Anoreksia ja kasvisruoka?

Denise21

Minulla on 6 anoreksia ystävää, joita yhdistää lihaton ruokavalio. ( Kolmella heistä on todettu anoreksia, 3 heistä eivät myönnä sairauttaan, mutta kyllä sen päällepäin näkee)

*yksi heistä on vegaani. ( ei mitään eläinperäistä, ei maitoa, kananmunaa yms.) Hänellä on ystävistäni pahin anoreksia.
*yksi heistä ei syö myöskään mitään eläinperäistä. Hysteerisyys ekologiseen ruokaa. Ei syö leipää, pastaa/riisiä/karkkia.
* 4 ovat tavallisia kasvissyöjiä. yksi heistä syö kalaa. Kysyin kerran yhdeltä kasvissyöjältä vinkkejä, jotta pääsisin kesäkuntoon. Hän vastasi " Jätä liha pois, laihduin ensimmäisenä kuukautena 4kg kun vain jätin lihan pois ruokavaliosta."

Onko anoreksialla ja kasvisruualla jokin yhteys?

Itsekin olen laihduttanut liikakiloja hyvällä menestyksellä, mutta ikinä en ole pystynyt jättämään liharuokaa pois. Vähähiilihydraattinen ruoka on hyvä keino saada karistettua liikakiloja, mutta rajansa kaikella.

12

2953

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 18

      Syömishäiriöihin taipuvaiset ihmiset ehkä helpommin siirtyvät kasvisruokavalioon, sillä ehkäpä ruokavalion rajottaminen on jonkinlainen keino hallita omia psyykkisiä ongelmia? Myöskin kasvissyönti antaa syyn olla syömättä sellaisissa paikoissa, joissa ei ole kasvisruokaa tarjolla.

      Itse olen ollut kasvissyöjä yli 10 vuotta, ja en ole koskaan laihduttanut, eikä ole ollut tarvettakaan. Kasvisruokavalio on pitänyt minut terveessä painossa, olen siis normaalipainoinen, hoikahko. Kasvisruokavaliossa on jotain vikaa, jos sillä alkaa laihtumaan. Hyvinkoostettu ruokavalio pitää normaalipainon vakiona. Monet kasvissyöjät syövät liian hiilihydraattipitoisesti ja liian yksipuolisesti (syytän tästä esim koulujen ruokaloita, joissa kasvisruoka on lähes poikkeuksetta ravitsemusköyhää), ruokavaliosta saattaa puuttua sekä proteiinia että rasvaa.

      Toivottavasti ystäväsi saavat itselleen apua!

    • vakava tilanne

      Varmasti ainakin semmoinen, että teeskentelevät syövänsä, mutta suurin osa kasviksista on vettä ja kuitua, joka sulaa hitaasti, täyttää suolistoa mutta joka ei sisällä ravintoaineita. Näin voi teeskennellä muille ihmisille että asiat ovat kunnossa (jos sairautta ei ole vielä huomattu), ja samalla paino putoaa, kun siitä kuidusta ei irtoa kilokaloreita.

    • uniunikko

      Kasvisyönnillä ja syömishäiriöillä ei ole mitään yhteyttä. Minulla on monia ystäviä jotka ovat kasvissyöjiä(myös vegaaneja) jotka ovat ihan terveitä ja normaalisti ruokaan suhtautuvia.

      Olen itse myös vegaani. Minulla on myös syömishäiriö, mutta rupesin kasvissyöjäksi ennen kuin sairastuin, eettisistä syistä.

      Luulempa että kun kaverisi antoi sinulle tuollaisen "laihdutuskeinon", niin hänen maailmankuvansa oli jo syömishäiriön vääristämä. Kavereillasi taitaa olla piru merrassa, saavathan he apua ongelmiinsa? Syömishäiriöt ovat valitettavan yleisiä varsinkin nuorten naisten keskuudessa.

      Vielä mainitsen, että esim. hiduja, joita on useita miljoonia Intiassa sitoo uskonnossaan kasvissyönti. Taitaisipa olla aika anorektinen kansakunta mikäli syömishäiriö iskisi helposti kasvissyöjiin... Ja sitten suomalainen kansalaisjärjestö Vegaaniliittokin olisi täynnä nälkiintyneitä ja kuihtuneita ihmisparkoja.

      Syömishäiriö voi tulla kenelle tahansa, oli sitten seka- tai kasvissyöjä, ihan niin kuin vaikka masennus. Miksi se sitten tulee juuri joillekin, sitä en osaa sanoa. Luonteenpiirteet, henkilöhistoria, ympäristön vaikutus... Mene ja tiedä.

    • Ei yhteyttä

      En ole syönyt lihaa viiteentoista vuoteen, kalaa syön muutaman kerran kuussa.
      Painoindeksi 23, joten tukevasti normaalipainossa ollaan!
      Eettiset syyt saivat minutkin jättämään lihan, tehotuotanto on julmaa ja sairasta, eläimet pumpataan antibiooteilla, jotta niitä voidaan pitää likaisissa ja ahtaissa tiloissa = halpaa. Ja halpamaista!
      Syön kuitenkin maitotuotteita, haluaisin vähentää niitäkin mutta laiskuus on estänyt ottamasta selvää vegaanisesta ruokavaliosta; miten koostaa oikein ja saada kaikki proteiinit ja b-vitamiinit. (tai siis b12 lähinnä)

      Se, ettei koskaan syö karkkeja tai leipää kuulostaa jo todella ankealta. Todelliset ongelmat ovat jo niin suuria, että ystäväsi pakenee niitä keskittymällä puntarin lukemiin ja päivän (vähäisiin) ruokiin. Perheelle tai opettajille voi lähettää nimettömän kirjeen, jossa ilmaisee huolensa.

      Lihan pois jättäminen ei sinänsä laihduta. Lihaa syömättömät käyttävät usein reilusti rasvaisia juustoja ja puputtavat leipää yli tarpeen. Lihaa tosin usein käristetään rasvoissa ja uitetaan kastikkeisiin, näiden pois jättäminen laihduttaa varmasti.
      Kaikessa ei tarvitse olla niin ehdoton. Jätä välillä liha pois, ja voi paremmin. Myös henkisesti!

      Vaikka kerran viikossa:
      http://www.facebook.com/supportmfm
      http://www.meatfreemondays.co.uk/

    • veli¤

      Vuosia on kertynyt 55 ja kasvis vegaani olen ollut noin 25v ja meinaa vaan helposti ylipaino tulla
      jos ei lenkeile. Kokonaisvaltaisen kuvan saa kirjasta Elsa Ervanmaa Eläväravinto.
      voi lainata kirjastosta.
      hyvää jatkoa kaikille!
      terv,veli¤

      • Parempi mieli!

        Kyllä terveellisesti syöminen on ihan järkevää, enpä oikein uskoisi, että lihan pois jättäminen aiheuttaisi anoreksiaa. Mielestäni syömishäiriö liittyy oleellisesti psyykeen ja laihuuden ihannointi saa taas aikaan sen, että tiettyjä ruoka-aineita ei käytetä. Eläimillä käytettävät lääkkeet tietty siirtyvät lihaan, mutta vihanneksiin ja hedelmiin samoin kasvinsuojeluaineet, lannoitteet ja myrkyt. Suuri osa luomusta sentään kasvatetaan taivas´alla ja ilman saasteet ne pääsevät siis luomuunkiin. Ehkä hedelmiä ja kasviksia kannattaa kasvattaa mahdollisuuksien mukaan itse ja pyrkiä mahdollisimman luomuun, kotimaiset liha- ja kalatuotteet voisi ottaa myös ruokalistaan kohtuullisesti käytettynä. Voisiko sitä paljon terveellisemmin koota ruokavalionsa, kohtuus kaikessa, liiat rasvat ja sokerit pois ja reipasta liikuntaa. Jos suosii kasvislinjaa tai on vegaani, näittenkin kanssa pääsee ihan hyvään balanssiin, joten mukavia ruokailuhetkiä, mitä sitten suositkin. Liika laihuus ei kyllä ole kaunista, joten eipä laihduteta älyttömästi, vaan nautitaan terveellisestä, hyvästä ruoasta ja ulkoilusta, peiliin ei kannata turhaan tuijotella, terveys ja iloinen mieli saa ihmisen kuin ihmisen kauniiksi.


    • kasvispainotteinen

      "Jätä liha pois, laihduin ensimmäisenä kuukautena 4kg kun vain jätin lihan pois ruokavaliosta."

      Olisit kysynyt, millä korvaat lihan/proteiinin/B12 -vitamiinin.. Ei taida olla homma hanskassa.

    • vegetaristi

      Moni ihminen ei tajua, että kun alkaa kasvissyöjäksi niin se lihan ihan aikuisten oikeasti pitää korvata jollain. Yleisesti nämä ihmiset on juuri noita laihduin näin ja näin paljon ihmisiä. Tietty sitä laihtuu jos alkaa syödä puolet vähemmän kuin ennen. Ei sitä pelkällä porkkanalla elä.

    • proteenirakentaa

      Yleensä nuo kasvissyöjät ovat todella kalpeita ja masentuneen oloisia.

    • pakkokommentoida

      Pakko kommentoida vanhaan ketjuun, että sikäli varmaan voikin olla yhteyttä, että sekä syömishäiriöiden että eläimistä välittämisen taustalta löytyy usein tietyntyyppistä herkkyyttä. En silti sanois että kumpikaan ois seurausta toisistaan - vaan siitä herkkyydestä.

    • tesdfdfgrdg

      Itekkin jätin lihan, kalan ja kanan pois tenuvuosina, jollon sairastin syömishäiriötä tarkotuksena laihduttaa, joten kyllä niillä jokin yhteys taitaa olla. Se (kasvissyönti) on kuitenki säilyny ihan aikuisikään asti elämäntapana ja on oikeestaan ainut jäljellä oleva asia tosta masentavasta ajasta - nykyään kyllä toteutan sitä paljon monipuolisemmin enkä elä pelkillä porkkanoilla ja rasvattomalla maitorahkalla. Kasvissyönti ja syömishäiriö on kuitenki kaks täysin erillistä asiaa, mutta tosi monet syömishäiriöiset rupee noudattamaan sitä tai ylipäätään jotain erityisruokavaliota, johtunee kontrollin tunteesta tai sitten siitä, että helpompi kieltäytyä ruoasta muiden läsnäollessa. Painotan vielä, että suoraan ei kasvissyöntiä kannata kuitenkaan syömishäiriöihin yhistää, vaikka yleinen ilmiö noissa piireissä se onkin. :)

    • Anonyymi

      Vastaan tähän itse syömishäiriöisenä, että kasvisyönti ja syömishäiriö ei sinänsä liity toisiinsa. Mutta kasvissyönnissä saattaa kiehtoa kontrollointi, syömishäiriöisillä on muutenkin turvaruokia ja ns. kiellettyjä ruokia. On myös helppo kieltäytyä syömisestä ravintoloissa ja yhteisissä tapahtumissa kasviruokavalion varjolla. En tarkoita, että nämä seikat olisi ainoita miksi syömishäiriöinen siirtyisi kasviruokavalioon. Monesti silti sairaalloinen kontrollointi ruuan ja ruoka-aineiden siirtyy toisenlaiseen tapaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe