AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!
 /   /  / Isäkuukausi

Isäkuukausi

8 Vastausta 611 Lukukertaa
Jos ei halua pitää ollenkaan isäkuukautta missään vaiheessa miten pitää toimia? Saimme kasan kelan lappuja kotiin täytettäväksi, mm. isyysrahalappu... Lapsemme laskettu aika on 12.10
Toivottavasti vastaat!!
Siis jätänkö vain ilmoittamatta Kelaan mitään isäkuukaudesta? Missään ei lue mitä pitää tehdä jos ei halua pitää ollenkaan sitä. Joka paikassa puhutaan vain siirrosta. Mieheni aikoo kyllä pitää isyysloman muttei isäkuukautta?
Jos ei halua jotain etuuksia, niin ei tarvitse tehdä mitään. Vain jos haluaa etuuksia, niin sitten niitä pitää hakea. Eli teidän ei tarvitse tehdä mitään.

Isäkuukausi

Hei!

Oletkin jo saanut vastauksen kysymykseesi. Kerttu vahvistaa, että sinun ei tosiaan ole tarpeen tehdä mitään tässä tilanteessa, kun isällä ei ole aikomusta jäädä isäkuukaudelle.
Isä hakee tällöin normaaliin tapaan isyysrahaa omalla hakemuksellaan isyysloman jälkeen.

Terveisin
Kela-Kerttu

Isäkuukauden ositus?

Voika isäkuukauden pitää kahdessa osassa? Pitääkö äidin hakea työttömyyspäivärahaa, jos hän on isäkuukauden ajan kotona eikä töitä ole ja jatkaa sen jälkeen hoitovapaalla lapsen kanssa?

isäkuukauden pitäminen

Pitääkö isäkuukausi olla kokonaisuudessaan pidetty ennen kuin on 180 päivää kulunut vanhempainrahan loppumisesta? Nää kelan ohjeet on aina tulkinnan varaisia ja tarvii kysellä perään...

Voit pitää isäkuukauden vanhempainrahan jatkoksi tai siirtää sen myöhempään ajankohtaan. Isäkuukausi on kuitenkin pidettävä, ennen kuin on kulunut 180 kalenteripäivää (n. 6 kuukautta) vanhempainrahan loppumisesta. Hae isäkuukautta ajoissa ja ilmoita siitä työnantajallesi vähintään 2 kuukautta ennen sen aloittamista.
Heipä hei!

Isäkuukausi on aina pidettävä yhdessä jaksossa. Tämä edellytys koskee siis äidin vanhempainrahan jatkona pidettävää tai siirrettyä isäkuukautta. Siirretty isäkuukausi on pidettävä kokonaisuudessaan 180 päivän (puolen vuoden) sisällä.

Voit lukea lisää tietoa nettisivultamme isäkuukaudesta:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/160404102920MH?OpenDocument

Äiti voi olla isäkuukauden aikana työttömänä työnhakijana.

viikonlopputerveisin
Kela Kerttu
Jos isä on työttömänä ja aikoo pitää isäkuukauden, niin 1) miten isäkuukauden korvaus määräytyy ja 2) tuleeko isän ilmoittaa työvoimatoimistoon, että hän ei ol enää työtön työnhakija?
Hei!

Kiitos kysymyksistäsi.

1) Isäkuukauden etuus määräytyy isän tulojen perusteella. Mikäli isä on jo aiemmin ollut saman lapsen kohdalta isyysvapaalla, käytetään etuuden perusteena samoja tuloja kuin isyysvapaan aikana. Vaikka tulot olisivat sen jälkeen muuttuneet, ei niitä voi esittää isäkuukauden ajalta maksettavan etuuden perusteeksi.

Jos isyysvapaita ei ole pidetty, määräytyy etuus ensisijaisesti viimeksi verotuksessa vahvistettujen tulojen perusteella. Mikäli isä on ennen työttömyyttä ollut 6 kk ajan töissä kuluvan tai edellisen vuoden aikana, voidaan etuus laskea kyseisenä aikana maksettujen palkkojen perusteella, mikäli tulot ovat olleet 20% suuremmat kuin verotusvuonna. Etuus voi perustua myös työttömyysetuuteen, jos sitä on maksettu 4 kk ajan ennen isäkuukauden alkamista.

Tarkempia tietoja etuuden määräytymisperusteista löydät osoitteesta
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/100209145154HL?OpenDocument

2) Isän täytyy ilmoittaa TE-toimistoon isäkuukauden ajankohta, koska kyseisenä aikana hän ei ole työttömänä työnhakijana eikä hänelle makseta työttömyysetuutta isäkuukauden ajalta.

Terveisin
Kela-Kerttu
 /   /  / Isäkuukausi

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku

Lisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta