yläpohja

sampsa79999

tartteeko kesämökin yläpohjassa olla tuulensuojalevyjä, vai riittääkö pelkkä villa?
vanhastaan yläpohja oli täynnä lasivillaa, ei tuuletusrakoja, villa märkää..
märät putettu pois ja raot tehty. nyt olen sinne laittamassa 10cm paksua ekovillalevyä ja ilmansulkupaperin.
mökki ei ole talviasuttava, siellä ollaan lähinnä touko-syyskuussa.

16

3526

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfggbhj

      Mistä se märkä sinne tulee?
      Tuulettuva yläpohja?
      Vuotaako katto?
      Riittää pelkkä villa.

      • sampsa7999999

        katto oli vuotanu, sinne on jo vedetty uus huopa. vanha yläpohja ei ollut myöskään ollenkaan tuulettuva, vaan täysin tiivis rakenne.. ihan ilmankosteuskin on sitä kastellu. 68 rakennettu mökki, silloin tehtiin tiivistä.
        hyvä, nyt tulee 50mm ekovillalevyä yläpohjaan ja sinne jää sit 75mm tuuletyuva rako. yläpohja on vino koko matkalta.
        oli kiva homma avata toi tuuletusrako sivuseinien ylähirsiin.. sahasin moottorisahalla niistä n. 50mm pois.


      • mmmm,,,
        sampsa7999999 kirjoitti:

        katto oli vuotanu, sinne on jo vedetty uus huopa. vanha yläpohja ei ollut myöskään ollenkaan tuulettuva, vaan täysin tiivis rakenne.. ihan ilmankosteuskin on sitä kastellu. 68 rakennettu mökki, silloin tehtiin tiivistä.
        hyvä, nyt tulee 50mm ekovillalevyä yläpohjaan ja sinne jää sit 75mm tuuletyuva rako. yläpohja on vino koko matkalta.
        oli kiva homma avata toi tuuletusrako sivuseinien ylähirsiin.. sahasin moottorisahalla niistä n. 50mm pois.

        100 mm:ä on aika vähän eristettä, jos mahdollista, kannattaisi korottaa kattoa, ja saada esim. 200 mm:ä eristettä, tällöin pärjää talvellakin.
        toiseksi kammiorakenteessa lämmöneristeen eristyskyky paranee, verrattuna avointa yläpohjaa, jossa sisäkaton päälle on tullut eriste, eikä muuta.
        Suosittaisin laittamaan eristeen päälle, yläpuolelle hengittävän paperin tai tuulensuojalevyn.


    • sampsisssss

      7cm hirsiseinät ja yksinkertaset ikkunat. ei taida talvella pärjätä vaik kuin kattoa eristäis..
      kannattaisko siis ilmansulkupaperia laittaa eristeen (ekovillan) molemmin puolin? olen vaan luullut, että rakenteen tulisi harveta ulospäin.

      • fghgewewqsdfgbtre

        Tervapaperi molemmin puolin on hyvä. Ei sitä harvenemista tarvitse niin kirjaimellisesti ottaa. Tuo on ihan normirakenne rintamamiestaloissa.


    • usko pois

      ei missään nimessä sitä ilman sulkupaperia...nämä vanhat talot hengittää yläpohjan kautta ja takuulla homehtuu jos se estetään. Purut kuivuu yhdessä talvessa jos ei vaan lisää katto vuoda. Tervapaperi villojen päällä on ok ja ennen vanhaan sen korvasi sanomalehdet. Typerän näköinen mutta toimii...

      • alkup post

        tää vanha talo ei kyllä hengittänyt yläpohjan kautta. siellä ei siis ollut mitään tuuletusrakoa eikä tuulettuvaa tilaa.. niskojen välit oli vaan ängetty täyteen lasivillaa. oli muuten aika homeista se villa kun ourin pois..
        laitoin nyt kuitenkin ilmansulkupaperin vain sisäpuolelle, en villan päälle enää. mökki on talvet kylmillään, eli kosteuttahan nyt aina tulee hieman silloin.


    • 15+1

      Laita verkot oravia varten räystäille. Olen rakentanut toista lapetta, ja toisella
      elukat kantaa villaa pesiinsä, ja tekevät onkaloita vinttiin.
      Silmäkoko max 6,5mm

    • Nimim Erkki

      Jos villat tulee kattorakenteinen mukaisesti niin on olemassa sellainen nnyrkkisääntö että 1cm per metri tuuletusrakoa villan ja katon aluslaudotuksen väliin. Esim. jos lapepituus on neljä metriä, silloin neljä senttiä rakoa.

      Ei se tuulensuojalevy siellä mitään haittaisi mutta ei se nyt välttämätönkään ole. Pääasia on se, ettei villoja tule työnnettyä aluslaudoitukseen kiinni minkä tuulensuojalevy (raolla) estää.

      Jos mahdollista, kattorakenteesta kannattaisi tehdä kolmilappeinen (sivulappeet kaltevat ja keskellä tasainen osa). Silloin päätykolmioon saa reiät joista ilma pääsee pois. Jos räystäillä on vastaavasti raot, ilmavinkka on yllättävän kova alhaalta ylös joten poisto huomioitava. Sentti, puolitoista jo yleensä riittää sivuseinille ettei muodosteta elukoille ruhtinaallisia pesimisolosuhteita tms. Liian kova ilmavirtaus ylimitoituksien takia voi jo tavallaan jäähdyttää rakennetta.

      Melkein ehkä parempi että jättää yläpuolelta paperin pois ettei se kostu, vaikka ilmalle sileä pinta olisi helpompi kitkattomuuden takia.

      Tasainen katto-osa keskelle (harjan alle) niin poiston järjestäminen onnistuu. Venttiilit verkoilla päätyihin mahd. ylös.

      • Nimim Erkki

        Itse on tullut tehtyä joissakin mestoissa sillä tavalla että rimat niskojen yläpintaan ja joskus keskelle ettei villoja tule tungettua aluskatteeseen kiinni epähuomiossakaan.


    • alkup post

      kiitos Erkki hyvistä neuvoista. tuota tasa-osuuden rakentamista olinki miettinyt, ei vaan oikein onnistu ku toisessa puolessa mökkiä on palomuuri tukkeena, toisessa taas kantava hirsiseinä (sisäseinä kattolaudoituksern asti).
      lapepituus on nelisen metriä. kiinnitin nyt 50mm ekovillalevyä niskojen alareunaan ihan naulaamalla levyn nurkista kii. saumatkin sai näin hyvin tiiviiksi. sen yläpuolelle jää 75mm tuulettuvaa tilaa, räystältä räystäälle. katto on aika loiva, n. 1:10. toiseen päätyyn tein tuollaisen ehdottamasi tasakaton keskelle, jotta savupiipun ympäriltä pääsee ilma kiertämään kunnolla.

      onpahan hommaa..

      • Makkaramestari AM

        Kyllä se tuulensuojan puuttuminen ulkopuolelta on se luokan moka ettei noista villoista juurikaan iloa tule olemaan. Täällä intterwebissä pitää aina olla lähdekritiikkiä reippaanlaisesti kun neuvojina on kaikenlaista kulkijaa.

        No tärkeintä tapauksessasi on kuitenkin että vanhat kostuneet villat on poistettu ja tuuletusrako palautettu.


    • tuulensuojaaja

      Tarvitaanko tuulensuojalevyä, siinä alkuperäinen kysymys. Vastauksia on tullut koko lailla, etenkin hyviä vastauksia yläpohjan rakenteesta mukaanlaskien tuuletusrako. Yritän vastata alkuperäiseen kysymykseen.

      Tuulensuojalevyn tehtävä on nimensä mukainen, suojata eristelevy tuulelta. Kun on kunnon tuuletusrako siinä myös kulkee ilmaa, vauhdilla, kuten moni on jo kertonut. Villa tai vastaava eriste on hyvä vasta kun siinä ei kulje nopeita ilmavirtauksia. Ilman tuulensuojalevyä tai vastaavaa, tervapaperia, sanomalehtiä tms. eriste toimii huonommin koska se tuuli painuu villan pinnan läpi ja silloin villan yläpinta ei enää ole hyvä eriste. Jos siis haluaa täyden hyödyn eristeestä eristeenä niin pitää olla tuulensuojalevy tai vastaava.

      Asiantuntijat neuvoivat meitä niin että jos on vaakasuora sisäkaton osa ja siis kolmiomainen ilmatila harjan alla niin tuulensuoja on tarpeen metri kummaltakin lappeelta. Keskiosa voi olla ilman tuulensuojaa jos vaakasuora osa on yli 2 m leveä. .

    • Hyvä se on

      Intämpä tässä aikani kuluksi vaikka harvinaisen hyviäkin vastauksia on esitetty mikä on aika epätavallista näillä palstoilla.
      Jos sitä tuulensuojalevyä ei laita (mikä on kyllä hyvä olla ainakin alaräystäällä tuulenohjarina) niin ainakin eristeisiin mahd. sitoutunut kosteus (ei talviasuttava) pääsee kunnolla pois jos eristeenä on "hengittävää" matskua.
      Minä olisin laittanut vitosen niskojen väliin ja sitten vasta alapuolelle sen toisen villan. Jälkiviisastelijan elämä on helppoa..
      Jos on kesäasuttava mökki ja suoritetut korjaukset ainakin estää pahempien vaurioiden syntymisen, ei 75mm:n mahdollinen jäähtyminen siinä paljoa haittaa.

      • Makkaramestari AM

        Tuulensuojalevy tai tervapaperi ei estä kosteuden haihtumista millään lailla.


      • rillaaja
        Makkaramestari AM kirjoitti:

        Tuulensuojalevy tai tervapaperi ei estä kosteuden haihtumista millään lailla.

        väärä sanavalinta. Kävisikö nopeammin? Olisit tarttunut sanaan "hengittävä"?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe