Voiko aspergerista parantua?

~gekko~

Olen kuullut, ettei aspergerista voisi koskaan parantua. Jos siis joku täyttää lapsena tai nuorena aspergerin syndrooman kriteerit, mutta aikuisena ei, mistä silloin on kyse? Onko sellainen ihminen:

a) entinen asperger, joka on parantunut syndroomastaan
b) pysyvästi asperger lopun ikäänsä, vaikkei oireet riittäisi enää koskaan aikuisiällä diagnoosin saamiseen
c) aikoinaan väärän diagnoosin saanut ihminen, joka ei ole koskaan todella ollutkaan asperger

Osaako joku sanoa, mikä vaihtoehdoista on oikea?

24

2708

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lähes normaali

      Asperger ei ole sairas, joten hän ei voi parantua.. :)

    • hyvin pärjänneet

      parantua siinä mielessä kuin miten käy monien muiden sairauksien kohdalla. Erityisesti ns somaattiset sairaudet voidaan parantaa.

      Asperger on neurobiologinen oireyhtymä ja muistettava, että jokainen asperger on yksilöllinen.
      Vaikeuksia voi eniten tulla lapsuus ja nuoruusvaiheessa mutta vanheneminen ja oman "alan" löytäminen auttaa normaaliin elämään.

      Omassa perheessä on yksi asperger dg henkilö - nyt aikuinen nainen ja häntä seuranneena voin sanoa, että As kykenee kehittämään itseään ja muuttumaan yhä normaalimmaksi aikuistuttuaan.

      Tunnen myös muita As persoonia ja hekin ovat muuttuneet ajan myötä. Siihen on auttanut se, että ovat saaneet tietoa Aspergerista. Kun monilla asseilla on tavallista enemmän "pinttymiä, rituaaleja ym niin nekin vähentyneet kun tietävät perustan, miksi toimineet siten.

    • Ja vielä vähemmän siitä kyetään kuntouttamaan. AS-dg:tä ei yleensä kumota, mutta oireet voivat aikaa päälle lieventyä. Jokainen on yksilöllinen ja omaleimainen tapaus. Ammatillinen kuntoutus vielä edelleenkin luvattoman heikkotasoista ja yksilölliset piirteet sekä tarpeet huomioimatonta. On omakohtaista kokemusta. :-\\

    • Interwell

      Autismista ja aspergerista voi parantua. Maailmalta löytyy monia lääkäreitä, jotka hoitavat tuloksellisesti autismin kirjoon kuuluvia ihmisiä.

    • asperger.

      Ei voi koska Asperger ei ole sairaus vaan oireyhtymä, mistä johtuvia mahdollisia toimintarajoitteita voidaan helpottaa mm. erilaisten terapioiden keinoin.

      • vertaistukihlö

        asperger.=ke, joka aspalstalta bannattiin tuulikin toimesta syyttä liiton vertaistyöntekijän kanssa yhteistyössä minkä vuoksi hänen vointinsa huononi useiksi kuukauksiksi tuosta tapahtumasta lähtien. Astonishedin kommentti oli, ettei hänen työnantajansa ehdi lukea kaikkea mitä as-vihapalstalle on kirjoitettu


    • Vanha suola

      KAIKKI VAIHTOEHDOT

      a) entinen asperger, joka on parantunut syndroomastaan
      b) pysyvästi asperger lopun ikäänsä, vaikkei oireet riittäisi enää koskaan aikuisiällä diagnoosin saamiseen
      c) aikoinaan väärän diagnoosin saanut ihminen, joka ei ole koskaan todella ollutkaan asperger

      OVAT VÄÄRIÄ!!!

      Ihminen muutuu ja kehittyy kasvaessaan – niin myös assit vaikkakin ehkä hitaammin kuin monet verrokit. Voit seurata alan uusinta kehitystä vaikka http://assijorinat.blogspot.fi/ blogissa :)

    • Asinfo

      C on oikea vaihtoehto. Aspergerista ei voi parantua, koska se ei ole sairaus vaan erilainen tapa kokea ympäristöään, mikä puolestaan kuuluu ihmisen peruspersoonallisuuden rakenteeseen. Uusia tapoja toimia vuorovaikutuksessa ja ymmärtää toista ihmistä voi yrittää opetella jokainen, myös nentit. Assiudessa ei ole kyse kasvunviivästymästä.

      • ystäväsi.

        Kiitos K.E. !


      • 8.25

        Voisiko siis olla mahdollista että koska aspergerit tulevat hyvin harvoin toimeen omanikäistensä kanssa, n. 10-15 v vanhempien kanssa vuorovaikutus onnistuu, että as-henkilöt olisivat pohjimmiltaan tavallista kehittyneempiä henkisesti verrattuna valtaväestöön?


    • Autismista voi paran

      Vallallaan oleva käsitys siitä ettei aspergerin syndroomasta ja autismista ylipäätään voisi parantua on väärä. Aspergerin syndroomasta on parantunut ihmisiä siinä missä autismistakin. Netistä ja vaikka Youtubesta löytyy lisää tietoa paljon ja kannattaa etsiäkin.

      • aito assi.

        Tuulikki joka ei ole as vain voi kirjoittaa noin persoonallisuushäiriöisenoloisen kommentin jolla ei ole minkäännäköistä totuusarvoa. Ensimmäinen lause kumoaa toisen ja toinen kolmannen.


    • 1+1=?

      Eipä ole ollut alunperin kyse silloin autismista eli diagnoosi ollut väärä.

    • aussiko?

      Aspergerista voi parantua. Muutat vain ajattelutapaasi ja opit rakastamaan itseäsi.
      Asperger on tekosyy luokittelemattomalle ihmiselle tulla luokitelluksi. ¨
      (oma mielipiteeni)


      Mutta tämä jäi häiritsemään: "Käytit testin tekemiseen 6 minuuttia 36 sekuntia ja testipistemääräsi on 144 eli sinulla on todennäköisesti Aspergerin syndrooma.
      Asperger testin tulos vaihtelee asteikolla 53 - 159 ja vastausten keskiarvo on tällä hetkellä 97. Tämä testi ei riitä lääketieteellisen diagnoosin tekemiseen! "

    • Aspergein loppu?

      Luin juuri äsken jostakin blogista, että Aspergeria ei ole. Merkitseekö tämä, että kaikki Aspergerin diagnoosit ovat olleet vääriä yhtälailla kuin jakomielitauti?

    • assien alku.

      Ei vaan sitä, että Asperger kuuluu autisminkirjoon, vaikkei sitä itsenäisenä diagnoosini enää olisikaan olemassa.

    • Miten saada autismi?

      Autismista ei tarvitse parantua. Sehän on muotia nyt!

      Kaikki haluavat olla autisteja nyt. Kuten UMU1 on todennut aivan oikein:

      Autismi ei ole sairaus. Se on osa ihmiskunnan evoluutiota. Evoluution mennessä eteenpäin tapahtuu aina ylilyöntejä. Huomatkaa, että käytännöllisesti katsoen kaikki maailman kuuluisimmat elossaolevat tai jo kuolleet tiedemiehet, taiteilijat jne ovat tai ovat olleet autisteja. Autistien määrä tulee räjähtämään ja yhteiskuntamme on sopeuduttava heihin, ei päinvastoin.

      Autismin tutkija Hans Asperger totesi: ”Näyttää siltä, että päästäkseen huipulle tieteissä tai taiteissa on oltava autistinen.”

    • Hän tietää

      Kysy Hansilta!

    • Ei haittaa aspergrer

      Albert ei ilmeisesti koskaan parantunut. Mutta ei kai Aspergerista ole ollut haittaakaa.

      ps. Mistä luinkaan, että tänään on hänen syntymäpäivänsä?

    • Jo se löytyi
    • Breda

      Voiko aspergerista parantua? kysyy tämän ketjun aloittaja.
      Tuo kysymys on hyvin samantapainen kuin "voiko parantua, jos on erilainen kuin enemmistö".
      Jos sinulla on Aspergerin syndrooma, se merkitsee sitä, että olet pysyvästi melko lailla erilainen kuin enemmistö, koet varsinkin sosiaaliset tilanteet toisin kuin ns. normaalit ihmiset.
      Enemmistöä tällainen erilaisuus saattaa ärsyttää siinä määrin, että erilaisuuden toivotaan katoavan! "Parantuminen" on yksi katoamisen muoto.

      Varsinkin AS-ihmisenä huomaa, että meidän vallitseva kulttuurimme suhtautuu erilaisuuteen melko kielteisesti, jopa siinä määrin, että erilaisuutta helposti nimitetään sairaudeksi - ja sairaushan on käsite, jolla tarkoitetaan jotain sellaista, josta voi ja mielellään tulee parantua.

      Enemmistö kokee itsensä terveeksi, vaikka olisi millainen tahansa. Enemmistön mielipide kuvitellaan totuudeksi, vaikka aikojen kuluessa monikin enemmistön mielipide on paljastunut valheeksi.

      Aspergerin syndroomasta (AS:sta) moni haluaisi kokonaan eroon, jopa jotkut niistäkin, joilla se pysyvästi on. Siis jopa jotkut AS-ihmisetkin ovat menneet siihen enemmistön viljelemään ajatusharhaan, että AS on jotain sellaista, josta pitäisi päästä eroon.

      Assina ymmärrän, että AS:n ymmärtäminen on vaikeata varsinkin niille, joilla ei itsellä ole mitään sellaisia piirteitä. Assina olen huomannut senkin, että koko AS on monella tavalla ongelmallinen myös asseille itselleen. Tavallaan ymmärrän niitä asseja, jotka haluaisivat siitä eroon. Mutta ymmärrän sen niin, että he tuntevat enemmistön tasapäistävän paineen liian suureksi ja kiltteinä ihmisinä haluaisivat, että erilaisuutta pelkäävä enemmistö voisi nukkua yönsä rauhassa.

      Jos 'parantumisella' tarkoitetaan sitä, että muututaan enemmistön kaltaiseksi, silloin ei pitäisi käyttää sanaa 'parantua'. Pitäisi puhua tasapäistymisestä, massaluonteeksi muuttumisesta. Silloin moni tajuaisi, että se ei ole hyvä asia.

      Tuon ketjun aloituskysymyksen 'voiko aspergerista parantua' voisi muotoilla uudestaan näin:
      Voiko asperger-ihminen muuttua ns. normaalin ihmisen kaltaiseksi?
      Vastaan: onneksi ei voi. AS:ssa on luultavasti paljon sellaista, joka vie ihmiskunnan evoluutiota eteenpäin. Muussa tapauksessa evoluutio olisi poistanut AS:n ihmiskunnasta.

      Kaikki AS-keskustelupalstat ovat taipuvaisia sekoamaan monella tavalla. Se on omiaan luomaan kuvaa Aspergerin syndroomasta pahana sairautena! :-)
      AS-ihmiset ovat keskenään hyvin erilaisia ja enemmistöä edustavat ns. normaalit ihmisetkin kirjoittavat kärkkäästi AS-keskustelupalstoille. Sopan seasta on kuitenkin löydettävissä - jos on malttia ja kärsivällisyyttä - yleensä myös asiallisuutta ja hetkittäin jopa hyvää keskustelukykyä - vaikka jo Hans Asperger aikoinaan sanoi sen totuuden, että AS-ihmisillä on usein vaikeuksia varsinkin keskustelun kaltaisissa vuorovaikutustilanteissa.

      Töksäyttelevät reaktiot ja läskiksi lyövä herjailu ovat juuri sitä yleistä sekoamista, joka kaikkia AS-keskustelupalstoja vaivaa. On kuitenkin AS-keskustelupalstoillakin mahdollista sanoa asioitaan ja näkemyksiään millään lailla sekoamatta, jos kirjoittaa yksittäisiä kirjoituksia ilman että menee mukaan niiden ympärille helposti syntyvään vuorovaikutusvaikeuksista kertovaan hölynpölyyn ja kommunikointiongelmista kertovaan 'infoamiseen'.

      AS (kaikkine palstoineen) on monia ihmisiä hämmentävä ilmiö. Hämmentävin se on kuitenkin niille, joilla se on, sillä he tietävät, että se on jotain todellista, jota ei voi pyyhkiä pois mielestään eikä edes toivoa että se 'paranisi pois'. Kuitenkin sen kanssa oppii tulemaan iän myötä yhä paremmin toimeen. Vaikeinta on lapsena ja nuorena, varsinkin murrosiässä. Mutta jos (kuten yleensä) lopulta (normaalia myöhemmin) onnistuu löytämään oman alansa, saa ammatin, työpaikan ja itsenäisen elämän niin silloin ei enää oudosti haaveile siitä, että aspergeri 'paranisi'. Mitä enemmän AS:sta hankkii ja saa todellista tietoa, sitä paremmin ymmärtää sen neurobiologista perustaa ja sitä rennommin voi seurata jopa AS-keskustelupalstojen sekoilevimpia ketjuja.

    • letsgolettuset

      Asperger ihmiset tietävät, sitä mitä muut eivät. He ovat tavallaan osa jumalaa, ja yrittävät saada valtaa jolla suojelevat ja hallitsevat yhteiskuntaa, vitun Kekkonen ja vapaus, heh. Aspergervitsi?

    • Tuloksia123

      Yhdysvalloissa sisätautien lääkäri Patrick Nemechek on hoitanut autismipotilaita menestyksellä. Hänen protokollansa on helppo. Kirjankin on kirjoittanut. Googleta hänet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3481
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      185
      1567
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1297
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1162
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      825
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      794
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      789
    9. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      48
      786
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    Aihe