AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

pex putki?

25 Vastausta 4 218 Lukukertaa
käytetäänkö pex putkeen samoja helmi liittimiä kuin kupari putkeen? jos ei mistä voi katsella osia netistä? kiitoksia vastauksista

Kyllä

Muista kuitenkin aina tukiholkki

Lisäyksenä edelliseen

muista myös suojaputki. Sininen kylmään ja punainen lämpimään veteen. Asenna suojaputket ensin, työnnä siiten vesiputki sisään, sujutuskärjellä varustettuna. (pieni punainen umpi muhvi, jossa on pyöreä pää) Hiekkaan asennettuna suojaputki pitää asentaa "loppupäästään" senverran syvälle, ettei se kimpoa esiin. Varmista asennus rauroititerässidoksella tai tue se katosta. Reikä sabluunalla. Tee sabluuna vaikka reijitetystä 4 " laudasta. Suojaputket pitää olla linjassa ja suorassa. Muista tulpata suojaputkien päät, niihin ei saa päästä mitään "ylimääräistä".

No joo

Harrastelija p-mies on pääpiirteittään oikeassa. Mutta, mutta katso suunnittelu ja ohjeet Netistä, jos olet epävarma.
löytyyköhän 17mm putkeen tukiholkkeja.. en ainakaan itse löytänyt?

Pex-putkea ?

17 mm pex- putki taitaa olla jotakin muuta kuin vesijohtoputkea ? Mitä siinä lukee, mikä väri on kyljen viivassa ? Kupariputki oli ennen 14 ja 17 mm. Tilalle tuli 15 ja 18 mm. Muovitkin on vesijohdoissa 12,15 ja 18 mm niihin löytyy tukiholkit. Selvitä ennen asennuksia mistä putkesta on kyse. (lämpöjohtoa ?) Mitään viritystä ei pidä rakentaa.

PEX-putken tukiholkkeja

Ja hanki tukiholkkeja jotka on tarkoitettu muoviputkelle. Kupariputken tukiholkit eivät käy, koska PEX-putken seinämävahvuus on suurempi, vaikka ulkohalkaisija on sama kuin kupariputkella.
juu tämä putkeni on lattialämmitys putkea... ei taida onnistua pienen patteriverkoston vetäminen? käyvätkö nämä tukiholkit muoviputkeen? http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=3&action=view&groupID=4514&pagenr=2&itemcode=LVI-1551962
taloon.comin sivuilta jos tilaisin oikeeta muovi putkea pitäisiko,ö se olla käyttövesiputkea vai lämmitysputkea? ja mikä olisi hyvö koko 18mm? (siis omista puulellan vesivaipalla ja olen hommannut jo patterit keittiöön ja ol. huoneeseen eli pieni verkosto vain? ja putket tulevat pintavetona

Asenna ne kupariputkesta puserrusliittimin

Tulevat suoraan ja siististi alussa 22 mm ja lopussa 15 mm putkea. Patterin menoputken voi liittää termostattiiventtiiliin mustaa 15 tai 10 mm putkikäyrää käyttämällä. Käyrä venttiiliin ja siitä puserrusliittimellä kupariputki 15 mm. T kappaleita löytyy, niissä on supistus tarpeen mukaan. Valikoimaa riittää. Muista paisunta ja varoventtiili 1.5 bar avautumispaineella. Jos käytät liitoksissa putkiteippiä, sitä on laitettava reilusti. Rulla oikeinpäin kädessä, muuten ei tule hyvä.
Termostaattipatteriventtiili asennetaan termostaatti eteenpäin tai alespäin, ei ylös. Se ei toimi silloin. Kunnon lemmarointi pitää huomioida. Onko pumppu jo varattu ? Vai tuleeko siitä vapaakiertoinen järjestelmä ?

Kun kerran

varaajaa ei ole, niin ehkä kannattaa käyttää avointa paisunta-astiaa. 50 l ja varustettuna paisuntaputkella paluuputkesta ja kiehuntaputkella menoputkesta. Ylivuotoputki sitten ylimmästä muhvista lattiakaivolliseen tilaan tai altaaseen. Liesikattila kiehahtaa helposti. Lisäksi vielä varoventtiili avp. 1.5 bar. paisuntaputkeen, lämpimään tilaan ja siitä ylivuotoputki samaan paikkaan kuin avoimen paisuntasäiliönkin ylivuotoputki. Paisunta-astiakin tulee olla lämpimässä tilassa patterien yläpuolella noin 1.5 m. Pumppu menoputkeen. Silloin kierto toimii varmemmin.
ajettelin kyllä käyttää paisuntasaäiliötä.. juu varoventtiilit ym. muut voin katsoa asennusohjeesta.. mutta mutta miksi putken kokoa pitää vaihtaa?? kupari putki hieman rumempi kun tulee pintaan? löytyykö jotain kotelointi suojaa? ja eikös kupari putki ole kalliimpaa? kannattaako putki ostaa sitten saloissa?
JATKOA... ja seinillä jo purmon ventil patterit eli kytkentä joko sarjana tai alapuolelta..(alapuolenta voisi olla siistein asentaa?) eikös se pitäisi toimia jos vedän mono ja paluu putken patterille ja laitan t-liittimella kummatkin kiinni alapuolelta patteriin ja t-liittimestä jatko toiseen patteriin.. silloinhan termostaatin pitäisi toimia normaalisti!

No jos on

patterin kytkentä alapuoleta, niin kyllä. Onko kyse yksi vai kaksiputkijärjestelmästä ? Onko termostaatitventtiilit jo mukana toimituksessa. Missä ne patterin meno ja paluu muhvit on ? Onko jo valmiina patterin kytkentäputket, venttiileineen ja termostaateineen ? Mikä tyyppi Purmo ? Sarjaan ei kannata kytkeä, toimii mutta on epätasainen luovutus.
purmon plarora 21s.. jos sanoo mitään? kyllä tarvittavat ilm.ruuvit termostaatit ja tulpat löytyy.. meno ja paluu kytkentä alapuolelta t-muhvilla eikö pitäs toimii?

Riittää

se 18 mm:kin. Mitkä on lähdöt liedessä ? ehkä 25 mm ? Niihin ensin supistukset. sitten varoventtlli ja vasta sitten sulku. Kupari putki ilman muuta saloissa, ei siitä muuten mitään tule. Ja myös cu-leikkuri, niitä saa halvalla Tarjoustaloista. Tee reijät valmiiksi ennen putkitusta. Ja linjaan. Väli tulee kaksoislemmarin mukaan. Lemmarit kromattuja ja avattavia. Reijät aina jonkin verran reilumpia kuin putki. Muuten tulee "kitinää" Putkisto ehkä kannattaa varustaa pumpun jälkeen kesäkierrolla, joka estää kiehumista senkin lisäksi vaikka olisikin avoin paisunta-astia. Kesäkiertoon sulku, joka suljetaan lämmitysaikana. Putket asennetaan jalkalistan yläpuolelle patterin alle. Tai seinän ylärajaan jos alapuolinen asennus ei käy (ovien tai muun esteen takia)

Kupariputken

kannakkeina ei pidä käyttää galv. kiinnikkeitä. Syntyy sähköinen syövyttävä pari. Käytä mieluummin muovisia tukevia kaksoilemmareita, jotka tulevat riittävästi ulos seinästä.Muissa lemmareissa tulee olla pehmeä tarratiiviste putkea vasten.

Avoin, eristetty

paisunta-astia jossa on tiivis kansi ja yhteys kannesta ilmatilaan 25 mm putkella jossa on 180 asteen taivutus. Tietysti ylivuoto 25 mm yläreunasta lattiakaivotilaan. Paisuntaputki 25 mm, säiliön alareunaan ja kiehuntaputki 25 mm, ylivuotoputken yläpuolella noin 50 mm. Pumppu on liesikattilan menoputkessa ja kiehuntaputki lähtee sen jälkeen. Paisunta kattilan alaosasta tai paluuputkesta, lisäksi 1.5 bar varoventtiili (15 mm) kattilassa tai lähtöputkessa. Sulkuventtiilit tai venttiili kesäkiertoyhteen jälkeen. Kesäkierrossa tulee olla sulku. Lämmityaikana se suljetaan tai kuristetaan.
Jos kiehuntaputkesta otetaan 20 mm yhde jossa on sulku, ja kytketään se säiliön vesitilaan kiehuntaputken alapuolelle voidaankin säilötä käyttää käyttöveden lämmitykseen silloikin kun ei pattereita lämmitetä vaan sen putkiston kesäsulku on auki. Säiliöön asennetaan käyttövesikierukka 12 mm kupariputkesta, joka voidaan valmistaa kierresorvissa 50 mm putken ympärille kieräen tiiviiksi lämmönvaihtimeksi. Älä tee sitä jos et osaa. Kuparin pitää olla hekutettua ja sen tulee pyöriä oikein päin putken ympäri
lisäksi kuparille pitää hitsata aloituslenkki putken alkupäähän. Koneessa on melkoinen voima, että jos ei ole kokemusta ei pidä edes yrittää. Tämä kierukka upotetaan säiliöön ja lvistysliittimin otetaan päät ulos säiliöstä. Nyt siihen voi kytkeä kylmän veden sululla takalsakulla ja varoventtlillä varustettuna. Varoventtiili avp 8 bar.ja se asennetaan säiliön puolelle, tai siihen lämminvesiputkeen joka lähtee säiliön kierukan yläputkesta. Kuitenkin aina jäätymättömään tilaa. Säiliö vähintäin 150 L. Kierukoita on kyllä myytävänä "irtotavarana" Ei tarvitse tehdä itse. Koeajon pitää suorittaa putkialan ammattimies.

Kupariputkissa ei käytetä tukiholkkeja

Joissakin tapauksissa sellaista tietysti voidaan käyttää, mutta ei yleisesti. Tukiholkit ovat vain muoviputkia varten.
Eli Putkarin Vaimo neuvoo tekemään vastoin valmistajan ohjeita.

Ennen ei käytetty kupariputkissa

tukiholkkeja. Ei hehkutetussakaan. Nykyisin jotkut firmat käyttävät toiset ei. Eihän se ainakaan liitosta heikennä, kuristaa kyllä. Varmaan tulee yleinen ohje tukiholkkien suhteen lähiaikoina.
Sitten pitäisi esim keittiöhanojen liitosputket (10 mm heh. cu) varustaa tukiholkein. Niin ei ainakaan yleisesti tehdä. Eikä siitä kai ole valmistajan (Oras oy) ohjettakaan ? Olen ollut yli 10 vuotta posi "kentältä" enkä ole asiasta varma. Kertokoon ken tietää. "Putkarin vaimo" on yllättävän hyvin perillä ainakin perusasioista, otappa selvää tästäkin. Konehan on varmaan siinä edessäsi ?

Ruotsissa näyttää olevan määräys

tukiholkkien käytöstä. Hehkutetussa ja juotoksen lähellä oleva puserrusliitin varustetaan tukiholkilla. Suomessakin joissakin ohjeissa suositellaan tukiholkin käyttöä. Mikäs siinä, aletaan käyttämään. Kehitys kehittyy. Käytetään sitten kaikissa kupariputkissa. Erottelu aiheuttaa kuitenkin ongelmia.
niin ketokaapa miksen voisi käyttää lattialämmitys putkea verkoston vetämiseen kun sattunut jäämään kerä ylimääräiseksi.. putki on 17mm seinämävahvuus 2mm jolloinhan 15mm tukiholkki on sopiva? kertokaapa viisaammat?

Voi sitä lämmitysputkistona

käyttää, siihen se on tarkoitettukin. Asennuksesta vaan tulee, mikä tulee. (ulkonäkö) Koteloi putki, niin sitten se ei häiritse "silmää"

älä käytä

saattaa aiheuttaa ongelmia korvaus asioissa. Tutkivat nykyään niin tarkkaan kaikki vahingot

Juu

reijitä se putkesi ja tee siitä fixu puutarhan kastelujärjestelmä. (pitkä sadettaja) Sen voi myös upottaa pikkasen maan alle. Osta vaan salkokuparia, tee siitä. Et kadu.
Ei mitään raudoitus lankoja! Putki voi liikkua paineen vaihtelussa ja tuloksena rautalanka hiertää putken puhki...Saakelin amatöörit!

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta