Lastensuojelukerroin kannustaa turhiin huostaanottoihin

bisnestä lapsilla

"Entisenä kuntaministerinä teillä, pääministeri Kiviniemi, olisi nyt erinomainen mahdollisuus korjata kuntien valtionavun perusteet terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia edistäviksi sekä ennaltaehkäisyyn kannustaviksi. Kunnan saamaa valtionapua määräävä lastensuojelukerroin lasketaan huostaanotettujen lasten lukumäärän ja sairastavuuskerroin puolestaan työkyvyttömyyseläkkeellä olevien alle 55-vuotiaiden lukumäärän perusteella. Kunta saa siis sitä suuremman valtionosuuden, mitä enemmän lapsia otetaan huostaan ja mitä varhaisemmin kuntalaiset joutuvat sairaseläkkeelle. Kyllä tähän täytyy saada korjaus.
Hallituksen tulisi kiireesti korjata taloudellisia ohjauskeinojaan. Kuntien saamaa valtionapua määrittelevä lastensuojelukerroin perustuu lastensuojelulain mukaisten lasten huostaanottojen lukumäärään kunnassa. Kunta saa siis sitä suuremman valtionosuuden, mitä enemmän lapsia otetaan huostaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on todennut, että huostaan otettujen lasten lukumäärä lastensuojelukertoimen ainoana perustana on varsin kapea. Valiokunnan mielestä lastensuojelukerrointa tulee uudistaa siten, että se ohjaa lastensuojelun painopistettä korjaavasta toiminnasta varhaiseen puuttumiseen ja ehkäisevään toimintaan."
http://www.paivirasanen.fi/ajankohtaista/19-uutiset/301-huostaanotto-on-kipeae-toimenpide
http://www.kansanmuisti.fi/session/72-2010/statements/0/

10

450

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huostilla hilloa

      Lastensuojelukerroin tuo kunnille ylimääräistä rahaa. Esimerkkitapauksena Tampere:
      Tampereen asukasluku oli vuoden 2009 lopulla 211 458, näistä alle 18v oli 35 414. Lastensuojelun asiakkaina oli yhteensä 2854 alle 18v lasta ja huostaanotettuna näistä oli 628 lasta. Uusia huostaanottoja Tampereella tehtiin v.2009 67kpl joista 34 yritettiin kumota. Tyytymättömiä huostaanottoon oli siis hiukan yli puolet, mikä on suurempi prosentti kuin muiden suurten kuntiemme tyytymättömyysprosentti.
      Osa vanhemmista jotka eivät valittaneet huostaanotto päätöstä ovat saaneet säikähtää sossujen suusta usein kuultua uhkausta: jos valitat menetät lapsesi lopullisesti.

      Huostaanoton sanotaan olevan kunnille sen verran suuri kuluerä, ettei tällaiseen toimeen heppoisin perustein ryhdytä. Tämä väite on suuri kupla ja todistan tässä tämän väitteen paikkaansapitämättömyyden.
      V.2009 huostaanotot maksoivat Tampereelle 24 918 364e. joka tekee 37 955e/ho. lapsi.
      Avohuollon tukitoimiin Tampere käytti vain 9 402 799e. vaikka tämän tuen piirissä oli 2 854 lasta, eli yli nelinkertainen määrä mitä huostaanotettuja lapsia.

      Lastensuojelukerroin tarkoittaa sitä, että valtio maksaa kunnille noin kaksinkertaisen määrän, mitä kunnat maksavat huostaantotoista.
      Kerroin lasketaan jakamalla kunnassa huostaanotettujen määrä (miinus kiireelliset huostaanotot) kunnan asukasluvulla. Saatu osamäärä jaetaan koko maan vastaavalla luvulla. Saatu luku (Tampereella siis 1.6) kerrotaan taas huostaanottojen maksuilla, jotka Tampereella siis oli 37 985e/ho. lapsi. Eli Tampere saa 60 770e/ho.lapsi.
      Lastensuojelukertoimen mukaan Tampereelle jää siis 12 033 444e ylimääräistä. Kyseisen summan tulisi kattaa avohuollon tukitoimien menot (9 402 645e) ja koska tämä raha ei ole korvamerkittyä, kunta saa käyttää ylijäävän 2 603 645e mihin itse tahtoo.

      Näiden summien lisäksi jokainen kunta veloittaa lapsen lapsilisät tililleen sekä molempien biologisten vanhempien maksamat elatusavut.
      Valtionapuna kuntien sosiaalihuolto saa jokaisesta kunnassa asuvasta lapsesta 600-6000e valtionapua.Tämä summa vaihtelee vuosittain, kunnittain ja lapsien iän mukaan.
      Useissa kunnissa maksetaan myös tulospalkkiota työntekijöille jotka kartuttavat kunnan kassaa. Kysyttäväksi siis jää, saako sosiaalityöntekijä bonuksia jokaisesta huostaanottamasta lapsesta?
      http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/suomessa-varastetaan-lapsia

      • Seis hulluus

        Kuntataloutta paikataan huostilla

        Sitä suurempi on kunnan valtionosuus mitä enemmän lapsia on huostassa.
Mitä tekee kunnat: Nyt saadaan lisää rahaa, jippii ja ihan laillisin keinoin. Otetaan vain huostaan lapsia, keksitään hyvä syy vaikkei syytä olisikaan huostaanotolle. Hyvänä esim. erään perheen 13 vuotias lapsi huostaanotetaan lääkärin vastaanotolta hänen siellä yksin käydessä ja lapsi muisti’ ettei avainta kotiin ole vaikka se roikkuikin kaulassa. Nyt lapsi onkin sitten sijoituksessa ymmärtämättä miksi ei voi kotiin mennä ja äiti hädissään näkeekö enää koskaan lastansa. Hienoa! Kunta saakin nyt rahaa lisää omiin tarpeisiinsa. Uskaltaako tässä enää lastansa ulos päästää ilman avainta vai otetaanko hänet heti huostaan?
Maahanmuuttajia otetaan kuntiin unohtaen kuitenkin se, että heistä tulee jossain vaiheessa kuntalaisia. Kotoutus on sitä et annetaan kaikki ilmaiseksi, yritä pärjätä, kannattas ehkä opetella Suomea. Siinä neuvot mitä saa.. Maahanmuuton ympärillä pyörii sen kymmenen eri bisnestä, jotka sitten kotouttavat kuka milläkin tyylillä.
        Tätä samaa bisnestä voidaan käyttää nuorison työkyvyttömyyseläkkeellä olevien kohdalla, ei ole kunnilla intressejä asioille tehdä mitään vaikka työkyvyttömyys olisikin väliaikaista ja nuori voisi työhön mennä pienellä kuntoutuksella. Saahan kunta tästäkin rahaa, kun ovat tilastoja kaunistamassa.
        Eikö valtio voisi avustaa kuntia, jotta nämä pystyisivät ennalta ehkäisemään ettei lapsia tarvitsisi niin paljoa huostaanottaa. Järjenkäyttö on huostaanotoissakin sallittu, samoin kuin muiden asioiden kohdalla.
        http://jakh.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22589-kunnan-rahapulaa-hoitamaan-huostaanotetut-ja-maahanmuuttajat


    • Politisoitu LS

      Politisoitu lastensuojelu

      Suomalaisen lastensuojelun ongelmakohtia tänä päivänä ovat kolmannen sektorin läsnäolo lasten sijoitustoiminnassa, kunnille maksettava lastensuojelukerroin ja kuntien päättäjäverkoston ulottuminen lastensuojeluun ja kolmanteen sektoriin - toisin sanoen ei siis ole polittisesti korrektia puhua lastensuojelun ongelmista kuntien päätöksenteossa ja muussa poliittisessa keskustelussa, vaan on helpompi viitata epämääräiseen perheiden hätään ja uusavuttomuuteen kuin nähdä se yli-innokas vihervasemmistolainen tapa jolla perheiden elämään räikeästi ja usein omavaltaisesti viranomaisten taholta puututaan.
      Ongelma on myös kuntien lastensuojelutyöntekijöiden heikko palkkaus, mikä houkuttaa kuntia palkkaamaan epäpäteviä hakijoita, koska päteviä ei juurikaan ole tarjolla. Lastensuojelun työntekijöiden ammattitaidottomuus ja heikko palkkaus taas johtaa työntekijöiden liian suureen vaihtuvuuteen, mikä ei ole asiakaslähtöinen tapa lähestyä perheitä, eikä koskaan lapsen tai asiakasperheen etu. Iso ongelma on myös pätevienkin ja ammattikoulutettujen työntekijöiden lisäkoulutuksen puute koskien suomalaiskansallisia ongelmia, kuten lähisuhdeväkivaltaa ja traumatisoitumista yleensä. Traumatisoitumista tapahtuu esim. läheisen kuoleman jälkeen, työn menetyksen jälkeen, sairastumisen jälkeen, pahoinpitelyn jälkeen, avioeron jälkeen jne., mikä olisi sosiaalityössä osattava ottaa asiakastyössä luontevasti huomioon.
      Iso ongelmavyyhti on myös nykyinen voimassa oleva lastensuojelulaki, mikä on tulkinnanvarainen, jättää liian suuren harkinta- ja päätösvallan viranomaiselle lapsen ja perheen asioissa, ja on osin ristiriitainen. Tästä on mm. Tampereen yliopiston sosiaalityön laitos kiinnostunut http://anupalosaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/36756-pakkosiirtoja-ja-yhteydenpitorajoituksia
      Olen Suomalaiset Perheet ry:n perustajajäsen, yhdistyksen idean ja sääntöjen luoja, puheenjohtaja ja tiedottaja. Suomalaiset Perheet pyrkii vaikuttamaan nykysuomalaiseen yhteiskuntaan perheiden turvallisuutta ja hyvinvointia lisäten ja sitä kautta yhteiskunnan turvallisuutta ja vakautta kasvattaen. Perheiden turvallisuuskysymyksiä ovat mm. toimeentulon kysymykset, kodinhoitajajärjestelmän puuttuminen kunnissa, politisoitu lastensuojelu, toimimaton lastensuojelulaki, muut laillisuuslinjan kysymykset suomalaisessa viranaomaistoiminnassa ja yhteiskunnassa (rikoslain teonkeskeisyys) ja mm. yhteiskunnasta syrjäyttäminen.
      Suomalaiset Perheet ry:n pohjalta alamme kasaamaan poliittiseen muutokseen tarvittavaa puoluetta, Valkoista Liittoa. Valkoinen väri merkitsee minulle uutta alkua, puhtautta, sovinnollisuutta ja menneisyyden painolastista irtipäästämistä - sitä samaa mitä Suomi tänä päivänä vahvasti tarvitsee päästäkseen todellisen yhteiskunnallisen muutoksen ytimeen.



      Ystävällisesti

      Anu Palosaari

      puheenjohtaja, tiedottaja
      Suomalaiset Perheet (ry)

    • Kiemurtelua
    • ala ls-kerroin!

      "Tätä samaa bisnestä voidaan käyttää nuorison työkyvyttömyyseläkkeellä olevien kohdalla, ei ole kunnilla intressejä asioille tehdä mitään vaikka työkyvyttömyys olisikin väliaikaista ja nuori voisi työhön mennä pienellä kuntoutuksella. Saahan kunta tästäkin rahaa."

      Niin totta. Alle 30-vuotiasta ystävääni suorastaan kehotettiin hakeutumaan eläkkeelle eräässä köyhässä eteläsuomalaisessa kunnassa. Eikä hän ole ainoa. Samaan tapaan vanhemmille tarjotaan lastensuojelusta automaattisesti huostaanottoa muka ratkaisuksi mihin hyvänsä kriisiin tai ongelmaan. Ja vaikka kriisi olisi jo ohi, huostaanotto vain jatkuu ja jatkuu. Nyt ainakin tiedämme miksi.

    • Aila Paloniemi 666

      Aila Paloniemi, Keskustapuolueen kansanedustaja Keski-Suomesta, on ollut puolustamassa tätä tuhlailevaa ja typerää lastensuojelukertoimen laskentamallia. Paloniemi on ollut kansanedustajista näkyvimmin ja selvimmin sen kannalla. Ennaltaehkäisevää auttamista ja tukea vastaan.

      Nykyinen laskentamalli, jossa huomioidaan _ainoastaan_ huostaanotot on Paloniemen ihanne. Paloniemi haluaa kaataa rahaa lapsikaupan eli lastenkotibisneksen kurkkuun.

    • Yksin- ja yhteishuoltajien liitto ennusti jo 2007 uuden lastensuojelulain, lastensuojelun perhetyön ja vain huostista palkitsevan lastensuojelukertoimen aiheuttamat vaikeudet perheille:

      "Tärkeä onkin esityksen kohta, jossa kunnat tai useammat kunnat yhdessä, ryhtyisivät laatimaan kokonaisvaltaisia lastensuojelun vuosisuunnitelmia, jotka valtuusto hyväksyisi. Se varmasti omalta osaltaan siirtää työskentelyn painopistettä ennaltaehkäisevään suuntaan, mutta ei kuitenkaan vielä riittävästi. Koska lakiesityksessä ennaltaehkäisevä työ rajataan lastensuojelun ulkopuolelle, ne jäävät auttamatta vähäisemmälle huomiolle. Koska valtionosuudet tulevat täysimääräisinä vain kodin ulkopuolisiin sijoituksiin, kunnilla tulee kiusaus jättää ennaltaehkäisevät toimet hoitamatta. Tämän on loputtava ja painopiste on myös valtionosuuksissa siirrettävä ennaltaehkäisevään työhön. "


      "Kuntien päättäjät ovat tehneet kohtalokkaan virheen lopettaessaan kuntien lapsiperheille suunnatut kotipalvelut. Tämä palvelumuoto pitää palauttaa valtion toimesta tavalla tai toisella lapsiperheiden avuksi ja tueksi. Mikäli kotipalvelua käytetään avohuollon tukitoimena, sen tulee auttaa huoltajaa selviytymään arjesta. Liittoon yhteyttä ottaneet vanhemmat ovat kokeneet tämän palvelun olevan enemmän kyttäämistä kuin auttamista, sillä näiden kodinhoitajien tärkeimpänä tavoitteena on selvittää esimerkiksi päihteidenkäyttötilanne etsimällä tyhjiä pulloja tms. uupuneiden vanhempien auttaminen kotitöissä jäädessä toissijaiseksi. "

      • Riski kuolla?

        Huostaanotto on aina tappio

        Keskisuomalainen 17.9.2010 18:30
        Huostaanotto on aina järeä toimenpide. Perustellusti voidaan sanoa, että kaikissa tapauksissa se on tappio yhteiskunnalle.

        Eräiden tietojen mukaan Ruotsissa huostaanotettujen poikien riski kuolla ennen aikojaan on noin kymmenkertainen verrattuna muiden perheiden poikiin, Suomessa "vain" kolminkertainen.

        Juhlapuheissa puhutaan kauniisti perheiden tukemisesta. Monilla on mielikuva, että vanhempien väsyessä kotiin tulee kotiapu, joka hoitaa lasta, pesee pyykit, järjestää erilaisia asioita, niin että vanhemmat - tai toinen heistä - jaksavat taas palan matkaa ja saavat uskoa huomiseen. Ei näin ole ollut enää aikoihin, vaan sosiaalihuollosta tulee pari kolme henkilöä keskustelemaan ja kuulustelemaan. Parissa tunnissa käydään läpi asioita, saadaan ohjeita ja mikä kohtalokkainta, tehdään havaintoja huostaanottotarpeesta.

        Avun hakemista ajoissa pidetään tärkeänä. Apua hakeva ei kuitenkaan aavista, että hänen perheestään kootaan vähitellen yksityiskohtaisia tietoja, jotka kutovat rikosrekisteriä muistuttavan verkon perheen ympärille, eikä merkittyjen plussien ja miinusten paikkansapitävyyttä voi tarkistaa puhumattakaan siitä, että "rekisterin" voisi joskus nollata.

        Mutta eihän sen näin pitänyt mennä. Sosiaaliavunhan pitäisi tukea perhettä ja lainkin mukaan huostaanotto on vasta äärimmäinen keino. Kuitenkin sitä väläytellään liian varhain niissäkin tapauksissa, joissa vanhemmat vielä yhdessä yrittävät ottaa vastuuta. Todellisuudessa lastensuojelussakin on sopimattomia henkilöitä, joilla viranomaisina on keinot hankkia haluamiaan lausuntoja, joiden perusteella heillä on lähes jumalallinen valta päättää ihmisen kohtalosta. Tästä uhkasta voi tulla perheelle painajainen, joka vie ne yöunet, joita kipeästi tarvittaisiin arkiseen jaksamiseen.

        On olemassa tahoja, jotka aidosti tahtovat perheelle hyvää. Isovanhempia ja muita läheisiä kuullaan liian vähän, vaikka siitä lienee laissakin ohjeita. Läheisiä naapureitakin tulisi kuulla, jos perhe sitä haluaa. Ajoittainen ja todellinen kotiapu olisi usein se paras apu ja edullisin. Tämä on helppo todentaa sillä, että esim. lähiomainen auttajana perheen arjessa saa usein ihmeitä aikaan jo muutamassa päivässä.

        Harvoin lasta tavanneella viranomaisella on usein toisenlainen kuva tilanteesta kuin lasten kanssa olleilla isovanhemmilla. Silti nämä otetaan mukaan prosessiin vastentahtoisesti ja usein vasta sitten, kun on jo tehty päätökset jatkotoimenpiteistä. Silloin kun itse olemme päässeet aidosti vaikuttamaan, siitä on ollut pitempiaikaista apua.

        Oma lukunsa on bisnes, jossa lapset ovat varsin käypää kauppatavaraa. Kun yhden lapsen sijoituksesta maksetaan jopa yli 200 euroa päivässä, niin se houkuttelee alalle monenlaista yrittäjää. Siinä myllyssä ei lapsen todellinen etu paljoa paina.

        Ja vielä tärkein näkökohta. Kuka ottaa vastuun pienen ihmisen tuskasta, kun häntä ollaan erottamassa läheisistä ihmisistä ja kuka siitä, kun huostaanotto tuhoaa hänen elämänsä? Sinä, joka taistelet perheesi puolesta, älä luovuta. Meidän on liityttävä yhteen, pidettävä ääntä ja tehtävä velvollisuutemme siinä, mitä tämä hetki meille suo saattaaksemme oikeuden myös niille, jotka eivät siihen itse kykene.

        HUOLESTUNUT LÄHIOMAINEN Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä. Toimitus.


    • sos.täti.

      Huolehtikaa lapsistanne, niin niitä ei oteta huostaan.

      • "Suojelua"?

        Sos.tädille tiedoksi: huostaanoton syyksi riittää huoli siitä: "että halutaan varmistaa, että lapsi käy koulua"!!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6629
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4283
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2700
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1588
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1084
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe