Purple Rainin laulut nerokkaita

Analyysi...

No eivät kaikki, mutta.

Take Me with U:n introssa Prince heittelee täysin epätavallisia sointuja, sitten vaihtaa sävellajia ja menee hienosti sovitettuun säkeistöön. Kertosäkeistön 5-soinnut ovat loistavat ja toisessa versessä kuullaan h-duurimelodiakulku G/A-soinnun päällä: aivan ihastuttava padapadapappappaa -melodia!

Lopussa intron säteilevä ja mystinen viehätys palautetaan - ikään kuin biisi ei olisi 80-luvun popbiisien timantti muutenkin!

Computer Bluen kitarasoolo ja Darling Nikkin pienkuoro-osuus tekevät näistä selkeästi virtuoottisempia numeroita kuin mitä ne olisivat ilman. Ja vain hyvällä tavalla.

When Doves Cry:n lopun syntikka on kuin romantiikan ajan pianosonaatista.

Princen laulutyyli rääkymisineen ja falsetteineen on mielestäni liian vahva - The Beautiful Ones -kappaleen taiteellinen nerokkuus palautuu osittain laulusuorituksen rohkeuteen, omaperäisyyteen, rajoja rikkovaan ilmaisuun. Mutta Prince saisi laulajana useammin olla vain hyvä-ääninen r&b-tulkitsija, koko ajan ei tarvisi tuoda esiin räikeitä laulumaneereita.

Purple Rain -kappale itse ei ole kaksinen.

4

1262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PyyrpleRÄIN

      Mutta Pyrple Räin kuulostaa kertosäkeestä neliöjuuri toiseen kuunneltuna oravan nussimiselta. Ö-luokan vokaalit aiheuttavat lähinnä oksennus reaktion ja liiallisuuksiin mennyt kitaran rimputtelu pilaa jo alusta alkaen biisin mahdollisuudet. Biisi kaipaisi enemmän y-möllissä oloa ja suunnattomasti kaljaa. Sanottakoon, että Princen musiikilliset lahjat eivät riitä edes yhteen hienoon pop-biisin sävellykseen. Mitäs on levy-yhtiön orja. Voi Voi..

      Tohtori musiikkiherra

    • Oletko juntti?

      Mielestäni Prince on todella hyvä säveltäjä, popmusan mittapuilla.

      Taidat olla näitä kolmen soinnun juice-kappaleitten ystäviä, joille ei oikein aukea hieman musikaalisempi musiikki? Usein tämä suomipop-rotu on juuri se, joka huomauttaa että joku ei osaa tehdä hyvää poplaulua.

      Hyvän poplaulun tekemisen ei pitäisi olla itseisarvo - hyvä sävellys kun ei esim. Schubertin, Haydnin tai Beethovenin kohdalla koskaan ollut "hyvä poplaulu".

      Princen "Kiss" on täydellinen poplaulu, ja esim. "Take Me with U" on hyvä esimerkki musiikillisesti erinomaisia saavutuksia sisältävästä, harmittomalta vaikuttavasta rallatuksesta.

      Harmonia on yksi seikka (muilta osin vaatimaton "Money dont matter 2night), mutta Princen sovittamistaidot olisivat yltäneet orkestraatioonkin, jos mies olisi ollut klassisella puolella. Tämä tulee esiin Purple Rainin monista kappaleista.

    • Daddy Pop

      Niinhän ne ovat, ja hienointa Princessä on, että se on tehnyt toistakymmentä yhtä hyvää albumia, vaikka Purple Rain näistä toki onkin kuuluisin. Vähintään samalle tasolle nousevat myös mm. Controversy, 1999, Musta albumi, Prince and the new power generation, Emancipation ja 3121. Niin, ja Sign of the times jopa korkeammalle.

      Jokainen joka näki Princen kesällä Helsingissä tuli varmasti vakuuttuneeksi siitä että tämä mies pystyy tekemään A-luokan albumin aina kun on sillä tuulella. Ja toistakymmentä kertaa se on onneksi ollutkin. Huonoa levyä se ei ole vieläkään oppinut tekemään, mikä on aika hyvin, kun äijä on ollut alalla vuodesta 1978 ja julkaissut melkein 30 levyä.

    • eerojakari

      Princessä osaa ihmistä karkoittanee tietty vaikeaselkoinen kuori ja identiteetti. Mies vältteli julkisuutta, ja oli alusta saakka itsepäinen artisti (ei osallistunut esimerkiksi We Are The World -hyväntekeväisyyskappaleeseen, vaikka kutsu kävi.) Eikä kukaan tiennyt, onko kaveri mies, nainen, musta, valkoinen, homo vai hetero. Tämä on kärjistys, mutta osatotuus siitä, mikä joitakin ihmisiä kenties etäännyyttää tästä hienosta lauluntekijästä ja muusikosta.

      Princessä viehättää hänen laaja-alaisuutensa, mutta julkisuutta ajatellen joskus hän teki jopa itseään marginalisoivia tekoja, jotka ovat pop-artistille epätyypillisiä. Prince ei mennyt sieltä mistä aita on matalin, tai mikä on selkein ja myyvin imago. Oman tien kulkijan on nieltävä seuraukset. 90-luvulla "kannatus" tippui aivan olennaisesti.

      Mitä musiikkiin tulee, ovat 80-luvun levyt ja muutamat 70-luvun ja 90-luvun teokset edelleen erittäin kiinnostavaa ja miellyttävää kuunneltavaa vaativaankin makuun. On itseasiassa hämmästyttävää, että niin hyviä kappaleita kuin "Little Red Corvette", I Wanna Be Your Lover", Diamonds And Pearls", "Kiss", Thieves In The Temple", "I Feel For You", "Nothing Compares 2 U", "Cream" ja "Purple Rain" ei kehuta ja hehkuta enemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1917
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1569
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1519
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1487
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1425
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1370
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1317
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      648
      1239
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1157
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1118
    Aihe