50 luvun talon kellaritilojen remontti

remonttireiska Keski

Aikomus olisi remontoida 50 -luvun talon saunatilat.Sauna on kellarikerroksessa,osin maan alla.Siellä on sauna,pesuhuone,pukuhuone,tila jossa on meillä työvaatepesukone ja työvaatteita,pieni huone jossa on pakastin,pannuhuone ja kellari.Eli tyypillinen 50-luvun talon kellarikerros.Nyt olemme miettineet tämän pesukonehuoneen n.15neliötä ja pakastinarkkuhuoneen 5 neliötä remonttia.Miltä seiniin?Onko ideoita?Tilat on aika matalia.Ideoita kaivattaisiin.Olisko mahdollisesti kuvia?Olisi kiva kuula eri vaihtoehdoista.

10

2781

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • v-man

      Sama homma meillä.Uusittiin lattiat,rikottiin betonilaatta(koska viemärit meni uusiksi)samalla asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys,alimmaisen laatan päälle 30mm uretaanilevyt sitten 6mm betoniverkko ja tähän lattialämmitys putkisto kiinni tietysti koko systeemi betonikorokkeiden varaan.Valettiin uusi betonilaatta päälle tehtiin bruuki itse myllyssä ja kärrättiin kottareilla sisään.Kunnollinen vesieristys laatan kuivuttua,nurkka nauhat vahvikkeet ja silleen 3xveden eriste massat lattiakaivo vahvikkeet sun muut.Seiniä ei tarvinnut oikaista oli hyvin tehty,30mm uretaani levyt myös seinäeristeeksi pystykoolauksien jälkeen kosteuskipsit päälle ja vielä erillinen kosteuseritys tähän.Päälle laattaa ja panelointia.Lattia nousi n.40mm ylemmäs alkuperäisestä seinät 50mm alkuperäisestä.Uretaani vaahdotukset rakoihin ja putkien, johtojen läpivienteihin.Huonekorkeutta jäi 207cm vielä rempan jälkeen.Lämpöä saatiin mukavasti lisää,vielä on paljon tekemättä mutta..Tuo 30mm uretaanilevy jossa alupaperi molemmin puolin oli meille sopivin vaihtoehto(saunasatu levy on sama mutta pontillinen ja myös kalliimpi vaihtoehto).Omia ideoita vaan kehiin.

      • ninbibibiui

        Jos kellaritiloja eristää tms., kannattaa tilata kaivuri paikalle ja ulkopuolelle laittaa se profiilimuovi joka estää kosteuden pääsemisen sokkeliin. Seinäeristyksiin ei pääse kosteus ja itse sokkeliin sitoutuva kosteus pääsee haihtumaan kun ulkopuolella on tavallaan tuuletus.
        Monet laittaa eristeen kanssa.


      • remonttireiska s.
        ninbibibiui kirjoitti:

        Jos kellaritiloja eristää tms., kannattaa tilata kaivuri paikalle ja ulkopuolelle laittaa se profiilimuovi joka estää kosteuden pääsemisen sokkeliin. Seinäeristyksiin ei pääse kosteus ja itse sokkeliin sitoutuva kosteus pääsee haihtumaan kun ulkopuolella on tavallaan tuuletus.
        Monet laittaa eristeen kanssa.

        Olis kiva nähdä kuvia remontin jälkeen.Saunasta,pesuhuoneesta,työhuoneesta...Olisko kellään?


      • v-man
        remonttireiska s. kirjoitti:

        Olis kiva nähdä kuvia remontin jälkeen.Saunasta,pesuhuoneesta,työhuoneesta...Olisko kellään?

        Joo kuvia on otettu remontin varrelta tuollaiset 800kpl,kaikesta mahdollisesta mitä vaan tehtiin.Aloitettiin siitä pahimmasta eli sokkelin ympäriltä kaivinkoneella maata pois anturaan asti,vanhat savitiili salaojaputket jätettiin ennalleen jottei sokkeli murtunut(jos olisi otettu putket pois).Tilalle 100mm salaojaputket joka nurkkaan salaojakaivon tarkastuskaivo,sadevesiputket myös 100mm sekä kokoojakaivot,meidän tapauksessa niistä tuli metrin korkuiset(on senverran paljon kattopintaa)ettei otettu riskiä liian pienistä poisto kaivoista ja putkista!Sokkelin ympärille patolevyt ympäriinsä ja näihin yläreunoihin tulevat soirot jotka ropattiin seinään,finnfoam levytys(50mm) ympäri talon,reilusti karkeaa sepeliä putkien päälle.Samalla uusittiin viemärilinjat kaikkinensa putkilinjan päälle 200mm finnfoamia,jätettiin vielä vanhat betonirengas kaivot toistaiseksi kun mitään selkeää päätöstä,emme kunnalta saanet mikä järjestelmä kelpaa!!Täyttömaat takaisin monttuun....


      • purutalo-ukko

        50-luvun kellarissa betonin takana on hiekkaa joka tuo kapillaarisesti kosteutta lattiaan ja anturaan/perusmuuriin. Kellaritiloihin on perusmuurin läpi tulevia tuuletus aukkoja ja hormiin menevä poistoaukko. Lattiaan ja seinien alaosaan nouseva kosteus tuulettuu pois, koska tilassa kiertää ilma. Tuolla tavalla rakenne toimii.

        Jos tällaisen kellaritilan paketoi vedeneristeisiin, ei kosteus pääse tuulettumaan kellarin sisätiloihin ja sitä kautta hormista ulos. Riskinä on kosteuden nousu aina talon alajuoksupuihin asti.

        Esimerkkinä 50-luvun kellarillinen purueristeinen talo:

        Kellarista purettu 60 vuotta vanha sauna. Perusmuurin jälkeen ilmarako ja rivinteeraus. Rivinteerauksen päällä korkkilevy, koolaus ja panelointi. Lattia betonilla. Kaikki rakenteet suhteellisen hyvässä kunnossa ovien karmien alapäitä lukuunottamatta. Pesuhuoneessa rivinteerauksen päällä tasiote ja kalkkimaali, lattia maalattua betonia. Tämä siis kesti käyttöä 60 vuotta, ilman varsinaisia ongelmia.

        Miten tosiaan käy kun kosteat rakenteet päälystetään muovilla (vedeneristeellä) sisältäpäin? Luulen että ongelmia tulee ja seuraavassa saunaremontissa pitää purkaa muutakin kuin sauna.


    • hurutalo-ukko

      Eikös se perinteisin tapa ole kaivaa ulkopuolelta sokkeli anturaan asti auki jonka jälkeen asetetaan sokkelia vasten se muovisysteemi joka jää nappuloiden(?) avulla irti itse sokkelipinnasta. Tällä tavoin perustuksissa oleva kosteus (tuli se mistä tahansa) pääsee siis poistumaan ulkopuolelta jos sisäpuoliu on esim. vesieristetty. Yläosaan tulee vielä tippapelti ettei rakoseen pääse lumi tai vesi jne.

      Asennushommien yhteydessä funtsitaan samalla pintavesien ohjaus ennen maatäyttöjä jne.

      En itse ole rakenteeseen tutustunut mutta virheellisiä toteutustapoja noissakin on tullut vastaan. Esim. eristeitä laitetaan sokkelia vasten ja sitten muoviviritys pintaan yms. Ei se tuuletus sillä tavalla toimi. Oikea (?) tapa lienee jos eristeitä haluaa käyttää, on laittaa ne muovia vasten, ei sokkelin ja muovin väliin? Muistan ehkä väärin mutta jossain taisi tulla vastaan viritys missä eriste oli kaiken hyvän lisäksi mineraalivillaa styroxin tai finnfoamin sijaan??

      • jaanhans,

        kaikki edellinen olikin jo kerrottu viestiketjun alkupäässä. No näitä sattuu


      • 1520
        jaanhans, kirjoitti:

        kaikki edellinen olikin jo kerrottu viestiketjun alkupäässä. No näitä sattuu

        Sekin oli jo kerrottu että itse lattialaattaankin nouseva kapillaarinen veden nouseminen tulee estää tavalla tai toisella sokkelin lisäksi.


    • adfghadfh

      Tekisin saunatilat maan päälle.
      Mutta
      Kellarin seiniin voisi tehdä "verho muurauksen" sisäpuolelle jolloin saisi ilman kierron vanhojen seinien ja verhomuurattujen seinien väliin, olisi varma juttu ettei seinä rakenteet sitten homehdu. Ulkopuolista eristystä suosittelisin kunnollisten salaojitusten kera.

    • 50 luku

      Olen samaa mieltä saunan tilat 50.-60 luvun taloissa jos kellarissa ja ovat tähän päivään kestaneet niin en laittais vedeneristeitä mutta ehkä jos lattiä lämmitys niin jonkun eritelevyn lattian alle maata vasten? jos haluaa päästä helpolla ja sallii noin 20 % korkeammat lämmityskulut niin matto vanhaan lattiaan ja kaakelit päälle niin varmaan kuivana pysyy ja haihtuu kosteudet .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5630
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3567
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1692
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1690
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      91
      1156
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1119
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      828
    Aihe