapytty

      miksi ihmeessä kaikki tuntuvat käyttävän vain noita sipulikeittopusseja? minä/meidän suvussamme laitetaan ihan vain kaurahiutaleita ja lisätään erikseen kuullotettu sipuli. toki sipulikeittopussistakin tulee hyviä lihapullia :)

    • leipuri

      mausteeksi kandee kokeilla juustokuminaa omanmaun
      mukaan pippurit myllystä ja suola.
      hunajaakin kannattaa kokeilla siis ihan vaan 1-2 tl/ 500g lihaa tietysti muut mausteet lisäks.
      nesteeksi voi laittaa lihaliemen tai vaikka vasikanfondia 1-2rkl/ 500g lihaa, tai yhdistele näitä.
      yks hyvä: tee massa, anna maustua jääkaapissa puoltuntii. taputtele tai kauli leivinpaperin päällä 1 cm;n levyksi. levitä päälle parin 3 mm;n kerros jotain maustettua tuorejuustoa, vaikka creme bonjour. kääri rullalle leivinpaperin avulla. leikkaa tangosta sopivan kokoisia paloja. laita pellille ja paista 200-220 c koosta riippuen 10-20 min. ja sen kanssa:
      vs perunat: 1 kg perunaa vaikka rosamunda
      5 - 6 dl kermaa
      200g valkosipuli creme bonjour
      0,5 tl suolaa
      0,5- 1 tl valkopippuria

      kuori ja siivuta perunat. lado vuokaan.
      sekoita kerma, creme, suola ja pippuri.
      kaada perunoiden päälle ja paista 190- 220 n. 1h

      ja hyvää on!!

    • sipulia

      Sipulikeittopussi on hyvä oikotie maustamiseen, mutta jos on hieman viitseliäisyyttä, niin toisinkin voi tehdä.

      Raikkain, jo nuoruudessa oppimani sipulinmaku lihapulliin tulee oikeasta sipulista, joka raastetaan taikinaan. Vasta rikottu maustepippuri on ehdottomasti perinteisten lihapullien mauste. Se on jo täällä mainittukin. Jos jauheliha on hyvää, niin ei tarvitakaan sitten muuta kuin suolaa maun mukaan, kermaa, kananmunaa ja korppujauhoja. Paistaminen on uunissa helppoa, pannulla voissa saa toisaalta maukkaan paistopinnan.

    • miu

      Minä laitoin juuri lihapullia, joihin tuli

      400 g jauhelihaa
      4 vaaleaa leipäviipaletta muruina
      2 dl kermaa
      2 munaa
      sipulia, valkosipulia, mausteita

      Uunissa paistoin, ja tuli kyllä todella maukkaita!

    • Ylikokki

      En tiedä kuka tuon sipulikeittovillityksen keksi, mutta eroon siitä on päästävä. Kaikissa valmisruoissa tuppaa olemaan samaa isosta tynnyristä otettua mausteseosta ja sen kyllä huomaa maussa.

      Tosi tekijät ostavat lihan kokonaisena ja ajavat sen kertaalleen myllyn läpi. Tulee sopiva puruvastus.

      Ja sitten resepti:

      Lihaa: sikaa ja/lehmää sekaisin
      suolaa ja pippuria
      kananmunaa tarpeen mukaan
      jauhettua leipää
      lusikallinen smetanaa
      pilkottua sipulia. Koneella rikottu ei käy. Se on kitkerää.

      Jauhetaan liha kertaalleen.
      Sekoitetaan aineet ja tehdään pullia jotka paistetaan voissa. Margariini ei käy. Pullat paistetaan niin että syntyy ruskea pinta. Pienestä hiilestä ei ole haittaa, se vain lisää perinteistä makua.

      Soosi tehdään paistorasvaan lisättyihin vehnäjauhoihin ja NYT tarkkana. Ei käytetä mitään valmislihaliemikuutioita tms. teollista. Se pilaa hyvänkin yrityksen. Hyvä pidennys on karjalanpaistista jäänyt pakastettu liemi. Ja mausteeksi suolaa ja maustepippuria.

      Kaikki chili-viritykset, valkosipuli ym. voi jättää suosiolla trendikokkien tv-ohjelmiin. Eihän se isoäitikään mitään tsilejä käyttänyt.

      Tarkkana taas. Perinteiset isoäidin lihapullat tarjotaan AINA kuorittuna keitettyjen perunoiden kanssa. On törkeää pakottaa ihmiset valmistamaan ruokaansa vasta pöydässä kun kokki ei ole tehnyt osaansa loppuun.

      • sirkku

        No kuule! Osta Knorrin sipulikeittopussi ja 400g paistijauhelihaa. Sekoita ne ja lisää yksi kananmuna ja 1 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä. Paista pihvejä, lihapullia tai tee mureke uuniin. Ite jystän vasaralla sipulikeittopussia, jotta saan sen aivan jauhoksi, ettei sipulit ole liian isoja. Kelpaa sihtikurkullekkin. Jos teet pihvejä, paista ne ensin ja hauduta sitten ruokakermassa, johon on lisätty lihaliemikuutio, 1rkl sinappia ja saman verran ketsuppia. Soijakastiketta voit lisätä vähän jos tuntuu siltä.


    • Näin meillä

      Yksinkertaisin ohje on:

      500g naudanjauhelihaa
      pussi ranskalaista sipulikeittoa
      kermaviili
      muna
      valkopippuria ja ripaus valkosipulijauhetta

      Sitten vaan pyörittelemään ja uuniin 200 asteeseen noin 15 minuutiksi. Jos haluaa vähän luxusempaa tekee pyörykät todella isoiksi ja täyttää ne hyvällä juustolla. Paistoaika sitten noin 10 minuuttia pidempi.

    • jehna

      En juuri koskaan laita lihapyöryköihin sipuli- enkä ikinä muitakaan pussikeittoja, niillä tulee ruokaan taattu tehtaan/valmiseineksen maku ja sitä haluan välttää itsetekemällä.
      Paahdettua kuivasipulia hienonnan joskus ihan ripauksen sekaan tai sitten hiukan sipulijauhetta. Ilmankin pärjää. Eikä pieretä.
      Suola ja pippuri ovat hyvät perinteiset perusmausteet jotka eivät peitä lihan omaa makua.
      Kermaakaan en käytä jauhelihataikinassa ikinä ja hyviä on olleet. Sensijaan paistamisessa käytän voita ja hiukan ruokaöljyä. Myöskään en ikinä polta lihapullia ts. käristä niitä mustiksi sillätavoin niistä saa vain sitkeitä ja kuivia natsoja.

      • jehna

        Toisaalta unohdin sanoa äskeiseen, että käytänkin pelkkää hirven jauhelihaa. Sen aromi on jo sinällään tietysti täysin toinen kuin kaupan sika-nauta.


    • mangokaaleppi

      niin, siis otetaan lihaa ja pullaa ja vessanpöntöstä vettä ja muusataan yhteen! ja ketsupit ja muu p*aska päälle!!!

      jollei osaa lihapullia edes tehdä voi luovuttaa ja syödä pelkkää einesroskaa

    • Emäntäkokelas

      Itse laitan lihapulliin vähän mitä sattuu löytymään ihan käytännöllisyyden ja säästäväisyyden nimissä. Jauhelihan ja kananmunan lisäksi ehdoton aines on kuullotettu sipuli, mausteina toimivat erilaiset pippurit, timjami, basilika tai mikä milloinkin nappaa. Kermaa tai kermaviiliä mukaan myös. Joskus viskaan sekaan juustonjämät - varsinkin feta toimii mukavasti. Paistan lihapullat pannulla ajoittain tomaattimurskan kanssa, jolloin saa maukkaan kastikkeen samalla vaivalla.

      Vilja-allergikkona korppujauhot ja muut vastaavat tapaavat minulla jäädä pois, eikä maku kärsi. Koostumus toki hieman erilainen.

    • ....

      Tällaisen ohjeen löysin joskus

      http://kaapiolinna.blogspot.com/2011/10/kaapiopyorykoita-ja-tomaattisia.html

    • öö4

      Lihapulliin ei tarvita kananmunia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      75
      3434
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      563
      3229
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2892
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2082
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      315
      1876
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1865
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1855
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      141
      1477
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1281
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      65
      1270
    Aihe