AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  /  / Gt-kryssare

Gt-kryssare

4 Vastausta 1 704 Lukukertaa
Millainen vene on purjehdusominaisuuksiltaan?

Vakaa menijä

Kuuluu samaan sarjaan kuin kansanvene ja marieholm if/26. Elikkä vakaa menijä, kovan kelin purjevene (sitä parempi mitä kovempi keli). Ei siis mikään nopea kevyellä kelillä johtuen jo painosta joka lienee 2,3 t hujakoilla (vastaavanmittaiset eväköliset 1,2 - 1,5 t). Itselläni on Marieholm 26 ja olen tyytyväinen, itseasiassa olen kuullut vain positiivista kerrottavaa tuon sarjan veneistä. Mutta jos olet etsimässä kevyen kelin menijää, silloin tuo ei ole oikea valinta.

Gt-kryssarella luoviminen

Kiitos Shipmanille vastauksesta. Kysyisin vielä sinulta ja muiltakin lukijoilta. Millaiset mahtavat olla ko. veneen luovimisominaisuudet? Vaikuttaako pitkä köli? Tässä yksilössä olisi rullakeula, jostain kuulin, että se heikentäsi nousuominaisuuksia. Onkohan näin?

GT Kryssare

Rullasysteemit ovat luovimisessa aina huonompia, koska purjetta ei saa riittävän kireälle (taikka sitä ei raaski kiristää tarpeeksi venymisen vuoksi) ja purjeen muoto on osittain sisäänrullattuna huonompi. GT Kryssare toppirikisenä omaa enemmän purjealaa kuin oma veneeni, joten en osaa tarkoin sanoa kuinka tehokas se rulla oikein on. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ison purjeen venymiseen, koska toppirikisessä ei voi latistaa isoapurjettaa purjehdittaessa. Mutta uskoakseni ei GT Kryssare huono luovija ole kuitenkaan (senhän sanoo jo nimikin). Pitkäkölisissä veneissä luovimisominaisuudet yleensä paranevat kovemmalla tuulella (ainakin Marieholm 26), koska leveä köli vastustaa sortoa tehokkaasti (kulkee vielä kivasti 50 asteen kallistuksessa). Tosin hiljaisella tuulella pitkän kölin aiheuttama kitka haittaa menoa (ei pysty piinaamaan, koska vauhti loppuu). Eräs kaverini omistaa GT Kryssaren ja hän on ollut kaikin puolin tyytyväinen. Jos vastaavaan eväköliseen vertaa luovimisessa, niin veneeni häviää Avance 245:selle alle 6 m/s tuulella, mutta siitä ylöspäin voittaa helposti.

Se mikä itseäni viehättää noissa pitkäkölisissä:
- köli kestää kovatkin kolhut (käytännössä ei saa rikki karille ajamalla)
- pienempi syväys
- turvallinen ja vakaa, yli 12 m/s tuullilla voi huoletta lähteä liikenteeseen

Tosin matkapurjehduksen kilpailut ovat tylsiä, koska kilpakumppanit katoavat vesiltä yli 10 m/s tuulissa.

Katoavat kyllä

Oman kokemukseni mukaan GT-kryssaret katoavat näkyvistä kisoissa ja varsinkin kryssillä. Katoaminen on kyllä yleensä tapahtunut horisonttiin taaksepäin. Eli tukeva se takuulla on, mutta onnettoman hidas. Pitkä köli on kryssillä tehoton, vaikkakin tietysti mahdollisimman kolhuja kestävä.
 /   /  /  / Gt-kryssare

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta