Kala-allas kirjolohen kasvatukseen

Karri S

Olisiko kenelläkään kokemuksia kala-altaan perustamisesta? Täällä suunnitteilla allas, johon vesi saadaan viereisestä pikkupurosta tai/ paikalta todennäköisesti löytyvästä lähteestä. Altaan kooksi kaavailtu n. 10x3m.
Hyviä toteuttamisideoita otetaan vastaan ennen kaivantojen aloittamista!

14

12978

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kalasmie

      Sukulaismies tilasi piha-altaaseen kirjolohia. Altaan vesi tuli läheisestä lähteestä. Kirjolohet tuli pelastuslaitoksen tankkiautolla. Kirjolohien lisäksi hän istutti altaaseen rapuja. Molemmat pärjäsivät erittäin hyvin pelkällä luonnonravinnolla, mutta kylän kollit verottivat molempia kantoja rankalla salakalastuksella.

      Niin se altaan koko oli n. 15*5 metriä ja luonnonmuodostuma. Mitään keinomateriaaleja hänellä ei ollut, jos puhelinpylväistä tehtyä siltaa ei lasketa.

    • kirjolohi123

      Meillä löytyy kaivettu allas koko noin: 40x50 metriä syvin kohta noin 3 metriä . kaloja ruokitaan silloin tällöin, kalan rehulla noin 1 20 kilon säkki vuodessa .
      Suurimmat kirjolohet noin 6 kilon kalat talvehtii talven lammessa hyvin . lammessa on lähteitä .

      • Leo Eläin

        Minulla on noin 30x30 metrinen pihalampi, josta puro virtaa läpi.
        Ajattelin pistää sinne kokeeksi kymmenkunta kirjolohta vielä
        tänä syksynä. Särjen- ja hauenpoikasia näyttää lammessa olevan ihan luonnostaan. Mahtaakohan kirjolohi selvitä talvesta? Syvyyttä noin 2.5-3 metriä.


    • ei kassilohta ei
      • Varokaamyrkyllistäkalaa

        Katsokaapa muutama dogumentti kalakasvattamoista niin johan mieli muuttuu. Kalat elävät kasvattamoissa suurissa parvissa ja jossain vaiheessa muutama kala saa tartunnan loisesta jota esiintyy villissä kaloissa jotka uivat tämän parven läpi. Normaalisti luonto korjaisi huonot yksilöt talteen. Joku eläin korjaisi sairaan yksilön kitaansa mutta näin ei pääse kalakasvattamossa käymään. Pikku hiljaa koko kasvattamon kalapopulaatio on loisia täynnä ja näitä joudutaan alkamaan hoitamaan mm. Antobiooteilla ja myrkyillä jotta loisista päästäisiin eroon. Ennen pitkään loiset tulevat vastustuskykyisimmiksi ja monet myrkyistä ei enää tehoa ja antibiooteista joten määriä pitää lisätä mikä taas kuormittaa suuresti luontoa. Jonkin ajan päästä kaloille alkaa ilmetä lohi influenssaa ISA:ta mikä aiheuttaa kaiken näköisiä oireita kaloissa mutta mikä pahinta on se että tämän jälkeen nämä sairaudet alkavat leviämään myös muuhunkin ympäristöön ja kalakannat kärsivät. Kasvatettu lohi mitä noista viljelmistä saadaan tulee olemaan erittäin huonolaatuista ja myrkyllistä. Kaloille syötetään pelettejä joissa käytetään torjunta aineiksi luokiteltua myrkkyä minkä Monsanto valmisti 1950luvulla hyönteisiä vastaan mutta tässä sitä käytetään pelettien säilyvyyden vuoksi. Lisäksi Tanskalainen firma joka näitä pelettejä tekee käyttää n.20% pelettien raaka aineena rasvaista kalaa joka on pyydetty itämerestä. Yhdestä maailman myrkyllisimmistä meristä. Näistä kaloista erotellaan proteiini ja kalaöljy ja niistä painetaan pelettejä. Rasva sitoo valmiiksi kaikki myrkyt itseensä joten se on aika raskasta tavaraa sen syöjälle. Viljelty lohi sisältää usein 5x enemmän myrkkyjä kuin yksikään muu ruoka aine mitä saat kaupasta. Lisäksi lohi on huonolaatusta ja sisältää bakteereita ja viiruksia ja jopa ihan eri väristä ja koostumukseltaan erilaista kuin villi lohi. Lihan väriä parannetaan peletteihin laitetulla väriaineella joka saa keinotekosen lohen lihan vähän punertamaan. Tämä myrkyllinen ketjureaktio tulee varmasti aiheuttamaan ongelmia Suomessa ellemme pysäytä tätä ajoissa. Kanadassa on jo ongelmia Kalankasvattamoiden suhteen ja niin myös Norjassa, Ruotsissa ja Chiilessäkin. Perehtykää asiaan ennen kuin teemme mitään typerää minkä olemme jo huomanneet erittäin huonoksi prosessiksi muissa maissa. Nämä dokumentit löytyvät youtubesta. Etsikää sieltä ja katsokaa.

        Farmed Norwegian Salmon World’s Most Toxic Food

        Salmon Confidential, Documentary About Salmon Farms in Canada & Diseased Salmon


    • antti7902

      itselle tulossa 40 kirjolohenpoikasta huomena! vesi pitää olla riittävän kylmää, ei saa nousta yli 17c asteen tai lakkaavat syömästä. tämä on ihan nyrkkisääntö. vesi pitää vaitua, kalamäärä vaikuttaatähän miten iso lampi pitää olla. , itsellä noin 15x20 syvyyttä kolmisen metriä. kalat ruokitan aamuin ja illoin sopiovalla rehula, vaikuttaa poikasten koko ha kalojen pitää ollla saman kokoisia! pienet ei muuten päse syömään! oppiovat ruoka ajat tarkkaan, sit o viä pimpparauta jos ei muuten opi, eli iso triangeli jonka äänestä tietävät ruokaa olevan arjola. 300-350g kevään poikase kasvavat elokuulle noin 1500-2000grammasix mein lammikos! vinkkejä voin antaa! laittakaa tekstaria 050-5204176

    • harrastaja1

      itse olen käyttänyt kissanruokapapanoita, jäävät pinnalle kellumaan eivätkä liukene pohjalle. lohet napsivat papanat pinnalta ja on pusynyt lähdepitoinen allas siistinä. tosin kasvu ei ole ollut niin rajua kuin rehuillamutta ei se ole niin tärkeää.

    • teiskilainen

      kissanpapanoita minäkin olen käyttänyt. tuntuu hyvin kelpaavan..

    • 17plus17

      Miten ihmeessä te saatte noin pienissä lätäköissä kirret selviämään?? Meillä on seitsemän hehtaarin metsäjärvi joka syvimmältä kohdin on kymmenisen metriä. Lähdepohjainen. Luontaisena kalakantana ahven, särki, hauki, lahna. Ollaan pariin otteeseen laitettu 100-200 noin puolenkilon-1.5 kilon kirrejä ja aina ovat kuolleet talven aikana kaikki. Hapenpuute ei voi olla syynä koska saatte ne talvet menestymään noinkin mitättömissä lätäköissä.

      • 2mx40

        Mulla lammessa jonka koko on noin 500m3 on lisähapetin joka pumppaa happea 2000l/h ja 8h päivässä. Kalat voivat hyvin ympäri vuoden. Talvella en ruoki kaloja ollenkaan, mutta kesällä ruokin pari kertaa viikossa muuten syövät luonnon ruokaa pikkukaloja jne.


      • Moguuli

        Mittaa veden happamuus.


    • näinpienesti

      Meillä on pieni 6m kertaa10m ja syvyyttä vain 2,5m vesi tulee puroamyöten lähteestä johon on matkaa 100m. Vesi kun virtaa purossa niin se hapettuu elikkä ei ole niin raakaa ja kylmää kui suoraan lähteeseen tehtynä. Vesi tulee altaan päästä ja poistuu toisesta päästä. elävät hyvin vaikka talven.

    • fisumatti

      Moi. Mulla on 230 kuution 14x3,5 allas johon lasketaan puhdistettua vettä. Ongelmaksi tuli happamuus. Järvikalat esim ahven menestyi hyvin, mutta 150 lohella ja 5-10 m3 päivittäisellä kierrätyksellä ja ultravieoletti desinfioinnilla kierrättämällä en saanut ph:ta kuriin lohilla. Lämpötila pysyi15-16 välissä. Suunnittelen pienempää allasta, jossa olisi nopeampi kierto, eli vesi vaihtuisi 2 päivässä kokonaan uuteen ja kalan kakka otettaisiin kolalla pois viikoittain. Kiinnostaa se kiertoviljely, eli kalan kakalla kasvatetaan vesisiljelyllä hyötyvihanneksia. Ja vesi puhdistettaisiin kosteikossa. eli luontoon ei päästettäisi käytännössä mitään ravinteita.

      • ToinenMatti

        Oletko kokeillut kalkkia? Se neutralisoi PHta.
        Entä oletko mitannut PH arvoja? Kirjolohelle piti muistaakseni olla lievästi hapabta vettä. Jos ei kirjolohenkasvatus onnistu, niin puronieriä voisi olla varteenotettava vaihtoehto. Sietää hapanta ja lämmintä vettä mutta on luonnonvesiin karatessaan haitallinen vieraslaji


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1074
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      897
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe