Nuoren aikuisen koti-ikävä

eroahdistus

Olen parikymppinen nainen ja asun jo omillani, mutta olen edelleen todella vahvasti kiinni perheessäni ja koen usein eroahdistusta. Asun eri kaupungissa, mutta en kuitenkaan kovin pitkän matkan päässä kotipaikkakunnaltani. Tunnen vaan oloni jotenkin todella epänormaaliksi, kun joka kerta loman jälkeen laukkuja pakkaillessani ja opiskelupaikkakunnalle matkatessani olen itku kurkussa ja suuren ahdistuksen vallassa. Olen aina ollut hyvin perhekeskeinen ja taustalla on joitain ikäviä kokemuksia joiden takia olen jo hyvin nuorena kokenut kodin omaksi turvapaikakseni. Muistan myös kokeneeni joskus nuorempana kouluun lähtiessäni ahdistusta siitä, että joudun lähtemään kotoa.
Olen päällisin puolin kaiketi aivan normaali opiskelijanuori. Taustalla on kuitenkin lievää masennusta, ja luottamuksenpuutetta muita ihmisiä kohtaan. Tämän takia minun on melko vaikea tutustua uusiin ihmisiin kunnolla, pinnallisesti tutustuminen kun on eri asia.

Haluaisin tietää josko kenelläkään muulla olisi vastaavia kokemuksia? Tunnen itseni jotenkin epäonnistuneeksi ja kummalliseksi, kun olen edelleen jollain näkymättömällä siteellä niin vahvasti perheessäni kiinni että se estää usein tekemästä asioita mitä haluaisin ja olemasta sellainen kuin voisin olla.

12

8030

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ikäväinen

      Tiedän kyllä mistä puhut, kärsin itse samasta muutettuani lapsuudenkodistani pois. Tosin siitä on jo useita vuosia mutta silti muistan sen ikävän kuin eilisen päivän!! Olin samanikäinen silloin kuin sinä ja irtautuminen lapsuudenkodista otti tosi koville. Lisäksi se tapahtui itselläni aika nopeasti ja äkkiä kun jouduin perustamaan oman perheen tullessani suunnittelematta raskaaksi mutta silti, kaipasin äärettömästi vaan takaisin kotiin, äidin luo. Lisäksi yllättävä raskaus ja äitiyus lisäsivät luonnollisesti tuen tarvetta. Sitten kun aikaa kului ja aloin tuntea oloni turvalliseksi uudessa ympäristössä myös koti-ikäväni helpotti. Eli siinä ei minusta ole mitään kummallista tai outoa, sitä vaan toiset reagoi voimakkaammin kuin toiset ja tarvitsee enemmän tukea kotoa. Itselläni on ollut aina läheiset suhteet vanhempiini.

      Tietysti jos koet että et pysty tekemään kaikkia asioita sen takia että olet vielä niin sidoksissa kotiin on ikävä asia. Itse olen ollut ulkomailla pitkiäkin aikoja ilman perhettä, tosin ensimmäisellä kerralla ikävä takaisin kotiin oli valtava!

      Jo lapsena olin kova ikävöimään kotiin jos jouduin olemaan vieraissa paikoissa yötä etenkin ilman äitiä. Oliko sinulla samanlaista? Muistan miten kaipasin vaan kotiin, äidin luo.. En tiedä johtuuko se siitä kun olin aivan varhaislapsuudessa sairaalahoidossa pitkiäkin aikoja ja erossa vanhemmistani. Tosin en itse siitä muista mitään mutta olin siellä kaivannut kuulemma kovasti kotiin.

      Millaisia sinun vanhempasi ovat? Minun äitini on hyvin huolehtivainen, voisiko sanoa ylihuolehtivainen. Ja tunnepuolen asioissa sitten taas äiti on aika kylmä. Olen joskus ajatellut että onko äidin ylihuolehtivaisuutensa ruokkinut minun ikävöintiäni: sitä jotenkin on niin tottunut siihen että äiti tekee asiat omasta puolestaan ettei luota pärjäävänsä omillaan?

    • koti-ikävää

      Olen jo reilusti sinua vanhempi, mutta minulla oli iässäsi aivan samanlaisia tuntemuksia!
      Itse tein suuren virheen ja lopetin kouluni juuri kovan koti-ikävän takia!
      Minusta on hienoa, että sinä, ikävästä huolimatta, lähdet opiskelupaikkakunnallesi ja kestät ahdistumisen.
      Et suinkaan ole epäonnistunut tai kummallinen! Olet tunteellinen ja herkkä nuori nainen! Käännä herkkyytesi vahvuudeksesi!

      Menin nopealla tahdilla naimisiin ja hankimme lapsen. Muuttaessamme omaan yhteiseen kotiimme, koin suurta koti-ikävää pitkän aikaa. Matkaa meiltä lapsuuden kotiin ei ole kuin 30 kilometriä ja viikolla soittelimme, mutta ei se ikävää vähentänyt.

      Minusta koti-ikävään auttaa aika ja tekeminen. Järjestää itselleen harrastuksia, lukee, liikkuu ja tekee sitä mistä pitää.

      Onnellista aikaa sinulle, et suinkaan ole yksin mietteinesi!

      Edelleen koen, että tulen kotiin, kun käyn lapsuuden kodissani, mutta ikäväni on hellittänyt.

    • aurinko__

      Täällä on ihan samoja tuntemuksia.. ja "mukava" kuulla, ettei ole ihan yksin näiden asioiden kanssa.
      Muutin kotoa pois 10v sitten poikaystäväni kanssa, en varmaan sitä muuten olisikaan kestänyt. Aina ollut hyvin kotikeskeinen ja ikävöinyt sinne, vaikka vaan pienen matkan päässä kaverin luona yötä. Siitäkään ei meinannut tulla mitään.
      Nyt sitten samat tuntemukset ovat ottaneet vallan 10v myöhemmin, nukun itsekseni paljon huonommin.. herään aina pahaan oloon ja pistoon rinnassa. Asun siis 350km päässä kotikaupungista ja matka tuntuu välillä kamalan pitkältä. Tuntuukin siis ihan naurettavalta tämä meininki, mutta koska en oikein oireilulle mitään voi vaikka kuinka psyykata iltaisin itseäni yritän.. olen vähän epätoivoinen ja en tiedä, mikä tähän auttaisi. Isossa kaupungissa yksinäisyys välillä korostuu erityisesti, koska viihdyn parhaiten kotona tai lähistöllä..
      Jos teillä muilla on jotain hyviä vinkkejä tai kertomuksia, miten pääsitte eteenpäin, olisin iloinen jos kertoisitte :)

    • moro

      Olisi tosi hyvä saada jotain apua tuohon koti-ikävään. Itse kärsin siitä vaikka menisin vain naapuriin yöksi ja ihan aina kun lähden vaikka viikoksi ulkomaille perheen kanssa. jotenkin alkaa ajatella kaiken niin syvällisesti että "tää on vika kerta kun lähen tän porukan kanssa leirille" ...vaikka se ei nii oliskaa. Riparillakin kun laulettiin ja soitettiin niin se vain pahensi ikävää.Musiikki pahentaa sitä. Oli kauhean raskasta. Mä käytän sellasia "jännätippoja" niitä saa ruohonjuuri-kaupasta en kyllä tiedä että auttaaks ne siihen hirveesti. täytyy pitää ittensä kiireessä ja olla ajattelematta asioita ja jollain leirillä yritän pidättää surua iltaan nukkumaanmenoaikaan asti niin saan olla rauhassa. Tuo ahdistus häiritsee elämistä.

    • 13-vuotias

      Auttakaa mua!!Oon 13-vuotias ja mulle tulee kotiikävä silloin ku joutuu lähteä jonnekkin eroon vanhemmista:S Miten saisin lopetettua ikävän????

    • Koti ikävä

      Terve Mullakin on koti ikävä ainakun lähden jonnekkin kauas niin mua rupee pelottaa se että tulisi hirveä koti ikävä ja tahtoisi pois se on minusta pelottavaa ja rippileirille pitäs mennä ja en kestä 7 päivää ):

      • testi

        testi


    • hhhhmm

      Minulla aivan samaa. Olen itsekkin työssä käyvä reilu parikymppinen ja asun omillani,tosin samassa kaupungissa ja kimppakämpässä kamujen kanssa. Ennen kuin olin edes muuttanut itkin nukkumaan mennessä sängyssäni kun ajattelin että kohta tämä kaikki on poissa. Tällä hetkellä en tunne koti-ikävää koska olen kuitenkin niin lähellä ja käyn usein kotona. Mutta lähinnä mietin tätä psylologista taustaa sille, kun nuorempana (vain pari vuotta taaksepäin) saatoin tuntea aukon sydämessäni ja huolestuneisuuden tunteen pelkästään aamulla äidin lähtiessä töihin tai itse lähtiessäni kouluun, vaikka äidillä onkin alkoholitausta. Monet leirit keskeytyi koti-ikävän takia. Olen aina ollut koti keskeinen ihminen ja viihtynyt liiankin paljon kotisohvalla. En voisi kuvitellakkaan lähteväni vaikka vaihto-oppilaaksi tai muuttavani toiseen kaupunkiin. Siitä seuraisi masennukset sunmuut ahdistukset... valtavaa eroahdistusta kokiessani.

      • Anonyymi

        En tiedä vastaatko enää tähän mitään, mutta haluan silti sanoa, että tässä oli pari minuun vahvasti iskevää juttua. Olen itse tänä vuonna 18 vuotta täyttävä enkä ole vielä edes muuttanut kotoa, mutta se on edessä kahden vuoden päästä, mikä tuntuu aivan hirveältä ajatukselta.

        Tuo kun kirjoitit, että " Ennen kuin olin edes muuttanut itkin nukkumaan mennessä sängyssäni kun ajattelin että kohta tämä kaikki on poissa." oli niin samaistuttavaa, koska juuri sitä teen aina välillä. Pelkkä ajatuksin kotoa omasta tuppukylästä lähdöstä ahdistaa. Miten selvisit niistä muuton suunnitteluista, muuttamispäivästä ja siitä ensimmäisestä viikosta ja öistä?


    • onestar

      Yksi tapa estää eroikävää on että saa mielelleen jotain muuta kiintopistettä kuin juuri sen asian miettimisen.
      Jos katsot eteenpäin, et näe taaksesi. No eihän se niin helppoa ole.
      Paljon vaan muuta tekemistä ja hyvin unta niin kyllä se siitä.

    • Tyksel

      Olen 20 -vuotias nuori, ja olen aina ollut kotikeskeinen ihminen. Kun jouduin lähtemään edes lyhyellekin reissulle pois kotoa, iski koti-ikävä. Asiaan tuntuu vaikuttavan se, että olen perheeni kanssa erittäin läheisissä väleissä.

      Nyt muutettuani omaan asuntoon, tunsin jo tavaroita kantaessani yksinäisyyden pistoksen rinnassa. Tiedän, etteivät äitini ja sisarukseni kotona katoa mihinkään, ja pyrin käymään kotona viikonloppuisin (välimatkaa n. 100 kilometriä), mutta silti. Varsinkin iltaisin olo saattaa olla ihan kauhea, kun istuu tietokoneella ja ei ole muuta ajateltavaa.

      Jotenkin absurdiksi asian tekee se, että olen haaveillut jo monta vuotta omasta kämpästä suuressa kaupungissa (missä nyt asustelen) ja halusin itsenäistyä. Nyt todellisuuden iskiessä naamaan tekisi melkein mieli luikerrella takaisin kotikulmille (mitä en kuitenkaan voi tehdä enää tässä vaiheessa, menettäisin kasvoni ja työpaikan).

      Kaikista pahinta on varmaan se, että joudun olemaan arkipäivien illat täysin yksin ajatusteni kanssa. Ainoat kaverini asuvat monen kilometrin päässä, ja he opiskelevat/työskentelevät täyspäiväisesti joten näemme ainoastaan viikonloppuisin. Tyttöystävääkään minulla ei ole, jonka kanssa voisin jakaa arkea.

      Toivottavasti asiat tästä selkiintyvät ensi viikon aikana, pidän kaupungista jossa asun ja haluan aloittaa uuden elämän täällä, mutta hinta tälle kaikelle tuntuu olevan kova...

      • Ikäväon

        Minulla on tällä hetkellä aivan täysin sama tilanne. Illat menee itkien, päivisin on vähän helpompaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      5005
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1265
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      741
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe