Miten pitää päivittää käyttöjärjestelmä?

Epäilevä, tietämätön

Mitä se tarkoittaa kun meinasin lisätä operaattori Elisalta tulleen linkin kautta e-kirjoja koneelleni. Siihen tuli eteen ilmoitus, että käyttöjärjestelmäni pitää vaihtaa uudempaan versioon. Mitähän sekin tarkoittaa?
Minulla on mielestäni ihan hyvä kone. Microsoft Windovs xp .
Kuka tietää, ettei koneeni mene epäkuntoon jos vaihdan tarjottuun "uuteen versioon"?

28

571

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ALtiti

      XP:ssä SP3 asennettu?
      Tarkoittiko ilmoitus nimenomaan käyttöjärjestelmän päivitystä? Ettei jonkin lisäosan, kuten flash, java tms., päivittämistä tuoreempaan versioon?

    • Epäilevä, tietämätön

      Siinä lukee tällainen teksti:

      "Valitettavasti palvelu ei toimi selaimellasi
      Elisa Kirja -palvelu on toteutettu nykyaikaisilla verkkotekniikoilla, jotka eivät ikävä kyllä toimi kunnolla käyttämässäsi vanhassa selainohjelmassa. Suosittelemme päivittämään selaimesi ilmaiseksi uudempaan versioon. Saat kaupan päälle käyttömukavuutta ja paremman tietoturvan.


      Mozilla Firefox
      Google Chrome
      Microsoft Internet Explorer
      Apple Safari"

      • Eli selain, ei käyttöjärjestelmä. Selain kuuluu päivittää kuukausittain turvallisuussyistä, että mikään ihme jos ei toimi.


      • M-Kar kirjoitti:

        Eli selain, ei käyttöjärjestelmä. Selain kuuluu päivittää kuukausittain turvallisuussyistä, että mikään ihme jos ei toimi.

        Selaimet kuten muutkin ohjelmat päivitetään silloin kun uusia päivityksiä on saatavilla eikä minkään kalenterin mukaan.


    • Selaimesi tarvitsee

      päivitystä, ei välttämättä käyttöjärjestelmä. Tässä tapauksessa nimenomaan internet explorer tai mitä selainta sitten käytätkin, tarvitsee päivittää.

    • Epäilevä, tietämätön

      Mitä se tarkoittaa? Klikkaanko siis annetusta linkistä, Microsoft Internet Explorer ?

      • Epäilevä, tietämätön

        Miten käy F-sekuren tietoturvan?


      • 19
        Epäilevä, tietämätön kirjoitti:

        Miten käy F-sekuren tietoturvan?

        Se ei liity selaimen päivitykseen ollenkaan.


      • Windows XP:ssä ei ole turvallista käyttää Internet Exploreria. Ihan mikä tahansa muu merkki, kuten Google Chrome, Firefox, Opera tai Safari.


    • Epäilevä, tietämätön

      Klikkasin siitä, mutta siellä tulee eteen vain englanninkielistä tekstiä, jota en ymmärrä. En siis voi päivittää selainta (jonka luulin olevan käyttöjärjestelmä).

      • Eipä taida saada...

        XP:hen explorer 9:ää. Sinun pitää ladata joku toinen selain, vaikka google chrome tai mozilla firefox. Niistä pitäisi olla uusimmat versiot, eri juttu on, käykö nekään sinun XP:llesi.


      • Tuli idea.
        Eipä taida saada... kirjoitti:

        XP:hen explorer 9:ää. Sinun pitää ladata joku toinen selain, vaikka google chrome tai mozilla firefox. Niistä pitäisi olla uusimmat versiot, eri juttu on, käykö nekään sinun XP:llesi.

        Jos sulla onkin jokin vanhempi selain (IE 6). Sen saat selville, kun otat työkalut (tai työkalun kuvan) ja siitä kohdan 'tietoja internet explorerista'

        Alla olevasta linkistä voit ladata sinulle sopivan IE 8:n.

        http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=fi&FamilyID=341c2ad5-8c3d-4347-8c03-08cdecd8852b


    • Firefox 4.01 käy Win Xp koneisiin sekä uusin Google Chrome.... Mutta IE9 ei toimi siinä.

      • Jep, jep....

        Näinhän se taitaa olla. Mie vähän luulen, että tällä kaverilla on jokin vielä vanhempi selain, kun IE8. Ehkä jopa IE6.
        IE8:lla kyllä pitäisi toimia hänen ed. mainitut lataukset. Sen verran on kuitenkin näitä XP:tä käytössä.


    • ilmainen
    • Koneella nyt ei ole mitään merkitystä vaan käyttöjärjestelmä ja kaikki lisäohjelmat jotka käyttää verkkoyhteyttä tai avaavat vieraita tiedostoja, pitää päivittää kuukausittain tietoturvapäivityksillä.

    • Noin se vaan on

      Kannattaisikohan ensin katsoa mitä latailee ja tilailee. Kaikki tuollaiset elisan e-kirjat sun muut "mukavat" jutskat ovat todennäköisesti maksullisia tilauksia. Älä ainakaan anna mitään omia henkilökohtaisia tietojasi sivulle, ellet halua laskuja perääsi. Ja niitä laskuja alkaa eka tilauksen jälkeen tippua joka kuukausi halusit jotain tilata tai et. Mitään kautta et tavallisesti löydä yhteystietoja laskujen tulon peruuttamiseen.

      Ja winXP:ssä on ihan yhtä turvallista käyttää Internet Exploreria kuin muitakin selaimia.

      Muutoin kone ja järjestelmä selaimineen kannattaa pitää päivitettynä.

    • litg

      Nyt ei taida olla kyseessä pelkkä selain, vaan koko järjestelmä.

      1. Mene: oma tietokone/ominaisuudet/Yleiset-välilehti ja tarkista mikä servise packi (suojauspäivitys paketti) sinulla on, jos se ei ole SP3 niin hoida se koneelle keinolla millä tahansa.

      http://windows.microsoft.com/fi-FI/windows/downloads/service-packs

      Sitten vielä pitäisi ne tärkeimmät ohjelmistot päivittää.

      - selaimet
      Klikkaa selaimen yläreunasta, ohje/hae päivityksiä.


      -Java
      Avaa java ohjauspanelista ja mene update välilehdelle, paina siellä update now.


      -Flash
      Tällä sivulla näet mikä versio sinulla on sekä uusimman version joka on tarjolla.
      http://www.adobe.com/fi/software/flash/about/

      -.Pdf ohjelmasi, luultavasti adobe Reader.
      Ohjelman yläpalkista
      Ohje/tarkista päivitykset.

      Nämä kun pidät ajan tasalla niin olet jo keskimääräistä paremmin hoitanut tietoturva-asiasi.

    • Epäilevä, tietämätön

      Ehkä ovat hyviä ohjeita, mutta en ymmärrä niistä vähääkään. En tiedä mikä on selain ja miten se päivitetään.
      Siis mitä nyt käytännössä pitäisi tehdä niiden päivitysten kanssa?

      • Käytännössä, käyttöjärjestelmä ja kaikkilisäohjelmat joilla avataan vieraita tiedostoja tai jotka käyttävät verkkoyhteyttä, päivitetään kerran kuukaudessa. Koskee myös videokodekkeja, selainlisäosia kuten Flashia ja Shockwavea. Sama se miten teet kunhan on päivitetty.

        Windows -merkkisessä käyttöjärjestelmässä ei ole kunnollista päivitystoimintoa, joten homma tapahtuu ohjelmakohtaisesti. Esimerkiksi niin, että poistetaan vanha ohjelma ja asennetaan uusi versio.

        Tämän lisäksi, jos käyttää Windows XP:tä niin selaimen pitää turvallisuussyistä olla joku muu kuin Internet Explorer. Sähköpostiohjelman pitää myös olla joku muu kuin Outlook Express.

        Windows XP on myös kohta 10v vanha, että jos haluat käyttää Windows -merkkistä käyttöjärjestelmää jatkossa niin alkaa olla aika hankkia uusi Windows, eli Windows 7 SP1 Professional 64-bit. Tarvitsee 4Gt muistia ja tuplaydin prosessorin, eli jos on vanha kone niin sitten olisi aika uusia tietokone.

        Mutta jos et ole käyttämässä Windows -merkkistä käyttöjärjestelmää jatkossa, on aika suunnitella mihin siirtyy seuraavaksi ja millä aikataululla. Ensi vuonna ohjelmien ja uusien lisälaitteiden yhteensopivuus heikkenee rajusti ja Windows XP:n päivitykset loppuu kokonaan alle 3v kuluessa. Uuden käyttöjärjestelmän, niin Windows 7:n kuin jonkun muun merkin tapauksessa, muutos tarkoittaa tietysti ohjelmien yms. uusimista joten siihen pitäisi varautua ajoissa. Jos olet vaihtamassa toisen merkkiseen käyttöjärjestelmään niin tietokonetta ei välttämättä tarvitse uusia.


      • ierikka

        "En tiedä mikä on selain ja miten se päivitetään."
        Täällä kerrotaan mitä selainta käytät, kun kirjoitat tänne mitä lukee kaikkein ylimpänä kun olet täällä Suomi24 sivustolla.


    • Käytän edelleen.

      Taitaa olla vanha ihminen, joka ei pääse enää sisälle tietotekniikkaan. Vaikeuksia tuottaa myös kielitaidottomuus.
      Edellinen viesti ei kokonaan pidä paikkaansa. Olen itse käyttänyt työssäni Windows järjestelmää yli 10 vuotta. XP.täkin jo noin 5 vuotta. Outlook Expres on myös ollut käytössäni vuodesta 2000.
      Päivityksiä kaikkiin koneellani oleviin ohjelmiin on saatavilla aika usein. Ja Automaattinen F-Secureen liitetty päivitysohjelma toimii hyvin.
      Windows XP on hyvä.

      • Mutta kun se Microsoft vaan laiminlyö Outlook Expressin ja Internet Explorerin päivityksiä. Windows Vistassa ja uudemmissa ei ole niin paljoa väliä kun Internet Explorer on hiekkalaatikoitu, että pärjää hyvin kun käyttää Internet Explorer 9:ä, ja Microsoft on tarjonnut vuosikausia Windows Live Mailin sen Outlook Expressin tilalle.

        F-secure ei osaa päivittää kaikkia ohjelmistoja joita sen tarvisi osata. Sehän on virustutka. Homma on kyllä viimekädessä käyttäjän vastuulla, että päivityksistä on huolehdittu.

        Ja Windows XP tosiaankin alkaa olla nyt aika vaihtaa uudempaan jos haluaa Windows -merkkistä käyttää jatkossa. Windows 7 Professionalissa kun on XP Mode niin saa jotain vanhoja juttuja poikkeustapauksissa ajettua siitä jos ei saa kerralla kaikkia siirrettyä nykypäivään. Lisäksi vielä suurempi juttu on se, että Windows 8 on jo niin erilainen, että tulee tarpeettoman suuri muutos jos vetkuttelee. Kannattaa siis varata nämä vajaa 3v uuden järjestelmän kanssa rinnakkaiskäyttöön. Jos tarkoitus on vaihtaa merkkiä niin sitten vaihdellaan ohjelmistoja vastaaviksi mitä seuraavassa käyttöjärjestelmässä ja siirrytään asteittain uuteen.

        Mitä tulee Windowsiin ja tietotekniikkaan sisään pääsemiseen niin se on aika huti kyllä kun Windowsilla on normaalisti opetellaan käyttämään tietotekniikkaa uudestaan noin 6v välein kun hommat muutetaan erilaiseksi. Windows XP:llä onnistui poikkeuksellisesti käyttää hieman pidempään kun Windows Vista myöhästyi. Jonkun Outlook Expressin ja Firefoxin käyttö Windows XP;llä on jo sitten tietoturvallisuuden laiminlyöntiä.

        En myöskään missään nimessä suosittele takertumaan vanhoihin paskaohjelmiin ikuisuuksiksi kun muutokset käyvät muuten niin suuriksi, että sitä on äkkiä suossa niiden kanssa. Noin esimerkiksi se, että pitäisi tiedostot saada siirrettyä nykyisiin ohjelmiin ja käytön opettelu menee vaikeaksi kun kymmenessä vuodessa tapahtuu niin valtavasti muutoksia. Säännöllisesti pienet muutokset on helpompaa ja halvempaa.

        Noin esimerkiksi, Outlook Expressin postien siirtäminen vaikka nykyiseen MS Outlookkiin ei onnistu suoraan vaan ne täytyy siirtää MS Office 2003:n kautta ja tuliko siihen vielä MS Office 2007 vielä väliin.. En nyt muista. Sitten kun on antiikkiset ohjelmat mitä ei ole ajallaan uusittu ja niiden kanssa menee sormi suuhun niin on kiva soitella ammattimiestä hoitamaan homman, 90€/h. Pääkaupunkiseudulla helposti 100€/h.

        Lyhyesti: Windowsin normiversioilla (Professional, Business, Enterprise jne.) uusimissykli on 6v välein. Leluversiolla 3v välein ja tämä käytäntö tuli Windows Vistassa. Tämä pitää tiedostaa ja muutoksiin pitää varautua. Ohjelmat ja standardoimattomat lisälaitteet menee helposti uusiksi ja ohjelmien uusimisen yhteydessä jos ei ole standardeja tiedostomuotoja, voi tiedostojen yhteensopivuus särkyä. Ohjelmistovalmistajat yleensä huolehtii siitä, että on siirtymistie seuraavaan julkaisuun mutta yhteensopivuus voi mennä rikki ja sitten en ohjelmat, laitteet ja tiedostot eivät vaan toimi.

        Sekään ei onnistu, että käyttää jotain ohjelmaa maailman tappiin saakka, koska tietoturvapäivitykset ovat pakollisia. Mikään F-secure ei siis ole mikään "suojaus" vaan se on mainoshuuhaata. Tuollaiset on vain "lisäturva", sillä ne tunnistavat vain 20-30% liikkeellä olevista haittaohjelmista.


    • Hyvä F-Secure

      Miksi F-Secure on minulla toiminut yli 5 vuotta moitteettomana virustorjuntaohjelmana? Olen siihen tyytyväinen. Yhtään virusta ei ole koneelleni päässyt. Mutta se on ilmoittanut kymmeniä ilmoituksia, miten viruksia olisi ollut tulossa, mutta ne on estetty.

      • No mistäs tiedät onko sinne mitään päässyt? Katsos kun se F-secure ei tajua hölkäsen pölähtävää 70-80%:sta liikkeellä olevista haittaohjelmista, eli niistä se ei ilmoita yhtään mitään ja ovat huomaamattomia. Mitä moitteetonta se on kun toimii vain joka viides kerta?

        Ainoa tapa saada hyvä varmuus on huolehtia jatkuvasti ylläpidosta, että päivitykset on hoidettu asianmukaisesti eikä käytä vanhentuneita ohjelmia.

        Jos on tullut peräti kymmeniä ilmoituksia ja on käyttänyt vanhentuneita ohjelmia niin itse en ainakaan uskaltaisi asioida sellaisella koneella ennen uudelleen asennusta. Katsos kun haittaohjelma jos saa pääkäyttäjän oikeudet, siihen asennukseen ei voi luottaa mitenkään. Haittaohjelmat saa koneelle kyllä niin, että jos läpi pääsee niin niitä ei välttämättä löydä mikään tutka. Sellainen lohtu kyllä, että jos se jotain ilmoittelee niin ainakaan mikään haittaohjelma ei ole kytkenyt sitä täysin pois päältä.

        Haittaohjelmia voi havainnoida sitten esimerkiksi niin, että ohjelmistot saattaa toimia hitaammin kuin uutena.


    • aaankka

      Mitä hittoa, miksi kukaan ei ehdota aloittajalle Linuxiin siirtymistä ?

    • Elisa Kirja

      Elisa Kirja -palvelu toimii kyllä myös Windows XP -käyttöjärjestelmällä, mutta se ei toimi käyttämälläsi vanhalla Internet Explorer 6 -selaimella. Se kannattaa tosiaan päivittää uudemmaksi jo pelkän turvallisuuden vuoksi.

      Voit joko antaa Windowsin päivittää selaimen itsestään tai asentaa jonkin ilmaisen vaihtoehtoisen selaimen. Esimerkiksi mainittu Firefox on suosittu vaihtoehto. Sen voi ottaa käyttöön kokonaan suomeksi.

      Klikkaa lataa-nappia tällä sivulla ja seuraa ohjeita: http://www.mozilla-europe.org/fi/

      Elisa Kirja -palvelu sisältää ilmaisia ja maksullisia kirjoja. Tunnusten luominen ei sido ostamaan mitään eikä yllätyslaskuja lähetetä perään.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe