AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  /  / miten lattiaraudoituksen maadoitus tehdään?

miten lattiaraudoituksen maadoitus tehdään?

7 Vastausta 1 320 Lukukertaa
* Lattian valu lähestyy ja haluaisin tietää miten raudoitus maadoitetaan oikeaoppisesti. Eipä siinä, sähkömieshän sen tekee, mutta haluaisin varmistua, että se tehdään oikein vaikka hän vastuun tekemisistään ottaakin.

Harjateräs

kiinnitettynä kunnolla raudoitukseen useamman metrin matkalta ja tököttämään laatasta ylös keskuksen kohdalla. Siihen sitten tulee maadoituskuparilla yhteys keskuksen maadoituskiskoon. Sähkömies tekee sen mutta tuskin se siihen valuun tulee harjateräksiä kiinnittelemään.

Ei tuo ole edes ihan välttämätöntä, ei ennenkään mitään raudoituksia maadoitettu okt:ssa, mutta ei siitä haittakaan ole eikä se paljon maksa tehdä. Varsinainen maadoituskupari on vielä erikseen. Kysy paikalliselta sähkölaitokselta.

Neuvo raudoituksen

potentiaalin tasauksen tekemiseen oli aivan oikea. Perustusmaadoitus onkin eri asia, eikä sen neuvomiseen tarvitse sähkölaitosta. 16 neliön kupari kiertämään koko rakennuksen anturan alle ja siinä se.

Näin...

Lenkki Cu16 lattiaan ja sieltä täältä liitos teräksiin, tuo on yksi tapa hoitaa asia. Cu16 toimii jo sellaisenaan potentiaalin tasauksena kun kiertää lattian ympäri ja molemmat päät maadoituskiskolle, mutta liitoksilla teräksiin vaikutus paraneen huomattavasti. Betoniteräkset lasketaan maadoituselektrodiksi niiltä osin kuin on hitsattu yhteen.

En laittais kuparia

betonin sisään yhdessä terästen kanssa. Voi tulla korroosiota, kupari ja rauta muodostaa kosteassa kemiallisen parin. Vain terästä betonin sisään, ja sillä ulostulo johon Cu16 liittimellä kiinni ja keskukselle. Sikäli kun noista rautojen maadoittamisista mitään hyötyä on...
Oikea tapa on kiertää talon antura ulkopuolelta 16 mm^2 kupariköydellä noin 1 metrin eteäsyydellä anturasta.

Eli lähdet vetämään keskukselta kirkasta kupariköyttä talon ympäri ja palaat keskukselle. Kupariköyden molemmat päät talon keskuksen potentiaalitasauskiskoon. NIIN JA SE KUPARIKÖYSI KIERTÄÄ TALON KOKONAISUUDESSAAN ULKOPUOLALTA ANTURANSYVYYDESTÄ. EI ANTURAN ALLA TAI SISÄPUOLELLA. Suojaa samalla taloa ukkosen virroilta.

Potentiaalintasauskiskolta vedetään 16mm^2 kupariköydet, antennin mastoon, vesiputkistoon, ilmanvaihtokanaviin ja betoniraudoitukseen.

Kupari menee betonin sisään ja liitetään kahdella TINATUILLA C-liittimillä harhateräkseen.

Ja jos haluat laittaa ukkosen johdattimet taloon, niin nekin yhdistetään tuohon maahan laitettavaan kupariköyteen. Alatulot samalla 16 mm^2 kuparilla ja katolla 16 mm^2 kupari tai 25mm^2 alumiini tai 35mm^2 teräs johtimet.

Katolla olevat johtimet 15 cm irti katosta. Vedä katolla ukkosenjohdattimet harjaa pitkin ja kaikista päätylappeita pitkin alas. Katso tarkemmat ohjeet:

http://www.tukes.fi/tiedostot/sahko_ja_hissit/faq/ukkossuojaus.pdf

http://www.sahkoala.fi/koti/ukkossuojaus/fi_FI/ukkossuojaus/
no siinähän tulikin täydellinen vastaus talon maadoittamisesta selkokielellä.

Kunpa täältä saiskin aina noin täydellisiä vastakuksia
Täyfdellisiä oli linkit lopussa.

Vai milltäkö kuulostaa seuraava, "NIIN JA SE KUPARIKÖYSI KIERTÄÄ TALON KOKONAISUUDESSAAN ULKOPUOLALTA ANTURANSYVYYDESTÄ. EI ANTURAN ALLA TAI SISÄPUOLELLA.", kun linkeissä nimenomaan kerrotaan, että se elektroodi pitä olla anturassa, taikka sen alapuolella ja silloin koko talon paino on varmistamassa kontaktia.
 /   /  /  /  / miten lattiaraudoituksen maadoitus tehdään?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta