Kustannukset!

että näin..

Uteliaisuuttani kysyn, että minkälaiset asumiskustannukset teillä on kuussa? Puhun siis kokonaissummasta, jonka maksatte omakotitalossa. Käly väitti, että tulee halvemmaksi asua omakotitalossa kuin omassa kerrostaloasunnossa.

Käly väitti, että heillä asumiskustannukset jäävät kuussa noin 200€ paikkeille, kun itse tekevät kaikki pihatyöt. Biojätteet kompostiin, paperit, pahvit ja kartongit polttavat uunissa. Vakuutus on joku appiukon taloon ottama ikivakuutus, josta ei kuukausimaksuja. Lämmitys öljyllä. 118neliötä, vanha rintamamiestalo itäisestä Suomesta. Polttopuutkin tehdään omasta metsästä. Nykyisillä öljynhinnoilla en kyllä ihan tuota 200€/kk koko lystistä usko.

Nyt ei kaivata mitään vertailuja, että kumpi on parempi kenenkin mielestä eikä elvistelyjä, vaan ihan puhtaasti rahatietoutta. Asun omassa kerrostaloasunnossa, jossa asumisesta suoraan johtuvat kulut noin 260€/kk ja olen täysin tyytyväinen kun joku muu hoitaa lumityöt, hiekottaa, ajaa ruohon ja siivoaa raput, mutta olen äärettömän utelias että kuinka pienellä rahalla omakotitalossa voi asua, jos asuntolainaa ei tarvita tai oteta lukuun.

53

14836

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiva asua, jos osaa

      maakaasu n.1500€/v. sähko800e/v. vesi n. 400/v. jätejuttu n.70/v. vakuutus sis. kaikki n.1400/v. kiint.vero180/v. ym. satunnaiskulut JOS JA KUN jotain remppaatulee niin kerralla menee sitten enemmän.Sähköä menee, kun on pieni verstas jossa paljon koneita. vettä menee kuivina kesinä runsaasti kasteluun istutuksia on satoja neliöitä.Vakuutus sisältää auton kaskon ja kissan ,talon täysarvo vakuutus plus piha.Aina on jotain laittamista. Tämä on myös vanha rintsikka, joskin jo täysin rempattu ulkoa ja sisältä.Vanhan jos hommaa ei riitä että senkun asuu, pitää osata ja olla valmis myös itse tekemään ja paljon. Se on lähinnä harrastus ja elämn tapa, jos on asiasta kiinnostunut.ELLEIole on paras pysyä uudemmissa tai kerrostalossa.Moni pekku keskellä kämmentä on menettänyt hermonsa kun kaikki onkin yllättävän kallista jos ei osaa itse edes perusasioita vanhan talon asumisesta. Tämä onrak. v.1957 tilaa on runsaat210 neliötä,

    • peukkuja14+19

      Omakotitalon kulut eivät ole silleen tasasia kuukaudessa kuin kerrostalon
      maksut joten laskenta on vaikeampi. Pitäisi pitää tarkkaa kirjaa vuosikausia
      ja jakaa eurot sitten kuukausien lukumäärällä.

      "olen äärettömän utelias että kuinka pienellä rahalla omakotitalossa voi asua, jos asuntolainaa ei tarvita tai oteta lukuun. "

      Kun meillä on oma kaivokin ja metsää josta saa polttopuut niin
      "pakollisia" merkittäviä kuluja on oikeastaan vain
      -Sähkö
      -Jätevesimaksu
      -Kiinteistövero
      -vakuutukset

      Talon kunnossapidon hoidan kaiken itse.

      Jos ei omalle työlle laske mitään niin kyllähän tätä 170m2
      taloa pitää yllä reilusti alle tuon 200e/kk.
      Enkä usko nopeaan muuttumiseen, talo on rakennettu 1902.

    • Kerrostalossa jo 3 v

      Kyllähän omakotitalossa tulee asuminen kalliimmaksi kuin kerrostalossa.
      Kaikki esim ruohonleikkurit yms koneet pitää ostaa ja huolehtia itse.
      Rahaa menee enemmän ja töitä on esim ansiotyön jälkeen paljon enemmän kuin
      kerrostalossa.Kummassakin asuneena voin todeta,että kerrostalossa elelee kuin herra ja hidalgo verrattuna omakotiasujan ainaiseen raatamiseen.

      • näin meillä

        jos sen ok-talossa asumisen näkee ja kokee raatamisena, on paras pysyä kertsillä, oletko ajatellut että jotkuu haluaa asua ok-talossa juuri sen 'raatamisen ' takia. Saa tehdä mitä haluaa, ennen kaikkea hikipäässä 'raataa' puutarhassa, kelpaa sitten ihailla muittenkin tulosta eikä tarvi mennä minneen salille muka'raatamaan' jotta saisi edes hiukan liikettä itseensä.Tottakai kaikki välineet maksaa sehän on itsestään selvä, kunnon kapineet maksaa vielä enemmän....Töistä tultua ei tarvi mennä lähikapakkaan kun on paikka missä harrastaa mitä haluaa, on nääs kaikki lelut....


    • OmassaKodissa

      Kovin kuulostaa edulliselta tuo kerrostaloasuminenkin. Itse katselin tuossa, että maksaisimme tästä suunnilleen samalta kaupunkialueelta missä talomme on 30 neliötä pienemmästä (huoneluku sama) kerrostalokämpästä n. 450 euroa vastikkeita, vesimaksuja ja autopaikkamaksuja jne. Toki jos olisi varaa uudempaan, niin vastike olisi pienempi, mutta kyllä täällä melkein alkaa kolmosella se vastikkeen määrä ja neliöitä on kämpissä n.90. Siihen neljän hengen vesimaksut 20€/hlö/kk ja autopaikka kahdelta autolta 20€/kk, sit saunamaksu, sähkö jne.

      Onhan tämä omakotitalo silti melkoinen työleiri, mutta varmasti on edullisempi asua kuin kerrostalo, ainakin meidän perheelle. Ja saa apinalauma metelöidä rauhassa. :) Kyllähän sitä kerrostaloasunnossakin pitää maksaa mukavuuksista ja sijainnista, joten kaipa sitä omakotitalossakin maksaa sitten siitä omasta rauhasta ja saunasta ja pihasta ja siitä, ettei tarvii tapella kuin ittensä kanssa taloa koskevista päätöksistä. :) Autotallit yms. on sitten vaan bonusta. Vaikkei hankitahinnasta ollut puhetta, niin kyllä täällä Kuopiossa joutuu noista kerrostalokämpistäkin kohtuu summia pulittamaan, että sieltä se voitto ei meidän tapauksessa ainakaan tulisi.

      Silti seuraava kämppä ei tule olemaan omakotitalo. Stressiä ja tekemistä likaa pienten lasten kanssa. Itse pitäisi osata tehdä ja tietää paljon enemmän, että voisi sanoa tämän vanhassa talossa asumisen kannattavan. Toisilla teettäminen on kallista. Ehkäpä siitäkin kannattaa maksaa vähän lisää, että joku toinen huolehtii ja tekee. :)

      • Totta mooses

        Kotitalousvähennys on ihan jees juttu...

        Itse ainakin aioin asua niin pitkään kuin terveys antaa myöden omaktitalossa.
        Aikoinaan kun rakensin niin vertailin mitä saisi samalla rahalla uudesta kerrostalosta, mutta hinnat olivat samankokoisessa selkeästi kalliimmat ja varustetaso jopa surkea vrt okt ,mutta kukin tyylillään...


    • hg.,,,ng

      Ainakin tässä kapungissa uudessa matalenergiaoktalossa asuminen on halvempaa kuin samankokoisessa neukkukuutiossa, jossa meiltä menisi 500 eur/kk yhtiövastikkeeseen, veteen ja sähköön. Ok talossa asumiskulut ovat 200-300 eur/kk sisältäen kaikki juoksevat kulut.

      Lisäksi Itse rakennettuna tämä tuli maksamaan saman kuin vastaavankokoisesta neukkukuutiosta pyydetään.

    • ljdo

      jep, mitä määkin olen noita kerrostalo vastikkeita kattonu, niin aikas pilvissä ne huitelee, siihen sitten päälle vielä vesi, sähkö, autopaikka, (saunamaksu) ja vakuutus.

      Omakotitalossa kulut kuukausitasolla paljon vähemmän, mutta sitten jos jotain isompaa remppaa tulee niin joutuu pullitttamaan yksin omasta taskusta, kun taas osakkeessa kaikki asukkaat maksaa... :/

    • Tässä aluksi

      Niin ja paljonko kertsissä neliöitä?
      Kyllähän nuo kerrostalon ns muut kulut tulevat
      aina nousemaan.
      -Hallinnolliset kulut
      -Lumityöt
      -Ruohonleikkuut
      -Ym
      Omakodissa nuo yleensä tehdaan itse, jolloin tuo yyön
      "rahallinen" arvo korostuu verrattuna kerrostaloon
      -Lisäksi voit okt hyödyntää kotitalousvähennyksiä
      lumi ym puutarhatöihin, jos itse ei jaksa/viitsi

    • EspoostaPois

      kerrostalossa edullinen vuokrakaksio (56 neliötä) maksoi minulla 641 euroa/kk. Muutin perimääni ok-taloon. Lämmönkulutuksen arvio oli 14000 kWh, mutta tuntuu menevän alle. Kiinteistöveroa en muista mutta sekin on aika pieni ja muut vuotuiset maksut vielä pienempiä

    • äsjäsj

      Meillä menee n. 280-300e/kk. Siinä on siis kaikki, lämmitykset, vedet, jätemaksut, vakuutukset, kiinteistömaksut yms yms. Rempat on tietty sitten asia erikseen.

    • On halapaa

      Meillä on omakotitalossa halpaa asua. Kompostoidaan biojätteet, pahvit/paperit/lasit/metallit viedään keräykseen. Roska-auto käy vain joka 3. viikko. Lämmitys maakaasulla, sähköä ja vettä kulutetaan järkevästi. Paukkupakkasilla, lämmitetään vuolukiviuunia omilla puilla (takametsistä). :P

    • AsujaX

      Öljy ja sähkö ehkä tuommoiset 270 eur/kk. Vakuutukset, kiinteistövero, vesi, jätemaksut yhteensä ehkä satasen kuussa. Eli jotain 370 eur/kk. Lämmintä tilaa vähän reilu 200 neliötä joista osa varastoa ja autotallia. Kustannukset siis palttiarallaa 1,90 eur/m2/kk. No tulevaisuudessa tulee tietenkin mm. korjauskuluja kun esim. katto pitää 10 vuoden sisällä uusia ja tarvitsee talo muutenkin ylläpitoa. Edelliseen puolet pienempään rivarikämppään verrattuna ei välittömissä kustannuksissa mitään maatakaatavaa eroa ole ja sielläkin tietenkin tulee remppoja koska rakennus samaa ikäluokkaa kuin nykyinen talo. Mikä ettei jossain taloissa pääsisi 200 euroon kuussa, riippuu ihan mökin neliöistä ja kulutustottumuksista ja esim. omilla puilla lämmittäminen alentaa kustannuksia.

    • Bårgö

      Neliöitä 250. Oma kaivo, jätemaksu kk 8 e, sähkö kk 125 e, puut omasta metsästä, vakuutus 28 e. Siinäpä kaikki kulut. Suora sähkölämmitys, lämmintä neliötä tuo kaikki 250. Pihalle valmistumassa 100 neliön autotalli.
      Kaikki kulut noin 170 e. Ei paha lainkaan. Tuolla hinnalla ei mistään saisi edes siivouskomeroa. Asumme itäisellä uudellamaalla, porvoon lähellä.

    • Kädetöntä

      On hyvä huomata, että kerrostaloasukit pääsääntöisesti aikovat pysyäkin kertsiläisinä. Ei nää avuttomat saisi okt:oon muuttakkan ilman peruskoulutusta omakotiasumiseen. Ei se uusi autokaan loputtomiin kestä ilman huoltoa ja nykytekniikan sisältävästä okt:sta voidaan sanoa ihan samaa. Niissä vain (toisin kuin autoissa) kuvitellaan että myyjä tai talotoimittaja/urakoitsija on vastuussa kaikesta ja loputtomiin asujan itse laittamatta tikkua ristiin huoltojen hoitamiseksi...

    • äiti kemistä

      Omakotitalo 120 neliöö ja maksetaan seuraavat:

      - Sähkö 90-105€/kk
      - Jäteastian tyhjennys 27€/kk
      - Vakuutus 34€/kk

      Polttopuut saadaan sukulaisilta ja omalta tontilta joak pienentää huomattavasti sähköä.

      Mutta sitten jos jotain menee rikki tai joutuu uusimaan niin on kallista.

      Juuri vaihdettiin ikkunat, ulko-ovi ja ilmalämpöpumppu ja meni kerralla 4200€.

      Mutta nyt kysyttiin tavallista asumista ja kyllä se 200€/kk on aika lähellä juokseviin kuluihin.

    • luetun ymmärtäminen

      Onneksi olkoon hienosta knopista, jota ykskään urpo ei ymmärtäny! Ainakin mulla asumiskulut on 0 € kuussa ja reilusti yli 1000 € maassa, keskimäärin joka kuukausi.

      • äikän ope

        Urpo!

        Kuu kirjoitetaan isolla, jos tarkoitetaan Kuuta. Älä viisastele!


    • Tässä laskeskelin lukemia ja arviota vuodelle. Mulla menisi jotain 100€ kuussa vakuutukset, jätemaksut, sähkö, puut, vesi, kiinteistövero, nuohooja sisällytettynä. Olenkin kyllä aika nuuka asuja :-) Remonteista sitten tulee lisää kuluja vanhassa talossa.

    • Joku vaan

      200-300 e/kk. Siinä omakotitalon kuukausikustannukset minulla ovat. Polttopuiden teko ja lumityöt ovat mukavasti nostaneet kuntoani, joka olikin päässyt repsahtamaan.
      Helppo hommahan pelkän omakotitalon pito on, mutta minulla kun on riesanani paljon muutakin tuolla maaseudulla. Pitäisi oikeastaan hankkiutua eläkeputkeen, että olisi riittävästi aikaa puuhailla. Tällä alalla meistä vanhoista osaajista kun pidetään kiinni, lopputiliä ei anneta vaikka sitä pyytäisin.

    • minävaantaas

      alkuperäiselle kysyjälle ; omakotitalossa asuminen maksaa keskimäärin 300-350€/kk jos huomioi myös pienet remontointikulut ja tekee ne itse.
      lämmitys ottaa eniten, lämmitysmuodolla tietty on vaikutusta, puulämmitys ja paljon aikaa on alle 700€ vuosi kun taas suorasähkö kallein yli 2000€ vuosi (keskimääri talossa 150m2 ja ikä 15-40 vuotta). kulutussähkö on noin 300€ vuosi samoin vesi ja jätevesi, ihan sama oliko sako tai kunnallinen. roskis ottaa 3,5€ kerta 2 viikon väein ja perusmaksuineen alle 100€/vuosi. vakuutus omakotitalossa ottaa noin 250-350€/vuosi riippuen tasosta, joka korvaa kuten kerostalossa edes jotain. lumenauraus ok talossa mahdollista, jos kaupungissa lähellä huoltoyhtiöitä, ihan kuten kerrostalossakin...

      • senverrankerean

        120m2 -70-luvun omakotitalo Porissa.

        -sähkö 100€
        -öljy 135€
        -jäte 12€
        -kiinteistövero 20€
        -vakuutus 65€
        -nuohous 3€
        ---------------
        335€/kk.


    • Uimari.

      Pelkästään uima-altaan lämmittämiseen menee jo n. 350€ Muita en laskenut.

    • dsadsadas

      Suoraan sanottuna ei mitään hajua tarkasta luvusta, mutta takuulla edullisempaa on kuin edellisessä kt-asunnossa, missä rahoitus- ja yhtiövastikkeisiin upposi liki tonni kuussa.

    • kallista on

      Ok-taloni (vm 2002) kehyskunnassa rahamenot ilman rahoituskustannuksia ovat seuraavat:
      - kiinteistövero 780 e/v
      - sähkö sis.lämmityksen 2900 e/v
      - vesi ja jätevesi 850 e/v
      - jätemäksu 120 e/v
      - kunnossapito 400 e/v (keskim. tähän asti)
      - vakuutukset 480 e/v
      YHT: 5530 e/v = 461 e/kk

      Lisäksi tieysti uppoaa puutarhaan "satasia" vuodessa. Ei siis halpaa, mutta jos haluaisin minimoida asumiskustannukseni, niin rakentaisin pienen puulla lämmitettävän mökin metsäpalstalleni, josta lohkoisin minimaalisen tontin asuinkäyttöön. Sähkön tuottaisin agregaatilla ja veden nostaisin lammesta. Roskat polttaisin ja biojätteen kompostoisin. Vakuutusmaksuista en varmaan pääsisi sielläkään eroon.

      • +++

        Jotain unohtui ?
        Onko talo 80 m2 vai 280 m2 tai ehkä siltä väliltä. Pelkät numerot eivät paljon kerro.

        PS. Agregaatilla tuotettu sähkö on huippukallista. Minkä takia omalla palstalla olevalle talolle pitäisi lohkoa tontti ?


    • junttieinari67

      Moi
      Omakotiasuminen on kyllä kallista verrattuna kerrostaloon mutta viihtyvyys aivan eri luokkaa. Meillä n 160m2 talo suorasähkö vierastalo n. 54m2, jossa poika asuu autotalli 54m2, joka lämmin kesäkeittiö, uima-allas, pihasauna,maakellari ja 6000m2 puutarhatontti. n. 1h matka stadiin. sähkö n. 350e/kk jätemaksu 20e/KK kiinteistövero n. 300e/vuosi. Hnakintahinta n. 13v sitten 130te. Nyt arvio 280te. en tiedä kannattaako mutta viihdytään kyllä.

    • nimimerkki987

      2013 tammikuussa valmistinut Lakka kivitalo 236m2 maalämmöllä Sipoossa. Nyt näyttäisi että *kaikki* vuoden sähkönkulutus on n. 9 000kWh, eli kustannus sähköstä n. 900e/v. Oma vesi porakaivosta. WC jäte säiliöity, kustannukset tyhjennyksestä 200e/v. Jätehuolto 100e/v. Helvetin kallis oli rakentaa, mutta halpahan tässä on asua. Ei taida pk-seudulta löytyä juurikaan rivi/kerrostaloja jotka pääsisivät vastikkeissa lähellekään tuota..

      • Juuri muuttanut....

        Möin rivarimme toukokuussa ja ostimme 230 m2 omakotitalokiinteistön Espoosta.
        Mainitsemasi kulut kuullostaa edulliselta mutta lisäisin siihen vielä Kiinteistöveroa noin 1000 euroa/vuosi sekä täysarvovakuutukset toiset 1000 euroa/ vuosi.
        Lisäksi sijainnin lisäämä kahden auton tarve joka tuo ikäviä lisäkustannuksia. Jos toisella teillä pitenee työmatkat merkittävästi niin sekin erotus pitää huomioida kustannuksissa. Vaimoni ajelee Hyvinkäälle joka päivä ja ja ensimmäisen auton kohdalla tein tarkat laskelmat 4 vuoden aikana. Vaikka auto oli kaikkein halvin niin neljän vuoden kustannukset oli 36,000 euroa. Eli 750 euroa kuukaudessa. Tämä selvisi vaihtoarvon myötä kun uusimme auton hänelle.
        Se että onko ok-asuminen tai kerrostaloasuminen halvempaa niin siihen en ota kantaa. Vaan se että nykyinen asumismuoto tuntuu hyvältä on pääasia:)


    • nimimerkki987

      Tosiaan nuo (kiinteistövero ja vakuutus) puuttuivat, mutta summana oikeastaan tasan puolet mainitsemastasi, n. 500e korvilla per kuitti. Espoon hinnat voivat olla jotain muuta, nämä lukemat Sipoosta. Autoilun kustannuksiin en ota kantaa, jokainen voi autoilla kuten haluaa eikä se liity asumiseen.

      • "Autoilun kustannuksiin en ota kantaa, jokainen voi autoilla kuten haluaa eikä se liity asumiseen."

        No, kyllä se vain liittyy. Jos teet työtä jossa et tarvitse omaa autoa, niin syrjäseudulle muutettaessa auton pitämisen kustannukset ovat suoraan laskettavissa asumiskuluksi. Lisäksi valmiiksi yhden auton omistamaan perheeseen ostamaan toinen auto.


      • 234fserf
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        "Autoilun kustannuksiin en ota kantaa, jokainen voi autoilla kuten haluaa eikä se liity asumiseen."

        No, kyllä se vain liittyy. Jos teet työtä jossa et tarvitse omaa autoa, niin syrjäseudulle muutettaessa auton pitämisen kustannukset ovat suoraan laskettavissa asumiskuluksi. Lisäksi valmiiksi yhden auton omistamaan perheeseen ostamaan toinen auto.

        Jaa pelkästään töiden takiako sitä autoa pidetään?

        "Lisäksi valmiiksi yhden auton omistamaan perheeseen ostamaan toinen auto."

        Khännisssäkö khirjoittellet?


    • nimimerkki987

      Auto varmasti tarvitaan, mutta maksaako se 36 000e vai 500e on omistajasta kiinni. Meillä on tuollaisia 3-5 vuotiaita yleensä ja kustannukset on niistä aika olemattomia. Tonni-kaksi vuodessa huoltokuluineen ja arvonalenemineen (oikeasti). Toisekseen täsmälleen samat autot olisi vaikka asuttaisiin rivarissa Vantaalla.

      • Juuri muuttanut....

        Ole rehellinen itsellesi autoilun todellisten kulujen suhteen. Todelliset kulut lasketaan koko omistusajan myötä ja kulut vaihtelevat vuosittain. Ostin itse uuden auton viime vuonna eikä ole tarvinnut muuta kuin tankata. Eli kulut vakuutuksien lisäksi olemattomat. Tuo 36,000/4 vuotta oli tosiasia mistä itsekkin yllätyin. Uutena ostetusta Saxosta tarjottiin enää 3,000 euroa kertyneiden km. takia. Polttoainekulut olivat vain 1/4 kuluista. Kehyskunnissa kun asuu niin ei 500 euron peleillä pärjää ja 5 vuotta vanhakin on yli ikäinen eikä enää luotettava. Pidimme perheessä sen Saxon yli ikäiseksi eli 7 vuotta (minä ajoin) ja viimeiset 2 vuotta olivat kaikkein kalleimmat huoltojen suhteen. Tein myös laskelmia perheemme autokuluista kun minulla oli työsuhdeauto. Todelliset kulut autoiluun meillä silloin 18-20,000 euroa vuodessa. Eli enemmän kuin maksoimme asuntolainaa. Nykyään meillä kyllä pienemmät kun ajelen itse paljon halvemmilla mutta silti uusilla autoilla.


      • röhö
        Juuri muuttanut.... kirjoitti:

        Ole rehellinen itsellesi autoilun todellisten kulujen suhteen. Todelliset kulut lasketaan koko omistusajan myötä ja kulut vaihtelevat vuosittain. Ostin itse uuden auton viime vuonna eikä ole tarvinnut muuta kuin tankata. Eli kulut vakuutuksien lisäksi olemattomat. Tuo 36,000/4 vuotta oli tosiasia mistä itsekkin yllätyin. Uutena ostetusta Saxosta tarjottiin enää 3,000 euroa kertyneiden km. takia. Polttoainekulut olivat vain 1/4 kuluista. Kehyskunnissa kun asuu niin ei 500 euron peleillä pärjää ja 5 vuotta vanhakin on yli ikäinen eikä enää luotettava. Pidimme perheessä sen Saxon yli ikäiseksi eli 7 vuotta (minä ajoin) ja viimeiset 2 vuotta olivat kaikkein kalleimmat huoltojen suhteen. Tein myös laskelmia perheemme autokuluista kun minulla oli työsuhdeauto. Todelliset kulut autoiluun meillä silloin 18-20,000 euroa vuodessa. Eli enemmän kuin maksoimme asuntolainaa. Nykyään meillä kyllä pienemmät kun ajelen itse paljon halvemmilla mutta silti uusilla autoilla.

        Autokulut riippuvat paljon siitä millä autolla ajaa. Minulla on v. 2000 ostettu Corolla. Auton korjauksiin on mennyt yhteensä n. 300 euroa. Tosin kilometrejä on vain vajaa 170 000. Aion ajaa sillä yli 20 vuotiaaksi. Koneremonttia ei näillä ajoilla vielä tarvitse 20 vuodessa tehdä.

        Ihmiset pelkäävät eri asioita. Joku yli 5 vuotta vanhalla autoola ajoa toinen ehkä Venäjälle matkustamista, kuka mitäkin.

        Auton kuluja ovat myös pääomakustannukset eli uudella autolla ajo on tosi kallista.


      • Juuri muuttanut...
        röhö kirjoitti:

        Autokulut riippuvat paljon siitä millä autolla ajaa. Minulla on v. 2000 ostettu Corolla. Auton korjauksiin on mennyt yhteensä n. 300 euroa. Tosin kilometrejä on vain vajaa 170 000. Aion ajaa sillä yli 20 vuotiaaksi. Koneremonttia ei näillä ajoilla vielä tarvitse 20 vuodessa tehdä.

        Ihmiset pelkäävät eri asioita. Joku yli 5 vuotta vanhalla autoola ajoa toinen ehkä Venäjälle matkustamista, kuka mitäkin.

        Auton kuluja ovat myös pääomakustannukset eli uudella autolla ajo on tosi kallista.

        ""Auton kuluja ovat myös pääomakustannukset eli uudella autolla ajo on tosi kallista. ""

        Näin on näreet. Emme vaimon kanssa kertakaikkiaan voi ajaa vanhoilla autoilla.
        Tulihan niitä koeiltua 90-luvulla mutta siitä kun ei tullut mitään. Vaimolla työmatkaa 140 km/pv ja minä kiertelen myynti ja konsultointihommissa ympäri suomea.
        Koska auton on käynnistyttävä joka päivä eikä myöskään saa jättää tielle niin olemme ostaneet viimeiset 8 autoa uutena. Vaihtoväli noin 3,5-4 vuotta/130-140,000 km mittarissa. Välillä minulla oli työsuhdeauto mutta sekin maksoi nettopalkastani 700 euroa/kk. Nykyään ajan omalla ja saan siitä km-korvauksia joka hivenen loiventaa kuluja.Siksi että uudet autot jotka itselleni ostelen maksaa alle 20,000 euroa ja vaimon hiven päälle. Hän maksaa kaikki viulut itse.


    • nimerkki987

      Ollaanpa sitten rehellisiä. Edellisen vuoden huoltokustannukset:
      - 2008 Volvo C30 2.0d, 410e (huolto jarrupalat, Autofit Nikkilä).
      - 2009 Audi A3 2.0TDi, 490e (long life huolto jarrupalat, Bosch Car Service Lapinlahti).
      Molemmat huollot on viimeksi tehty kesäkuun alussa. Näiden lisäksi tuon ikäisen arvonalenema Saksasta tuotuna on sen 1-2 tuhatta euroa per vuosi - ainakin ollut 7 auton kokemuksella tähän asti, tulevaisuus voi olla tietysti muuta. Näiden lisäksi tietysti vakuutukset n. 900e per vuosi kaskon kanssa per auto, katsastukset, dieselvero ja pari polttimoa. Vaivaa pitää tietysti nähdä kun Saksasta raijaa parin vuoden välein. Tosin pitää tunnustaa että tuo Audi on nyt pitkästä aikaa 'suomi' auto (edellisen kerran omistanut sellaisen vuonna 2001) kun tuossa oli tyrkyllä radio-webasto ja asiallinen hinta.

      Oli miten oli, tuo on jo asian vierestä, sillä molemmat autot tarvittaisiin vaikka asuttaisiin Helsingin keskustassa.

      • hmmm...

        Mielenkiintoinen linkki sillä muutimme rivarista omakotitalo kiinteistöön toukokuussa.
        Vaikka olemme asunneet vain muutaman kuukauden niin on jo tullut pieni käsitys kuluista. Osa perustuu edellisen omistajan useamman vuoden maksukuiteista.

        Jotain blogin kirjoittajalta jäi mainitsematta ja osa oli pieniä johtuen pienestä talosta.
        Eli 215 m2 vm.2000 oleva rtalo espoosta omalla tontilla.

        1. Varainsiirtovero meidän 410,000 euron talosta 16,800 ja sitähän ei saa takaisin. Ajattelimme asua noin 15 vuotta joten kuukausikuluksi tulee 95 eur/kk.

        2, Sähkö sis. lämmitys ja käyttösähkön 250 eur/kk.

        3, Kiinteistövero noin 70 eur/kk

        4, Mikään perus kotivakuutus ei kelpaa pankille vaikka bloggaaja niin sanoo.
        Oltava täysarvovakuutus joka meillä noin 80 eur/kk

        5. Jätehuolto 14 eur/kk

        6, Piipun nuohous 8 eur/kk

        Vesimaksuista ei tietoa mutta jo nämä tekee 517 eur/kk. Lisäksi lasken korot kuluiksi.
        eli noin 250 eur/kk. Kaikki tulevaisuuden korjauskulut josta ei tietoa vielä


      • Työnalle
        hmmm... kirjoitti:

        Mielenkiintoinen linkki sillä muutimme rivarista omakotitalo kiinteistöön toukokuussa.
        Vaikka olemme asunneet vain muutaman kuukauden niin on jo tullut pieni käsitys kuluista. Osa perustuu edellisen omistajan useamman vuoden maksukuiteista.

        Jotain blogin kirjoittajalta jäi mainitsematta ja osa oli pieniä johtuen pienestä talosta.
        Eli 215 m2 vm.2000 oleva rtalo espoosta omalla tontilla.

        1. Varainsiirtovero meidän 410,000 euron talosta 16,800 ja sitähän ei saa takaisin. Ajattelimme asua noin 15 vuotta joten kuukausikuluksi tulee 95 eur/kk.

        2, Sähkö sis. lämmitys ja käyttösähkön 250 eur/kk.

        3, Kiinteistövero noin 70 eur/kk

        4, Mikään perus kotivakuutus ei kelpaa pankille vaikka bloggaaja niin sanoo.
        Oltava täysarvovakuutus joka meillä noin 80 eur/kk

        5. Jätehuolto 14 eur/kk

        6, Piipun nuohous 8 eur/kk

        Vesimaksuista ei tietoa mutta jo nämä tekee 517 eur/kk. Lisäksi lasken korot kuluiksi.
        eli noin 250 eur/kk. Kaikki tulevaisuuden korjauskulut josta ei tietoa vielä

        Blogin talossa on täysarvovakuutus, jos se ei tekstistä käy ilmi.


      • höpö höpö
        hmmm... kirjoitti:

        Mielenkiintoinen linkki sillä muutimme rivarista omakotitalo kiinteistöön toukokuussa.
        Vaikka olemme asunneet vain muutaman kuukauden niin on jo tullut pieni käsitys kuluista. Osa perustuu edellisen omistajan useamman vuoden maksukuiteista.

        Jotain blogin kirjoittajalta jäi mainitsematta ja osa oli pieniä johtuen pienestä talosta.
        Eli 215 m2 vm.2000 oleva rtalo espoosta omalla tontilla.

        1. Varainsiirtovero meidän 410,000 euron talosta 16,800 ja sitähän ei saa takaisin. Ajattelimme asua noin 15 vuotta joten kuukausikuluksi tulee 95 eur/kk.

        2, Sähkö sis. lämmitys ja käyttösähkön 250 eur/kk.

        3, Kiinteistövero noin 70 eur/kk

        4, Mikään perus kotivakuutus ei kelpaa pankille vaikka bloggaaja niin sanoo.
        Oltava täysarvovakuutus joka meillä noin 80 eur/kk

        5. Jätehuolto 14 eur/kk

        6, Piipun nuohous 8 eur/kk

        Vesimaksuista ei tietoa mutta jo nämä tekee 517 eur/kk. Lisäksi lasken korot kuluiksi.
        eli noin 250 eur/kk. Kaikki tulevaisuuden korjauskulut josta ei tietoa vielä

        Tuossa teidän vakuutuksessa on kyllä mukana varmasti jo henkivakuutuksetkin.

        Meidän talon täysarvovakuutus ilman irtaimistoa on alle 200€ vuodessa ja tolo suunnilleen samanlainen kuin teillä.

        Varainsiirtovero vähän hätkähdytti... Meidän sitä ei tietenkään tarvinnut maksaa kun olemme rakentaneet talon itse. Aika hyvä syy rakentaa myös seuraava talo.


      • patez
        hmmm... kirjoitti:

        Mielenkiintoinen linkki sillä muutimme rivarista omakotitalo kiinteistöön toukokuussa.
        Vaikka olemme asunneet vain muutaman kuukauden niin on jo tullut pieni käsitys kuluista. Osa perustuu edellisen omistajan useamman vuoden maksukuiteista.

        Jotain blogin kirjoittajalta jäi mainitsematta ja osa oli pieniä johtuen pienestä talosta.
        Eli 215 m2 vm.2000 oleva rtalo espoosta omalla tontilla.

        1. Varainsiirtovero meidän 410,000 euron talosta 16,800 ja sitähän ei saa takaisin. Ajattelimme asua noin 15 vuotta joten kuukausikuluksi tulee 95 eur/kk.

        2, Sähkö sis. lämmitys ja käyttösähkön 250 eur/kk.

        3, Kiinteistövero noin 70 eur/kk

        4, Mikään perus kotivakuutus ei kelpaa pankille vaikka bloggaaja niin sanoo.
        Oltava täysarvovakuutus joka meillä noin 80 eur/kk

        5. Jätehuolto 14 eur/kk

        6, Piipun nuohous 8 eur/kk

        Vesimaksuista ei tietoa mutta jo nämä tekee 517 eur/kk. Lisäksi lasken korot kuluiksi.
        eli noin 250 eur/kk. Kaikki tulevaisuuden korjauskulut josta ei tietoa vielä

        asunnon asumiskustannukset on helppo laskea siten, että jakaa asunnon hankintakustannukset plus asumiseen käytetyt menot asunnosta saadun
        myyntihinnan mukaisesti. Ja näin saadaan asunnon todelliset asumiskustannukset !
        Paljonko asuminen todellisuudessa on sitten maksanut voi olla vuokralla asuminen usein huomattavasti halvempaa kun ei ole tarvinnut maksella, jätemaksuja, vesiä, veroja, nuohouksia, katto/parveke/julkisivu/putkiremontteja tai nuohouksia, aurauksia,
        öljyjä tai muita lämmityksiä jne. Usen jopa se asunnon myyntikin jää asunnon asukkaan kuollessa valtiolle tai sukulaisille joten asumiskuluista ei voida vähentää asunnon nykyistä myyntiarvoa joten asunnon alkuperäinen ostohinta laskettava kokonaisuudessaan ja jaettava vainajan asumiskustannuksena.Tietty puolet jos leskelle esim. jää. ja jos muksuille maksavat perintöverot joten kämppä heille sit taas halvemmal joka taas eri juttu.


      • gfndfnmm
        patez kirjoitti:

        asunnon asumiskustannukset on helppo laskea siten, että jakaa asunnon hankintakustannukset plus asumiseen käytetyt menot asunnosta saadun
        myyntihinnan mukaisesti. Ja näin saadaan asunnon todelliset asumiskustannukset !
        Paljonko asuminen todellisuudessa on sitten maksanut voi olla vuokralla asuminen usein huomattavasti halvempaa kun ei ole tarvinnut maksella, jätemaksuja, vesiä, veroja, nuohouksia, katto/parveke/julkisivu/putkiremontteja tai nuohouksia, aurauksia,
        öljyjä tai muita lämmityksiä jne. Usen jopa se asunnon myyntikin jää asunnon asukkaan kuollessa valtiolle tai sukulaisille joten asumiskuluista ei voida vähentää asunnon nykyistä myyntiarvoa joten asunnon alkuperäinen ostohinta laskettava kokonaisuudessaan ja jaettava vainajan asumiskustannuksena.Tietty puolet jos leskelle esim. jää. ja jos muksuille maksavat perintöverot joten kämppä heille sit taas halvemmal joka taas eri juttu.

        "jätemaksuja, vesiä, veroja, nuohouksia, katto/parveke/julkisivu/putkiremontteja tai nuohouksia, aurauksia,
        öljyjä tai muita lämmityksiä "

        Noista tulee pienempi summa matalenrgiatalossa kuin vuokralla. Opiskelijasoluhuoneen hinnalla me asutaan, eli 200-300 eur/kk.

        http://www.toas.fi/asunnot/hervanta/mikontalo


    • 245y245y

      "Asun omassa kerrostaloasunnossa, jossa asumisesta suoraan johtuvat kulut noin 260€/kk "

      Yksi, no otappa sinne 4 muuta asukasta (tee lapsiperhe) niin pelkät vesimaksut ovat vähintää 250 euroa. Siihen vastike päälle, niin häviät mun matalaenergiatalolle noin 400 eur /kk.

      • nönönööö

        Meilläpäin vesimaksu on 15€ /kk Lainanlyhennystä ei ole sillä kolmio maksoi kolmekymppiä. Vastiketta on kyllä 250€


    • ostaoma

      Kusetti. Jos asut omassa kerrostalossa saat kovasti vastiketuloa jos et itse asuat jokaista luukkua. Huomio siis onko kyseessä oma kerrostalo melko harvinaista. Vai onko kyseessä osuus asunto osakeyhtiöstä joka tarkoittaa nippua osakkeita.

      Osakkaanan talon yhtiössä on tämä termi omsitaa melko tulkinnan varainen joku aikoinana kiteytti hyvin omistat asunnon sisäpinnat ja muu on yhtiön omaisuutta.

      Omakotitalo on mukvampi ja kivempi asua kun yhtiö jossa vaan makselee kuluja jota tulee aikoinaan lykätyistä remonteoista tai muusta heikosta kunnossapidosta tai väliinpitämättömyydestä johtuvista asioista.

    • Hhcxc

      Toteutuneita kulutuksia, 2012 valmistunut kivitalo 210m2, 2krs, maalämpö.ä, 1500m2 tontti.

      Kiinteistövero 750e/v (riippuu paljon kunnasta, huomioitavaa että tontista maksetaan enemmän kuin itse talosta)
      Jätemaksut 15e/kk
      Rakennuksen täysarvo laaja vakuutus 270e/v
      (Irtaimiston vakuutus tulee kerrostalossakin joten sitä turha laskea)
      Sähkölasku 90e/kk (kok.energian kulutus 9000kWh vuodessa, puita ei polteta)
      Nuohouskulut 0e/v koska takkaa ei käytetä
      Vesimaksut 53e/kk (130m3 vuodessa)
      Iv-koneen suodattimet 120e/v (keväisin ja syksyisin vaihto)

      Meillä on myös tuollainen 40m pitkä pihatie pysäköintialue, jossa käy aurakuski talvisin, noin 500e/talvi. Tietysti paljon tonttikohtaista tarvitseeko tällaista palvelua.

      Yhteensä auraukset mukaanluettuna 3536e/v, eli aika tasan 300e/kk, eli 1.4e/m2.

    • asujisto

      50-luvun omakotitalo pääkaupunkiseudulla n. 100 m2 .
      Välittömät/pakolliset kulut n. €/kk vuosittaisen keskiarvon mukaan ovat;
      Jäte vesi viemäri - 60
      vakuutus kiint. vero - 60
      sähkö tiemaksu - 180
      -------
      300

      Muut "ei pakolliset" kulut nostavatkin sitten summan ja hien pintaan valintojen mukaan, kuten;
      -puhelimet
      -laajakaistat
      -maksu tv:t
      -lämmityspuut
      -työkalut
      -koneet ja laitteet
      ym. ym. ym. ym ym. ym. ym..........

    • jotain rotia

      Asumiskustannuksia eivät ole puhelimet, laajakaistat, maksu tv:t.
      Ne voi jokainen hankkia tai olla hankkimatta.

    • tulihan kaikki

      noin 160m2 (1950)
      sähkö (maalämpö) 2040€
      kiinteistövero 870€
      vakuutus 600€
      jätemaksut 180
      nuohous 40
      katumaksu 98
      vesi-jätevesi 550
      Mikäli kaikki tulimukaan on pakollise kustannukset vuodessa noin 4400€ eli 366€/kk

      • ei tullut kaikki

        Luulisi 1950 rakennetussa talossa olevan myös huolto- ja korjauskuluja. Minullakin on 80-luvulla rakennetussa talossa.


    • Elämäntapa

      Riippuu kuinka paljon törsää. Itselläni puutarha harrastukset ja kallista on. Halvallakin pystyy asumaan mutta meillä se ei ollut tarkoitus omakotitaloa alettuamme rakentaa.

      En ole laskeskellut paljonko menee mutta matkustelusta olen tinkinyt. Kerrostalossa asuessa jäi reissaamis rahaa, siitä kai sen huomaa.

    • Allan Fingerpori

      "Uteliaisuuttani kysyn, että minkälaiset asumiskustannukset teillä on kuussa? Puhun siis kokonaissummasta, jonka maksatte omakotitalossa."

      Eipä taida kuussa asua vielä ketään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      276
      2974
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1538
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      36
      1270
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1077
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe