Koko keskuslämmitys umpijäässä

putketjäässä

Sain vihdoin haltuuni perintötalon. Siellä piti olla peruslämpö, "muutama aste". Ja paskanmarjat, sähkölaskut oli maksamatta ja sähköt poikki joten koko keskuslämmitys ihan umpijäässä, kuten koko talo. Kattila ja putket on kuitenkin ehjät. Ja sähötkin kytketään maanantaina.

No, nyt tilanne on se, että ei ole sähköä ja talo on umpijäässä. Onneksi keskuslämmitys on vapaakiertoinen tuplapesällisellä kattilalla.

Meinaan alkaa hetimiten sulattamaan sitä, viikonloppuna. Kuinka sulatusta pitäisi oikeaoppisesti tehdä? Ajattelin lähteä sulattamaan avopaisunta-astiaa vintiltä höyrynkehittimen avulla, ja putkea sieltä kattilalle.

Sitten voisi ehkä käydä lämmittämään kattilaa varovasti pienellä tulella. Kattilan lämmetessä kattilan vesi sulaisi, ja lämpenisi. Toivon mukaan tämä lämpö alkaisi säteilemään kattilasta lähteviin putkiin ja alkaisi sulattamaan niitä.

Lämmitysputkisto on pinta-asennuksena, ja kellarissa kaikki vaakavedot, loput pystysuoria vetoja talon yläkertaan saakka. Ajattelin, että aluksi kannattaa yritää saada heti pannuhuoneen vieressä olevassa huoneessa katonrajassa oleva patteri kuumaksi.

Sulatusta voisi tehostaa höyrynkehittimen avulla lämmittämällä putkia ulkopuolelta, tietysti kattilalta lähtien, jotta vedellä on pakotie kattilaan kun se alkaa sulamaan. Tietysti patterit on sulatettava jollain aluksi, jotta vesi alkaa kiertämään edes yhdessä patterissa ja täten sillä on mahdollisuus sulattaa lisää jäätä.

Sitten kun ensimmäinen patteri alkaisi kuumeta, kiertävä kuuma vesi sulattaisi jäätä seuraavista putkista, ja tietysti patterit alkaisi lämmittämään huoneita ja sitäkautta sulattamaan katonrajassa meneviä putkia.

Näin saisi lopulta viimeisenkin patterin sulaksi, tietysti sulatus etenisi kattilalta lähtien, tarvittaessa höyrynkehittimellä putkia lämmittäen. Jos yrittäisi ensin sulattaa kellarin putkistot, ja sitten alkaisi sulattaa ylös meneviä putkia.

Huoneita en ajatellut lämmittää tulipesillä, koska pattereissa sulava vesi voisi halkaista patterit kun putket vielä umpijäässä. Alkaisi lämmittää tulipesiä vasta kun patterit saisi sulatettua.

Toimiiko tällainen tapa?

18

4278

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en tekisi selostetulla tavalla vaan lauhaa ilmaa hyödyntäisin sikäli että uunein ja sähköpatterein nostaisin lämmöt ainakin plussan puolelle tai suorastaan normaaleiksi ... antaisin sulaa hitaasti kaikkialta

      ainakin kattilan jättäisin rauhaan, sitä lämmittämällä voi syntyä tuhoja

    • .......

      Pelkäämpä pahaa, että vasta sulamisvaiheessa alkavat näkyä vauriot ja vesi tulee kyllä lentämään rikkoutuneista putkista. Että varaidu siihen. Toivottavasti putket ovat kaikki näkyvillä. Ja sulje käyttövesipuolen päähana eli paineet sieltä pois. Sulaksi talo on saatava ja edessä ehkä on jonkinlainen putkiremontti, eivät ne kyllä kestä ehkä jäätymistä.
      No tovottavasti ei skenaarioni toteudu, mutta varustaudu nyt tuohonkin mahdollisuuteen.

      • ........

        Ja jatkoa edelliseen. Talon sulattaminen jollin muulla tavalla kuin keskuslämmitysjärjestelmällä. Jos uuneja, niin niillä lämmitystä ja jos saat sähköt taloon, niin sähkölämppäreillä. Jos siihen kaksoiskattilaan tulet pistät, niin voi tulla tuhoa, kun kierto jäätymisen takia ei pelaa ja saattaapa pannu vetää myös "vedet pesään". Ajan kanssa vähitellen pintaasennusputket sulavat ja tarkkaile vuotoja, jotta voit estää valuvan veden menon esim. alapohjaan.


    • putketjäässä

      Ahaa, eli pannu voi haljeta jos sitä lämmittää tulella kun vesi on jäässä? Ajattelin lämmittää kyllä hyvin hitaasti, polttamalla vain hyvin pientä kynsitulta. Muutamaa lastua polttaisi kerrallaan muutaman tunnin, niin että vesi sulaisi hitaasti. Ensin sulattaisin höyryllä paisuntasäiliön.

      Ei ollut tarkoitus mättää puupesää täyteen puuta ja vetoluukku selälleen "kyllä se nyt sulaa saatana" -tyyliin. Varmaan mahdollista olisi myös syöttää kattilaan höyryä paisuntaputken kautta, jolloin kattilaa saisi edes vähän sulamaan ennen sytytystä.

      Entä jos ja kun maanantaina taloon pitäisi saada sähkö niin kytkisi sähköparonin päälle jäisessä kattilassa? Vai palaako sekin pilalle. Putkien ehjyyttä päättelin siitä, että talo on ollut kylmänä ilmeisesti kaksi tai kolme vuotta, sillä sähkölaskuja ei ole kolmeen vuoteen maksettu. En tiedä milloin sähköt on katkaistu.

      Niin, siis painemittari on jäätynyt osoittamaan painetta ja avopaisunnassa oli jäätä. Joten ajattelin että kun yhden tai kaksi jäätymistä jo kestänyt, kestää vielä kolmannenkin ja olen tarkistanut putket ja kattilan silmämääräisesti eikä mitään halkeamisia ole näkyvissä.

      En voi viikolla seurata putkistoa, joten siksi ajattelin sulattaa sen nyt viikonloppuna ja viikolla saisi sähköparonin päälle ja lämmön taloon. Sähköä ei nyt saa viikonloppuna kuin aggrekaatista jos tarvihtee.

      Aggrekaatin avulla tietysti voisi laittaa auton sisätilanlämmittimen kattilan pesään ja lämmittää tunninpari sillä.

      Ajattelin ettei huoneita passaa alkaa lämmittää sähköpattereilla / uuneilla, koska patterit alkaa sulaa ja putket on jäässä jolloin patterit voi haljeta? Vai onko tällaista riskiä olemassa? Siksi ajattelin sulattaa kattilasta lähtien. Tietysti jos avaisi ilmaruuvit auki ja sitten.

      Vaippavaraaja kattilahuoneessa, kuten vesipumppu ja jokaikinen käyttövesiputki on varmasti jäässä, ja niiden sulattaminen saa jäädä viikon päähän jotta talo on ainakin lämmin. Luultavasti tuo vaippavaraaja tulee sulamaan pikkuhiljaa jos kattilaan saa lämmön päälle. Kaivolta tulevat putket ym... pitää varmasti sulattaa höyryllä.

      Varmaan jos putkissa on vuotoja, niitä pitänee hitsata kuntoon kunhan sulavat ensin ja sähköt saa taloon? Puikolla taitaa onnistua noiden hitsaus ihan hyvin. Näkyvillä ovat tosiaan, kun talo rakennettu 20-luvulla ja keskuslämmitys 60-luvulla. On vain pintaputkina. Käyttövesiputketkin menee pinnassa, kuten viemäritkin kellarin katossa. Mitään putkia ei ole missään piilossa, joten sikäli hyvä tilanne.

      Eli siis; parempi suunnitelma:

      Sulatetaan höyryllä patterien ilmausruuvit, avataan ne ja pannaan uunit tulille, toki nekin varovasti pitkän kylmilläolon jälkeen. Samalla kun uuneja lämmitetään, lämmitetään kattilan pesää auton sisätilanlämmittimellä. Paisuntaputki sulatetaan höyryllä säiliöstä kattilaan asti, ja syötetään tätä kautta kattilaan höyryä, joka sulattaa kattilan vettä.

      Jos kattila saadaan sulaksi ja se ei ole rikki, aletaan sitä lämmittää hyvin pienillä tulilla. Samalla kun kattilaa lämmitetään voidaan lämmittää kattilalta lähteviä kiertovesiputkia höyryllä ja kellarin pattereita yksi kerrallaan aggrekaatilla ja sisätilanlämmittimellä.

      Koitetaan sulattaa kellarissa olevat putket ja patterit näin, ja samalla kun kattila kerää lisää lämpöä, voidaan tulta siellä suurentaa ja ottaa vedonsäätäjä käyttöön. Uumoilisin että jossain 20-30 asteessa voisi polttaa pannua jo täysillä.

      Kun kattilaan saadaan lämpöä ja kellarin patterit alkaa lämmetä, voi keskittyä asuinkerrosten pattereihin. Tässä vaiheessa voisi alkaa varmaan sulatella höyryllä yläkerrasta patteriputkia ja pattereita voisi lämmittää auton sisätilan lämmittimellä. Ilmaruuveja kiertäisi kiinni sitä mukaa kuin putkia sulaa, ja näin saisi lämmön päälle.

      Kävisi sitten myös sunnuntaina lämmittämässä taloa ja pannua, seuraa vuotoja ja maanantaina käy laittamassa sähköpatruunan päälle. Öljyä ei varmaan ole, joten poltin ei toimi.


      Vai olisikohan parempi antaa putkien olla rauhassa jäässä, ja sitten ensi viikolla viikonloppuna kun taloon saa sähköt, raahata kolonna sähköpattereita ja puhaltimia, ja lämmittää koko talo mukaanlukien kellari ja pannuhuone lämpimäksi. Sitten voi alkaa varovasti lämmittämään kattilaa sähköpatruunalla ja puilla, ja seurata putkien vuotoja.

      Varmaan tämä olisi parempi, toki on käytävä kääntämässä pääkytkin nollille jottei sähköt lähde päälle kylmässä talossa kesken viikon.

    • lk

      Oletko varma että kaikki putket ovat umpijäässä, viime viikot on ollut vähän lauhempia, kannattaisi laittaa taloa pikaisesti lämpöiseksi vaikka uuneilla, jotta vahingot ei lisäänny ja tarkkailla vuotoja. Patterit ja putket ei kestä umpijäätymistä, kupariputki saattaa kestää yhden jäätymisen venymällä, mutta seuraava jäätyminen rikkoo senkin.

    • 3+3

      Jos kattilassa on sähkövastus niin sen kanssa ei kattila kiehu vaan sulaa. Toisaalta voit laskea myös 1kg puuta = 4kWh. Kattilan vesitilavuus 300 litraa? Kilolla puuta se lämpenisi 11c - mutta huonolla hyötysuhteella siis vähän yli puolet eli vaikka 6c eli ei se pääse kiehumaan pienillä tulilla, toisaalta vesi on rautapintoja vasten niin myös nopeasti se sulaakin raudan lämmetessä. Toisaalta kattilan veto on varmasti huono kun vastapuolella on kylmää rautaa pitkän aikaa joten muista nuohota ennen alotusta..

      Toisaalta näin lauhan viikon jälkeen ei talossa kait sisäpuolella enää miinusta ole? Eli sulaminen lienee vain kiinni asteesta tai kahdesta. Sisätilan lämmönnostoon ennen sähköä käy nestekaasulämmitin, tekee vähän kosteutta mutta paremmin sillä saat lämpöä kun agrigaatilla tehtyä sähköä käyttäen.

      Toivottavasti säilyt kuivana.

    • putketjäässä

      Niin, ei siellä montaa astetta pakkasta ole. Aurinko ei kovin lämmitä kun ikkunat on peitetty vanerilla murtautumisten pelossa. Vanerit on tosin jo poistettu. Nestekaasulämmitintä ei ole, mutta uuneja on talossa ja mulla höyrynkehitin ja aggrikaattti.

      Pitänee huomenna ainakin sulattaa höyryllä tuo paisuntasäiliön putki ja koittaa ehkä varovasti lämmittää kattilaa, jos pitäisi sitä sisätilanlämmittäjää siellä pesässä aluksi ja sitten vasta panisi pientä tulta.

      Kellarit on pakkasen puolella varmasti, joten siellä on patterit ainakin jäässä kuten kaikki putket. Ja tuo vaippavaraaja taitaa olla umpijäässä, tosin se varmaan sulanee itsestään kunhan taloon saadaan maanantaina sähkövastus tulelle.

      Mutta ei kai se mitään riko jos yrittää sulattaa putkia höyryn avulla kattilalta lähtien. En tarkoita putkien avaamista ja sisäpuolelta sulatusta, vaan ulkopuolelta lämmittämistä, eristettä ei nimittäin ole.

      Koittaa siitä alkaa sulattaa niitä että saa ainakin yhdessä patterissa veden virtaamaan ja luulisi sitten kuuman veden alkavan sulattaa muitakin putkia, ja voihan sitä edelleen tehostaa höyryllä.

      Luulisin, että suurin ongelma on siinä, että itse patterit ovat umpijäässä. Putket saa varmaan helpostikin sulamaan, mutta itse pattereissa saattaa vierähtää pidempi tovi.

      Tärkeää on mielestäni saada kellarin patterit kuumaksi, jotta kuuma vesi kiertää koko putkistossa alaosissa, ja ylöspäin nouseva lämpö alkaa sulattaa putkia ja pattereita.

      Täytynee katsoa miten käy!

    • rauhallisesti_vaan

      älä polta kattilan lämpövastusta pilalle ... vastus käyttöön vasta kun kaikki on sulana ja kattilassa normaali paine

    • 3?G)&w

      Hommaa muutama lämminilmapuhallin ja anna lämmittää hiljalleen. 3x25 pääsulakkeilla saa jo yli 15 kW lämmitystehoa ja kevät on tulossa.

      Vuotoja pitää seurata joka päivä. Jostain alkaa varmasti tippua.

    • - .. .

      Minä laskisin systeemin tyhjäksi. Niin kauan laskisin, että paisuntasäiliö tyhjenee. Silloin on reitti auki paisarille asti ja lämmitys on mahdollista vesipiirillä. Sulattaa tarvitsee vain paisarille asti ja ensimmäiselle patterille ja paisarireitti pitää olla tietenkin lämmin koko ajan.

      Sähkövastus on sulatuksessa asiallinen.

      Ilman paisuntareittiä systeemin paine nousee jo muutamasta asteesta mielettömäksi. Tämä kannattaisi uskoa. Umpijäinen on umpijäässä myös varoventtiilistä. Varoventtiiliä vasten ei kannata kuumentaa.

    • putkistoasentaja

      On tullut vastaan yksi sulaessaan räjähtänyt varaaja, oli ovi ja ikkuna lentäny pihan puolelle ja lämmönjakohuone riekaleina. onneksi ei kukaan sattunut eteen.

    • putketjäässä

      No niin, talo on sulanut ja suuremmilta vedenlentämisiltä vältyttiin.

      Aloitin sulattamaan paisarin höyrynkehittimellä ja ujutin pikkuhiljaa höyryletkua aina kattilaan asti. Letkun sijaintipaikan pystyi helposti kokeilemaan pinta-asennettua putkea kokeilemalla, se oli selvästi kuuma niiltä osilta mistä se oli jo lämmennyt.

      Höyryletkun päästyä kattilaan, tungin sitä sinne paisarista jonkin matkaa mitä meni ja jätin hönkimään sinne. Sitten panin aggrekaatin avulla sisätilanlämmittimen kattilan pesään.

      Sitten aloin lämmittämään uuneja huoneissa samalla kun kattilan pesässä oli sisätilanlämmitin ja höyryletku. Lämmitin näin n. pari tuntia, huoneissa lämpötila nousi jonnekin 10 asteen hujakoille. Kokeilin patterien ilmausruuveja mutta ne oli vielä jäässä. Jatkoin siis uunien lämmittämistä.

      Sitten kun kattila oli muutaman tunnin lämmennyt, poistin höyryletkun kattilasta ja paisarista ja panin pienet tulet kattilaan. Veto oli todella huono mutta siitä se sitten lähti.

      Panin sisälämppärin tässä vaiheessa kellarin ensimmäisen patterin päälle ja peitin koko patterin vilteillä, toki niin että ilmalle jäi tilaa kiertää. Avasin ilmausruuvin kun sain sen sulaksi.

      Kattilaa lämmitin pienillä tulilla jonkin aikaa, sitten jossain vaiheessa alkoi kuulua kattilasta jumalatonta pauketta, seurasin, mutta ei alkanut vettä valua mistään. Pauke jatkui jonkin aikaa, epäilen että jäät alkoi irrota kattilan seinämistä.

      Kellarin ensimmäinen lämpöpatteri alkoi sulaa, ja suljin ilamusruuvin.

      Kattilaveden lämpömittari oli tässä vaiheessa noussut hieman yli nollan. Niimpä lisäsin kattilaan puuta ja avasin ilmaluukkua enemmän.

      Sulatin tämän jälkeen höyryllä kattilalta lähteviä putkia, eristämällä niitä vilteillä ja syöttämällä höyryä alle.

      Kun kattilan lämpötila nousi yli 10 asteen ja kattilan päältä paisariin lähtevä putki tuntui käteen lämpimältä panin pesän täyteen puuta ja kytkin ilmaketjunsäätäjän käyttöön joka oli jo sulanut.

      Kattilalta ylöspäin lähtevät putket oli jo lämpimiä höyryn ansiosta, niimpä keskityin sulattamaan alareunan putkia, jotka ehkä oli vielä jäässä.

      Pannuhuoneen viereisestä huoneesta sulatin sisätilanlämmittimellä lattianrajassa kulkevia keskuslämmitysputkia.

      Käväisin uuneihin lisäämässä puuta ja paisaria katsomassa, paisari oli jo oikein lämmin. Kellarissa käydessäni havaitsin, että kattilalta lähtevä menoputki oli alkanut lämmetä, ja seurasin lämpenemistä niin pikkuhiljaa se eteni ensimmäiseen patteriin saakka.

      Sitten alkoi patterin alkupää lämmetä, loppupää oli ihan jääkylmä, mutta kierto toimi ja putket oli jo sen verran sulia.

      Havaitsin että sulkuventtiilit hiukan tiputti vettä. Nyt tässä vaiheessa siirsin sisätilanlämmittimen seuraavaan kellarin patteriin ja sulatin höyryllä putkia jne... Näin kävin jokaisen patterin läpi, niin että kaikki olivat kuumia.

      Kattilaa seurailin, ja lisäsin sinne puuta tasaiseen tahtiin. Lämpötila oli 60 asteen tietämillä.

      Kävin sitten yläkerrassa, niin siellä oli patterit jo sulaneet sen verran että yläosat oli lämpimiä ilmeisesti koko päivän jatkuneen uunilämmityksen johdosta.

      Osa pattereista oli vielä jäässä, lähinnä siltä osalta missä kellarin patterit eivät olleet vielä olleet kuumana kovin kauaa. Tässä vaiheessa annoin patterien sulaa omalla lämmöllään, lopetin muitten sulattimien käytön.

      Lisäsin kattilaan vaan puuta edelleen koko ajan, niin että sain lopulta lämpötilan yli 80 asteen. Tässä vaiheessa viritin ilmapeltisäätimen siten, että lämmöt pysyy siinä.

      Niin pysyikin, tuo ei ollut ainakaan hajonnut. Patteriventtiilit taitaa olla sökönä, niiden säätelyllä ei ollut ainakaan mitään vaikutusta patterien lämpöön. Varmaan jää särkenyt läpät tms...

      Pikkuhiljaa kaikki patterit alkoi kuumentua, ylimpiä piti ilmata mutta muita ei. Paisuntasäiliöön piti lisätä hieman vettä, sehän pitää olla kuumana täynnä. Sulatin lunta ulkonta ja katsoin ettei sinne mene mitään epäpuhtauksia.

      Osa patteriventtiileistä vuoti, kellarissa 90% suluista vuoti ja varaaja jäi vielä jäihin, ainakaan putket ei kuumentuneet. Sulut oli auki, ne tarkistin kun olivat sulaneet. Varaajassa on paljon villaa päällä, ei lämpö sinne kovin äkkiä pääse.

      Yksikään putki ei ollut haljennut, ja patteritkin oli ehjiä, ehkä kiitos siitä kuuluu vanhanaikaisille pattereille, nuo nykyiset levypatterit varmaan olisi pamahtaneet heti. Ainoastaan sulkuja ym... pitää joskus uusia.

      Nyt kun lähdin talolta, jäi kaikki patterit tulikuumiksi, kattilassa ei ollut enään tulta ja pellit panin kiinni, uunit jäi kuumiski ja talossa oli jo todella kuuma.

      • KKivelä

        Toivotaan, ettei se umpijäinen varaaja räjähdä sulaessaan, tekee pahaa jälkeä.
        Teimme aikoinaan remonttia Valkealassa Hillosensalmen lomakylässä. Se oli konkurssin jälkeen jäänyt kylmilleen ja yhteen varaajaan oli jäänyt vedet sisään. Talvella se tietenkin oli jäätynyt ja keväällä alottaessamme remonttia, se löytyi sieltä haljenneena. Halkeaminen oli tapahtunut jäljistä päätellen melko reippaasti, eristeet oli levinny ympäri tilaa ja vähän ulkopuolellekin. Ovi oli auennut saranapuoleltakin, eli lojui lattialla viereisessä huoneessa. Henki olisi varmaan lähtenyt jos olisi sattunyt joku olemaan paikalla silloin.


      • .....

        Ihan mukava, että kerroit, miten projekti onnistui. Pahimmat skenaariot eivät toteutuneet, vaan putket, kattila ja varaaja ovat ehjiä. Lämmitysvaiheessa muodostuu myös paljon nk. kondenssivettä, joten ei se veden tippuminen aina vuodosta johdu. Nyt kun alkaa olla koko järjestelm normaalilämmössä, voi tarkemmin tutkia vuodot. Myös kiertovesipumput kannttaa tarkistaa, jäähileet kun sen läpi menevät, niin voivat aiheuttaa vaurioita.
        Pääasia, että täysjäätyminen ei aiheuttanut täystuhoa.


      • putketjäässä
        ..... kirjoitti:

        Ihan mukava, että kerroit, miten projekti onnistui. Pahimmat skenaariot eivät toteutuneet, vaan putket, kattila ja varaaja ovat ehjiä. Lämmitysvaiheessa muodostuu myös paljon nk. kondenssivettä, joten ei se veden tippuminen aina vuodosta johdu. Nyt kun alkaa olla koko järjestelm normaalilämmössä, voi tarkemmin tutkia vuodot. Myös kiertovesipumput kannttaa tarkistaa, jäähileet kun sen läpi menevät, niin voivat aiheuttaa vaurioita.
        Pääasia, että täysjäätyminen ei aiheuttanut täystuhoa.

        Käyn tänään polttamassa kattilassa tulta ja katsomassa vuotaako mikään. Pitää katsoa vieläkö sulut vuotaa, luulisin kyllä että ne vuotaa. Täälläkin kotona jos pitää esim. pumppu vaihtaa ja sulut käännetään kiinni niin kyllä ne sen vaihdon jälkeen auki käännettäessä tiputtelee pitkät ajat.

        Kiertopumppu on asennettu niinkuin vapaakierron rinnalle, ja kiertopumppu voidaan ohittaa paria venttiiliä kääntämällä. Talossa ei ollut sähköä, joten kiertopumppua ei ole kokeiltu. Toimii lämmitys ilman sitäkin.

        Tuosta varaajan räjähtämisestä; onkohan noissa käynyt niin että varaajassa olisi ollut vastus joka olisi ruvennut toimimaan sähköjen tultua ja täten räjäyttänyt varaajan? Luulisi ettei se räjähdä siitä, että varaajatilan lämpötila nousee plussan puolelle ja alkaa sulattaa varaajan vettä?


    • kiirettä ihmettelevä

      Hirvittää kertomuksesi. Olet tehnyt erittäin riskipitoisen homman.

      Ensinnäkin, se joka oli vastuussa perintötalosta on päästänyt sen pakkaselle maksamattomien laskujen vuoksi. Siksi hän on vastuussa erilaisista vahingoista, lisävahinkojen ehkäisemisestä ja sulatuskustannuksista. Et sinä.

      Kun nyt teet sulatukset itse ilman riittävää ammattitaitoa niin käytännössä vapautat tuon aikaisemman vastuuhenkilön vastuusta ja otat vahinkojen korvausvastuun itsellesi. Tämä siksi että hän voi riitauttaa vahingot ja sanoa että ne johtuvat sinun työstäsi.

      Ymmärrän että olet saanut haltuusi talon ilman vesivuotovahinkoja. Jos ammattitaidottomasta sulatuksestasi tulee myöhemmin vesivahinkoja niin sinä olet niistä vastuussa. Jos omistat talon yksin, vahinko on sinun, mutta jos on muita omistajia, olet niille korvausvelvollinen. Vakuutus korvaa vahingont jos korvaa, katso alla. Luulen ettei korvaa.

      Jos tulee vesivahinkoja myöhemmin, kotivakuutus ehkä korvaa jos talon sulatuksen on tehnyt ammattitaitoinen henkilö. Joka tapauksessa vakuutusyhtiön tarkastajan pitäisi tarkastaa talo ennen sulatusta jotta saat vakuutuksen ja vakuutuksesta korvauksia vahinkotapauksessa. Sulatus olisi pitänyt tehdä tällaisen tarkastajan ohjeiden mukaan. Samalla olisit saanut tarkastuspöytäkirjan jolla vapaudut itse vastuusta.

      Nämä vastuut eivät koske pelkkiä vesivahinkoja vaan kaikenlaisia muitakin vahinkoja.

      Jonkinlainen vakuutus on lähes pakollinen jatkossa. Vakuutusta tehdessä sinun on syytä selostaa tuo talon heitteille jättö ja talon sulatus. Ellet tee niin vakuutusyhtiö voi syyttää sinua väärien tietojen antamisesta.

      Mikä ihmeen kiire oli ruveta sulatushommiin lähes heti kun sait talon haltuusi? Nuo vastuuasiat olisi pitänyt varmistaa ensin. Nämä vastuut ovat aika isoja asioita.

      Toivottavasti sinulla on varallisuutta maksaa korvauksia muille jos on muita omistajia ja sattuu vahinkoja.

    • putketjäässä

      Juu, ei ole muita omistajia ja vakuutukset on kyllä kunnossa.

      Ei mahda minkään, sähkölaskut oli jääneet vaan "jostain syystä" maksamatta. Mutta ei tuosta tainnut mitään tulla, nyt on talossa sähkökierukka päällä jo toista päivää ja varaajakin sulana. Patteriventtiilit on uusittava, ne on kyllä menneet kaikki rikki. Vanhat kierrettävät venttiilit vähän tiputtaa mutta toimivat.

      Kävin maanantaina aamulla kiertämässä irti vesipumpun sekä öljypolttimen sulakkeet ja sähkömiehet oli käyneet päivällä kytkemässä sähköt. Illalla oli patterit lämpimänä kun sähkökierukka ja kiertovesipumppu oli lähtenyt päälle.

      Kiertopumppu taitaa olla ehjä, käy ihan tasaisesti ja vesi kiertää kohisten. Käänsin vapaakiertoventtiilin kiinni. Vaippavaraaja oli sulanut ja putket sinne kuumana. Ei ainakaan ole hajonnut sisäisesti tai ulkoisesti eli kuumavesihanoista ei tule lämmitysvettä eikä näytä vuotavankaan.

    • erittäin

      miellyttävän selkeä raportti tilanteesta.onneks selvisitte pahimmitta vaurioitta!
      onnea torppaan :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6233
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3986
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      262
      2397
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1940
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1403
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe